زیارت عسکریّین (امام هادى و امام حسن عسکرى(علیهما السلام))
فهرست موضوعات
جستجو 

فضیلت زیارت عسکریّین(علیهما السلام):

شکّى نیست که فضیلت زیارت آن دو بزرگوار از زیارت سایر ائمّه(علیهم السلام) کمتر نیست، بلکه آن گونه که از امام صادق(علیه السلام) گذشت: «کسى که یکى از ائمّه(علیهم السلام) را زیارت کند مثل آن است که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) را زیارت کرده است».(1) و این روایت نیز از آن حضرت گذشت که «هر کس امام واجب الاطاعه اى را زیارت کند و نزد او چهار رکعت نماز گزارد، براى او ثواب یک حج و یک عمره نوشته مى شود»(2) و مرحوم «علاّمه مجلسى» در باب «ثواب تعمیر قبور النّبى و الائمّة و زیارتها»(3) حدود 15 روایت نقل مى کند که شامل قبور همه ائمّه مى شود و در اوایل بخش زیارات به قسمتى از آنها اشاره گردید.

در این رابطه سه روایت زیر نیز قابل توجّه است:

1ـ مرحوم «شیخ طوسى» از ابوهاشم جعفرى از امام حسن عسکرى(علیه السلام) نقل مى کند که فرمود: قبر من در «سرّ من رأى» امان (از بلاها و عذاب الهى) براى هر دو گروه است.(4) (منظور دو گروه شیعه و اهل سنّت که در آن جا ساکن هستند) و طبعاً معناى این روایت آن خواهد بود که برکت قبر آن حضرت، برکت عامّى است که همه را احاطه کرده است، چنان که قبر موسى بن جعفر(علیه السلام) امان براى همه اهالى بغداد است.(5)

2ـ «شیخ طوسى» در «امالى» از بعضى نقل مى کند که مى گوید: خدمت امام هادى(علیه السلام) عرض کردم: اى آقاى من! دعایى به من بیاموز که از طریق آن به خداى عزّوجلّ نزدیک شوم، فرمود: دعایى که الآن برایت نقل مى کنم دعایى است که بسیارى از اوقات با آن خدا را مى خوانم و از خداوند عزّوجلّ خواسته ام، کسى که در حرم من این دعا را بخواند مأیوس برنگردد، دعا این است:

یا عُدَّتى عِنْدَ الْعُدَدِ، وَ یا رَجائی وَ الْمُعْتَمَدَ، وَ یا کَهْفى وَ السَّنَدَ، وَ یا واحِدُ یا أَحَدُ، وَ یا قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ، أَسْئَلُکَ اللّهُمَّ بِحَقِّ مَنْ خَلَقْتَهُ مِنْ خَلْقِکَ، وَ لَمْ تَجْعَلْ فی خَلْقِکَ مِثْلَهُمْ أَحَداً، صَلِّ عَلى جَماعَتِهِمْ وَافْعَلْ بى کَذا وَ کَذا(6)

اى عدّه و سلاح من در میان تجهیزات و سلاح ها و اى امید و مورد اعتماد من و اى پناه و تکیه گاه من و اى واحد و اى احد و اى قل هو الله احد از تو مى خواهم بارخدایا به حقّ آن کسانى که از میان مخلوقاتت آنها را خلیفه خود قرار دادى و کسى را همانند آنها قرار ندادى بر همه آنها درود فرست.

(به جاى «وافعل بى کذا و کذا» حاجتش را بخواهد).مطابق گواهى بعضى از مؤمنان مخلص، تأثیر خواندن این دعا در آن حرم مقدّس به تجربه رسیده است.

3ـ در «عدّة الداعى» روایت شده که شخصى مشکل مهمّى در زمان امام هادى(علیه السلام) داشت، از آن حضرت تقاضا کرد که نزد خلیفه وقت براى او شفاعت کند. چیزى نگذشت که مشکل او به طور کامل حل شد ; خدمت حضرت رسید و عرض کرد: آیا شما نزد او شفاعتى براى من کردید؟ امام(علیه السلام) فرمود: خداوند ما را این گونه تربیت کرده که در مسائل مهم تنها به او پناه ببریم و از غیر او چیزى نخواهیم، ترسیدم که (اگر شفاعت تو را نزد خلیفه کنم و) راه و رسم خود را تغییر دهم، خداوند هم لطف خود را تغییر دهد و من از خداوند عزّوجلّ خواسته ام که احدى بعد از من این دعا را نزد قبرم نخواند مگر این که دعایش مستجاب شود. سپس دعاى فوق را عیناً نقل فرمود.(7)

  


1 کامل الزیارات، باب 59، صفحه 147، حدیث 1 و کافى، جلد 4، صفحه 579، حدیث 1.
2. تهذیب، جلد 6، صفحه 79، حدیث 4.
3. بحارالانوار، جلد 97، از صفحه 116 تا 124.
4. تهذیب، جلد 6، صفحه 93، حدیث 3 و بحارالانوار، جلد 99، صفحه 59، حدیث 1.
5. عوالى اللئالى، جلد 4، صفحه 84، حدیث 93 .
6. امالى طوسى، صفحه 280، حدیث 76 و بحارالانوار، جلد 99، صفحه 59، حدیث 2 .
7. عدّة الداعى، صفحه 65 و بحارالانوار، جلد 99، صفحه 59، حدیث 3 (با تلخیص).

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای