امروز مسأله تشکیل خانواده و ازدواج جوانان به صورت یکى از پیچیده ترین مسائل حادّ اجتماعى درآمده است، و کمتر خانواده اى است که داراى دختر و پسر جوانى باشد و از این موضوع ناله نکند و رنج نبرد.

   انبوهى از مشکلات طاقتفرسا این مسأله مهم و در عین حال ساده زندگى را در کام خود فرو برده، و به صورت هیولائى وحشتناک درآورده است.

   دختران زیادى در خانه ها مانده و در انتظار ازدواجند، و درحالى که هیچ مشکل اصولى ندارند، خود را در برابر انبوهى از مشکلات جانکاه و در برابر موانع غیرقابل عبورى مشاهده مى کنند.

   از آن سو نیز پسران زیادى سنین شاداب جوانى را پشت سر گذارده، و هنوز در خم یک کوچه، در آرزوى تشکیل خانواده اند، ولى آداب و رسوم زشت اجتماعى، و پیرایه هاى غلطى که به این امر حیاتى بسته اند آنها را از رسیدن به مقصود باز مى دارد.

   و عجب اینکه این مسأله در خانواده هاى مرفّه و فقیر هر دو از امور پیچیده است! چرا که هرکدام کوهى از توقّعهاى غلط را بر دوش دارند، و زیر آوار سنگینى از آداب و رسوم موهوم دست و پا مى زنند.

   و اسفبارتر اینکه چون پایه ها از آغاز کج گذارده مى شود، بناى بسیارى از خانواده ها تا گنبد دوّار کج مى رود، و چون شالوده محکمى ندارد پیوسته دستخوش نوسانات و اضطرابات و ناراحتیها است.

   این در حالى است که مى دانیم «خانواده بزرگ بشرى» از همین «خانواده هاى کوچک» تشکیل مى شود که هر یک به منزله آجرى در این ساختمان عظیم است، و استحکام این ساختمان عظیم بستگى به استحکام این واحدهاى کوچک دارد.

   اگر این آجرها محکم و صاف و با دوام و پرصلابت باشند این مجموعه عمر طولانى و مفید دارد، و بعکس اگر سست و ناموزون باشد دائماً دستخوش تلاطم و ناهنجاریها است، و بسرعت از هم فرو مى پاشد و متلاشى مى شود.

   بنابراین، مسأله تشکیل خانواده براساس الگوها و معیارها و ارزشهاى صحیح، از یکسو رابطه مستقیم و نزدیکى با حلّ مشکلات خانوادگى و نابسامانیهاى شخصى مردم دارد، و از سوى دیگر نیز پیوند روشنى با حلّ مشکلات اجتماعى دارد.

   به همین دلیل براى تحکیم روابط عمومى اجتماعى انسانها، باید قبل از هر چیز به فکر استحکام ریشه اصلى افتاد، و پایه هاى خانواده را بر شالوده قوى و محکم بنا نمود.

   جالب این است که در روایات اسلامى تشکیل خانواده مخصوصاً به ساختن یک بنا تشبیه شده آنهم بنائى محبوب نزد خدا چنان که در حدیثى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله)مى خوانیم:

 

ما بُنِىَ بَناءٌ فِى الاِسْلامِ اَحَبُّ اِلى اللّه مِنَ التَّزْوِیِج.(1)

بنائى در اسلام نزد خدا محبوبتر از تزویج نیست.

 

   و نیز قابل توجّه اینکه قرآن سرچشمه آرامش و امنیّت را تشکیل زندگى صحیح خانوادگى مى شمرد، در آنجا که مى فرماید:

 

وَ مِنْ آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ اَنْفُسِکُمْ اَزْواجاً لِتَسْکُنُوا اِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً اِنَّ فِى ذلِکَ لاَیات لِقَوْم یَتَفَکَّرُوْنَ(2)

 

یکى از آیات و نشانه هاى عظمت خدا این است که همسرانى از جنس شما براى شما آفرید تا آرامش خویش را در کنار آنها پیدا کنید، و در میان شما محبّت و دوستى و رحمت قرار داد، در این نشانه هاى بسیارى است براى کسانى که اندیشه مى کنند!

ولى متأسّفانه بسیارى از عقلا و اندیشمندان نیز به این مرحله که مى رسند از اندیشه در عوامل اصلى مودّت و رحمت باز مى مانند، و تمام اندیشه ها متوجّه آداب و رسوم غلط و ارزشهاى موهوم و پندارهاى خرافى مى شود!

* * *

 

 


1 . وسائل الشّیعه; جلد 14، صفحه 30، حدیث 3.

2 . سوره روم، آیه 21.

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای