معراج و عظمت خیره کننده کواکب آسمان
جستجو 

آن روز که این آیات نازل گردید، و از این سفر عجیب پیامبر خبر داد، هنوز عظمت آسمانها و کرات عظیم جهان بالا دست بر کسى روشن نبود، معلومات آن روز غالب مردم درباره آسمانها محدود به همان بود که با چشم خود مى دیدند: گنبدى نیلگون، نقطه هائى درخشان که مانند میخهائى از طلا و نقره در گرداگرد آن کوبیده شده، و دو گوى کوچک و زیبا که یکى درخشنده تر و دیگرى کم نورتر آن را زینت مى داد و منظره شاعرانه خاصى به آن بخشیده بود به چشم مى خورد!...

در آن روز آسمان با آنهمه عظمت و شگفتیها در چشم بعضى بقدرى کوچک جلوه کرده بود که شاید در نظر آنها سفر پیامبر براى دیدن آن آثار مختصر به زحمتش نمى ارزید!

اما امروز... امروز با پیشرفت دانشهاى نجومى و فضائى، و کشف وسایل جدید مطالعه ستارگان و کهکشانها و سحابیها و عوالم دور دست، اهمیت این سیر فضائى کاملا آشکار مى گردد و عظمت این تعبیر قرآن (لقد رأى من آیات ربه الکبرى; پاره اى از آیات و نشانه هاى بزرگ پروردگار خود را مشاهده نمود) کاملا روشن مى شود!

***

بد نیست در اینجا گوشه بسیار کوچکى از آنچه اکتشافات دانشمندان امروز درباره عظمت آسمانها مى گوید به عنوان نمونه اشاره کنیم.

علم امروز مى گوید:

1ـ خانواده منظومه شمسى ما تا آنجا که مى دانیم از یک مرکز (خورشید) و 9 سیاره و 31 قمر که به دور سیارات آن در گردشند تشکیل یافته، با این که کره مسکونى ما جزو این خانواده است و بر اثر نزدیکى به سایر سیارات و اقمار این خانواده امکانات فراوانى براى مطالعه درباره آنها داریم، ولى باز اطلاعات ما درباره سایر اعضاى خانواده منظومه شمسى بسیار ناچیز است.

زیرا همین خانواده باصطلاح کوچک و فقیر آسمانى بقدرى بزرگ است که اگر فى المثل بخواهیم با همان وسائلى که در سالهاى اخیر یک ایستگاه فرستنده را سالم در ماه فرود آورد (و تقریبا سه شبانه روز در راه بود) به دورترین عضو این خانواده «سیاره پلوتون» سرى بزنیم و باصطلاح صله رحمى بجا آوریم، 250 سال! وقت لازم است که این سرکشى دوستانه و صله رحم انجام پذیرد و تصدیق مى کنید به زحمتش نمى ارزد، مگر این که پیشرفت علم، وسائل سریعتر و مجهزترى در اختیار ما بگذارد.

در کرات منظومه شمسى مسلماً مناظر شگفت انگیز فراوانى است که شبحى از آن در پشت تلسکوبهاى عظیم امروز به چشم ما مى خورد; کانالهاى منظم و عجیب کره مریخ حلقه هاى زیبا ودرخشان و خیال انگیز زحل قیافه مرموز زهره که همیشه در پشت ابرهاى ضخیم و انبوهى پوشیده شده است، همه از این مناظر مسحور کننده است.

به احتمال قوى در بعضى از این کرات موجودات زنده اى وجود دارد و حتى احتمال مى رود در پاره از آنها موجودهاى زنده اى باشند با تمدنى عالیتر و افکارى درخشانتر از مردم کره زمین که بر کم فکرى و کودنى ما تأسف بخورند!، ولى متأسفانه هنوز اطلاعات دقیقى در این زمینه ها در دست نداریم!

حتى اطلاعات ما از همسایه دیوار به دیوارمان «کره مریخ و زهره» بسیار ناچیز و اسف انگیز است.

2ـ «خورشید» آنطور که بنظر مى رسد یک گوى درخشان نیست; بلکه کره عظیمى است که یک میلیون و سیصد هزار مرتبه از زمین بزرگتر مى باشد: درجه حرارت در سطح خورشید در حدود شش هزار درجه و در مرکز آن از یک میلیون درجه هم تجاوز مى کند، و با وجود همه اینها خورشید یکى از ستارگان کوچک یا متوسط عالم بالاست و کراتى در آسمان وجود دارد که هزاران مرتبه از خورشید ما بزرگتر و پرنورترند ولى چون از ما فوق العاده دورند به صورت یک ستاره معمولى «یا یک میخ درخشان!» خودنمائى مى کنند!

جالب توجه این که طبق تحقیقات اخیر دانشمندان از هر سیصد ستاره که در «کهکشان ما» وجو دارد یک ستاره با جرمى بزرگتر از دو برابر خورشید مى باشد، و با در نظر گرفتن این که مجموع اختران کهکشان را سى هزار میلیون ستاره تخمین زده اند ثابت مى شود تنها در همین کهکشان ما 150 میلیون ستاره بزرگتر از خورشید وجود دارد!(1)

3ـ نکته دیگرى از عظمت جهان بالا این که همانطور که گفتیم طبق تحقیقات دانشمندان فلکى امروز جهان باسرعت عجیبى در حال گسترش است. مثلا توده کهکشان «شجاع» در هر ثانیه! شصت هزار کیلومتر ازما دور مى شود، یعنى تنها در نیم ساعت که شما مشغول مطالعه این صفحات هستید، این کهکشان بیش از یکصد میلیون کیلومتر از ما فاصله گرفته است.(2)

در اینجا بار دیگر این تعبیر پر معنى قرآن را «لقد رأى من آیات ربه الکبرى; پیامبر گوشه اى ازآیات و نشانه هاى بزرگ خدا را در شب معراج دید» یادآور شده و بحث خود را درباره مسئله معراج به همین جا پایان مى دهیم.


1. به کتاب «مرزهاى نجوم» مراجعه شود.
2.به کتاب «مرزهاى نجوم مراجعه شود.

 

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای