شرایط قصاص
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 1501 ـ شخصى در سنّ دوازده سالگى مردى را کشته است، او را تا به حال که، 25 ساله است، در زندان نگه داشته اند تا بچّه هاى مقتول بزرگ شوند و تصمیم بگیرند که قاتل اعدام شود یا دیه بگیرند و حکم اعدام او هم صادر شده است. حال اگر صبىّ جنایتش قصاص ندارد، پس چرا حکم اعدام این جوان را صادر کرده اند با این که کوچک بوده است؟

سؤال 1502 ـ قاتلى که محکوم به قصاص شده است، توسّط شخصى غیر از اولیاى دم و بدون اجازه آنها کشته مى شود. در فرض مزبور، این سؤالات مطرح است:

الف) آیا این شخص (قاتل دوّم) باید قصاص شود؟ در فرض قصاص، چه کسانى حقّ قصاص دارند؟ اولیاى دم مقتول اوّل، یا اولیاى دم مقتول دوّم که خود محکوم به قصاص بوده است؟

ب) در صورتى که قصاص حقّ اولیاى دم مقتول دوّم باشد، حقّ القصاص اولیاى دم مقتول اوّل چه مى شود؟ آیا موضوع منتفى شده و از بین رفته است، یا این که تبدیل به دیه مى شود؟ در فرض تبدیل به دیه، چه کسانى باید آن را بپردازند؟

جواب: با توجّه به این که قاتل مهدورالدم نیست; بلکه در اختیار اولیاى دم قرار مى گیرد که اگر بخواهند قصاص مى کنند یا با توافق طرفین دیه بگیرند، دیگرى حقّ کشتن او را ندارد و اگر او را بکشد محکوم به قصاص یا دیه با توافق طرفین مى باشد، و از آن جا که قاتل دوّم موضوع قصاص قاتل اوّل را از بین برده است، احتیاط واجب آن است که قاتل دوّم دیه اى به ارباب دم مقتول اوّل بپردازد; شبیه مواردى که کسى قاتل را فرارى مى دهد بطورى که دسترسى به او حاصل نمى شود و موضوع قصاص منتفى مى گردد که باید شخص فرارى دهنده طبق نصوص وارده دیه را بپردازد و این غیر از دیه اى است که قاتل دوّم براى نجات از قصاص به ولىّ دم قاتل اوّل مى پردازد.

سؤال 1503 ـ اگر کافر ذمّى عمداً مسلمانى را به قتل برساند، آیا قصاص مى شود؟

جواب: آرى; قصاص مى شود.

سؤال 1504 ـ مردى همسر خود را به قتل مى رساند و اولیاى دم، از جمله فرزندان مقتول، تقاضاى قصاص مى نمایند، با توجّه به این که اگر پدر فرزند خود را بکشد، قصاص نمى شود، آیا فرزندان مى توانند تقاضاى قصاص پدر را بنمایند؟

جواب: در فرض مسأله، فرزندان نمى توانند تقاضاى قصاص براى پدر کنند; بلکه مى توانند از او دیه بگیرند.

سؤال 1505 ـ زنى به اتّهام قتل عمد مردى قصاص شده است; با توجّه به این که دیه مرد دو برابر دیه زن است، آیا مى توان علاوه بر قصاص یک دوّم دیه مرد مقتول را هم مطالبه نمود؟ اگر مى شود، نحوه وصول و مطالبه آن چگونه و بر عهده کیست؟

جواب: در مورد قصاص دیه اى وجود ندارد.

سؤال 1506 ـ اگر مردى دو زن یا بیشتر را کشته باشد و اولیاى آنان خواهان قصاص باشند، بفرمایید:

الف) آیا اولیاى خواهان قصاص، باید چیزى به عنوان فاضل دیه بپردازند؟

ب) در صورت لزوم پرداخت، آیا باید هر یک از اولیاى خواهان قصاص، مستقلاًّ و جداگانه نصف دیه یک مرد را بدهند، یا این که نصف دیه یک مرد، در میان اولیاى خواهان تقسیم مى شود؟ (مثلاً اگر مردى دو زن را کشته است و اولیاى هر دو خواهان قصاص هستند، هر یک از اولیا باید یک چهارم دیه مرد را بدهد)؟

جواب: هرگاه اولیاى هر دو زن متّفقاً و با هم خواهان قصاص باشند، چیزى به عنوان دیه به ورثه قاتل پرداخت نمى شود.

سؤال 1507 ـ قاتل مدّعى است که در حال مستى مرتکب قتل شده و اصلاً قصد قتل نداشته است، آیا در صورت صحّتِ ادّعاىِ متّهم قصاص وى منتفى مى گردد؟

جواب: اگر مستى ثابت نشود، قصاص ثابت است و اگر مستى در حال قتل ثابت شود دو حالت دارد: نخست این که کسى بوده که در حال مستى غالباً مرتکب امثال این امور مى شده، در این جا نیز قصاص ثابت است; در غیر این صورت فقط دیه دارد.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای