خطبه 202
فهرست موضوعات
جستجو 
رُوِىَ عَنْهُ أَنَّهُ قالَهُ عِنْدَ دَفْنِ سَیِّدَةِ النِّساءِ فاطِمَةَ(علیها السلام)، کَالْمُناجی بِهِ رَسُولَ اللهِ(صلى الله علیه وآله) عِنْدَ قَبْرِهِ

از سخنان امام(علیه السلام) است
که به هنگام دفن سیده زنان جهان، فاطمه(علیها السلام) خطاب به رسول الله(صلى الله علیه وآله)در کنار قبر پیامبر(صلى الله علیه وآله) بیان کرد.(1) و (2)
1. سند خطبه:
به گفته ابن ابى الحدید در شرح نهج البلاغه تعبیر سیّد رضى از فاطمه زهرا به «سیدة نساء العالمین» برگرفته از خبر متواترى است که از پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) نقل شده، به عین این تعبیر یا تعبیر دیگرى که مفهومش همان است.
نویسنده مصادر نهج البلاغه بعد از نقل مطلب بالا مى گوید: این حدیث (حدیث سیدة نساء العالمین) نزد علماى امامیه نیز متواتر است; بلکه جزء اعتقادات آنها محسوب مى شود. سپس روایات متعددى نیز از کتب اهل سنّت در این زمینه نقل مى کند.
امّا بزرگانى که قبل از سیّد رضى، این خطبه (کلام) را نقل کرده اند عبارتند از مرحوم کلینى در جلد اوّل کتاب کافى (با جمله هایى افزون بر آنچه سیّد رضى آورده است) و شیخ مفید در کتاب مجالس و گروه دیگرى نیز بعد از سیّد رضى در کتابهاى خود با تفاوتهایى این خطبه را نقل کرده اند که نشان مى دهد آن را از مدرکى غیر از نهج البلاغه گرفته اند; مانند طبرى در دلائل الامامة و شیخ طوسى در امالى و سبط ابن جوزى در تذکرة الخواص ماجراى دفن آن حضرت را نقل کرده و اشعارى را که على(علیه السلام) در فراق آن حضرت سروده ذکر مى کند. سپس کلام فوق را با اضافاتى مى آورد. (مصادر نهج البلاغه، ج 3، ص 93-98)
2. نکته قابل توجّه اینکه ضمیر در «عند قبره» به صورت مذکر آمده که مرجع آن،پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله)است و در عین حال مى گوید این سخن را به هنگام دفن فاطمه زهرا(علیها السلام) بیان کرد، این نشان مى دهد که به اعتقاد سیّد رضى قبر حضرت زهرا(علیها السلام) در کنار قبر پیامبر(صلى الله علیه وآله) است.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای