امر به معروف و نهى از منکر در روایات
فهرست موضوعات
جستجو 


روایات در این زمینه فراوان است، به عنوان نمونه به سه مورد آن اشاره مى شود تا بدانیم اسلام براى این فریضه چه جایگاهى قائل است، و ما چه مى کنیم. توجّه فرمایید:
1. حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) فرمودند: «مَنْ اَمَرَ بِالْمَعْرُوفِ وَنَهى عَنِ الْمُنْکَرِ فَهُوَ خَلِیفَةُ اللهِ فِى الاَْرْضِ وَخَلِیفَةُ رَسُولِه; کسى که امر به معروف و نهى از منکر کند خلیفه خدا بر روى زمین و جانشین رسول خداست».(1)
آیا مقام و منزلتى بالاتر از جانشینى خدا و رسول تصوّر مى شود؟!
علّت این که آمر به معروف و ناهى از منکر خلیفة الله و الرسول مى شود، این است که برخى عبادات مانند نماز و روزه را خداوند انجام نمى دهد امّا امر به معروف و نهى از منکر را خداوند هم انجام مى دهد، و پیامبر و امّت هم باید بجا آورند، و لذا کسى که آن را انجام مى دهد جانشین خدا و پیامبر مى شود.
2. حضرت على(علیه السلام) فرمود: «قَوامُ الشَّرِیعَةِ الاَْمْرُ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهْىُ عَنِ الْمُنْکَر وَاِقَامَةُ الْحُدُودِ; اساس و ستون و پایه شریعت بر دو چیز استوار است: امر به معروف و نهى از منکر و اجراى حدود درباره مجرمان».(2)
3. در روایت دیگرى از آن حضرت، که در بستر شهادت از وجود مبارکش صادر شده مى خوانیم: «لاَ تَتْرُکُوا الاَْمْرُ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهْىَ عَنِ الْمُنْکَرِ فَیُوَلِّى عَلَیْکُمْ اَشْرَارُکُمْ ثم تدعون فَلاَ یُسْتَجَابُ لَکُمْ; فریضه امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید، اگر چنین کنید اشرار بر شما مسلّط مى شوند، آنگاه (اگر) خوبانتان (همه) دعا کنند (که شرّ آنها کوتاه شود) دعایشان اجابت نمى شود».(3)
از مجموع روایات مذکور اهمیّت فوق العاده انجام فریضه امر به معروف و نهى از منکر و خطر فراوان ترک این دو فریضه الهى روشن شد.


(1). میزان الحکمه، ج 6، باب 2684، ح 12686.
(2). همان، ح 12688.
(3). بحارالانوار، ج 100، ص 90، ح 75.
 
 

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای