دیه شکستگیها
فهرست موضوعات
جستجو 

سؤال 1637 ـ در موارد ایراد صدمه بدنى غیر عمدى به مصدومى که شکستگى استخوان داشته و نهایتاً ایجاد نقص عضوى با نسبتهاى مختلف، مثلاً 20، 40، 90 درصد و مانند آن در مجنىٌّ علیه گردیده، طبق قانون دیات در مورد نقص عضو ایجاد شده مطلقاً یک پنجم دیه همان عضو منظور شده است، حال آن که در بعضى موارد نقص عضو خیلى ناچیز بوده و اختلالى در عمل آن عضو ایجاد نمى نماید و گاهى خیلى زیاد بوده و منجر به نقص عضوهاى شدید با درصد بالا مى گردد که باعث از کارافتادگى نسبى یا دایمى مجنىٌّ علیه مى گردد.

آیا صلاح است که بر مبناى دیه یک عضو و بر اساس درصد نقص عضو دیه احتساب شود؟ مثلاً براى نقص عضوى 70 درصدى، هفتاد درصد دیه آن عضو مقدّر گردد؟ در صورت عدم صلاحدید جنابعالى در مورد فوق، آیا جایز مى باشد که علاوه بر دیه مقدّر مبلغى با تشخیص حاکم شرع به عنوان ارش مازاد بر دیه (جهت ایجاد نقص عضو حاصله از شکستگى استخوان) اخذ گردد؟

جواب: چنانچه عضو مزبور مانند دست بکلّى از کار بیفتد دیه شلل، که 32 دیه عضو است، دارد و اگر بطور کامل نیفتد به همان نسبت از کارافتادگى از این دیه محسوب مى شود.

سؤال 1638 ـ چنانچه در اثر ضربه، چند نقطه از یک استخوان (مانند استخوان ساق پا) دچار شکستگى شود بفرمایید:

الف) آیا هر شکستگى دیه جداگانه دارد، یا پرداخت یک دیه براى همه آنها کافى است؟

جواب: هر شکستگى دیه مستقل دارد; مگر آن که چنان به هم نزدیک باشد که یکى محسوب شود.

ب) در این فرض آیا ایجاد چند شکستگى در اثر یک یا چند ضربه با هم تفاوت دارد؟

جواب: تفاوتى نمى کند.

ج)اگر در اثر ضربه، علاوه بر شکستگى استخوان تکه اى از همان استخوان نیز جدا شود، آیا براى جدا شدن استخوان دیه شکستگى استخوان باید پرداخته شود، یا حکم دیگرى دارد؟

جواب: براى جدا شدن قسمتى از استخوان باید ارش بپردازد.

سؤال 1639 ـ با توجّه به این که در نحوه تعلّق دیه به استخوانهاى پنج گانه دست و پا، که در امتداد استخوانهاى انگشت قرار گرفته اند و اصطلاحاً به آنها «متاکارپ» گفته مى شود، تردید وجود دارد، و همچنین در کلیّه اعضایى که داراى دیه معیّن شرعى هستند و استخوانهاى متعدّد دارد این تردید موجود است، زیرا فرع فقهى مربوط به موضوع حکم مسأله را بطور کلّى و مطلق و بدون شرح و تفصیل بیان مى کند، و موادّ قانونى نیز چنین است که اجمالاً متن مادّه قانونى (442 قانون مجازات اسلامى) به شرح ذیل آورده مى شود «دیه شکستن استخوان هر عضوى که براى آن عضو دیه معیّن است خمس آن مى باشد و اگر معالجه شود و بدون عیب گردد دیه آن 54 شکستن آن است و...» اکنون با توجّه به مراتب فوق این سؤال پیش مى آید که در مواردى که واقعاً استخوان عضو، مثل دست و پا متعدّد است (منظور کف دست و پا مى باشد) دیه مذکور به پنج قسمت تقسیم مى شود، یا هر یک از آنها که بشکند، ولو این که بقیّه سالم باشند، کلّ دیه یاد شده تعلّق مى گیرد؟ مثلاً در ساعد دست و ساق پا که دو استخوان «درشت نى و نازک نى» وجود دارد مسأله از چه قرار است؟

جواب: ظاهر ادلّه آن است که دیه تقسیم بر استخوانها مى شود، بنابراین هر کدام از استخوانها بخشى از دیه را به خود اختصاص مى دهد.

سؤال 1640 ـ دیه شکستگى ستون فقرات در مواردى دیه کامله و در مواردى هم صد دینار است، حال اگر ستون فقرات با ضربه واحد و یا ضربات متعدّد در یک زمان عرفى و یا در زمانهاى متفاوت، مثلاً از دو جا شکسته شود یک دیه تعلق مى گیرد، یا دو دیه، یا یک دیه و ارش تعلّق مى گیرد؟

جواب: ظاهر این است که هر کدام از شکستگیها دیه خود را دارد.

سؤال 1641 ـ با توجّه به این که در فقه و کتب مربوطه از جمله جواهر و لمعه و تحریر الوسیله دیه قطع لحیین مشخّص شده، و در تعریف لحیین آورده اند «هما العظمان اللذان متلقاهما الذقن و یتصل طرف کل واحد منهما بالاذن من جانبى الوجه، و علیهما نبات الاسنان السفلى» و از طرفى در لغت فارسى و عرب، انسان داراى 2 فک (آرواره) پایین و بالا مى باشد، و لحیین بر اساس تعریف مذکور فقط شامل فکّ پایین مى شود، حال در هر یک از فروض 1ـ قلع 2ـ شکستن فکّ بالا (قطع نظر از دندانهاى بالا) دیه مربوطه چگونه محاسبه مى شود و آیا فرض اوّل مشمول ارش و فرض دوّم داخل در هاشمه مى باشد؟

جواب: فکّ بالا جزئى از استخوان صورت است و چنانچه آن را بشکنند احکام شکستن استخوان بر آن جارى مى شود; و کارى به لحیین ندارد.

سؤال 1642 ـ در شکستگى هاى استخوان اعضاى زن معیار یک پنجم دیه خود زن هست، یا دیه کامل مرد، با لحاظ این که میزان دیات اعضا متفاوت مى باشد؟

جواب: دیه مرد و زن در این مورد یکسان است.

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای