احکام جلوگیرى از باردارى
فهرست موضوعات
جستجو 
سؤال 180 ـ با توجّه به بند ب از مادّه «14» و بند هـ از مادّه «16» کنوانسیون «محو کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان» که حقّ تصمیم گیرى در مورد تعداد فرزندان، فواصل باردارى و تنظیم خانواده را براى زنان مطرح مى کند، آیا زن بدون رضایت همسرش مى تواند اقدام به بستن لوله رحم، استفاده از داروها و روشهاى ضدباردارى، و تنظیم فواصل باردارى کند؟

جواب: این کار جایز نیست; مگر اینکه خطر قابل ملاحظه اى سلامت زن را تهدید کند.

سؤال 181 ـ آیا مرد مى تواند به زن دائمى خود بگوید نباید بچّه دار شوى؟

جواب: زن را نمى توان مجبور کرد که مثلاً لوله هاى خود را ببندد; حتّى نمى توان او را مجبور کرد که به وسیله قرص و مانند آن جلوگیرى کند. ولى مرد مى تواند با خوردن دارو، یا استفاده از آمپول، یا مانند آن، موقّتاً از انعقاد نطفه جلوگیرى نماید.

سؤال 182 ـ در صورتى که بستن لوله هاى زن یا مرد اجازه داده شود، حقّ تقدّم با کدام است؟

جواب: در شرایط مساوى بعید نیست مرد مقدم باشد.

سؤال 183 ـ هرگاه پزشک، مرد یا زنى را عقیم کند، آیا باید دیه بپردازد؟

جواب: دیه ندارد، ولى اگر قابل بازگشت نباشد شرعاً جایز نیست.

 

سؤال 184 ـ در مورد پزشکى که در استخدام دولت مى باشد، بفرمایید:

1. اگر از طرف دولت موظّف شود که براى کنترل موالید، مردان و زنان را عقیم کند چه تکلیفى دارد؟

2. اگر طبیب را براى انجام این کارها مجبور نمودند در چه مرحله اى از اجبار، چنین اقدامى براى وى معصیت محسوب نمى گردد؟

3. آیا در مورد اجبار، طبیب ضامن خواهد آمد؟

جواب: 1. هرگاه کارشناسان متدیّن ضرورت این کار را تصدیق کنند مانعى ندارد.

2. اگر منظور از اجبار این است که شغل خود را از دست مى دهد، نباید تن به کار حرام بدهد.

3. طبیب در این حال ضامن است.

سؤال 185 ـ قرار دادن «نورپلانت» توسّط پزشک زن که فقط سطح خارجى بازو را مشاهده مى کند، چه حکمى دارد؟ آیا در صورت پوشیدن دستکش توسّط طبیب و پوشش کامل زن، به جز محلّ عمل (حدود چند سانتیمتر روى بازو)، پزشک مرد مى تواند به این کار اقدام کند؟

جواب: در صورت ضرورت اشکال ندارد.

سؤال 186 ـ خانمى براى جلوگیرى از باردارى مى خواهد دستگاه بگذارد، و براى این کار دکتر زن باید به عورت او نگاه و آن را لمس نماید. با توجّه به این دو نکته غیر مجاز، و اینکه جلوگیرى از باردارى معالجه نیست، آیا این کار جایز است؟

جواب: اگر ضرورت فردى یا اجتماعى نباشد جایز نیست; و در صورت ضرورت (به تشخیص اطبّاى مورد وثوق) جایز است.

سؤال 187 ـ در صورتى که پزشکان متخصّص زنان و زایمان در مورد حاملگى به خانمى اعلام خطر کنند، (خطرات جانى و جسمى و مشکلات احتمالى براى جنین) آیا در این گونه موارد اضطرار تحقّق یافته است؟

جواب: هرگاه پزشکان مزبور در کار خود حاذق و از نظر صداقت و تعهّد مورد تأییدند،تشخیص آنها در مورد انواع جلوگیریهایى که در بالا ذکر شد، کافى است.

سؤال 188 ـ جهت بستن لوله هاى رحم، (TL) حین عمل، هیچ الزامى بر مشاهده عورت خانمها وجود ندارد، و عمل از طریق شکم صورت مى گیرد. آیا انجام عمل توسّط پزشک زن مانعى ندارد؟ (با توجّه به اینکه لمس و نظر در ناحیه شکم صورت مى گیرد)

جواب: از نظر لمس و نظر مشکل نیست.

سؤال 189 ـ خانمى است که به علّت دیگرى تحت عمل جرّاحى قرار گرفته، و شکم وى باز شده است. با توجّه به باز بودن شکم، بستن لوله ها چه حکمى دارد؟ آیا باز هم مسأله لمس و نظر مطرح است؟ در صورتى که پزشک مرد مسئول جرّاحى مشکل اوّلیه بیمار باشد چطور؟

جواب: لمس و نظر باید به مقدار ضرورت باشد، و بیش از آن مجاز نیست. علاوه بر آنکه احراز شرایط فوق و رضایت بیمار و همسرش نیز لازم است.

سؤال 190 ـ در صورتى که شکم زن بیمار توسّط دستیار زن باز شود، آیا پزشک مرد مى تواند با دستکش، به عمل بستن لوله ها بپردازد، با توجّه به اینکه نظر به پوست ظاهر شکم صورت نمى گیرد، و بیشتر داخل شکم مشاهده مى گردد؟

جواب: تنها در موارد ضرورت جایز است.

سؤال 191 ـ «IUD» براى جلوگیرى از حاملگى در زنان استفاده مى شود. این وسیله بایستى از طریق مهبل در داخل رحم گذارده شود، و غالباً متخصّصین زن مى توانند مبادرت به این کار نمایند; ولى زنان کافى در تمام مراکز بهداشتى ـ درمانى و یا بیمارستانها، براى این کار آموزش داده نشده اند، انجام این کار توسّط پزشک مرد چه حکمى دارد؟ در صورتى که این کار توسّط زن صورت گیرد، آیا مشاهده توسّط دانشجویان پزشکى پسر به منظور یادگیرى اشکال دارد؟

جواب: این کار جز در موارد ضرورت جایز نیست. و اگر ضرورتى باشد، مادام که دسترسى به جنس موافق است، مراجعه به جنس مخالف جایز نمى باشد.

سؤال 192 ـ شخصى از نظر مرجع تقلیدش اطّلاع نداشته، و اقدام به بستن لوله هاى خود نموده است. آیا پس از اطلاع از حرمت، باید جبران کند؟

جواب: لازم نیست.

سؤال 193 ـ تبلیغ و ترویج مردم مسلمان ایران در امر جلوگیرى و کنترل جمعیّت به عنوان یک کار فرهنگى، اقتصادى و اجتماعى جامعه ایرانى در منابر و محافل دینى، چه حکمى دارد؟

جواب: در صورتى که اهل خبره و کارشناسان متدیّن، مسأله کنترل و محدود ساختن موالید را یک ضرورت اجتماعى تشخیص دهند، شرعاً مى توان به طور موقّت با آن موافقت کرد، و یا در صورت لزوم به طور حساب شده از آن تبلیغ نمود. در ضمن باید توجّه داشت که افزایش نسل به عقیده هیچ کس جزء واجبات نیست، بنابراین محدود ساختن، حرام نمى باشد، مگر در مناطقى که تغییر بافت جمعیّتى به زیان مسلمین یا پیروان مکتب اهل بیت(علیهم السلام) باشد، که در چنین مواردى باید برنامه کنترل موالید تعطیل شود.

در ضمن باید در موارد کنترل جمعیت به جاى افزایش کمّى به سراغ افزایش کیفى رفت، تا مسلمانانى عالمتر و کارآمدتر به جامعه اسلامى تحویل داده شوند، و عزّت و عظمت مسلمین حفظ شود. و نیز باید توجه داشت که در مواردى که طبق تشخیص اهل خبره متعهد، کنترل جمعیّت ضرورى است، باید حتماً از وسایل مشروع استفاده کرد، نه از وسایل نامشروعى مانند سقط جنین و امثال آن.
null
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای