احکام جماعت
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 333 ـ در مدرسه ها، نماز جماعت برپا مى شود; ولى بعضى از دانش آموزان وضو نمى گیرند، آیا براى نماز بقیّه اشکال دارد؟

جواب: نماز بىوضو صحیح نیست; ولى چنانچه ارتباط صفوف با امام جماعت توسّط کسانى که وضو دارند برقرار باشد کافى است، و فاصله شدن دو سه نفر از آنها مانع اتّصال نیست.

سؤال 334 ـ آیا کسانى که مقلّد مرجعى هستند که نماز کسى را که شغل او در سفر است شکسته مى داند، مى توانند به امام جماعتى که هر روز مثلاً از بابل (که تا سارى بیش از 50 کیلومتر است جهت شغل ادارى) به سارى مى آید و برمى گردد و چون خود را کثیرالسّفر مى داند نمازش را تمام مى خواند، اقتدا نمایند؟

جواب: خالى از اشکال نیست.

سؤال 335 ـ در رساله حضرتعالى آمده است: «در رکعتهاى دیگر نماز نیز باید خود را به رکوع امام برساند وگرنه جماعت اشکال دارد».

الف) کسى که به هر عنوان، مثلاً به علّت این که یک رکعت دیر رسیده و در حال خواندن حمد است، و به رکوع امام نمى رسد، چه باید بکند؟

جواب: چنانچه براى خواندن سوره وقت ندارد، حمد را تمام کند و در رکوع خود را به امام برساند و اگر در حال حمد امام سر برداشت، حمد را تمام کند و سوره را بخواند و خود را به امام برساند سپس احتیاطاً نماز را اعاده کند.

ب) اگر در سایر ارکان مانند سجدتین به امام نرسد، چه حکمى پیدا مى کند؟

جواب: هرگاه در ارکان دیگر به امام نرسیده است، احتیاط آن است که آن نمازها را نیز اعاده کند.

سؤال 336 ـ در رساله حضرتعالى آمده است: «کسى که یک رکعت عقب است وقتى امام تشهّد مى خواند، احتیاط آن است که زانوها را از زمین بلند کند و دست و سینه پاها را بر زمین بگذارد و همراه او تشهّد یا ذکر بخواند و اگر تشهّد آخر است، صبر کند تا امام سلام بگوید، بعد برخیزد»،

الف) آیا خواندن تشهّد یا ذکر، واجب است و اگر واجب است، باید به چه نیّتى باشد؟

جواب: خواندن تشهّد واجب نیست و به نیّت ذکر مطلق مستحب بگوید.

ب) در تشهّد، نشستن به حالت تجافى و صبر کردن تا اتمام سلام، واجب است؟

جواب: احتیاط آن است که ترک نکند.

ج) اگر سلام را در حالت تجافى بعد از تشهّد عمداً و به قصد همراهى (البتّه بدون آگاهى) گفت، چه وظیفه اى در قبال آن نمازها دارد؟

جواب: نماز را اعاده کند.

سؤال 337 ـ اگر مأموم زودتر از امام از رکوع یا سجود، سر بلند کند، اوّل اینکه اگر مى داند که اگر به رکوع یا سجود برود، به امام نخواهد رسید چه وظیفه اى دارد؟ دوّم این که اگر شکّ دارد به امام خواهد رسید یا نه، چه وظیفه اى دارد؟

جواب: در صورت اوّل لازم نیست بازگردد و نماز او درست است، و در صورت دوّم اگر اطمینان ندارد، وارد نشود.

سؤال 338 ـ آیا نمازگزار مى تواند قبل از امام جماعت، عمداً سلام نماز را بگوید؟

جواب: بهتر است بعد از او بگوید; ولى اگر قبلاً بگوید باطل نیست.

سؤال 339 ـ آیا دیوار حایل بین صفوف بانوان و آقایان، قاطع صفوف نماز جماعت مى باشد؟

جواب: در صورتى که دیوار به قدرى بلند نباشد که دو محل را از هم جدا کند و در واقع همه آنها زیر یک سقف نماز بخوانند، اشکال ندارد.

سؤال 340 ـ بعضى از بیماران مجبورند روى تخت یا چرخ نماز بخوانند، آیا این امر موجب به هم خوردن اتّصال صفهاى نماز جماعت مى شود؟

جواب: اتّصال صفوف به هم نمى خورد.

سؤال 341 ـ آیا در بین نماز جماعت مى توان نیّت فرادى نمود؟ و در صورت جواز، در کجاى نماز مى توان این عمل را انجام داد؟

جواب: احتیاط واجب آن است که در هیچ جاى نماز بدون ضرورت نیّت فرادى نکند، خواه از اوّل قصد داشته باشد یا نه.

جواب: اعلان به مأمومین لازم نیست و نماز صحیح است، ولى نماز خودتان را باید اعاده کنید.

سؤال 343 ـ اگر شخصى که در صف اوّل است و با امام جماعت پنج نفر فاصله دارد، بلافاصله پس از امام جماعت نیّت کند و تکبیر بگوید و پس از آن دیگران تکبیرة الاحرام بگویند، نماز جماعت او چه حکمى دارد؟

جواب: هنگامى که صفوف جماعت آماده شد، هر کس در هر جایى از صفوف باشد مى تواند اقتدا کند; هرچند در صف آخر باشد.

سؤال 344 ـ چنانچه امام جماعت در نماز چهار رکعتى اشتباه کند و پس از خواندن سه رکعت خیال کند رکعت چهارم است و تشهّد و سلام بخواند، آیا بعد از اتمام نماز، خواندن یک رکعت فقط بر عهده امام جماعت است، یا بر عهده مأمومین نیز هست؟

جواب: امام بلافاصله باید بلند شود و نماز خود را ادامه دهد و اگر منافیاتى بجا آورده، نماز را از سر بگیرد و مأمومین اگر نمى دانستند نیز حکمشان همین است و اگر مى دانسته اند و تشهّد و سلام خوانده اند، نمازشان باطل است.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای