مسائل متفرّقه حدود
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 1464 ـ نظر اسلام را درباره مجازات بفرمایید، آیا مجازات هدف است یا وسیله؟

جواب: در هیچ مورد مجازات هدف اصلى نیست; بلکه یک وسیله بازدارنده براى مجازات شونده یا سایر مردم است. به همین جهت دستور داده شده که مجازات آشکار باشد تا اثر بازدارندگى خود را در جامعه ببخشد و نیز در مجازات تعزیرى و بعضى از موارد حدود، هرگاه مجرم از طریق دیگرى از گناه خوددارى کند و توبه نماید، مجازات از میان مى رود.

سؤال 1465 ـ برخى معتقدند که در اسلام زندان وجود نداشته، بلکه حبس در خانه وجود دارد، آیا صحیح است؟

جواب: این سخن درست نیست، در زمان پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) زندان چندان مورد نیاز نبود; ولى در عصر على(علیه السلام) و همچنین در عصر خلفا زندان وجود داشت; زیرا جامعه اسلامى گسترش پیدا کرده بود و مجرمان افزایش یافته و گروههایى در فکر ضربه زدن به اسلام و مسلمین بودند.

سؤال 1466 ـ آیا مى توان به خاطر اجراى حدّ شرعى در مورد قطع عضو، قبل از اجراى حدّ، براى جلوگیرى از احساس درد شدید و یا شوکه شدن و مانند آن، عضو مذکور را بى حس و یا شخص را بیهوش نمود؟

جواب: ظاهراً اشکالى ندارد.

سؤال 1467 ـ لطف فرمایید سه مورد از تعارض «نصّ» با «ظاهر» در حدود را در صورت صلاحدید مرقوم فرمایید.

جواب: در مورد حدّ سرقت ظاهر آیه قرآن این است که سارق به هر اندازه و از هرجا چیزى بدزدد باید دستش قطع شود، در حالى که نصوص مى گوید نصاب معیّنى براى سرقت وجود دارد و شرایط متعدّد دیگر. همچنین در مورد مقدار قطع دست، آیه مطلق است; ولى نصوص آن را محدود به حد خاصّ (انگشتان) نموده است. مورد دیگر آیه حدّ زناست که ظاهر آیه این است که در تمام موارد، حدّ آن تازیانه است; در حالى که نصوص در مواردى حدّ رجم و در بعضى از موارد تبعید نیز اضافه شده است، و در بعضى از موارد قتل است، مانند زناى به عنف و زنا با محارم. در آیات ارث نیز در بسیارى از موارد در نصوص استثنائاتى وارد شده، در حالى که آیات ارث مطلق است.

سؤال 1468 ـ هزینه درمان و بهبود شخصى که، در اثر اجراى حدّ یا قصاص، یکى از اعضاى خود را از دست داده به عهده بیت المال است یا محکوم؟

جواب: در صورتى که شخص محکوم توانایى درمان داشته باشد بر عهده خود اوست; در عین حال مطابق بعضى از روایات حاکم شرع در مورد حدود مى تواند درباره او ارفاق کرده و هزینه آن را بپردازد; ولى اگر تمکّن ندارد، هزینه رأساً بر عهده بیت المال است، هم در حدود و هم در قصاص.

سؤال 1469 ـ در صورتى که هزینه درمان بر عهده بیت المال باشد، حکم اختصاص به معالجات اوّلیّه دارد، یا معالجات بعدى را نیز در بر مى گیرد؟

جواب: فرقى نمى کند.

سؤال 1470 ـ اگر مجرى شلاّق، اشتباهاً بیشتر از مورد حکم شلاّق بزند، چه باید کرد؟

جواب: در صورتى که عمداً یا بر اساس سهل انگارى باشد قصاص مى شود، و اگر سهواً باشد و دیه داشته باشد، دیه آن از بیت المال پرداخته مى شود.

سؤال 1471 ـ در حدود و تعزیرات چه کسى باید شلاّق را اجرا کند؟ آیا در تعزیرات و حدودى که شاکى خصوصى دارد (مانند حدّ قذف و سرقت تعزیرى) شاکى خصوصى اجرا مى کند، یا قاضى اجراى احکام، یا هر کسى را که قاضى تعیین کند؟

جواب: شلاّق اگر به عنوان حد یا تعزیر باشد، به وسیله قاضى یا کسى که از طرف قاضى، مأموریت پیدا مى کند، انجام مى شود; ولى اگر جنبه قصاص داشته باشد، صاحب حق مى تواند، اجرا کند.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای