مسائل عزادارى
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 762 ـ شرایط افرادى که مى توانند نقش ائمّه(علیهم السلام) را ایفا نمایند چیست؟

جواب: اگر در شبیه خوانى کسانى مى خواهند در نقش آن بزرگواران ظاهر شوند، باید افراد مهذّب و پاک و خوشنامى باشند و چه بهتر که آن بزرگواران بطور وضوح نشان داده نشوند.

سؤال 763 ـ آیا کسانى که در شبیه خوانى نقش کفّار را ایفا مى کنند باید داراى شرایط خاصّى باشند؟ یا این که هر کس بدون قید و شرط مى تواند در نقش کفّار باشد؟

جواب: شرایط خاصّى براى آنها از این نظر نیست.

سؤال 764 ـ مرثیه خوانى و یا مدّاحى زنان با بلندگو، بطورى که هر شنونده اى را جذب مى کند، چه صورت دارد؟

جواب: جایز نیست.

سؤال 765 ـ مراسم عزادارى امام حسین(علیه السلام) و سایر مجالس اسلامى در بسیارى از کشورها برپا مى شود; ولى بعضى از این مراسم در این کشورها عجیب به نظر مى رسد، از جمله زنجیرزنى و قمه زنى که باعث وهن اسلام و مسلمین نیز مى شود. در این مورد به سؤالات زیر پاسخ فرمایید:

الف) بر سر و سینه زدن تا چه حدودى جایز است؟

جواب: عزادارى امام حسین(علیه السلام) از فضل قربات است; ولى بر مسلمانان واجب است که از هر چیزى که باعث وهن و بى حرمتى مسلمانان مى شود، خوددارى کنند.

ب) آیا براى مردان جایز است که در زمان عزادارى، بدنشان را برابر زنان برهنه کنند؟

جواب: احتیاط واجب آن است که مردان از این کار خوددارى کنند; ولى مشاهده این صحنه ها از تلویزیون، در صورتى که مفسده خاصّى نداشته باشد، اشکالى ندارد.

ج) آیا جایز است به گونه اى بر سر و سینه بزنند که موجب جراحت و خونریزى شود و باعث نجس شدن خود و اطرافیان و زمین مسجد و یا حسینیّه گردد؟

جواب: لازم است به گونه اى باشد که منجر به جراحت و خونریزى نشود و مسجد نجس نگردد.

د) آیا خونى که از بدن سینه زنان و عزاداران، به سبب قمه زدن و غیره، بیرون مى آید، باعث تبرّک و شفاى مریضها و زنهاى عقیم و مانند آن مى شود؟

جواب: این سخنان پایه و اساسى ندارد، و سزاوار است عزادارى به صورتى باشد که باعث هتک دین و مقدّسات نشود و عزاداران حسینى ـ علیهم رضوان اللّه و برکاته ـ از تفرقه و اختلاف دورى کنند و متّحد باشند.

سؤال 766 ـ در خصوص دسته جات عزادارى حضرت ابا عبداللّه الحسین(علیه السلام)، مواردى رؤیت مى شود که به نحوى مقدّمه فساد محسوب مى شود و مردم به خاطر نگاه کردن به این دسته جات، مساجد را خالى گذاشته و بالطّبع اختلاط زن و مرد صورت گرفته و منجر به یک رشته مفاسد اجتماعى مى گردد. نظر مبارک در مورد این قبیل مراسم چیست؟

جواب: مراسم عزادارى سیّد الشّهدا(علیه السلام) از بزرگترین شعائر دینى است و جلوى بسیارى از توطئه هاى دشمنان را مى گیرد، و هرگز نباید تعطیل شود; ولى جلوى سوءاستفاده ها را باید گرفت و باید به مردم گوشزد نمود که مساجد را خالى نگذارند و نماز جماعت را در مساجد به موقع فراموش نکنند، و بحمداللّه در این سالها در مراسم عزاى حسینى نماز جماعت احیا شده است.

سؤال 767 ـ از آن جا که احساس عزادارى اهل بیت(علیهم السلام) یک حالت روحى است و در هیچ جنبنده اى قابل کنترل نیست، جلوگیرى از اجراى تعزیه، که نوعى عزادارى است، توسّط افراد غیر خوشنام، چه حکمى دارد؟

جواب: همان گونه که گفته شد اگر تعزیه خوانى مشتمل بر کار خلاف، مانند دروغ و هتک مقدّسات و مانند آن نباشد، شرعاً اشکالى ندارد.

سؤال 768 ـ در نسخه هاى تعزیه هاى موجود، گاهى الفاظ رکیک توسّط ایفاگر نقش معصوم(علیهم السلام) بر زبان جارى مى شود، آیا چنین زبان حالى که دون مقام اهل بیت(علیهم السلام) امّا برازنده سپاه مخالفین است، تلفّظش مجاز است؟

جواب: باید تمام نسخه هاى موجود توسّط آگاهان بررسى شود و الفاظ رکیک و آنچه دون شأن امام است، از آن حذف گردد و به صورت معقول و متین درآید، تا استفاده از آنها شرعاً مجاز باشد.

سؤال 769 ـ در اکثر مناطق حکومت هاى اسلامى (غیر از ایران) و غیر اسلامى، مردم متدیّن شیعه با مذاهب دیگر با هم زندگى مى کنند و در ایّام محرّم، بالأخص روز عاشورا، متدیّنین مجالس سوگوارى منعقد مى کنند و نوجوانان با نوحه سرایى (بدون آهنگ غنا) سینه زنى و زنجیرزنى مى کنند; در نتیجه از بدنشان گاهى خون جارى مى شود، این حالت بر افراد و جامعه غیر شیعى اثر خوبى مى گذارد و گاهى مایل به تشیّع هم مى شوند، آیا در صورت حاصل شدن اثر مثبت و نتایج خوب، زنجیرزنى به شکل فوق جایز است؟

جواب: همان طور که بارها گفته ایم عزادارى خامس آل عبا(علیه السلام) از افضل قربات است; ولى نباید کارى کرد که بدن مجروح شود; براى بزرگداشت این شعائر از طرق بهتر استفاده کنید.

سؤال 770 ـ در ایّام عزادارى و شهادت ائمّه اطهار(علیهم السلام) هیأتهاى عزادارى در کوچه و خیابان به عزادارى و ذکر مصایب اهل بیت عصمت و طهارت مى پردازند و احیاناً عزاداران محترم صدماتى بر بدن خود وارد مى کنند لطفاً بفرمایید:

الف) آیا اقامه این نوع عزادارى ها از نظر عقلى و شرعى بهتر است یا ترک آن؟

ب) آیا این نوع عزادارى ها زنده کردن شعائر الهى محسوب مى شود، که خداوند ما را به آن دستور داده است، یا نوعى بدعت شمرده مى شود؟

ج) در خلال این عزادارى ها اشعارى خوانده مى شود که در ضمن آن مطالب اجتماعى و اعتقادى و مصالح مسلمین وجود دارد، آیا این کار اشکال شرعى دارد؟

د) آیا براى مؤمنین جایز است که به خاطر بعضى از فشارهاى داخلى و خارجى، که هدفشان محو عزادارى اهل بیت(علیهم السلام) است، دست از عزادارى بردارند؟

و) آیا پدران حق دارند فرزندان را از شرکت در چنین مراسمى منع کنند؟

هـ) وظیفه علما در مقابل این هیأتهاى عزادارى چیست؟

جواب: عزادارى سیدالشّهدا، حسین بن على(علیهما السلام)، از افضل قربات است و همچنین برپاداشتن هیأتهاى عزادارى سیّار، مخصوصاً اگر مشتمل بر اشعارى باشد که مصالح اسلام و مسلمین در آن باشد و باید پدران و مادران فرزندان خود را تشویق کنند که در چنین مراسمى شرکت کنند و به وسوسه هاى دشمنان اسلام یا کسانى که اطّلاع کافى از این امور ندارند توجّه نکنند، در عین حال سعى کنند بر بدن جراحتى وارد نشود و کارى که موجب وهن مذهب است انجام ندهند. خداوند همه ما را در این راه پرفیض موفّق دارد.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای