ویژگى هاى ماه مبارک رمضان
فهرست موضوعات
جستجو 

ماه رمضان ویژگى هاى زیادى دارد که ماههاى دیگر ندارند که به سه نمونه از آن اشاره مى کنیم:

1. ماه نزول قرآن است (شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِى أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْءَانُ).(1)

2. ماهى است که شب قدر در آن واقع شده است، شبى که مقدّرات مردم در آن شب تعیین مى شود.

3. در ماه رمضان جهاد تشریع شد، در سال دوم هجرت هم فرمان روزه آمد و هم فرمان جهاد و اوّلین جهاد مسلّحانه جنگ بدر بود که در هفدهم ماه رمضان واقع شد.

این ویژگى هایى که در ماه رمضان واقع شد تصادفى نیست بلکه بین اینها ارتباط وجود دارد، ماه رمضان ماه تربیت است و تربیت بدون تعلیم نمى شود و قرآن تعلیم دهنده است و باید قرآن در این ماه نازل شود و بهار تلاوت قرآن باشد، آنها که در این ماه خود را ساختند مقدرات خود را در این ماه تعیین مى کنند. ماه رمضان و روزه گرفتن جهاد با نفس است و غزوه بدر جهاد با دشمن است و بدون جهاد با نفس جهاد با دشمن خارجى ممکن نیست.

مردم در مقابل ماه رمضان سه دسته هستند:

1. کسانى که نه قبل از ماه رمضان خود را مى سازند و نه در ماه رمضان مصداق این جمله مى شوند که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در جمعه آخر ماه شعبان فرمود: «... فَاِنَّ الشَّقِیَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرانَ اللهِ فی هذَا الشَهْرِ الْعَظِیمِ; براستى بدبخت کسى است که در این ماه بزرگ از آمرزش خدا محروم گردد».(2)

2. گروهى هستند که وقتى وارد ماه رمضان شدند خود را مى شویند و در حالى که پاک شده اند از ماه رمضان خارج مى شوند.

3. بندگان خاصّ خدایند که قبل از ماه رمضان خود را مى سازند و وارد ماه رمضان مى شوند و ماه رمضان آنها ماه راز و نیاز با خدا و ماه خلوت با محبوب است. لذا در حدیثى از امام رضا(علیه السلام)خطاب به اباصلت که فرمود: اکثر ماه شعبان رفت و این جمعه آخر آن است تقصیرهایى که کرده اى تدارک و تلافى کن و دعا و استغفار کن و تلاوت قرآن بکن و از گناهان خود به سوى خدا توبه کن تا آنکه ماه رمضان که مى آید خود را براى خدا خالص گردانیده باشى و در گردن تو امانت و حقّ کسى نباشد مگر اینکه ادا کرده باشى و در دل تو کینه کسى نباشد مگر آنکه بیرون کرده باشى و مگذار گناهى را که مى کردى مگر این که آن را ترک کرده باشى.(3)

در ماه شعبان باید آماده شد براى ورود در ماه رمضان چون رسول خدا(صلى الله علیه وآله)فرموده است: «هُو شَهْرٌ دُعِیتُم فیهِ إلى ضِیافَةِ اللهِ». انسانى که به مهمانى خداوند دعوت شد با لباس پاک وارد آن مى شود نه اینکه با لباس کثیف وارد مهمانى شود و در آنجا لباس کثیف را بیرون بیاورد و بشوید. باید با لباس تقوا و پاکى وارد ماه رمضان شد تا از فیوضات آن بهره مند شد; ان شاء الله.


1. سوره بقره، آیه 185.
2. عیون اخبار الرضا(علیه السلام)، ج 1، ص 230; و روضة المتّقین، ج 3، ص 277; و اربعین شیخ بهایى، ص 84.
3. مفاتیح الجنان، اعمال ماه شعبان.

 

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای