فصل چهل و دوّم: احکام شهادت
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 1319 ـ چرا در اسلام شهادت (گواهى) دو زن برابر با شهادت یک مرد است؟

جواب: به تفسیر نمونه، جلد دوّم، صفحه 444، ذیل آیه 282 سوره بقره، مراجعه فرمایید، پاسخ روشن در آن جا آمده است.

سؤال 1320 ـ شهادت افرادى که یا عادل نیستند، یا ظاهرالصّلاح نیستند و حتّى گاهى معلوم الفسق و نسبت به امور دینى بى مبالات هستند، چه حکمى دارد؟ آیا مورد قبول واقع مى شود؟

جواب: شهادت این گونه افراد باطل است، شاهد باید ظاهرالصّلاح و عادل باشد.

سؤال 1321 ـ گاهى مدّعى یا منکر، براى اثبات ادّعاى خود افرادى را به عنوان شاهد معرّفى مى کند که با انگیزه قومى یا گروهى مى خواهند به نفع یکى و ضرر دیگرى شهادت بدهند; حتّى دیده شده که شخص وعده مى دهد که اگر به نفع او شهادت بدهند، هر زمان که آنها با کسى دعوا داشتند تلافى مى کند، شهادت این نوع افراد چه حکمى دارد؟

جواب: چنانچه قاضى بداند این گونه افراد با انگیزه هاى فوق شهادت مى دهند، نمى تواند شهادت آنها را بپذیرد.

سؤال 1322 ـ با توجّه به این که در شرع مقدّس یکى از ادّله شهادت است و اوصاف شهود آن چنان که تصریح شده در میان مردم کم است و اگر هم به دادگاه معرّفى شوند، دادگاه آنها را نمى شناسد و تزکیه نمودن آنها هم مشکل است; چون احوال تزکیه کنندگان نیز در نظر دادگاه مجهول است و اگر همین گونه ادامه یابد، دور لازم مى آید و این امر براى ارباب دعاوى کار را بسیار مشکل مى کند و باعث جرأت متجاوزان و بروز ناامنى در میان مردم مى شود. سؤال این جاست که اگر عدّه اى شهادت دهند که شاهد آدم درستکارى است و ظاهر خوب و قابل قبولى دارد، به حدّى که عدالت شاهد در نزد عدّه اى شایع باشد در صورتى که دادگاه اوصاف آن عدّه را نشناسد و فقط بداند که از هم محلّه هاى شاهد هستند و ظاهرى آراسته دارند، آیا قاضى مى تواند به این شیاع متمسّک شده و شهادت شاهد را قبول نماید؟

جواب: همان گونه که مسامحه در این امور صحیح نیست، سختگیرى نیز درست نمى باشد. آنچه ذکر کردید براى اثبات دعاوى در دادگاه ها کافى به نظر مى رسد.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای