1. منظور از ایّام الله چیست؟
فهرست موضوعات
جستجو 
در این بخش از خطبه امام(علیه السلام) اشاره فرموده بود که مردان الهى ایّام الله را به مردم یادآورى مى کنند. به یقین همه روزها روزهاى خداست و همه جا خانه اوست و در عین حال نه روزى دارد و نه خانه اى که برتر از زمان و مکان است; ولى همان گونه که خانه کعبه، بزرگ ترین جایگاه عبادت به موجب این ویژگى اش «بیت الله» نامیده شده، روزهاى خاصّى هست که به جهت حوادث مهمش درخشش فوق العاده اى دارد.

بعضى گفته اند: «ایّام الله» اشاره به روزهاى پیروزى پیامبران بر لشکر شرک وکفر است. بعضى گفته اند: روزهاى مهم عبادت همچون ایّام ماه مبارک و ایّام حج است. آنچه در تاریخ بنى اسرائیل و موسى آمده که مأمور شد ایّام الله را به بنى اسرائیل یادآورى کند اشاره به روز غلبه بر فرعون و نجات از دریا و مانند آن است; ولى در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم که در تفسیر «ایّام الله» فرمود: «یُریدُ بِأیّامِ اللهِ سُنَنَهُ وَ أفْعالَهُ فی عِبادِهِ مِنْ إنْعام وَ انْتِقام; منظور از ایّام الله، سنّتها و افعال الهى در میان بندگان اعم از انعام و انتقام است».(1)

مطابق این روایت هر روز که موهبت مهم تازه اى از سوى خداوند به بندگان ارزانى شده و یا از دشمنان آنها انتقام گرفته شده و با کیفرهاى سختى از میان رفته اند، ایّام الله محسوب مى شوند.

به هر حال یادآورى ایّام الله سبب شکوفایى ایمان و تحریک حس شکرگزارى و توجّه به خداست.

حتى روزهاى آزمایش بزرگ الهى نیز در روایات جزء ایّام الله شمرده شده است. همان گونه که در حدیثى از پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «اَیّامُ اللهِ نَعْمائُهُ وَبَلاؤُه وَ مَثُلاتُهُ سُبْحانَهُ; منظور از ایّام الله روزهاى نعمت و آزمایش و کیفر سخت بدکاران است».(2) شک نیست که واژه ایّام الله در این خطبه مفهوم عامى دارد که همه آنچه را در بالا آمد شامل مى شود.
(1). بحار الانوار، ج 66، ص 327.
(2). همان مدرك، ج 67، ص 20.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای