سوره و العادیـات
فهرست موضوعات
جستجو 


این سوره، در «مدینه» نازل شده و داراى 11 آیه است

 

محتواى سوره و العادیات

در این که: این سوره در «مکّه» نازل شده است یا در «مدینه»؟ در میان مفسران سخت گفتگو است، بسیارى آن را «مکّى» شمرده اند، در حالى که جمعى آن را «مدنى» مى دانند.
کوتاه بودن مقطع آیات، تکیه بر سوگندها، و همچنین تکیه بر مسأله معاد، قرائنى است که «مکّى» بودن سوره را تأیید مى کند.
ولى از سوى دیگر، مضمون سوگندهاى این سوره که تناسب زیادى با مسائل جهاد دارد ـ چنان که انشاء اللّه مشروحاً بیان خواهد شد ـ و همچنین روایاتى که مى گوید: این سوره بعد از جنگ «ذات السَّلاسِل» نازل شده است. (جنگى که در سال هشتم هجرت واقع شد و در آن گروه کثیرى از کفار به اسارت درآمدند، که آنها را با طناب ها محکم بستند و لذا آن را «ذات السلاسل» نامیده اند، و شرح آن در تفسیر آیات، به خواست خدا خواهد آمد) گواه بر «مدنى» بودن این سوره است، حتى اگر سوگندهاى آغاز این سوره را ناظر به حرکت حجاج به سوى «منى» و «مشعر» بدانیم نیز، تناسب با «مدینه» دارد.
درست است که مراسم حج، با اکثر شاخ و برگ هایش، در میان عرب جاهلى نیز ـ به خاطر اقتدا به سنت ابراهیم ـ رواج داشت، ولى آنها چنان با خرافات آمیخته شده بود، که بعید به نظر مى رسد قرآن، به آن سوگند یاد کرده باشد.
با توجه به مجموع این جهات، ما «مدنى» بودن آن را ترجیح مى دهیم.
از آنچه گفتیم، ضمناً محتواى سوره نیز روشن شد که:
در آغاز، سوگندهاى بیدار کننده اى را ذکر مى کند.
بعد از آن، سخن از پاره اى از ضعف هاى نوع انسان همچون کفر، بخل و دنیاپرستى به میان مى آورد.
و سرانجام، با اشاره کوتاه و گویائى به مسأله معاد، و احاطه علمى خداوند به بندگان، سوره را پایان مى دهد.

* * *

فضیلت تلاوت این سوره

در فضیلت تلاوت این سوره از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) آمده است: مَنْ قَرَأَها أُعْطِیَ مِنَ الأَجْرِ عَشْرَ حَسَنات، بِعَدَدِ مَنْ باتَ بِالْمُزْدَلِفَةِ، وَ شَهِدَ جَمْعاً: «هر کس آن را تلاوت کند، به عدد هر یک از حاجیانى که (شب عید قربان) در «مزدلفه» توقف مى کنند و در آنجا حضور دارند، ده حسنه به او داده مى شود».(1)-(2)
در حدیث دیگرى، از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم: مَنْ قَرَأَ وَ الْعادِیاتِ وَ أَدْمَنَ قِرائَتَها بَعَثَهُ اللّهُ مَعَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ(علیه السلام) یَوْمَ الْقِیامَةِ خاصَّةً، وَ کانَ فِی حُجْرِهِ وَ رُفَقائِهِ: «هر کس سوره و العادیات را بخواند، و بر آن مداومت کند، خداوند روز قیامت او را با امیرمؤمنان(علیه السلام) مبعوث مى کند، و در جمع او و میان دوستان او خواهد بود».(3)
از بعضى از روایات نیز استفاده مى شود: سوره «و العادیات» معادل نصف قرآن است.(4)
ناگفته پیدا است، این همه فضیلت براى آنها است که آن را برنامه زندگى خویش قرار مى دهند و به تمام محتواى آن ایمان دارند و عمل مى کنند.

* * *

1 ـ «جَمع» یکى از نام هاى «مشعر الحرام» است، به خاطر این که مردم در آنجا مجتمع مى شوند، و یا نماز مغرب و عشا در آنجا بدون فاصله خوانده مى شود.
2 و 3 ـ «مجمع البیان»، جلد 10، صفحه 527.
4 ـ «درّ المنثور»، جلد 6، صفحه 383.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma
آبی
سبز تیره
سبز روشن
قهوه ای