کیفیّت
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 83. نمى دانم مدّاحى هایى که گوش مى دهم مشکل شرعى دارد یا خیر؟ و نمى توانم تشخیص دهم که مناسب شأن اهل بیت(علیهم السلام)هست یا خیر، چه کنم؟

مثلاً این اشعار اگر در مدّاحى خوانده شود آیا گوش دادن به آن مشکل دارد:

قنداقه حسین شرف عرش اعظم است; صد مرده زنده مى شود از ذکر یا حسین; من عبد حسین گردیدم، من سگ حسینم;

جواب: هیچ کدام از این اشعار مناسب مقام با عظمت سالار شهیدان کربلا نیست.

سؤال 84. مى خواستم بدانم آیه 31 سوره توبه که ارباب را تنها خدا مى داند، با گفتن «ارباب من حسین» ملازمه دارد؟ به نظر من امامان نیز راضى به این القاب و اعمال خرافى مانند بوسیدن حرم و دخیل بستن و شفاى مریض نیستند. نظر شما چیست؟

جواب: تعبیر به «ارباب من حسین» تعبیر صحیح نیست; ولى توسّل به امامان و طلب شفاعت آنها در پیشگاه خدا هیچ مانعى ندارد.

سؤال 85. با توجّه به مضمون ظاهرى اشعارى نظیر «گرد حرم دویده ام، صفا و مروه دیده ام، هیچ کجا براى من کرببلا نمى شود» که حداقل در ظاهر، زیارت کربلا و یاد امام حسین(علیه السلام)را پرشورتر از یاد خدا و زیارت کعبه عنوان مى کند و باعث سوء استفاده بسیارى از دشمنان اهل بیت نیز شده است. آیا این اشعار، آفت عزادارى سیّدالشّهدا نیست؟

جواب: آرى، اینگونه اشعار آفت است و بهانه به دست دشمن مى دهد.

سؤال 86. مدّاحى هایى که حالت غنا دارد چه حکمى دارد؟

جواب: هرگاه آن صدا متناسب مجالس لهو و فساد باشد، جایز نیست.

سؤال 87. ذکر نام ائمّه در مدّاحى به شکلى که به طور واضح تلفظ نشود، و یا به گونه اى دیگر تغییر کند مثلاً «حوسین» به جاى «حسین»(علیه السلام) گفته شود، چه حکمى دارد؟

جواب: باید از این گونه تکرار نام امام(علیه السلام) اجتناب کنند.

سؤال 88. آیا استفاده از جملاتى همچون «ما همه سگ حسینیم» در مجالس عزادارى امام حسین(علیه السلام) اشکالى دارد؟

جواب: عزادارى خامس آل عبا از مهمترین شعائر دینى است; ولى باید از سخنان و اشعارى که متناسب با عزاداران اهل بیت(علیهم السلام)نیست جداً خوددارى شود; زیرا حضرت سیّدالشّهدا(علیه السلام)از اینگونه امور بیزار است. و اینگونه تعبیرات، شایسته عزاداران حسینى نیست.

سؤال 89. نام کلب رقیّه براى خود انتخاب کرده ام، که وفاى سگ را مى رساند، چرا که اگر آدم بتواند به اندازه سگ وفا داشته باشد یقیناً به انسانیّت مى رسد; مانند رسول ترک، که در خواب او را به صورت سگ امام حسین(علیه السلام)دیده اند که از حضرت محافظت مى کند و به مقام انسانیّت رسید. آیا با این وجود دلیلى براى مخالفت وجود دارد؟ اگر اشتباه است چرا بزرگان این حرف را مى زدند؟

جواب: توجّه داشته باشید هر زمانى اقتضایى دارد. در عصر ما عدّه اى از دشمنان، در انتظار بهانه اى هستند که جلوى پیشرفت اسلام و تشیّع را در جهان بگیرند و این موضوعات را بهانه مى کنند. و با اینکه مى دانیم گفتن این تعبیرات واجب نیست امّا ممکن است مانع پیشرفت مکتب اهل بیت(علیهم السلام) شود، آیا در چنین شرایطى گفتن این تعبیرات خوب است؟!

سؤال 90. بعضى در اشعار یا مراسم مدّاحى و سینه زنى، خود را سگ، الاغ یا کبوتر اهل البیت(علیهم السلام) و امثال آن مى خوانند. آیا بیان چنین جملاتى داراى اشکال است؟

جواب: اینگونه تعبیرات شایسته عزاداران حسینى نیست.

سؤال 91. جمعى از مدّاحان سعى دارند مقام والاى شهداى کربلا را با انبیاى پیشین مخصوصاً پیامبران اولوالعزم یا اصحاب خاصّ پیامبراکرم(صلى الله علیه وآله) مقایسه کنند، این کار چه حکمى دارد؟

جواب: ادب و احترام ایجاب مى کند که ما مقام همه آنها را والا بدانیم و از مقایسه و برترى آنها بر یکدیگر بپرهیزیم و بگوییم: همه از اولیاء الله بودند و ما به همه آنها عشق مىورزیم.

سؤال 92. آیا تشبیه حرّ بن یزید ریاحى در شعر، به رستم، پهلوان ایران باستان، آیا در شأن این شهید کربلا مى باشد؟

جواب: حرّ بن یزید ریاحى، مسیرى غیر از مسیر رستم و امثال او داشت.

سؤال 93. آیا معظّم له اخیراً درباره ضرورت مقابله با خرافه گویى هاى برخى از مدّاحان سخن گفته اند؟

جواب: آرى مطالبى در این زمینه گفته ایم; زیرا اخیراً بعضى از مدّاحان ناآگاه و بى خبر، اشعار کفرآمیزى را در مجالس عزادارى مى خوانند که اگر معنى آن را بفهمند سبب خروج آنها از اسلام مى شود. بر همه لازم است که امر به معروف و نهى از منکر را در این مسئله مهم فراموش نکنند و جاهلان خطاکار را به وظایف خود آشنا سازند و بهانه به دست دشمنان بهانه جو ندهند و لازم است از چنین مجالسى دورى کنند.

سؤال 94. چه توصیه اى به مدّاحان در مورد کیفیّت اشعار، نوحه ها و مدیحه سرایى مناسب شئونات اهل بیت(علیهم السلام)دارید؟

جواب: عزادارى ائمّه اطهار(علیهم السلام)، مخصوصاً خامس آل عبا(علیه السلام)، از افضل قربات است، و سرودن و خواندن اشعارى که حاکى از مظلومیّت و زحمات و فداکارى آن حضرات باشد کار بسیار خوبى است; ولى باید از هرگونه کارى که باعث هتک حرمت آن بزرگواران مى شود، و موجب وهن مذهب در نظر دیگران مى گردد، و به بدن آسیب مى رساند پرهیز گردد. و تعبیراتى که در عرف، توهین آمیز است، مانند نسبت سگ به خود دادن، یا صداى حیوانات در آوردن، هیچ کدام مناسب مجالس عزادارى نیست. و باید به همه نصیحت کنند که از این امور، که باعث وهن این مراسم بزرگ مى شود و موجب ناراحتى حضرت بقیّة الله عجّل الله تعالى فرجه الشّریف مى گردد، پرهیز کنند.

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای