22 ـ محل دفن سر مقدّس
فهرست موضوعات
جستجو 

درباره محلّ دفن سر مقدّس امام حسین(علیه السلام) میان مورّخان گفتگوست. مرحوم محدّث قمى در نفس المهموم مى نویسد:

در محلّ دفن سر مقدّس آن حضرت اختلاف نظر است; گروهى گفتند: یزید آن سر مقدّس را نزد عمروبن سعید فرماندار مدینه فرستاد. عمرو گفت: من هرگز نمى خواستم یزید این سر را براى من بفرستد; سپس دستور داد آن را در بقیع ـ کنار قبر مادرش حضرت فاطمه(علیها السلام) ـ دفن کنند.(1)

بعضى مى گویند: یزید آن سر مقدّس را در خزانه خود نگه داشت، تا آنکه شخصى به نام منصوربن جمهور آن را گرفت و در نزدیکى باب الفرادیس (در دمشق) دفن کرد.

برخى گویند: آن سر در خزانه یزید بود، تا آنکه سلیمان بن عبدالملک در زمان خلافتش آن را یافت و در پنج جامه دیبا کفن کرد و با گروهى از اصحاب بر آن نماز گذارد و دفن کردند.

ولى مشهور علماى امامیه معتقدند که آن سر شریف را امام سجاد(علیه السلام) به کربلا بازگرداند و کنار جسد شریف به خاک سپرد و یا نزدیک قبر امیرمؤمنان(علیه السلام) در نجف دفن کرده است».(2)

مرحوم سیدبن طاووس نیز مى نویسد: روایت شده است که سر مقدّس آن حضرت به کربلا باز گردانده شده و کنار پیکر شریف آن حضرت به خاک سپرده شده است.(3)

بنابراین، مشهور و معروف میان عالمان امامیه آن است که سر مقدّس آن حضرت در کربلا کنار پیکر شریفش دفن شد، این نظر با شواهد و شرایط تاریخى آن زمان سازگارتر است. زیرا بعد از خطبه هاى امام سجاد و زینب کبرى(علیهما السلام) در شام و تغییر اوضاع شهر شام و افکار عمومى مردم آن سامان و تلاش یزید براى جلب نظر امام سجّاد(علیه السلام) طبیعى است که آن سر شریف را در شام باقى نگذارد وبه امام(علیه السلام) تحویل دهد.

علاوه بر آن، گذاردن سر مقدس در خزانه و نگهدارى آن براى چند سال کاملا خلاف معمول و غیر متعارف است و سبب نفرت بیشتر مردم از خاندان اموى مى گردید; لذا نظر مشهور علماى امامیه به واقع نزدیک تر به نظر مى رسد.

مرحوم «مقرّم» نویسنده کتاب مقتل الحسین(علیه السلام) نیز مى نویسد: هنگامى که امام زین العابدین(علیه السلام)موافقت یزید را به دست آورد، همه سرهاى شهدا را از او طلب کرد تا آنها را در کربلا به خاک بسپارد و یزید نیز سرها را به آن حضرت سپرد و امام(علیه السلام)آنها را به بدن هاى شریفشان ملحق کرد.(4)


1. مرحوم محدث قمى مى نویسد: قول صحیح در مدفن حضرت زهرا(علیها السلام) آن است که در خانه خودش دفن شده، نه در بقیع; (نفس المهموم، ص 269).
2. نفس المهموم، ص 269، مرحوم علامه مجلسى نیز همین اقوال را با تفصیل بیشترى نقل کرده است (بحارالانوار، ج 45، ص 144-145).
3. ملهوف (لهوف)، ص 225.
4. مقتل الحسین مقّرم، ص 362.
 
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای