سوره ضحى
فهرست موضوعات
جستجو 


این سوره، در «مکّه» نازل شده و داراى 11 آیه است

 

محتواى سوره الضحى

این سوره از سوره هاى «مکّى» است، و طبق بعضى از روایات، وقتى نازل شد که پیامبر(صلى الله علیه وآله) بر اثر تأخیر و انقطاع موقت وحى، ناراحت بود، و زبان دشمنان نیز باز شده بود.
سوره نازل شد و همچون باران رحمتى بر قلب پاک پیامبر(صلى الله علیه وآله) نشست، تاب و توان تازه اى به او بخشید و زبان بدگویان را قطع کرد.
این سوره با دو سوگند آغاز مى شود، آن گاه به پیامبر(صلى الله علیه وآله) بشارت مى دهد: خدا هرگز تو را رها نساخته است.
بعد از آن به او نوید مى دهد: خداوند آن قدر به او عطا مى کند، که خشنود شود.
و در آخرین مرحله، گذشته زندگانى پیامبر(صلى الله علیه وآله) را در نظر او مجسم مى سازد، که خداوند چگونه او را همیشه مشمول انواع رحمت خود قرار داده، و در سخت ترین لحظات زندگى، حمایتش نموده است.
لذا، در آخرین آیات به او دستور مى دهد: (به شکرانه این نعمت هاى بزرگ الهى) با یتیمان و مستمندان مهربانى کند و نعمت خدا را بازگو نماید.

* * *

فضیلت تلاوت این سوره

در فضیلت این سوره همین بس که: در حدیثى از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) نقل شده است: مَنْ قَرَأَها کانَ مِمَّنْ یَرْضاهُ اللّهُ، وَ لِمُحَمَّد(صلى الله علیه وآله) أَنْ یَشْفَعَ لَهُ وَ لَهُ عَشْرُ حَسَنات بِعَدَدِ کُلِّ یَتِیم وَ سائِل!:
«هر کس آن را تلاوت کند، از کسانى خواهد بود که خدا از آنها راضى مى شود و شایسته است محمّد(صلى الله علیه وآله) از او شفاعت کند و به عدد هر یتیم و مسکین سؤال کننده، ده حسنه براى او خواهد بود».(1)
و این همه فضیلت، از آن کسى است که آن را بخواند و در عمل پیاده کند.
قابل توجه این که: مطابق روایات متعددى، این سوره و سوره آینده (سوره أ لم نشرح) یک سوره است، لذا، از این جهت که در هر رکعت نماز، بعد از «حمد» باید یک سوره کامل خوانده شود، این دو سوره را باید با هم خواند (نظیر این معنى درباره سوره هاى «فیل» و «لایلاف» نیز گفته شده است).
و اگر درست در محتواى این دو سوره دقت کنیم، مى بینیم: پیوند مطالب آنها به قدرى زیاد است که، حتماً یکى ادامه دیگرى مى باشد، هر چند میان آن دو «بسم اللّه» فاصله شده است.
در این که: آیا این دو سوره از هر نظر یکى است؟ یا در خصوص نماز باید در حکم یک سوره حساب شود؟ گفتگوئى است که باید شرح آن را در کتب فقهى (بحث قرائت نماز) مطالعه کرد، ولى، اجماع علماء بر این است که: در قرائت نماز نمى توان به یکى از این دو قناعت نمود.

* * *

1 ـ «مجمع البیان»، جلد 10، صفحه 503.

 

12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای