مسائل متفرقّه نماز
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 409 ـ رفت و آمد و دوستى با کسانى که نماز نمى خوانند چه حکمى دارد؟

جواب: دوستى با آنها، براى راهنمایى و تشویق به خواندن نماز خیلى خوب است; ولى اگر فایده اى ندارد از آنها جدا شود.

سؤال 410 ـ آیا نماز در هیچ حال از مسلمان ساقط نمى شود؟ (البتّه به استثناى ایّام عادت و ولادت براى زن) به عنوان مثال آیا در جنگ، در حال آتش سوزى، کسى که آب یا خاک براى وضو و تیمّم ندارد، یا در حالت تقیّه، یا کسى که فلج است و بر تخت بیمارستان بسترى شده، یا کسى که با اشاره چشم هم نمى تواند نماز بخواند، و مانند آن نماز ساقط مى شود؟

جواب: در هیچ حالى، جز آنچه در بالا در مورد زنان اشاره گردید، نماز ساقط نمى شود; منتها گاه بطور کامل خوانده مى شود و گاه با اشارات و گاهى به صورت کوتاه و مختصر و یا حتّى با اشاره قلبى و گذراندن مفاهیم و اعمال نماز در دل انجام مى گیرد، آرى نماز در هیچ حال ترک نمى شود.

سؤال 411 ـ اگر در مسجد بین نماز خواندن و دیگر اعمال، مانند قرآن خواندن، یا دعا خواندن تزاحم شود، کدام یک مقدّم است؟

جواب: نماز مقدّم است; هیچ چیز در مسجد نباید مزاحم نماز شود.

سؤال 412 ـ اگر نماز خود را به سبب گوش دادن به صداى قرآن طولانى نماید، آیا به نماز او ضرر مى رساند؟

جواب: ضرر نمى رساند.

سؤال 413 ـ مدّت شش ماه است که مرد چهل ساله بى سوادى که داراى همسر و هفت فرزند مى باشد را به عنوان خادم به مسجدى آورده اند; اکنون معلوم شده که نماز بلد نیست و براى یادگرفتن و انجام آن رغبتى نشان نمى دهد، و هیأت امنا قصد اخراج او را دارند; ولى از آن جا که با اخراج او و قطع درآمدش، قطعاً اهل و عیال و فرزندانش دچار مضیقه شدید مالى خواهند شد، و در اجتماع سرگردان مى شوند، و به گدایى خواهند افتاد، آیا به علّت بى نمازى و بى مبالاتیهاى دینى، او را اخراج کنیم؟ یا به خاطر اطفال صغار که ممکن است در آینده افرادى نمازخوان و متدیّن شوند او را نگهداریم؟

جواب: بهتر این است که او را از طرق مختلف، چه از طریق نصیحت و یا تهدید به اخراج، تدریجاً وادار به انجام فرایض دینى کنید; حتّى به او قول بدهید که اگر در این قسمت جدّى شود، مثلاً مبلغى بر حقوقش بیفزایید و از نتیجه این کار مأیوس نباشید.

سؤال 414 ـ تا چه حد از بیماریها و اختلالات روحى و روانى، باعث ساقط شدن تکلیف نماز و روزه مى شود؟ تشخیص آن به عهده چه کسى است؟

جواب: در صورتى که عرفاً به او دیوانه و مجنون بگویند، و یا این که وقت نماز را نتواند تشخیص دهد، نماز از او ساقط مى شود.

سؤال 415 ـ بعد از هر نماز واجب (چه به صورت فرادى و چه به صورت جماعت)، چه تعقیباتى در اولویّت است؟ در نمازهاى جماعت چون غالباً در مدّتى که براى نمازهاى نافله و تعقیبات خاصّ آن نماز وجود دارد، به دعاهاى دیگرى مى پردازند (مثلاً دعاى فرج مى خوانند) آیا اولویّت با تعقیبات هر نماز و نافله هاى آن نماز است؟ یا با این دعاهایى که به صورت دسته جمعى خوانده مى شود؟ تکلیف سایر نمازگزاران چیست؟

جواب: از تعقیبات معروف و مهم، تسبیح حضرت زهرا(علیها السلام) است که ثواب بسیار دارد، تعقیبات مشترک و خاصّ هر نماز نیز در روایات وارد شده که قسمت مهمّى از آن در کتب ادعیّه، از جمله مفاتیح الجنان، آمده است و خواندن دعاهاى دسته جمعى نیز اشکالى ندارد.

سؤال 416 ـ اگر نمازگزار در نماز عمداً حواسّ خود را در جاى دیگرى ببرد، نمازش چه حکمى دارد؟

جواب: نمازش باطل نیست; لکن روح نماز توجّه به خداست، باید کوشش کرد حضور قلب حاصل شود.

سؤال 417 ـ اگر فرزند مکلّف انسان خواب باشد، آیا بیدار کردن او براى نماز صبح واجب است؟

جواب: اگر علم به رضایت او دارد، او را بیدار کند و همچنین اگر مى داند ادامه این وضع باعث سهل انگارى او در امر نماز مى شود; در غیر این دو صورت جایز نیست.

سؤال 418 ـ اگر بیدار کردن فرزند مکلّف براى نماز موجب ناراحتى او شود و از نماز زده شود، بیدار کردن او چه حکمى دارد؟

جواب: در این فرض جایز نیست; ولى باید تدریجاً او را توجیه کند تا رضایت به بیدار کردن بدهد.

سؤال 419 ـ آیا مجبور کردن مردم به نماز خواندن در ادارات و مدارس، که گاه موجب تمسخر آنان مى شود، درست است؟

جواب: براى امر به معروف، باید از راههایى که مفید و مؤثّر است و پیامدهاى منفى ندارد، استفاده کرد.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای