ارشاد جاهل و متنبّه نمودن غافل
فهرست موضوعات
جستجو 


در میان وظایف اسلامى سه وظیفه بسیار مهم وجود دارد که عبارتند از:
1. ارشاد جاهل.
2. متنبّه نمودن غافل.
3. نهى از منکر.
منظور از ارشاد جاهل این است که اگر ببینیم کسى (مثلا) نمازش را غلط مى خواند یا طوافش را اشتباه انجام مى دهد یا به آداب و شرایط روزه آشنا نیست و خلاصه احکام دین را نمى داند، او را ارشاد کنیم. آرى بر شخصى که مى داند واجب است چنین انسانى که جاهل به احکام شرع است را ارشاد و راهنمایى کند. و در یک جمله کوتاه ارشاد جاهل به معناى راهنمایى آدم بى خبر از احکام الهى است.
منظور از متنبّه نمودن غافل آن است که حکم شرعى را مى داند، ولى نسبت به موضوع غافل است. مثل این که مى داند شراب حرام است، ولى به تصوّر این که این ظرفِ شراب، سرکه است، قصد دارد آن را بنوشد. که در این جا باید او را متنبّه و هوشیار کرد، تا آلوده شرب خمر نشود.
منظور از نهى از منکر آن است که شخص هم حکم شرعى را مى داند و هم نسبت به موضوع آن آگاه است، ولى عمداً و عصیاناً مرتکب آن مى شود. مثل این که کسى مى داند محتواى این ظرف شراب است و توجّه دارد که شراب حرام است، ولى عمداً و عصیاناً آن را مى نوشد، که در این جا باید او را نهى از منکر کرد.
تمام انبیا، اولیا، علماى عامل و مؤمنان آگاه، به این وظایف شرعى عمل مى کرده و مى کنند. اصحاب کهف نیز پس از اطّلاع از بطلان آیین بت پرستى شروع به ارشاد مردم کرده، و به آنها گفتند: «دقیانوس با این همه ضعف و نیاز نمى تواند خداى شما باشد و استحقاق پرستش ندارد». آنها به خوبى به این وظایف سه گانه عمل کردند; هم به ارشاد جاهلان و بى خبران پرداختند، و هم غافلان را از خواب غفلت بیدار کردند و هم کسانى که با علم و اطّلاع از بى اساس بودن آیین بت پرستى، به عبادات غیر خدا مشغول بودند را نهى از منکر کردند. و پس از انجام این وظایف مهم و احساس خطر از ناحیه دشمن، دست به هجرت زدند.
 
 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای