ماهنامه الکترونیکی خبری - تحلیلی بلیغ (سال اول - شماره دوم- اسفند 1394)

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

ماهنامه الکترونیکی خبری - تحلیلی بلیغ (سال اول - شماره دوم- اسفند 1394)

null

طلیعۀ سخن
در عصر و زمانه ای به سر می بریم که موج اسلام ستیزی و شیعه هراسی با ابزار جریان ها و گروه های تروریستی تکفیری در جوامع بشری شدت گرفته است، لذا ضرورت بازشناسی افکار التقاطی متحجران وهابی و تکفیری که در راستای ترسیم و تحقق توطئه های قدرت های استکباری، علیه امت اسلامی عمل می کنند غیر قابل انکار است.
با این تفاسیر می توان به رویکرد مرجع عالی قدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله) در برگزاری باشکوه «کنگرۀ بین المللی خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز، مسئولیت علمای جهان اسلام» بیش از پیش رهنمون گردید، به ویژه آنکه سیاست و راهبرد اصلی این کنگرۀ عظیم به مقولۀ نقش آفرینی علمای بزرگ اسلامی و تقویت روز افزون اتحاد امت اسلامی پیوند خورده است.
بدیهی است گسترش روز افزون بحران و خشونت آفرینی در جهان اسلام را باید در تحریف برخی جنبش ها و خیزش های مردمی در بیداری اسلامی در مصر، لیبی و تونس.. جستجو نمود که در نوع خود موجبات تفرقه گرایی و ایجاد اختلاف و تشتت در جهان اسلام را فراهم نموده است، به نحوی که متأسفانه سیل هجوم تروریست های تکفیری از برخی کشورهای صاحب بیداری اسلامی به سوریه و عراق سرازیر گردید که این نقیصه برخی کشورهای مدعی استبداد ستیزی معلول فقدان وجود رهبری آگاه و بابصیرت در مقابله با قدرت های استکباری است که موجبات افول جنبش های ضد دیکتاتوری و ظهور جریان های تکفیری در تقویت رژیم صهیونیستی و تقویت اسلام هراسی و شیعه ستیزی را در جوامع بشری فراهم نمود.
حال با این تفاسیر می توان از عمق تمایز گفتمان اسلام ناب در انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در سال ٥٧ با دیگر انقلاب های منطقه طی سال های اخیر آگاه گردید، انقلابی که با زعامت بی بدیل بنیانگذار کبیر نظام اسلامی حضرت امام خمینی(ره) حیرت جهان را در پی داشت، زیرا دیگر انقلاب های موجود در جهان از قبیل انقلاب فرانسه و انقلاب روسیه بر فلسفه مادی گرایانه و صرفاً در جهت رشد و پیشرفت مادی بشر به منصۀ ظهور رسید ، لیکن تمایز انقلاب اسلامی با دیگر جنبش ها به ویژه برخی قیام های مردمی در مصر، تونس و لیبی.. بر این مسأله استوار است که توجه و دغدغه برای رشد معنوی مردم در انقلاب اسلامی ایران درکنار رشد و پیشرفت مادی مردم با یکدیگر پیوند خورده است، اما در دیگر انقلاب های جهان صرفاً بهبود بخشیدن به وضعیت زندگی مادی آن جامعه به عنوان هدف اصلی انقلاب های مدرن غربی مورد توجه قرار گفته است و فقدان رهبری و غفلت از مقولۀ استکبار ستیزی و ارایۀ اسلام سکولار، برخی جنبش های موجود در جهان اسلام را به قهقرا کشانده است.
لذا برگزاری کنگرۀ بین المللی مبارزه با جریان های تکفیری در نوع خود می تواند به عنوان تبیین و انتقال آموزه های اسلام اصیل منطبق بر اسلام سیاسی و استکبار ستیزانۀ امام حسین (ع) و در طول رسالت حضرت زینب در اهتمام به بسط و گسترش آموزه های حسینی مورد نظر قرار گیرد. انقلابی که بر خلاف گفتمان مسلحانه،جنایت بار و خشونت آمیز جریان های تکفیری، کاملا غیر مسلحانه و بدون خشونت و کشتار و خونریزی بوده است؛ لذا اینگونه است که میشل فوکو از جمله «کارل مارکس» که گفته بود « مذهب روح جهان بی روح است»استفاده می کند و می نویسد« ایران روح یک جهان بی روح است» شاید جهانی که یک روز سودای کنار زدن دین محبت گرادر سر می پروراند حال می خواهد همان روح را بازگرداند، از این رو فوکو می گوید:«انقلاب ایران صد سال آینده جهان و غرب را نشان داده است».که در تکمیل این سخن فوکو باید گفت، رسالت انقلاب اسلامی ایران فطرت مردم جهان را روحی دوباره بخشید و آیندۀ خدامحور جهان را در سایۀ روشنگری از ماهیت پلیدی جریان های تکفیری به خوبی ترسیم نمود.

------------------------------------------------------

اهم بیانات و مصاحبه های معظّم له
همایش بین المللی «خطر جریان های تکفیری در دنیای امروز»
رسانه های جهان اسلام برای تضعیف گروه های تکفیری گام بردارند.
رسانه های دشمن به دنبال ترویج افکار خطرناک و خرافی است، رسانه های جهان اسلام باید اسلام واقعی را در دنیا ترویج دهند.
(١٣٩٤/١١/٠٨)

گفت وگو با شبکه المیادین
علمای جهان اسلام برای خشکاندن تفکر تکفیر متحد شوند. باید کتابهایی که در این موضوع مهم منتشر شده در مدارس و دانشگاه ها برای نوجوانان و جوانان تدریس و آنها راجع به تفکر انحرافی تکفیر روشن شوند.
(١٣٩٤/١١/٠٨)

راهپیمایی ٢٢ بهمن
مسؤولان در رفع مشکلات مردم کوشا باشند.
مسؤولان قدر مردم را بدانند و در حل مشکلات شان کوشا باشند، این حضور خاری در چشم دشمنان اسلام و انقلاب و وسیله ای برای امید دوستان انقلاب اسلامی است.
(١٣٩٤/١١/٠٨)

اسلام فقط قم نیست/ خالی شدن شهرستان ها از حضور علما و روحانیان تهدیدی جدی است
علما مرزبانانان هستند، نباید مرزهای کشور اسلامی را خالی نگه داریم، اسلام فقط قم نیست، خادمان اسلام تنها ساکنان قم نیستند.
(١٣٩٤/١١/٠٧)

عواملی که انقلاب را به ثمر رساند ضامن بقای انقلاب است
نظام ما نظامی قوی و اسلامی است، در راس آن یک عالم روحانی و افراد شایسته است، مردم نیز علاقه مند به اسلام هستند.
(١٣٩٤/١١/١٥)

همه وظیفه دارند در راهپیمایی ٢٢ بهمن شرکت کنند
اگر دشمن ببیند با وجود همه این مسائل وقتی پای موضوعات سرنوشت ساز درمیان باشد مردم به میدان می آیند دیگر فشارهایش کم می شود، اگر می خواهیم فشارها کاهش پیدا کند باید نشان دهیم که این فشارها اثری در مسائل سرنوشت ساز ندارد.
(١٣٩٤/١١/٢١)

------------------------------------------------------

اهم دیـدار های آیـت الله العظـمی مکارم شیرازی دام ظله
دیدار با سفرای کشورهای اسلامی
دنیا برای خشکاندن ریشه تفکر تکفیری بسیج شود.
پیشنهاد می کنیم برای جلوگیری از پیوستن جوانان به این گروه ها، کار فرهنگی و عقیدتی در همه کشورها انجام شود و این کار را می توان با تاسیس شبکه ماهواره ای چند زبانه محقق کرد.
ما کتاب های زیادی را در کنگره قبل و این کنگره به زبان های مختلف منتشر کردیم و خوب است که شما از مسئولین فرهنگی کشورهای خود دعوت کنید تا از ثمره این زحمات استفاده کنند.
(١٣٩٤/١١/٠٨)

نشست صمیمی با میهمانان خارجی همایش
شبکه خطر جریان های تکفیری نباید به دولت خاصی محدود شود / ارائه طرح مقدماتی شبکه به علمای اسلام.
تکفیریها احادیث و آیاتی را تفسیر به رأی و تحریف میکنند تا بتوانند جوانان را به سمت خود جذب کنند به همین علت باید با برگزاری کمیسیونهای تخصصی در همایشها به دنبال بررسی این شبهات باشیم.
(١٣٩٤/١١/٠٩)

دیدار با رییس شورای صلح و عدالت واتیکان
الحاد، افراط گرایی و مفاسد اخلاقی سه مشکل بزرگ دنیای امروز است.
دنیای امروز با سه مشکل بزرگ روبرو است: نخستین مشکل الحاد و بی دینی است که فاصله گرفتن از ادیان الهی را تبلیغ می کند که نتیجه این کار اعطای آزادی نا مشروع به افراد است، مشکل دوم گروه های افراطی است که در دنیا سبب اصلی نا امنی هستند و آتش افروزی می کنند که در صورت جلوگیری نکردن دامنه این آتش به مناطق دیگر دنیا هم می رسد و مشکل سوم مفاسد اخلاقی است که به وسیله فضاهای مجازی صورت می گیرد و روز به روز گسترده می شود و از طرفی چون نمی توان جلوی آنها را به طور کلی گرفت باید این رسانه ها را کنترل کرد و ما معتقدیم معارف ادیان الهی به قدری قوی است که می تواند بسیاری از این مفاسد را جلوگیری کند، بنابراین باید برای این مشکلات هم ما و هم شما چاره اندیشی کنیم.
(١٣٩٤/١١/١٨)

دیدار معاون اول رئیس جمهوری
تاکید حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی بر صرفه جویی و مدیریت منابع کشور.
فعالیت های برخی سایت ها و افراد درفضای مجازی می تواند منجر به آسیب های اجتماعی شود و زمینه نفوذ دشمن در کشور را فراهم کند.
باید نسبت به پرورش و تربیت جوانان انقلابی اهتمام داشته باشیم و اجازه ندهیم روحیه اعتقادی و مذهبی جامعه آسیب ببیند.
(١٣٩٤/١١/٢١)

------------------------------------------------------

نامه جناب دکتر احمد بدر الدین حسون به آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظلّه)
در عقل و روح ما آن همت والای حضرتعالی که در آن آیات محبت و بخشش است و نوری که از روح شما ساطع می شود باقی خواهد ماند.
(١٣٩٤/١١/١١)

بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت آیت الله شیخ مکارم شیرازی(أیده الله بجنده و بارک للامة فی عمره)
سلام علیکم و رحمت الله و برکاته
اوقاتی خوش مالامال ازنسیم های عطرآگین و جلوه های ایمانی زلال و روشن را در شهر مقدس قم، در محضر سایه مقام مبارک حضرتعالی و دانشگاه جامع شما که هر خیری را در بر می گیرد و مسجد نورانیتان، و سخنان شما که در دل نور امید و رجا را روشن ساخت از نزدیک لمس کردم که موجب سعادت اینجانب است. ان كلمة الله هي العليا دائماً و ابداً، وكلمة الذين كفروا هي السفلي الى أن يرث الله الأرض ومن عليها.
حضرت معظم له؛
در عقل و روح ما آن همت والای حضرتعالی که در آن آیات محبت و بخشش است و نوری که از روح شما ساطع می شود باقی خواهد ماند، کما اینکه معارف الهی و علوم شرعی و حقایق ایمانی حضرتعالی که باعث هدایت طلبه های راستین علم به سمت و سوی اقتدا به سیره شماست،و مناره های آن معراجی برای همه رهروان این مسیر است باعث پایبندی، استقامت، اعتقاد و چنگ زدن به قرآن کریم در زمینه های اعتقادی، ایمانی، و دنبال کردن رهنمودهای این کتاب الهی، و همچنین گام برداشتن در مسیر پیامبر مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) به عنوان أسوه، و الگوی اخلاقی و رفتاری، و همچنین وفاداری و محبت و فرمانبرداری از آل بیت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) می شود.
خداوند به نیابت از ما و اسلام به شما پاداش خوب عطا بفرماید، و عمر مطهر جنابعالی را برای امت پر برکت دارد تا اینکه راهنما و نور هدایتی باشید برای رهروان.
خداوند متعال را می خوانم که فرزندانتان را حفظ بدارد و آنها را روشنی چشم شما و رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قرار دهد، و ما را در هر جایگاهی که باعث افتخار اسلام و مسلمین است و باعث وحدت کلمه آنها و جمع شدن صفوفشان و نزدیک شدن دل های آنها به هم می شود در کنار مقام والا و گرامیتان قرار دهد.
انه سمیع مجیب الدعاء
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
دمشق در ١١ / ٤ / ١٤٣٧ هـ مصادف با ٢١/ ١ / ٢٠١٦ م
برادر شما، مفتی عام ، رئیس مجلس افتای عام در جمهوری عربی سوری

------------------------------------------------------

متن کامل سخنرانی معظم له در کنگره «خطر جريانهاي تكفيري در دنياي امروز»
حضرت آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی فرمودند: از همه رهبران سیاسی دنیا می خواهیم تا کشورهایی را که از گروه های تکفیری حمایت مالی، سیاسی و رسانه ای می کنند را مورد تحریم و فشار قرار دهند زیرا به یقین، فتنه جهان سوز تکفیر به زودی دامن همه آنها را خواهد گرفت.
به گزارش ستاد خبری همایش بینالمللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، حضرت آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی صبح امروز در این همایش که در مدرسه علمیه امام کاظم علیه السلام برگزار شد در سخنانی اظهار کرد: این همایش صرفا یک گردهمایی علمی و نه سیاسی است.
ایشان افزودند: لازم است علمای جهان اسلام گردهم آیند و جهان را از وجود جریان های تکفیری پاک کنند؛ باید اثبات کنیم کسانی که اسلام را دین خشونت و کشتار معرفی می کنند از ما نیستند.
معظم له با بیان اینکه تکفیری ها بدترین بهانه ها را به دست اسلام ستیزان می دهند خاطرنشان کردند: پیامبر اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم رحمت برای همه عالمیان بود بر عکس تکفیری ها که مصداق «وحشه للعالمین» محسوب می شوند. در سوره بقره آیه ٨٤ خداوند می فرماید با تمام مردم جهان سخن نیک بگوییم و رفتار نیک داشته باشیم مگر آنها که با ما سر دشمنی دارند.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه می توان به همه مردم جهان اعلام کرد اسلامی که محمد مصطفی(ص) آورده با آنچه گمراهان تکفیری بی خبر می گویند در تعارض کامل است و هیچ ارتباطی میان این دو نیست.
ایشان با اشاره به جنایات تکفیری ها فرمودند: سر بریدن، آتش زدن و در قفس کردن و شعار «الله اکبر» سر دادن در هنگام این کارها، آواره کرده میلیون ها انسان مظلوم و مجبور ساختن آنها به پناهندگی به کشورهای بیگانه، تخریب مساجد، قبور بزرگان اسلام و آثار باستانی، تخریب زیربناهای اقتصادی، کمک گرفتن از بیگانگان برای نابودی کشورهای اسلامی و کشتار گروهی از غیر مسلمانان در عراق، سوریه و نیجریه که هیچ جنگ و نزاعی با مسلمانان نداشتند برخی از نتایج تلخ ظهور جریان های تکفیری است. قرآن کریم بارها تاکید کرده با کسانی که سر جنگ با شما ندارند به نبرد بر نخیزید و با آنها به عدالت رفتار کنید چرا که خداوند، عدالت و مهربانی را دوست دارد.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه نه تنها نباید متعرض غیر مسلمانان شد گفت: بلکه می توان با کسانی که با مسلمانان سر جنگ ندارند پیمان دوستی بست، ولی جماعت تکفیری یک نوع احساس ناامنی در تمام دنیا به وجود آورده اند زیرا مقید به هیچ قانون، برنامه اخلاقی و انسانی نیستند و به صغیر و کبیر رحم نمی کنند.
ایشان خاطرنشان کردند: برخی تکفیری ها را به خوارج صدر اسلام تشبیه می کنند در حالیکه خوارج پیشین چنین جنایاتی را مرتکب نمی شدند، آنها این همه کشتار و تخریب وحشتناک به راه نینداختند، زنان غیر مسلمانان را به بازار نبردند و نفروختند، فحشای زشت به نام جهاد نکاح به راه نینداختند و مساجد و قبور مقدس را تخریب نکردند.
معظم له با بیان اینکه خوارج امروز، به مراتب از خوارج صدر اسلام خطرناک تر و زیان بارترند تاکید کرد: وظایف علمای اسلام این است که دست در دست هم دهند و کاری کنند که ریشه این افکار انحرافی با منطق و استدلال سوزانده شود.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه عداوت تکفیری ها تنها با پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام نیست تصریح کرد: آنها با همه مذاهب اسلامی که عقاید انحرافی شان را نپذیرند مخالفند و همه را کافر می دانند و خونشان را مباح می شمارند. به عقیده وهابیون، مسلمانان در مناطق مختلف همگی کافر و مشرک بوده اند به حدی که کفرشان عامل مباح شدن خون و مالشان بوده است؛ اینگونه سخنان در سایه شمشیر توسط علمای مکه و مدینه برای حفظ جانشان امضا شد.
ایشان با بیان اینکه تکفیر کردن همه مسلمانان کار وهابی هاست ادامه داد: محمد بن عبدالوهاب کسی را که در مذهب وهابیت داخل نشود کافر و مشرک دانسته و اعلان جنگ به همه مردم دنیا اعم از مسلمانان و غیر مسلمانان داده است. مسئله تکفیر در جهان اسلام تا آنجا پیش رفته که حتی وضعیت را بدتر از تفتیش عقاید در اروپا کرده و ضربه زیادی به حیثیت اسلام و مسلمین وارد آورده است؛ اشتباه در تفسیر آیات، نداشتن پیش زمینه علمی و بی اطلاعی از حقایق عالم و معانی آیات قرآن، از جمله عواملی هستند که موجب می شوند فتاوای وحشتناک توسط مفتیان وهابی صادر شود.
آیت الله العظمی مکارم العظمی شیرازی با اشاره به سرچشمه تکفیر و خطای بزرگ وهابی ها در مسئله توحید و شرک فرمودند: اشتباه فاحش آنها از نظر قرآن و سنت نبوی، وهابی ها را به پرتگاه تکفیر همه مسلمانان کشانده؛ آنها تصور می کنند هرگونه توسل و درخواست حاجت از پیامبران و بزرگان هر چند به صورت تقاضای شفاعت در نزد خداوند باشد کفر و شرک است و حتی از اینکه کفر دارای معانی متعدد است هم غافل هستند.
معظم له افزود: تکفیری ها از این آموزه اسلامی بی خبرند که شرک یعنی کسی را همتای خداوند دانستن و صفات الهی را برای دیگران متصور بودن، اما اگر کسی اولیای الهی را در محضر خداوند به شفاعت بطلبد و از آنها بخواهد در نزد خداوند سفارش کنند کاری صورت بگیرد، عین توحید و بلکه تاکید بر توحید است زیرا همه منتهی به ذات پاک پروردگار می شود.
ایشان فرمودند: ١٤٠٠ سال است که بیشتر مسلمانان به قبور مطهر پیامبران و ائمه اطهار علیهم السلام مشرف می شوند و از آنها شفاعت می طلبند، آیا همه این مسلمانان در طول تاریخ کافر بوده اند و خونشان مباح است؟
آیت الله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه علمای اسلام باید با خرافات تکفیری ها و وهابی ها مقابله کنند تصریح کرد: لازم است همه مسلمانان و غیر مسلمانان را نسبت به تعالیم نورانی اسلام آشنا سازیم و جلوی جنایات و خونریزی های تکفیری ها بگیریم. امروز تکفیری ها بلای مهم جهان اسلام و بشریت هستند و همگان معتقدند راه حل سیاسی و نظامی علیه آنها به تنهایی پاسخگو نبوده و باید کار فکری، فرهنگی و رسانه ای صورت بگیرد تا ریشه های تکفیر خشکانده شود.
معظم له به وظایف علمای اسلام در این زمینه اشاره کرده و فرمودند: باید دانست اگر فعالیت های سیاسی و نظامی با کوشش های دانشمندان مسلمان همراه نشود به تنهایی نتیجه نخواهد داد و هر روز افراد ناآگاهی به این گروه ها جذب می شوند، به همین دلیل پس از برگزاری موفقیت آمیز نخستین کنگره مقابله با خطر جریان های تکفیری در قم، تصمیم گرفتیم دبیرخانه دائمی کنگره را تشکیل دهیم. تشکیل این دبیرخانه برای ارتباط دائمی با علمای جهان اسلام به منظور مقابله با خطر جریان های تکفیری است؛ امیدواریم همه علما و سیاسیون از محصولات فکری و فرهنگی این دبیرخانه استفاده بیشتری ببرند.
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: به مفتیان وهابی در عربستان سعودی دوستانه توصیه می کنیم آن دسته از افکاری که به تکفیر مسلمانان می انجامد را از کتاب های درسی خود حذف کرده و از تکفیر اهل قبله مطلقا بپرهیزند؛ به آنها توصیه می کنیم تعلیمات تکفیری را که هم اکنون در حوزه های علمیه شان وجود دارد هر چه زودتر جمع آوری و در بیانیه هایشان تکفیر را محکوم کنند.
ایشان با بیان اینکه شجاع ترین مردم کسی است که وقتی به اشتباهش پی برد اعتراف کند و بازگردد خاطرنشان کردند: از همه رهبران سیاسی دنیا می خواهیم تا کشورهایی را که از گروه های تکفیری حمایت مالی و سیاسی و رسانه ای می کنند مورد تحریم و فشار قرار دهند زیرا به یقین، فتنه تکفیر به زودی دامن همه آنها را خواهد گرفت همانگونه که آثارش ظاهر شده است زیرا تکفیری ها هیچ حد و مرزی را نمی شناسند.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی افزود: از سفرای کشورهای خارجی و رسانه ها می خواهیم پیام این کنگره را به همه کشورهای اسلامی و تمام مناطق جهان برسانند تا بیش از این شاهد کشتار، بی رحمی و ناامنی در سطح بین المللی نباشیم.
ایشان با بیان اینکه ایران اسلامی برای نجات همه بشریت از خطر جریان های تکفیری تلاش می کند فرمودند: مبارزه فکری و فرهنگی با اینگونه جریان ها باید گسترش یابد.
معظم له در پایان گفتند: پیشنهاد ما راه اندازی شبکه ای تلویزیونی به زبان های مختلف برای مقابله علمی و فرهنگی با این پدیده خطرناک است که همه کشورهای اسلامی هم در آن سهیم باشند و ما نیز به نوبه خود کمک خواهیم کرد تا ماهیت واقعی شعارهای به ظاهر فریبنده و جذاب تکفیری ها آشکار شود.
ایشان افزودند: دامن زدن به هرگونه اختلاف مذهبی میان مسلمانان در شرایط کنونی را گناهی بزرگ می دانیم.

------------------------------------------------------

دروس خارج فقه کتاب المضاربه

کتاب المضاربه - جلسه شصت و پنجم
موضوع: سفر و اقامت در سفر در مضاربه بحث در مسأله ی بیست و یکی از مسائل مربوط به مضاربه است. این مسأله در دو بخش خلاصه می شود: بخش اول در مورد سفر و معنای آن در مضاربه است و بخش دوم در مورد اقامت است یعنی اگر در اثناء سفر اقامت کرد احکام آن چیست.
(١٣٩٤/١١/٠٣)

کتاب المضاربه - جلسه شصت و ششم
موضوع: نفقات اقامت در سفر و هزینه ی بازگشت بحث در مسأله ی بیست و یکم از مسائل مربوط به مضاربه است. امام قدس سره ابتدا مراد از سفر که نفقات عامل در آن از اصل مال برداشته می شود را توضیح می دهد و می فرماید: که مراد از سفر، سفر عرفی است نه شرعی.
(١٣٩٤/١١/٠٤)

کتاب المضاربه - جلسه شصت و هفتم
موضوع: توزیع نفقه بحث در مسأله ی بیست و دوم از مسائل مضاربه می باشد. دلیل مسأله: در این مسأله روایتی وجود ندارد و باید بر اساس قواعد آن را حل کرد.
(١٣٩٤/١١/٠٥)

کتاب المضاربه - جلسه شصت و هشتم
موضوع: هزینه های عامل بحث در مسأله ی بیست و دوم از مسائل مربوط به مضاربه است. امام قدس سره در این مسأله این بحث را مطرح کرده اند که اگر عامل با سرمایه ی خود و مالک با هم مضاربه کند و یا اینکه اگر او از طرف دو نفر مضاربه را انجام دهد هزینه ها به چه کیفیتی باید تقسیم شود آیا بر اساس مقدار مال هر یک تقسیم می شود یا بر اساس زحمتی که برای هر مال کشیده می شود. ما برای این مسأله سه حالت تصویر کردیم و حکم هر یک را بیان نمودیم.
(١٣٩٤/١١/٠٦)

کتاب المضاربه - جلسه شصت و نهم
بحث اخلاقی: در خلال بحث اخلاقی به روایت دیگری از امام حسن عسکری علیه السلام اشاره می کنیم: الغيبة للشيخ الطوسي سَعْدٌ عَنْ أَبِي هَاشِمٍ الْجَعْفَرِيِّ قَالَ: كُنْتُ عِنْدَ أَبِي مُحَمَّدٍ ع فَقَالَ إِذَا قَامَ الْقَائِمُ أَمَرَ بِهَدْمِ الْمَنَائِرِ وَ الْمَقَاصِيرِ الَّتِي فِي الْمَسَاجِدِ فَقُلْتُ فِي نَفْسِي لِأَيِّ مَعْنَى هَذَا فَأَقْبَلَ عَلَيَّ فَقَالَ مَعْنَى هَذَا أَنَّهَا مُحْدَثَةٌ مُبْتَدَعَةٌ لَمْ يَبْنِهَا نَبِيٌّ وَ لَا حُجَّةٌ. یعنی وقتی امام زمان (عج) قیام می کند دستور می دهد مناره و مقصوره های مساجد را از بین ببرند.
(١٣٩٤/١١/٠٧)

کتاب المضاربه - جلسه هفتادم
موضوع: معامله ی نقد و نسیه در مضاربه بحث در مسأله ی بیست و چهارم از مسائل مربوط به مضاربه است و سخن در این است که در مضاربه، عامل گاه به شکل نقد معامله می کند و گاه به شکل نسیه که باید دید آیا هر دو جایز است یا اینکه باید به شکل نقد معامله کند.
(١٣٩٤/١١/١٠)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و یکم
موضوع: معامله ی نسیه در مضاربه بحث در مسأله ی بیست و چهارم از مسائل مربوط به مضاربه است و آن اینکه عامل گاه به شکل نقد معامله می کند و گاه به شکل نسیه و امام قدس سره قائل است که هر دو نوع جایز می باشد.
(١٣٩٤/١١/١١)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و دوم
موضوع: توکیل در مضاربه گفتیم صاحب عروة در مورد عامل که بیع را به شکل نسیه انجام می دهد پنج صورت تصور کرده است و قسم پنجم آن این بود که عامل قصد می کند که خرید را در ذمه ی خود انجام دهد مثلا می گوید: من این ده تن گندم را بر ذمه ی خودم خریدم ولی قصد نمی کند که آیا برای خودش خریده است یا برای مالک و اصلا به این نیّت هیچ توجهی ندارد.
(١٣٩٤/١١/١٢)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و سوم
موضوع: مضاربه ی جدید از ناحیه ی عامل بحث در مسأله ی بیست و پنجم از مسائل مربوط به مضاربه است. گفتیم این مسأله حاوی دو فرع است. فرع اول این است که آیا عامل می تواند در مضاربه برای خود وکیل انتخاب کند تا کارهای مضاربه را انجام دهد یا نه. این بحث را مطرح کردیم.
(١٣٩٤/١١/١٣)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و چهارم
بحث اخلاقی: امام حسن عسکری علیه السلام می فرماید: إِنَ الْوُصُولَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَفَرٌ- لَا يُدْرَكُ إِلَّا بِامْتِطَاء اللَّيْلِ مَنْ لَمْ يُحْسِنْ أَنْ يَمْنَعَ لَمْ يُحْسِنْ أَنْ يُعْطِيَ. یعنی قرب و وصول الی الله مستلزم یک سفر است و جمله ی ﴿إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ﴾ نیز همین معنا را می رساند یعنی ما به سوی خداوند در حال سفر هستیم و یا اینکه خداوند در آیه ی دیگری می فرماید: ﴿يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّكَ كادِحٌ إِلى رَبِّكَ كَدْحا فَمُلاقيه﴾ سپس امام علیه السلام می فرماید: در این سفر، فرد بدون عبادت شبانه به جایی نمی رسد. (امتطاء) به معنای امتداد است یعنی عبادات روز باید به شب امتداد یابد و با نماز شب ادامه پیدا کند.
(١٣٩٤/١١/١٤)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و پنجم
نکته ای پیرامون بحث اخلاقی روز چهارشنبه: در روز چهارشنبه حدیثی از امام حسن عسکری علیه السلام نقل کردیم که فرموده بود:
إِنَ الْوُصُولَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَفَرٌ- لَا يُدْرَكُ إِلَّا بِامْتِطَاء اللَّيْلِ مَنْ لَمْ يُحْسِنْ أَنْ يَمْنَعَ لَمْ يُحْسِنْ أَنْ يُعْطِيَ.
واژه ی (امتطاء) از ماده ی (مَطَوَ) و از (مَطِیَّة) به معنای مرکب راهوار است و (امتطاء) یعنی مرکب راهوار گرفتن. (مَطَی) نیز به معنای سیر شدید است. بنا بر این معنای حدیث فوق چنین است: وصول الی الله میسر نمی شود مگر اینکه انسان مرکب سریع السیر شب را در اختیار بگیرد.
(١٣٩٤/١١/١٧)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و ششم
موضوع: اندراج شرط در ضمن عقد مضاربه بحث در مسأله ی بیست و ششم از مسائل مربوط به مضاربه است. سخن در این است که آیا عامل و یا مالک می توانند در عقد مضاربه شرایطی را مندرج کنند؟
(١٣٩٤/١١/١٨)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و هفتم
موضوع: زمان ملکیت عامل گفتیم شرایط ضمن العقد از قبیل «التزام فی التزام» است یعنی این شرایط جزء عقد نمی باشد بلکه التزامی است که در درون عقد گنجانده شده است. البته استثنایی نیز در این وجود دارد و آن اینکه شرایطی که مربوط به طرفین عقد باشد جزء عقد محسوب می شود مثلا یکی می گوید: ده تن گندم به این شرط که از فلان شهر باشد را به فلان مبلغ خریداری می کند و به این شرط که به شکل اقساط باشد. این شرایط صفات ثمن و مثمن، جزء خود عقد محسوب می شود. .
(١٣٩٤/١١/١٩)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و هشتم
موضوع: زمان ملکیت عامل بحث در مسأله ی بیست و هفتم از مسائل مربوط به مضاربه است. بحث در این است که عامل چه زمانی مالک می شود آیا زمانی که سود حاصل می شود یا بعد از انضاض که تبدیل اجناس به پول نقد است یا بعد از قسمت یا بعد از قسمت به عنوان کاشف از ما سبق. چهار قول یا چهار احتمال در این مسأله است و آنچه بین اصحاب مشهور و یا اجماعی است همان قول اول می باشد. ولی به نظر ما نمی توان به مجرد ظهور ربح، آن را مطالبه کرد زیرا در عرف، آن را سرآخر تحویل می دهند. بله می توان آن را به صورت مشاع واگذار کرد.
(١٣٩٤/١١/٢٠)

کتاب المضاربه - جلسه هفتاد و نهم
بحث اخلاقی: امام حسن عسکری علیه السلام می فرماید: كَفَاكَ أَدَباً تَجَنُّبُكَ مَا تَكْرَهُ مِنْ غَيْرِكَ برای آداب انسانی همین بس که آنچه را که از دیگران نمی پسندی بر دیگران روا نداری. در انسان حسی به نام حب ذات وجود دارد که به خودش، سرونوشتن، دینش، خانه و فرزند و اموال و کشور خود علاقه دارد. خداوند این صفت را در انسان خلق کرده است تا حافظ انسان و موجب ترقی او شود. اگر انسان به خودش علاقه نداشت زحمت برای درس خواندن و ترقی و پیشرفت را متحمل نمی شد. حب ذات همانند موتوری است که چرخ های وجود انسان را در مسیر پیشرفت و تکامل به حرکت در می آورد.
(١٣٩٤/١١/٢١)

کتاب المضاربه - جلسه هشتادم
موضوع: جبران خسارت توسط سود بحث در مسأله ی بیست و هشتم از مسائل مربوط به مضاربه است. این مسأله حاوی دو بخش است: بخش اول در مورد این است که اگر خسارتی در مضاربه ایجاد شود باید آن را از طریق ربح جبران کرد یعنی اگر سودی حاصل شود و قبل یا بعد از آن ضرری نیز حاصل گردد باید آن ضرر را از آن سود کم کنند.
(١٣٩٤/١١/٢٤)

کتاب المضاربه - جلسه هشتاد و یکم
کلامی در مورد میلاد با سعادت حضرت زینب سلام الله علیها: مطابق بعضی از روایات امروز مطابق با میلاد با سعادت عقیله ی بنی هاشم زینب کبری سلام الله علیها است. فردی سنی به نام زینب بنت الشاطیء کتابی تاریخی به نام (زینب بطلة کربلاء) نوشته است که به فارسی ترجمه شده است و به نام زینب شیرزن کربلا معروف است. مقامات حضرت زینب بیش از آنی است که گفته می شود و به یک بیان ادامه ی نهضت کربلا با حضرت زینب و حضرت زین العابدین تحقق یافت.
(١٣٩٤/١١/٢٥)

کتاب المضاربه - جلسه هشتاد و دوم
موضوع: تلف و فسخ در مضاربه بحث در مسأله ی بیست و نهم از مسائل مربوط به مضاربه است و آن اینکه اگر سرمایه تلف شود چه احکامی بر آن بار می شود.
(١٣٩٤/١١/٢٦)

کتاب المضاربه - جلسه هشتاد و سوم
موضوع: فسخ در مضاربه قبل از سود بحث در مسأله ی سی ام از مسائل مربوط به مضاربه است. سخن در این است که اگر مضاربه به هر دلیلی فسخ شود (مثلا توافق بر فسخ کنند یا بگوییم که چون مضاربه عقدی است جایز، هر کدام از طرفین می توانند آن را فسخ کنند، یا اینکه یکی از طرفین یا هر دو فوت کنند) در این صورت حقوق عامل و مالک بعد از فسخ چگونه خواهد بود.
(١٣٩٤/١١/٢٧)

کتاب المضاربه - جلسه هشتاد و چهارم
بحث اخلاقی: کتاب نهج الفصاحة حاوی بیش از چهار هزار حدیث از پیغمبر اکرم (ص) در مسائل اخلاقی است. تصمیم بر این است که هزار حدیث از این احادیث را گزینش کرده در بحث های اخلاقی هفته تا آنجا که فرصت باقی است به تفسیر آنها می پردازیم.
(١٣٩٤/١١/٢٨)

------------------------------------------------------

اخبـار مرکـز فـن آوری
رونمایی از بخش ویژه «کاربران» پایگاه اطلاع رسانی معظم له
دسترسی سریع به ارتباط آنلاین، ارسال سوال از طریق ایمیل و ارسال لینک مطالب از طریق پیام کوتاه به دوستان از مزیت های ویژه این سامانه است
علاقه مندان مرجعیت شیعه، همیشه دغدغه داشته اند که بتوانند بهترین و آسان ترین ارتباط را با مرجع خود برقرار کنند. پس از تدبیرات شایسته ای که مرجعیت برای این دغدغه اندیشیدند توقعات به سوی تعامل بیشتر سوق پیدا کرد.
از آن زمان که پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله راه اندازی شد پاسخگویی به سوالات و شبهات را سر لوحه کار خود قرار داد. به مرور زمان پایگاه تبدیل شد به منبع غنی از معارف اسلامی و پاسخ هایی به سوالات و شبهات فقهی و اعتقادی. با گسترش فعالیت ها حلقه مفقوده ای نمایان شد و آن نیاز به ذخیره سازی ارتباطات و تعاملات بود.
بایگانی کردن سوالات، مطالب برگزیده، ارسال فایل برای اشتراک مطالب روز و آرشیو آنها از مهمترین اقدامات برای تعامل بیشتر شمرده می شد. سامانه تعامل با مقلدان حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله العالی به روز ترین خدمت پایگاه اطلاع رسانی دفتر معظم له می باشد که قصد دارد این انتظارات را برآورده کند. دسترسی سریع به ارتباط آنلاین، ارسال سوال از طریق ایمیل و ارسال لینک مطالب از طریق پیام کوتاه به دوستان از مزیت های ویژه این سامانه است. امید است با رونمایی از این سامانه انتظارات کاربران در راستای تعامل بیشتر دفتر مرجعیت با علاقه مندان معظم له بیش از پیش برآورده شود.
از ویژگی های این سامانه امنیت بالای آن جهت آرشیو تمامی مطالبی است که کاربران می خواهند بی پیرایه با مرجع خود در میان بگذارند.
مراجعین می توانند با کلیک بر گزینه ورود کاربران نسبت به عضویت در این سامانه اقدام نمایند.
لازم به ذکر است فایل راهنمای این سامانه به زودی در اختیار همگان قرار خواهد گرفت.
منتظر دریافت نظرات و پیشنهادات شما در بخش تماس با ما یا از طریق ایمیل: it@makarem.ir هستیم.

------------------------------------------------------

اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا بِنْتَ رَسُولِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا بِنْتَ فـاطِمَةَ وَخَديجَةَ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا بِنْتَ اَميرِ الْمُؤْمِنينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا اُخْتَ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا بِنْتَ وَلِيِّ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا اُخْتَ وَلِيِّ اللهِ،اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يـا عَمَّةَ وَلِيِّ اللهِ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكـاتُهُ

یادداشت روز:
سیری در مقام حضرت زینب سلام الله علیها از منظر معظم له

در سالروز میلاد با سعادت حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) می توان گفت آن حضرت بزرگ بانویی است که با تحمل و بردباری در کربلا عهده دار پرستاری از بیمارانی همچون امام سجاد(علیه السلام) بود و پرستاران باید ایشان را الگو و سرمشق خود قرار دهند.[١]
بنابراین باید اذعان نمود در پيشرفت اسلام، زنان بزرگ و با شخصيتى همچون خديجه، و بانوى اسلام فاطمه زهرا و و دخترش زينب‏ كبرى(سلام الله علیهما)‏ شركت داشته ‏اند، و براى پيشرفت اسلام و اجراى حق و عدالت بزرگترين فداكارى را به خرج داده ‏اند و با ايمانى محكم و تفكرى عالى، مردان خود را با تمام وجود در اين مسير حمايت مى‏ كردند، و على(علیه السلام) نيز براى آنها احترام فوق العاده قائل بود.[٢]
این ادعا دارای دلیل و تحلیل منطقی است، زیرا اگر مرکب قلم دانشمندان نبود، خون های شهیدان فراموش می شد، لذا حضرت زینب(سلام الله علیها) در گام نخست زمینه جاودانگی خون شهیدان را به وجود آورد.[٣] از این رو برای تبیین مقام و منزلت حضرت زینب کبری(سلام الله علیها)باید این پرسش ها را مطرح نمود که بر زينب‏ كبرى عليها السلام چه گذشت؟ او كه پس از شهادت امام حسين عليه السلام رهبرى كاروان اسيران را به همراه امام سجاد عليه السلام به عهده داشت، و همه جا از جان او و زنان و كودكان مراقبت مى‏ كرد و گاه خود را سپر بلاى آنها قرار مى‏ داد و در كوفه و شام با افشاگرى‏ هايش ظالمان را رسوا ساخت، بذر انقلاب را در همه جا پاشيد و پيام خونين كربلا را به گوش مردم رساند، خاطرات بودنش با برادر، همراهى او در مسير مدينه به مكه و از مكه تا كربلا، سفارش‏هاى برادر به او، رنج‏ هاى حسين عليه السلام در شهادت ياران و برادران و فرزندان، بدن‏ هاى قطعه قطعه شهيدان و سرهاى جدا شده عزيزان،[٤] همه و همه حاکی از شأن منزلت و مقام والای حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) است که در ادامه به مهمترین شاخصه های آن اشاره می شود.

حضرت زینب(سلام الله علیها)؛ پرستاری نمونه
گفتنی است تقارن میلاد پرخیر و برکت حضرت زینب(سلام الله علیها) با عنوان روز پرستار ما را بر این نکته رهنمون می سازد که نسبت سیرۀ حضرت زینب(سلام الله علیها) با مقولۀ پرستاری غیر قابل انکار است، به عنوان نمونه على بن الحسين عليه السلام مى‏ گويد: «شبى كه پدرم فرداى آن به شهادت رسيد، بيمار بودم و عمه‏ ام زينب از من پرستارى‏ مى‏ كرد.[٥]
در روايتى دیگر آمده است: هنگامى كه امام حسين عليه السلام تنها شد به خيمه‏ هاى برادرانش سر كشيد...آنگاه به سوی خيمه‏ هاى زنان روانه شد و به خيمه فرزندش امام زين العابدين عليه السلام رفت.او را ديد كه بر روى پوست خشنى خوابيده و عمه‏ اش زينب عليها السلام از او پرستارى‏ مى‏ كند. چون حضرت على بن الحسين عليه السلام نگاهش به پدر افتاد خواست از جا برخيزد، ولى از شدت بيمارى نتوانست، پس به عمه ‏اش زينب گفت: «كمكم كن تا بنشينم چرا كه پسر پيامبر صلى الله عليه و آله آمده است» زينب عليها السلام وى را به خود تكيه داد و امام حسين عليه السلام از حال فرزندش پرسيد[٦].
در فراز دیگر نیز می توان به خطاب امام حسین(علیه السلام) نسبت به خواهرش زینب(سلام الله علیها) مبنی بر نگهداری و مراقبت از كوچكترين فرزند امام حسن مجتبى عليه السلام را مورد تأکید قرار داد که فرمود؛ خواهرم! او را نگهدار»[٧]. .. حال با این تفاسیر می توان نسبت نامگذاری تولد آن حضرت با روز پرستاری را بیش از پیش دریافت که همۀ این موارد حاکی از عمق ایثار وفداکاری واوج مقام پرستاری آن حضرت است.

استقامت و پایداری
مرحوم محمد مهدى نراقى در جامع السعادات صبر را چنين تعريف‏ مى‏ كند: «صبر، استقامت‏ و پايدارى نفس و عدم تشويش در سختي ها و مصيبت ها است، به نحوى كه مقاومت كنى در برابر آن سختي ها و بلاها و خارج نكنى نفس خود را از سعه صدر و از آن حالت سرور و آرامشى كه بر آن حاكم بود».[٨]،[٩]
باید اذعان کرد ایستادگی و پایداری زینب کبری(سلام الله علیها) در مقابل یزید، تحسین برانگیز است، لذا وقتی بانوی سرافراز عاشورا، حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) در مقابل یزید می ایستد، میگوید: ای یزید فکر نکن که من مثل یک اسیر مقابل تو ایستاده ام بلکه برای من ننگ است با همچون تویی هم سخن و رودرو شدهام؛ پیام آن این است که در هیچ شرایطی، نباید تن به ذلت داد و این جزو درس های عاشوراست.[١٠]

مقام پیام رسانی عاشورا
بی تردید عاشورا با مفاهیمی چون آزادگی و مبارزه با ظلم گره خورده است که نه تنها کهنه نمی شوند بلکه روز به روز توسعه بیشتری می یابد، لیکن پیام های عاشورا می توان در خطبه های حضرت زینب(سلام الله علیها) در کوفه و شام مشاهده نمود.[١١]
حال در سوی دیگر حضرت زينب‏ عليها السلام كه گويا سخنگوى آن صحنه عجيب(شهادت امام حسین علیه السلام) بود چنين گفت:؛ پدرم فداى آن كسى باد كه (خيمه ‏گاه) سپاهش روز دوشنبه غارت شد.[١٢] پدرم فداى آن كس باد كه طناب هاى خيمه ‏اش بريده و بر زمين افتاد...پدرم فداى آن كس كه با دل پرغصه جان سپرد، پدرم فداى آن كس كه با لب تشنه شهيد شد، پدرم فداى آن كس كه از محاسنش خون مى‏ چكد».[١٣]

مقام عفت
از جمله شاخصه های کلیدی در امر مقام شناسی آن حضرت باید به اهتمام ویژه آن حضرت به رعایت حدود عفاف و حجاب اشاره نمود ، لذا آن حضرت در مواجهه با لشگر دشمن فرمود؛ به سپاهت بگو شتاب نكنند. مگذار دست نامحرمان به سوى خانواده پيامبر صلى الله عليه و آله دراز شود. زينب کبری(سلام الله علیها)‏ خود لباس مندرس پوشيده بود به زنان فرمان داد هر چه وسايل و زيورآلات داشتند در گوشه‏ اى جمع كنند، گوشواره‏ ها را از گوشهايشان درآورند، حتى فاطمه دختر امام حسين عليه السلام كه نوعروس بود و دوست داشت گوشواره‏ هايش را كه يادگار پدر مظلومش بود نگه دارد، عمه ‏اش زينب‏ از ترس آنكه مبادا دست نامحرمى به سويش دراز شود، اجازه نداد. زنان و كودكان در گوشه‏ اى جمع شدند، آنگاه زينب‏ فرياد زد: هر كس مى‏ خواهد اسباب و وسايل دختران على عليه السلام و فاطمه عليها السلام را به يغما ببرد بيايد. عده ‏اى از سپاه آمدند و هر چه بود را به غارت بردند.[١٤]،[١٥]

مقام سخنوری
گفتنی است مقام سخنوری و خطابه از جمله خصایص برجستۀ حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) است، خطبههای عقیله بنی هاشم پس از واقعه عاشورا با خطبه های بلیغ، رسا و بیدارگرانه به گونه ای عمل نمود که آن را شبیه خطبه های امیرالمومنین علی(علیه السلام) دانستهاند.[١٦]
حذيم بن شريك اسدى‏[١٧] مى‏ گويد: در آن روز به زينب دختر على عليه السلام نگريستم كه خطبه مى‏ خواند و هرگز زنى را سخن ورتر و زبان آورتر از او نديدم. گويا (زبان على عليه السلام در كام اوست و) با زبان اميرمؤمنان على عليه السلام سخن مى ‏گويد. به سوى مردم اشاره كرد كه «ساكت شويد!» ناگاه‏ نفس ها در سينه‏ ها حبس شد و زنگ كاروان ها از حركت ايستاد..[١٨]

مقام تبیین و روشنگری
تردیدی نیست خطبه های حضرت زینب(سلام الله علیها) در شام و کربلا حاوی مطالب و نکات بسیار ارزشمندی برای جامعه است که باید در سطح وسیعی منتشر شود. [١٩]
زیرا عقب‏ نشينى مصلحتى يزيد و تغيير موضع سياسى بر اثر خطبه‏ هاى افشاگرانه حضرت زينب‏(سلام الله علیها) در شام و بيدارى مردم به نوبۀ خود حاکی از مقام بی بدیل آن حضرت در مقولۀ روشنگری است![٢٠]
به عنوان نمونه یکی از مصادیق مهم روشنگری آن حضرت در برابر حکومت خودکامه یزید محقق گردید؛ در خطبه‏ اى كه بانوى شجاع اسلام‏ زينب‏ كبرى عليها السلام‏ در شام در برابر حكومت خودكامه جبار، ايراد كرد، فرمود؛[٢١]«تو امروز شادى مى‏ كنى و چنين مى‏ پندارى كه چون فراخناى جهان را بر ما تنگ كرده‏ اى .... اشتباه ميكنى، اين فرصت و آزادى را خداوند بخاطر اين به تو داده تا پشتت از بار گناه، سنگين گردد و عذاب دردناك در انتظار تو است ...»[٢٢]

مقام شجاعت
در حالات این بانوی شجاع می خوانیم زينب‏ كبرى عليها السلام در كنار پيكر خونين برادر زانو زد و پيكر خونين را با دو دست خود از زمين بلند كرد و گفت: «خداوندا اين قربانى را از ما، (خاندان پيامبرت) قبول فرما!».[٢٣]
هم چنین در وصف مقام شجاعت حضرت زینب(سلام الله علیها) باید به خطبه های آن حضرت اشاره کرد که در كوفه و شام بیان گردید كه پشت دشمنان را به لرزه درآورد و پايه‏ هاى كاخ آنها را متزلزل ساخت.[٢٤]
از شجاعت حضرت زينب‏ عليها السلام در تاریخ کربلا این است که در مواجهه با ابن زیاد و هنگامى كه مى ‏خواست او را سرزنش كند با تعبير «يابن مرجانة» او را مخاطب ساخت.[٢٥]
لذا در خطبه آتشين شير زن ميدان كربلا در كوفه، با صراحت آمده است: «گريه مى‏ كنيد و ناله سر مى‏ دهيد، بخدا بسيار بگرييد و كمتر بخنديد، لكه ننگى بر دامان شما نشست كه با هيچ آبى پاك نمى‏ شود. شما چگونه اجازه داديد سلاله پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و پناهگاه شما در مشكلات كشته شود و چراغ فروزان جامعه شما را خاموش كنند؟!»[٢٦]
آن حضرت در پاسخ ابن زياد، آن مرد سفاك بى‏رحم و خطرناك، با يك دنيا شجاعت فرمود:«ما رأيت إلا جميلا؛ جز خوبى (و شجاعت و عظمت) در كربلا نديدم». [٢٧]
هم چنین در خطبه معروف حضرت زينب‏ شير زن كربلا(سلام الله علیها) كه در شام در مقابل يزيد ايراد فرمود نيز می توان به مقام شجاعت بی نظیر آن حضرت اذعان نمود، که فرمودند؛ «اگر حوادث سخت روزگار، مرا در شرايطى قرار داد كه مجبور شوم با تو صحبت كنم، من تو را موجودى كوچك و بى ‏مقدار مى ‏دانم و در خور هر گونه توبيخ و سرزنش .... آنچه در توان دارى انجام ده؛ ولى هرگز نمى‏توانى نور ما را خاموش كنى و آثار ما را محو نمايى!».[٢٨]

سخن آخر
در خاتمه با تبریک میلاد با سعادت پیام آور عاشورا حضرت زینب کبری(سلام الله علیها)،[٢٩] باید به یکی از مهمترین فرازها و پیشگویی های مهم واقعۀ کربلا در کلام حضرت زینب(سلام الله علیها) اشاره نمود که فرمودند؛ خداوند از جماعتى از اين امت كه گردن كشان زمين آنها را نمى‏ شناسند ولى فرشتگان آسمان آنان را مى‏ شناسند، عهد گرفته است كه اين پيكرهاى پاره پاره و پراكنده را جمع كنند و به‏ خاك‏ بسپارند، در آينده در اين سرزمين بر مرقد پدرت حسين عليه السلام پرچمى به اهتزاز در مى ‏آيد كه هيچگاه كهنه نشود و در گذر زمان گزندى به آن نرسد و سردمداران كفر هرچه در محو آن تلاش كنند، روز به روز بر عظمت آن افزوده شود.[٣٠]
لذا زينب دختر شجاع اميرمؤمنان عليه السلام با اين پيش‏گويى عجيب و شگفت‏ آورش، فرزند برادر خود را تسلى بخشيد و آينده كربلا و عاشورا را آن‏گونه كه ما امروز بعد از حدود ١٤ قرن مشاهده می کنیم دقيقا ترسيم نمود، آرى قلب نازنين زينب عليها السلام مى ‏دانست كه اين آغاز كار است هر چند تاريك ‏دلان بنى ‏اميه و منافقان آن را پايان كار مى‏ پنداشتند..[٣١]

منابع و مآخذ:
[١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در حاشیه مراسم روز پرستار ، شبستان حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)؛ ٣١ /١/ ١٣٨٩.
[٢] ترجمه گويا و شرح فشرده اى بر نهج البلاغه، متن‏ و ترجمه(ج‏١)، ص: ٣٩٠.
[٣] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی،در دیدار باجمعی از طلاب و خواهران آمر به معروف، ١٣٩٤/١١/٠١.
[٤] عاشورا ريشه ‏ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٦٣٩.
[٥] عاشورا ريشه‏ ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٤٠١.
[٦] عاشورا ريشه‏ ها، انگيز ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٥٠٢.
[٧] عاشورا ريشه ‏ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٥٢٨.
[٨] جامع السعادات، جلد ٣، صفحه ٢٨٠، چاپ مؤسسه اعلمى.
[٩] اخلاق اسلامى در نهج البلاغه (خطبه متقين) ؛ ج‏١ ؛ ص٣٦٢.
[١٠] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی ، حرم کریمه اهل بیت؛١٣٩٣/٠٨/١٣.
[١١] همان.
[١٢]. با توجه به اينكه قول مشهور درباره حادثه عاشورا آن است كه در روز جمعه بوده است، تصريح‏حضرت زينب عليها السلام به روز دوشنبه، شايد اشاره به حادثه سقيفه باشد كه در روز دوشنبه اتفاق افتاده است و مقصود آن است كه حادثه كربلا محصول تصميم نسنجيده‏اى است كه پنجاه سال پيش در سقيفه گرفته شد.
[١٣] بحارالانوار، ج ٤٥، ص ٥٨؛ اعيان الشيعة، ج ٧، ص ١٣٨ و ملهوف( لهوف)، ص ١٨١.
[١٤] رجوع شود به: انساب الاشراف، ج ٣، ص ٢٠٤.
[١٥] عاشورا ريشه‏ ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها، ص: ٥٣٨.
[١٦] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی در دیدار جمعی از زوجهای جوان دانشگاه آزاد اسلامی کازرون ،١٣٩٨/٠١/٣١.
[١٧] در ملهوف( لهوف) نام او« بشير بن خزيم اسدى» ذكر شده است.
[١٨] عاشورا ريشه ‏ها، انگيزه‏ ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٥٦١.
[١٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ؛ در دیدار اعضای ستاد ثبت ملی خطبه حضرت زهرا(س)؛ ١٣٨٩/٠٣/١٠.
[٢٠] ابن كثير عالم متعصب اهل سنت- كه شيوه او غالبا توجيه خلاف‏كارى‏هاى معاويه و يزيد است- در اين ارتباط مى‏نويسد:« وقد لعن‏[ يزيد] إبن زياد على فعله ذلك، وشتمه فيما يظهر ويبدو، ولكن لم يعزله على ذلك، ولا عاقبه، ولا أرسل يعيب عليه ذلك؛ يزيد، ابن زياد را به سبب چنين جنايتى لعن كرد و به طور آشكارا وى را شماتت نمود، ولى نه او را از مقامش بركنار كرد و نه وى را مجازات نمود و نه حتى نامه و يا فرستاده‏اى را براى سرزنش وى فرستاد!»( البداية والنهاية، ج ٨، ص ٢٠٤).
[٢١] يكصد و هشتاد پرسش و پاسخ ؛ ص٦٢٠.
[٢٢] تفسير نمونه ؛ ج‏٣ ؛ ص١٨٤.
[٢٣] مقتل الحسين مقرم، ص ٣٠٧.
[٢٤] پيام امام امير المومنين عليه السلام، ج‏١٣، ص: ٧٨٥.
[٢٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، ٢٥/٩/١٣٨.
[٢٦] رجوع كنيد به: بحارالانوار، ج ٤٥، ص ١٠٩ و ١٦٥.
[٢٧] عاشورا ريشه‏ ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٢٥.
[٢٨] رجوع كنيد به: همان مدرك، ص ١٣٣- ١٣٥.
[٢٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار با اصحاب بسیج صدا وسیمای مرکز فارس،١٣٩٢/١٢/١٥.
[٣٠] كامل‏ الزيارات، ص ٢٧٤- ٢٧٥؛ بحارالانوار، ج ٢٨، ص ٥٧ و ج ٤٥، ص ١٧٩؛ نفس المهموم، ص ٢١٠ و مقتل الحسين مقرم، ص ٣٠٨.
[٣١] عاشورا ريشه‏ ها، انگيزه ‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٥٥٠.

------------------------------------------------------

پرونـده ویژه انتخابات
شاخصه ها و معیارهای راهبردی انتخابات از منظر معظم له

اصل مقولۀ انتخابات به عنوان مقدمه حفظ انقلاب آنچنان از اهمیت فوق العاده­ ای برخوردار است که ضرورت انتخاب بهترین ها از سوی مردم تنها با بصیرت کامل امکان پذیر می­ باشد،[١] لذا فضای انتخابات کشور برای انتخاب نماینده[٢] باید سالم و آرام باشد.[٣]
هم چنین باید گفت دو مسئله در انتخابات بسیار مهم و کلیدی است، یکی حضور پرشور و حداکثری مردم در پای صندوق های رای که دشمن نگوید، مردم نسبت به نظام و اسلام بی علاقه شده­ اند و دیگر این که مردم کسی را انتخاب کنند که برای دین و دنیایشان فعالیت کند.[٤]
از این رو حضور در انتخابات یک تکلیف شرعی است، همانطور که حفظ ناموس، دین، کشور و نطام مقدس جمهوری اسلامی واجب است، بنابراین حضور در انتخابات مبانی فقهی و شرعی دارد،باید بدانند که مقدمه واجب واجب است. لذا فردی که می­ خواهد انتخاب گردد باید واجد شرایط خاصی باشد[٥].

نگاهی اجمالی به مفهوم انتخابات
باید اذعان نمود ماهیت انتخابات يك نوع ايجاد مسئوليت و وظيفه، و پست و مقام براى انتخاب شونده، و يا به تعبير ديگر نوعى توكيل در انجام كارى است، هر چند اين انتخاب وظائفى هم براى انتخاب كننده به دنبال دارد (مانند همه وكالتها).[٦]
و به تعبير ديگر؛ انتخابات اعطاى مقام است، وشبيه توكيل است و در بسيارى از موارد انتخاب كنندگان حق فسخ دارند كه دسته جمعى شخص انتخاب شونده را از مقامش عزل كنند.[٧]
ضرورت برگزاری انتخابات در نظام اسلامی

باید تأکید نمود در حكومت الهى که حكومت انبياء و امامان معصوم نيز جايگاه ويژه خود را دارد. آنان از طرف خداوند منصوب به اين حكومتند و تمام خير بندگان خدا را طالبند، هر چند آنها هم براى پيشرفت كار خود و جلب حمايت توده ‏هاى مردم در بسيارى از مواقع از بيعتشان بهره مى‏ گرفتند و با آن رسميت بيشترى به حكومت خود مى‏بخشيدند.[٨] اين معنا در حكومت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و اميرمؤمنان عليه السلام به خوبى ديده مى ‏شود.[٩]البته امروزه نمايندگانى كه از طريق انتخابات‏ براى مسئوليت‏ ها انتخاب می شوند عهده‏ دار عقد پيمان خواهند شد و حضور آنها به منزله حضور جميع افرادى است كه در طرف پيمان هستند؛ ولى در گذشته كه چنين انتخاباتى نبود رؤساى قبايل و سرشناس‏ ها و افراد برجسته و معتبر آنها كه به صورت يك نوع انتخاب طبيعى در ميان آن گروه ظاهر شده بودند عهده‏ دار عقد پيمان مى‏ شدند، به همين دليل امام علی عليه السلام در آغاز یکی از پيمان ‏نامه ها مى‏ فرمايد[١٠]: «اين پيمان مورد قبول تمام اهل يمن و ربيعه است حاضران آنها و عاقل و جاهل را فرا مى‏ گيرد» و به اين ترتيب يك نوع پيمان الهى و مردمى محسوب مى‏شود و در واقع نوعى مردم سالارى دينى است.[١١]
با این تفاسیر می­ توان مدعی گردید حكومت دموكراسى كه ملت حاكم واقعى جامعه است، مسائل قانونى و اجرايى و قضايى نمایندگان از طريق انتخابات صورت می ­گیرد كه گاه انتخابات‏ بى‏ واسطه است و گاه با واسطه.[١٢] لذا می ­توان اینگونه اذعان کرد که شرکت در انتخابات وظیفه­ ای شرعی، اجتماعی، اخلاقی و سیاسی است و باید با قدرت و قوت در آن حضور پیدا کنیم تا کشور حفظ شود.[١٣]

تفاوت انتخابات(دموکراسی) غربی و انتخابات اسلامی
در تبیین این مسأله مهم باید گفت در دموکراسی غربی که حکومت انتخاباتی است، خط قرمزی وجود ندارد و نامزدهای انتخاباتی با زد و بند، پول های هنگفت و تبلیغات گسترده­ ای که انجام می­ دهند که آفات آن را باید در میان گروه هایی همچون سیاه پوستان آمریکایی جستجو نمود که باید در کنار خیابان ها بخوابند که در نهایت صاحبات زرو زور بر مسند قدرت تکیه می­ زنند؛ اما در دموکراسی اسلامی، خط قرمز وجود دارد و از بسیاری از کارها باید پرهیز کرد.[١٤]لیاقت برای حضور در مجلس، انتخاب افراد شایسته، عدم زد و بند با ثروتمندان محلی، عدم دروغ و وعده های نادرست، عدم تخریب دیگران، عدم اسراف و تبذیر، عدم ایجاد یأس در مردم، عدم غلو و ... از جمله خط قرمزهای دموکراسی و انتخابات اسلامی است که باید به آن توجه داشت.[١٥]

شاخصه های انتخابات اسلامی
با این اوصاف باید تصریح نمود انتخابات باید به گونه­ ای باشد که در شأن جمهوری اسلامی باشد.[١٦] بلكه مردم بايد بر اساس معيارهاى برخواسته از نظام ارزشى اسلام همچون تقوا، ايمان، علم، دانش، سابقه مبارزاتى، حضور در ميدان‏ هاى جهاد و شهادت و مانند آن، فرد مورد نظر خود را انتخاب كنند.[١٧]
بی تردید نباید کارهایی که درانتخابات جوامع غربی با هدف کسب منافع شخصی و جناحی انجام می­ گیرد، در نظام اسلامی رخ دهد، زیرا این گونه کارها خلاف شرع است و با اخلاص و اخلاق سیاسی منافات دارد. مردم نیز باید بدانند افرادی که هزینه های هنگفتی برای انتخابات صرف می­ کنند و تنها منافع شخصی را در نظر دارند، اخلاصی در کارشان نیست و به آن ها باید سوء ظن داشته باشند.[١٨]
هم چنین نباید در عرصه انتخابات، فرهنگ غربی و وعده های توخالی و عوام فریبی حاکم باشد؛ بلکه باید اصول اسلامی در تبلیغات و برنامه ها و هزینه ها رعایت شود و افراد مراعات این مسائل را بکنند.[١٩]
باید مراقب بود تبلیغات از شکل اسلامی به شکل غربی منحرف نگردد ، به عنوان نمونه آسیب تدلیس و مسائل را بر خلاف واقع نشان دادن ، اسراف و تبذیر به نحوی که اگر افرادی خودشان و ستادهای انتخاباتی شان پول های زیادی خرج کنند، این پرسش را برای مردم ایجاد می­ کند که به راستی این پول ها را از کجا آورده­ اند، و نیز غلو و افراط گویی همه و همه از جمله آسیب های انتخاباتی جوامع غربی است که باید از آنها اجتناب نمود.[٢٠]
هم چنین باید اذعان کرد در جامعه ­ای که نقاط مثبت و منفی در آن مشاهده می­ شود باید واقعیات را مطرح کرد، اما سیاه نمایی و بسط و گسترش یأس و نا امیدی غیر قابل پذیرش است.

قانون مداری مهمترین مولّفه در انتخابات اسلامی
بدیهی است قانون شکنی از جمله چالش های انتخابات است، در حکومت اسلامی قوانین احترام شرعی دارد؛ چراکه از فیلتر شورای نگهبان می­گذرد و ماهیت و رنگ اسلامی دارد ، یقیناً وقتی قانونی تصویب شد احترام حکم شرعی را دارد و نباید با آن مخالفت کرد، قانون هایی که مسیر صحیح را طی کرده و جنبه مشروعیت پیدا کرده باید رعایت شود و شکستن آن درست نیست و نباید در برابر آن نق زد و بهانه گیری کرد.[٢١]
من بیم دارم که برخی از کاندیداهایی که جامع الشرایط نیستند و عدم احراز صلاحیت شامل آنها گردید شروع کنند به سم پاشی بر علیه نهادهای قانونی؛ که این رویکرد درست نیست که اگر مساله­ای برخلاف میل ما بود قبول نکنیم و مسائلی که مطابق میل ما است را قبول کنیم؛ این قانون گرایی نمی­شود و با چنین وضعیتی سنگ روی سنگ بند نمی­ شود.[٢٢]

ضرورت مشارکت حدأکثری در انتخابات
لازم به ذکر است مشاركت مردمى، بعنوان بازوى حكومت لازم است. لذا شركت مردم در انتخابات‏ مختلف، ضرورى و سرنوشت ساز است[٢٣]، زیرا انتخابات سالم و پرشور از خواسته های نظام و انقلاب اسلامی است و هرچه حضور مردم در انتخابات افزایش یابد در عرصه بین المللی، ایران اسلامی سرافراز و قوی عمل خواهد کرد. [٢٤]از این رو به مردم توصیه می­ کنیم که در انتخابات حضور باشکوه و پرشوری داشته باشند. [٢٥]
از سوی دیگر اشخاص باید با قدرت بخشیدن به کشور، دشمنان را ناامید کنند؛ همانطوری که در راهپیمایی ٢٢ بهمن امسال پشت دشمن را لرزاندیم؛ باید مجدد این کار را در انتخابات انجام دهیم.[٢٦]گرچه علی رغم اینکه مشکلاتی از جمله تورم که مشکلاتی برای مردم ایجاد کرده وجود دارد و باید حل شود، لیکن مردم آن جایی که باید حضور داشته باشند حضور دارند و کارها و عرصه های سرنوشت ساز را رها نمی­ کنند و اگر امسال نیز استقبال و آرامش خوب باشد با حضور پر شور مردم، روز انتخابات روز عزای دشمنان نظام اسلامی خواهد بود.[٢٧]
لذا باید گفت حضور پرشور مردم در انتخابات موضوعیت دارد و همه باید در صحنه حاضر شوند، برای تحقق این مهم نباید تنگ نظری نشان داد و همان گونه که رهبر بزرگوار انقلاب تاکید کردند باید افرادی که معتقد به انقلاب و نظام هستند ولو اینکه سلیقه آنان موافق ما نیست را دعوت به حضور کرد.[٢٨] زیرا بدون استثنا مملکت برای همه است و سلیقه های مختلف اعلام کاندیداتوری کرده­اند؛ عدم شرکت در انتخابات بی اعتنایی به کشور و مردم است. مطمئناً اگر مردم حضور پرشور داشته باشند نقشه های دشمنان نقش بر آب می­ شود لذا عقل و شرع می­ گوید؛ برای صیانت از نظام حضور مردم بسیارموثر است [٢٩] از این رو ملت مسلمان ایران شرکت در انتخابات را یک عبادت بدانند و دعا می­ کنم که آینده خوبی در پیش روی ملت ایران باشد.[٣٠]

ضرورت انتخاب کاندیدای اصلح
شکی نیست که مردم باید افراد را بشناسند تا سبک و سنگین کرده و اصلح را انتخاب کنند و این فرع بر این است که اشخاص برای جامعه شناخته شوند و تبلیغات درست داشته باشند.[٣١].
بسيار مى ‏شود كه انسان در زندگى شخصى و رهبران، در زندگى اجتماعى بر سر دو راهى قرار مى ‏گيرند در اين گونه موارد بايد شجاعت انتخاب اصلح‏ را داشته باشند،[٣٢] لذا باید فردی اصلح و مومن به مجلس راه پیدا کند و نماینده­ای باید برای تصدی وکالت مردم قدم به مجلس بگذارد که مورد اعتماد و امین و حافظ ناموس و کیان و آرمان های انقلاب باشد. [٣٣]
به تعبير ديگر می­توان اینگونه تعبیر نمود، از نظر فقه اسلامى هرگز نباید با وجود «اصلح‏» به سراغ «صالح» رفت و يا با وجود «صالح» نباید به سراغ «غير صالح» رفت[٣٤]، در حقيقت اصل «انتخاب اصلح‏» يكى از اصولى‏ترين شرايط براى انتخاب مديران است[٣٥]،گاهى صالح و اصلح‏ فاصله زيادى دارند، كه اگر اصلح‏ را رها كنند و سراغ صالح بروند عرف مى ‏گويد خيانت است.[٣٦]
بنابراین اگر صالحى باشد و اصلحى، بايد سراغ اصلح‏ رفت[٣٧] سفارش اینجانب به جناح ها و کاندیداهای مجلس این است که انتخابات را با خودخواهی آسیب پذیر نکنید بلکه کاندیداهای مجلس به نفع افراد اصلح کنار بروند[٣٨]
هم چنین مردم نیز باید آگاهانه وارد این عرصه سرنوشت ساز شوند تا کاندیداهای اصلح انتخاب شوند[٣٩] زیرا اگر بی حساب و کتاب وارد انتخاب شده و گرفتار حب و بغض ها و جناح گرایی گردند قطعاً در تخلفات آن فرد منتخب، شریک اعمال او در آن چهار سال خواهند شد، لذا در یک کلام می­ گوییم فرد اصلح را انتخاب كنيد.[٤٠]

تقوا ورزی و تمکین رأی شورای نگهبان مهمترین شاخصۀ فرد اصلح
بدیهی است نخستین شرط در فرد اصلح این است که باید تقوا و دیانت در سطح بالا داشته باشد تا بتواند منافع مردم و کشور را حفظ کند و خدایی ناکرده در اختیار جناح یا گروه خاصی قرار ندهد، به مردم و نظام خیانت نکند، قوم و خویش پرستی نکند.[٤١]
لذا کاندیداهای محترم تقوا را رعایت و از تخریب یکدیگر اجتناب کنند، به ویژه بعد از اینکه شورای محترم نگهبان تصمیم گرفت نباید اقدامی بر خلاف رأی و نظر این شورا انجام دهند.[٤٢] زیرا مردم به کسانی که اهل تخریب و بی تقوایی هستند رای نمی­ دهند و آنها را نمی­ بخشند.[٤٣]

پرهیز از وعده گرایی
قول ها و وعده های بی حساب و کتاب دادن درست نیست، دروغ نباید گفت، مردم وقتی می­بینند کسی بی حساب و کتاب وعده تو خالی می دهد می فهمند این فرد بی تقواست و به او رای نمی­ دهند. [٤٤]

اجتناب از تنش زایی
نامزدهای انتخابات و حامیان آن ها در ستادهای تبلیغاتی شان باید مراقبت کنند تا فضای انتخابات خالی از تنش باشد؛ زیرا اگر تقوای اسلام را رعایت کنیم، هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.[٤٥] انتخابات باید خالی از تنش و درگیری باشد و جوانان ما نباید در فضای به وجود آمده در برابر هم قرار گیرند.[٤٦]
اخیرا در فضای مجازی تخریب هایی آغاز شده که بر مبنای انتخابات آمریکایی است و باید از آن دوری کرد،نباید کاری کنیم که انتخابات، سرچشمه اختلافات و عداوت ها در آینده شود و با اتمام انتخابات، کینه ها در سینه ها باقی بماند.[٤٧]

ساده زیستی و اجتناب از اسراف
بی شک کسانی که بخواهند برای جلب آرای مردم پول و خرج های بی حساب و کتاب کنند مردم می ­فهمند و مراقب هستند و به کسی رأی می دهند که به آنها خدمت کنند نه آنهایی که کیسه بدوزند و بخواهند سهمی برآی آینده خود تامین کنند، باید توجه داشت که خرج های بی حساب و کتاب مردم را به شک می­اندازد. [٤٨]
اخیرا برخی از نامزدها با بعضی از ثروتمندان محلی زد و بند کرده ­اند که این حرکت، انحراف از اصول اسلامی و از جمله گناهان کبیره است.[٤٩]
ملت شریف ایران مراقب باشند سرنوشت نظام و کشورشان را با هیچ چیز مبادله نکنند.[٥٠]

سخن آخر
در خاتمه باید تأکید کرد ان شاءلله بعد از اینکه مردم به خوبی در ٢٢ بهمن امتحان دادند در این انتخابات نیز این چنین خواهد بود و در صحنه حضور پیدا خواهند کرد. [٥١]
بی تردید مردم در موعد مورد نظر انتخابات، در میدان آزمون جدیدی قرار می گیرند که امیدوارم همگان مصمم تر و متحد تراز همیشه، پای صندوق های رای رفته و رای خود را به صندوق ها بیاندازند [٥٢] و با حضور پرشور در پای صندوق های رای بار دیگر دشمنان را ناکام سازند و امید آنها را به یاس تبدیل کنند.[٥٣]
هم چنین نباید از این چالش کلیدی غفلت نمود که مشکل بیکاری ،تورم و رکود..واقعا غوغا می­ کند، در بسیاری از مسائل این مشکل، مردم را تحت فشار قرار داده است و نباید ساده از کنار آن گذشت.، لذا همه مسؤولان را به خدمت بیش از پیش و توجه به رفع مشکلات مردم از جمله حل مشکل بیکاری و رفع بحران رکود و تورم توصیه می­ کنم[٥٤] امیدواریم همگان اعم از کاندیداها، ستادها و حامیان نامزدهای انتخاباتی اصول اسلامی را رعایت کنند تا خداوند عنایت کند و با ورود افراد اصلح به مجلس مشکلات مردم رفع شده، نقاط ضعف برطرف شود و نقاط قوت تقویت گردد.[٥٥]
من همه کسانی که واقعاً به انتخابات سالم و پرشور و آینده خوبی برای کشور می ­اندیشند دعا می­ کنم.[٥٦] و امیدواریم انتخابات پرشور و حماسی توام با آرامش در کشور برگزار شود و دشمنان اسلام و انقلاب هرچه بیشتر نسبت به توطئه های شومی که برای ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی طراحی کرده ­اند، مایوس و دلسرد شوند. [٥٧]

منابع و مآخذ:
[١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،٢٣/١٢/١٣٨٦.
[٢] نماينده‏، كسى كه از طرف شخصى اختيار انجام كارى را داشته باشد.( احكام خانواده ؛ ص٥١١).
[٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ، درس خارج فقه ، مسجد اعظم، ،١٣/٠٣/١٣٨٨.
[٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ، درس خارج فقه ، مسجد اعظم،٢٤/١/١٣٨٨.
[٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ، درس خارج فقه ، مسجد اعظم،٠٣/٠٨/١٣٩٢.
[٦] تفسير نمونه ؛ ج‏٢٢ ؛ ص٧٢.
[٧] همان.
[٨] پيام امام امير المومنين عليه السلام ؛ ج‏١٠ ؛ ص٤٠٧.
[٩] همان.
[١٠] پيام امام امير المومنين عليه السلام، ج‏١١، ص: ٤١٤.
[١١] پيام امام امير المومنين عليه السلام، ج‏١١، ص: ٤١٥.
[١٢] پيام امام امير المومنين عليه السلام ؛ ج‏١٠ ؛ ص٤٠٧.
[١٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ؛درس خارج اصول ؛مسجد اعظم قم؛٢٨/١١/١٣٩٤.
[١٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ؛درس خارج اصول ؛مسجد اعظم قم؛٢٨/١١/١٣٩٤.
[١٥] همان.
[١٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛ ویژه نامه منشور اخلاقی انتخابات، اسفند ١٣٨٦.
[١٧] داستان ياران: مجموعه بحث هاى تفسيرى حضرت آيت الله العظمى مكارم شيرازى (مدظله) ؛ ص١٦١.
[١٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛ ویژه نامه منشور اخلاقی انتخابات، اسفند ١٣٨٦.
[١٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار دبیرکل و اعضای شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی؛ فروردین١٣٩٢.
[٢٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ؛درس خارج فقه ؛مسجد اعظم قم،٢٥/٢/١٣٩٤.
[٢١] همان.
[٢٢] همان.
[٢٣] والاترين بندگان، ص: ١٦٤.
[٢٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه ؛ مسجد اعظم قم؛ ١٦/٠٣/١٣٨٨.
[٢٥] همان.
[٢٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه ؛ مسجد اعظم قم؛٢٩/١١/١٣٩٤.
[٢٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛ درس خارج فقه؛مسجد اعظم قم؛٠٣/١٢/١٣٩٠.
[٢٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار دبیرکل و اعضای شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی؛١٨/٠١/١٣٩٢.
[٢٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛١٠/١٢/١٣٩٠.
[٣٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛٢٥/٠٣/١٣٩٢.
[٣١] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی؛ درس خارج فقه؛مسجد اعظم قم؛٢٥/٠٢/١٣٩٢.
[٣٢] پيام امام امير المومنين عليه السلام ؛ ج‏٢ ؛ ص٦١٤.
[٣٣] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی؛ ١٠/١٢/١٣٩٠.
[٣٤] مديريت و فرماندهى در اسلام ؛ ص٥٠.
[٣٥] مديريت و فرماندهى در اسلام ؛ ص١٢٧.
[٣٦] كتاب النكاح ؛ ج‏٢ ؛ ص٣٤.
[٣٧] همان.
[٣٨] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی؛١٣/١١/١٣٨٦.
[٣٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛٠٩/١٢/١٣٨٦.
[٤٠] استفتاءات جديد ؛ ج‏١ ؛ ص٣٠١.
[٤١] بیانات حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی ؛ درس خارج فقه ؛ مسجد اعظم قم؛٠٨/٠٣/١٣٩٢.
[٤٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ؛ مسجد اعظم قم؛٠٣/١٢/١٣٩٢.
[٤٣] همان.
[٤٤] همان.
[٤٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه ؛مسجد اعظم قم؛١٦/٠٣/١٣٣٨٨.
[٤٦] همان.
[٤٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج اصول ؛مسجد اعظم قم؛٢٩/١١/١٣٩٤.
[٤٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ؛ مسجد اعظم قم؛٠٣/١٢/١٣٩٠.
[٤٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج اصول ؛مسجد اعظم قم؛٢٩/١١/١٣٩٤.
[٥٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در پاسخ به استفتایی در مورد تبلیغات انتخاباتی،١٦/٠٤/١٣٩٠.
[٥١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه؛ مسجد اعظم قم؛٠٣/١٢/١٣٩٠.
[٥٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه؛ مسجد اعظم قم؛٠٨/٠٣/١٣٩٢.
[٥٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه؛ مسجد اعظم قم؛٠٣/١٢/١٣٩٠.
[٥٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه؛ مسجد اعظم قم؛١٧/١٢/١٣٩٠.
[٥٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خارج فقه؛ مسجد اعظم قم؛٢٥/٠٢/١٣٩٢.
[٥٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی؛٠٤/٠٢/١٣٩٢.
[٥٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، در دیدار استاندار قم و اعضای ستاد انتخابات استان؛ ٠٩/١٢/١٣٩٠.

------------------------------------------------------

پرونده ویژه انقلاب اسلامی
تأمّلی در نشانه شناسی پیروزی انقلاب اسلامی ایران از منظر معظم له

امیدواریم همه شاکر نعمت انقلاب اسلامی باشیم تا خداوند تبارک و تعالی این نعمت را برای همه پایدار بدارد و بتوانیم تا ظهور حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در سایه آن زندگی مادی و معنوی خوبی داشته باشیم، هم چنین امیدواریم خداوند به همه ما بصیرت بدهد که از نعمت هایی که نصیب ما شده پاسداری و بتوانیم انقلاب اسلامی ایران را حفظ کنیم
در سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران قرار داریم‏ كه با زعامت و رهبرى امام فقيد، خمينى كبير(قدس سره) به وقوع پيوست[١]، لذا در وهلۀ نخست باید این ایام را گرامی داشت و به ملت ایران تبریک گفت،[٢] هم چنین لزوم حفظ و تقویت این دستاورد عظیم یعنی پیروزی انقلاب را مطالبه نمود، لیکن ناگفته پیداست ضرورت تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی از سوی رسانه های گروهی برای اقشار مختلف مردم به ویژه نسل جوان غیر قابل انکار است؛[٣] لذا باید گفت دهه مبارک فجر دهه آشنا ساختن نسل جوان با ارزش های والای انقلاب است، بلکه باید ابعاد و نشانه های پیروزی انقلاب اسلامی را در دهه فجر برای مردم به ویژه نسل جوان تشریح نمود و صاحبنظران از جهت تاریخی، سیاسی و دیگر ابعاد انقلاب را مورد تحلیل و واکاوی قرار دهند.[٤]
بنابراین در ابتدا باید این پرسش کلیدی را مطرح نمود که چرا و با بهره گیری ازچه مولفه ها و نشانه هایی انقلاب اسلامی به پیروزی رسید؟ بی شک در ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی باید روی این عوامل که باعث پیروزی، تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی شد، تفکر نمود .[٥]

دین گرایی شاخصۀ کلیدی در پیروزی انقلاب اسلامی
بی شک ایمان و اعتقادات مذهبی و اسلامی مایه پیشرفت و حصول انقلاب اسلامی است، که اگر نبود هرگز به جایی نمی رسیدیم.[٦]
لذا یكى از بركات انقلاب‏ اسلامى‏ ايرانكه دستاورد خون هزاران شهيد مظلوم است اقبال عمومى مردم به معارف و احكام دينى مى‏باشد.لذا هنگامى كه انقلاب‏ اسلامى‏ ايران به ثمر نشست و نخستين حكومت اسلامى انقلابى تشكيل شد؛ همگى در غرب انگشت حيرت بر دهان نهادند؛ كه مگر مى‏شود مذهب زمام حكومت را به دست گيرد؟ چگونه ممكن است دين جواب گوى تمام نيازهاى عصر و زمان ما باشد؟ لیکن ديدند اين حكومت ريشه دار و باثبات است،[٧] از این رو پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از سنت های حسنه دینی احیا شد، به نحوی که اگر مساجد نبود انقلاب اسلامی نیز به ثمر نمی نشست لذا با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام راحل، مساجد بتدریج به اوضاع نخست خود باز گشت گرچه تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله است.[٨]
بنابراین انقلاب‏ اسلامى‏ ايران كه پيروزيش بر ارتش نيرومند شاه و قدرت­ هاى عظيمى كه از او حمايت مى‏ كرد براى هيچ كس باور كردنى نبود لیکن اين مرز خيالى را در هم شكست، و كار برد عظيم مسائل مذهبى و اخلاقى را در زمينه‏ هاى سياسى اجتماعى كاملاً آشکار ساخت،[٩] بدین ترتیب فشارها تهدیدها و تحریم های غرب علیه مردم و جمعیتی که از اعتقادات دینی بالا برخوردار می باشند نتوانست انقلاب را متزلزل کند.[١٠]
گفتنی است هنگامى كه انقلاب‏ اسلامى‏ ايران به ثمر نشست متوجه شدند عامل اصلى اين انقلاب، كه بزرگترين حركت اجتماعى قرن لقب گرفت، دين مقدس اسلام بوده است،[١١] ورود قرآن به زندگی مردم انگیزه های دینی فراوان در میان ملت..همه و همه به برکت انقلاب اسلامی و انقلاب نیز به برکت دین و اسلام است.[١٢]

رهبری بی بدیل امام خمینی(ره)؛ نشانۀ پیروزی و عزتمندی انقلاب اسلامی
باید اذعان کرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران بر قدرت های غرب و شرق ثابت کردکه بدون تکیه بر این قدرت­ها می توان مستقل و سربلند بود و در برابردولت های زورگوی جهان ایستاد این به برکت وجود امام راحل بود که نصیب این کشور شد و باید قدردان آن بود .[١٣]
گفتنی است پیروزی انقلاب اسلامی ایران به حکم حاکمیت و عقلانیت امام، حاکی از این مسأله مهم است که امام الگوی انقلاب اسلامی را از انقلاب پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) استنباط، اخذ و پیاده کرد و رمز موفقیت شان نیز همین بود.
هم چنین باید بر این نکتۀ مهم تصریح نمود که علت این­که کشورهای دیگر انقلاب کردند لیکن به نتیجه نرسیدند این است که رهبری واحد ندارند.
لذا امروزه باید نقش امام راحل و تاثیر گذاری ایشان در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی در جامعه پررنگ تر شود زیرا دشمنان در پی آنند نقش امام خمینی(ره) را در دفاع از کیان اسلام و تشیع کم رنگ جلوه دهند، حال باید آثار امام راحل به زبان های مخلتف دنیا ترجمه شود تا تمام جهانیان با افکار و اندیشه های ایشان آشنا شوند و هر میزان در این خصوص اقدامی صورت گیرد سبب بقای نظام و اسلام خواهد شد.[١٤]
بنابراین امروز باید آثار امام راحل در کتاب های درسی دانش آموزان و دانشجویان بیشتر نمایان شود تا آن ها به افکار و اندیشه ایشان بیشتر آشنا شوند؛ زیرا نسل جوان امروزی در زمان ایشان حضور نداشته و سخنرانی های ایشان را ندیده و نشنیده اند و امروز ضروری است جوانان مان را با این افکار بیشتر مانوس کنیم[١٥] زيرا اگر بيدارگر عصرما، امام خمينى قدس سره، شجاع و نترس نبود انقلاب‏ اسلامى‏ ايران بر خلاف انتظار جهانيان پيروز نمى‏شد از این رو امام راحل با انقلاب اسلامی، عزت و آبرو را برای کشور به منصۀ ظهور رساند.[١٦]

قطع وابستگی به قدرت های استکباری
بی تردید دیده گرفتن و چشم بستن به روی برکات و دستاوردهای بی بدیل انقلاب اسلامی بی انصافی است ، زیرا با پیروزی نظام مقدس اسلامی، وابستگی کشور به بیگانگان قطع شد؛ در ارتش ما مستشاران آمریکایی حضور داشتند، ارتش کشوری که دست بیگانه باشد، معلوم است که چه وضعی خواهد داشت. هم چنین قبل از انقلاب بیگانگان بر ما حکومت می کردند، نمایندگان مجلس ما در سفارتخانه های بیگانه تعیین می شدند، دستوری از بالا داده می شد و همان دستور نیز در مملکت پیاده و اجرایی می شد. و این مساله بسیار ذلیلانه و اوج بدبختی بود.[١٧]
لذا شایسته است روی عوامل نگهدارنده انقلاب اندیشید و در عین حال که می توانیم تعامل با خارج را تداوم بخشید لیکن باید از وابستگی به اجانب اجتناب کرد.[١٨]

مبارزه طلبی با مظاهر فساد و فحشاء در رژیم پهلوی
باید تصریح نمود قبل از انقلاب مراکز فساد در کشور غوغا می کرد، غارت ثروت و منابع ایران از جمله مهترین چالش در زمان طاغوت محسوب می شد، اضافه بر این موارد، مسائل ضد ارزشی اسلامی نیز بیداد میکرد، به قول برخی تعداد مشروب فروشیها در تهران بیش از نانواییها بود و مفاسد دیگر نیز غوغا می کرد.[١٩]
دستگاه رژیم آلوده به مفاسد بسیاری بود، چه عیاشی ها و برنامه ها و مفاسدی که همه این مسائل در آن زمان بیداد می کرد؛ برآستى دردآور است كه در كشورهاى غربى و غرب زده، قبل از انقلاب‏ اسلامى‏، بيشترين اسم و شهرت و آوازه و پول و درآمد و موقعيت براى زنان آلوده و بى‏بندوبارى بود كه به نام «هنرمند و هنرپيشه»، معروف شده بودند، و هر جا قدم مى‏نهادند گردانندگان اين محيط آلوده براى آنها سر و دست مى‏شكستند و قدمشان را خير مقدم مى‏ دانستند![٢٠] لیکن حضرت امام(ره) این مفاسد را دید، به غیرت اسلامی ایشان برخورد و وظیفه شرعی خود را قیام دید. لذا باید خدا را شاکر بود که آن بساط برچيده شد، و زن از صورت ابتذال سابق و موقعيت يك عروسك فرنگى و كالاى بى‏ ارزش درآمد و شخصيت خود را بازيافت، حجاب بر خود پوشيد اما بی ‏آنكه منزوى شود و در تمام صحنه‏ هاى مفيد و سازنده اجتماعى حتى در صحنه جنگ با همان حجاب اسلاميش ظاهر شد.[٢١]
بنابراین ارزش های انقلاب نباید کمرنگ شود، مساله حجاب، عفت، مسائل اخلاقی و دیگر ارزش های اسلامی و انقلابی نباید در رسانه ها و صدا و سیما و جامعه کمرنگ شود.[٢٢]

اتحاد و انسجام مردمی زمینه ساز پیروزی انقلاب اسلامی
بدیهی است حمایت های مردم در برهه های مختلف از مهم ترین عوامل برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی است، لذا وحدت و اتحاد و انسجام مردم یکی از عوامل مهم در پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می رود به نحوی که همبستگی و اتحاد مردم و قاطعیت و شجاعت و اخلاص حضرت امام(ره) مانع از ضربه دشمنان به انقلاب اسلامی گردید.[٢٣]
حال با این تفاسیر باید گفت ما باید این اتحاد و همدلی را حفظ کنیم، در شرایطی که دشمنان خارجی برای ما خط و نشان می کشند کدام عقل سلیمی اجازه می دهد به اختلافات دامن بزنیم و سلیقه های شخصی را حاکم قرار بدهیم؟! لذا اتحاد مردم باعث پیشرفت شد، و برای نگهداری این انقلاب باید روی همان عوامل محدثه تکیه و تاکید کرد.[٢٤]

نقش کلیدی حوزه و مرجعیت در پیروزی انقلاب اسلامی
تردیدی نیست که انقلاب اسلامی برخاسته از حوزه ها و مرجعیت است، یقیناً حوزه در عین حال که از استقلال کامل برخوردار است لیکن حامی و پشتیبان نظام مقدس اسلامی است، لذا حوزه ها باید پاسدار و پشتیبان نظام اسلامی باشند، چرا که اگر این پشتوانه از بین برود، امیدی به دوام نظام نخواهد بود.[٢٥]

ایمان؛ اخلاص ؛ فداکاری
بهره گیری انقلابیون از مولفۀ فداکاری و اخلاص و ایمان در جریان قیام علیه رژیم پهلوی غیر قابل انکار است، لذا باید با صدای بلند فریاد زد ما ايرانيان آثار ايمان را در طول انقلاب‏ اسلامى‏ ، با تمام وجود لمس نموده ‏ايم. آنچه كه ما را در مقابل استكبار جهانى پيروز كرد ايمان جوانان غيور ما بود.[٢٦]
هم چنین نیت های خالص از دیگر عوامل و نشانه های تحقق پیروزی انقلاب اسلامی است لذا به جرأت می توان مدعی گردید در روند پیروزی انقلاب اسلامی نیات آلوده نبود، زیرا وقتی نیات آلوده شود یقیناً نتیجه ای عائد نمی شود و در مقابل لطف الهی هم برچیده می شود.[٢٧]
دیگر شاخصۀ مهم در پیروزی انقلاب اسلامی را می توان در آمادگی کامل برای فداکاری به هر قیمت برای اسلام دانست ،[٢٨] گرچه همه این فضایل ارزشمند را حضرت امام به ملت تقدیم کرد و مدیون آن بزرگوار هستیم[٢٩].
لیکن اگر بخواهیم این انقلاب باقی بماند باید این اصول را حفظ کنیم[٣٠].

انقلاب اسلامی؛ معیار بنیادین گفتمان بیداری اسلامی
نگاه منصفانه نشان می دهد که انقلاب اسلامی نقشه سیاسی و معادلات منطقه را عوض کرد، خوشبختانه ایران به ام القرای شیعیان و مسلمانان جهان تبدیل گردید ، بسیاری از مسلمانان پناهنگاه خود را ایران اسلامی می دانند و صریحاً تاکید می کنند در بیداری اسلامی از انقلاب ایران الگو گرفته اند و این افتخاری بزرگ است،حتی دشمنان اسلام نیز به نقش انقلاب اسلامی در تحولات منطقه اذعان دارند و ایران را گام اول حرکت در این راستا می دانند.[٣١]
بدیهی است نظام اسلامی بدون چشم داشت تجربیات ارزشمند انقلاب اسلامی را در اختیار خیزش های اسلامی قرار خواهد داد زیرا با تحقق این مهم می توان از انحراف در مسیر بیداری اسلامی جلوگیری نمود تا در مسیر درست حرکت کنند.
این که دشمن می خواهد نشان دهد که ایران اسلامی در انقلابهای منطقه به دنبال توسعه طلبی است لیکن اعلام می کنیم به برکت انقلاب اسلامی، ایران به دشمنان امت اسلامی باج نمی دهد، بلکه هیچ چشم داشتی در هیچ کشور منطقه ندارد و دنبال حکومت، نفوذ و به دست آوردن خاکی از سرزمینی ندارد، بلکه ما می خواهیم که این کشورها همچون سوریه وعراق و کشورهای دیگر از بند جنایات گروه ها و جریان های تروریستی تکفیری و نقشه های شوم قدرت های استکباری آزاد شوند.[٣٢]
علمای کشورهای اسلامی باید بدانند که تکیه بر مسائل ملیتی در مبارزه با استکبار نمی تواند اثر گذار باشد، باید مردم را حول اسلام گرد هم آورد و با استفاده از احساسات دینی، انقلابها را در مسیر اسلامی حفظ کرد لذا آقايان(قرضاوي و رييس الازهر...) بيايند و بنشينيم تا ثابت کنيم اگر انقلاب اسلامي ايران نبود هرگز انقلابهاي منطقه شکل نمي گرفت.[٣٣]

شهادت طلبی مولّفه حیاتی در پیروزی انقلاب اسلامی
در ترسیم پیروزی انقلاب‏ اسلامى‏ همه سال و هر ماه بلكه هر روز، خاطره شهيدان انقلاب زنده مى‏شود و بر آنها درود مى‏ فرستند [٣٤]، زیرا شهادت مولفه ای است كه كاربرد آن از هر سلاحى بيشتر، و تاثير آن از همه برتر است و عاملى است كه مى‏ تواند خطرناك­ترين و وحشتناك­ترين سلاح­ هاى عصر و زمان ما را در هم بشكند، [٣٥]چنان كه در تاريخ انقلاب‏ اسلامى‏ كشور ما ايران با كمال وضوح اين حقيقت را با چشم ديديم كه عشق به شهادت على رغم تمام كمبودهاى ظاهرى عامل پيروزى سربازان اسلام در برابر قدرت هاى بزرگ شد.[٣٦]
لذا دكتر «مايكل برانت» يكى از معاونان سابق سازمان اطلاعات مركزى آمريكا(سيا) در یک گفتگو با اشاره به جلسات سرى مقامات سازمان سيا و نماينده سرويس اطلاعاتى انگليس می گوید: «ما به اين نتيجه رسيديم كه پيروزى انقلاب‏ اسلامى‏ ايران فقط نتيجه سياست‏ هاى اشتباه شاه در مقابله با اين انقلاب نبوده است، بلكه عوامل ديگرى مانند ... استفاده از فرهنگ شهادت دخيل بوده؛ كه اين فرهنگ از هزار و چهار صد سال پيش توسط نوه پيامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم)امام حسين (عليه السلام) بوجود آمده و هر ساله با عزادارى در ايام محرم اين فرهنگ ترويج و گسترش مى‏ يابد».[٣٧]
لذا با این تفاسیر باید گفت فراموشی یاد و آرمان های شهدا از آفات و تهدیدات فرا روی انقلاب است.[٣٨]

حق گرایی؛ باطل ستیزی
نباید فراموش نمود اساس انقلاب‏ اسلامى‏ انقلاب ارزش­ هاست،[٣٩] و اگر مسلمانان امروز در شرائطى سخت و ناگوار تحت فشار دشمنان بيرحم و خونخوار قرار گرفته‏ اند به خاطر همين است كه آن ارزش ­هاى اصيل را رها ساخته، بار ديگر ارزش هاى جاهلى در ميان آنان رونق گرفته است. مقياس شخصيت مال و مقام دنيا شده، و علم و تقوا و فضيلت را به فراموشى سپرده ‏اند، در زرق و برق مادى فرو رفته، و از اسلام بيگانه شده ‏اند، و تا چنين است بايد كفاره اين خطاى بزرگ را بپردازند.[٤٠]
لیکن اينكه در ايام دهه فجر انقلاب‏ اسلامى‏ ايران آيه شريفه‏ «جاء الحق وزهق الباطل إن الباطل كان زهوقا»[٤١] ،[٤٢]زياد تكرار مى‏ شود بدان جهت است كه حكومت طاغوت كه باطل و مروج فساد، فحشا، وابستگى، ويرانى و حيف و ميل كردن بيت ‏المال بود رفت، و حكومت اسلامى كه حق است آمد و جايگزين آن شد. و هر چه حكومت اسلامى عادلانه ‏تر و كامل­تر باشد و بيشتر در مسير دين گام بر دارد به همان اندازه كسب حقانيت مى ‏كند.[٤٣]

سخن آخر
در خاتمه باید گفت عواملی که انقلاب را به ثمر رساند ضامن بقای انقلاب است،[٤٤] لذا انقلاب اسلامی را آسان به دست نیاورده ایم که آسان از دست دهیم،[٤٥] بلکه انقلاب اسلامی محکم تر از گذشته سرجای خود ایستاده است، [٤٦]بدین ترتیب باید قدر انقلاب را بدانیم و در حفظ آن کوشا باشیم و اجازه ندهیم ارزش های دینی و انقلابی در جامعه کمرنگ شود.[٤٧]
امیدواریم همه شاکر نعمت انقلاب اسلامی باشیم تا خداوند تبارک و تعالی این نعمت را برای همه پایدار بدارد و بتوانیم تا ظهور حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در سایه آن زندگی مادی و معنوی خوبی داشته باشیم،[٤٨] هم چنین امیدواریم خداوند به همه ما بصیرت بدهد که از نعمت هایی که نصیب ما شده پاسداری و بتوانیم انقلاب اسلامی ایران را حفظ کنیم.[٤٩]
بار الها! آن چنان در پرتو آگاهى به قرآن قلب ما را روشن و فكر ما را توانا كن كه در ميان بندگانت تفرقه نيندازيم و انقلاب‏ اسلامى‏ خود را به پرتگاه خطر نكشانيم.[٥٠]

منابع و مآخذ:
[١] اخلاق اسلامى در نهج البلاغه (خطبه متقين) ؛ ج‏٢ ؛ ص٣٩٢.
[٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم، ٢٠/١١/١٣٨٩.
[٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٥/١١/١٣٩٤.
[٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم، ١٣/١١/١٣٨٨.
[٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٥/١١/١٣٩٤.
[٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم، ٢٠/١١/١٣٨٩.
[٧] پيام قرآن ؛ ج‏١٠ ؛ ص٤٦.
[٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، اختتامیه سومین جشنواره سراسری اعتکاف در قم، ١٩/٠٢/١٣٩٣.
[٩] خطوط اقتصاد اسلامى ؛ ص٦٣.
[١٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،٢١/١١/١٣٩٣.
[١١] سوگندهاى پر بار قرآن ؛ ص٥٣.
[١٢] بیانات حضرت آیت الله مکارم شیرازی، در سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)،٠٦/٠٢/١٣٩١.
[١٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار مسؤولان و مدیران مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) دفتر قم،٠٨/٠٣/١٣٨٩.
[١٤] همان.
[١٥] همان.
[١٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٩/٠١/١٣٩٤.
[١٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٥/١١/١٣٩٣.
[١٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٤/١١/١٣٩٤.
[١٩] همان.
[٢٠] تفسير نمونه ؛ ج‏١٤ ؛ ص٤٤٦.
[٢١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٤/١١/١٣٩٤.
[٢٢] بیانات حضرت آیت الله مکارم شیرازی، در سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)٠٦/٠٢/١٣٩١.
[٢٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٤/١١/١٣٩٤.
[٢٤] همان.
[٢٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار جمعی از مدیران مناطق و استانها و معاونین مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران؛ ٣٠/٠٨/١٣٨٩.
[٢٦] سوگندهاى پر بار قرآن ؛ ص٥٤٢.
[٢٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم١٦/١١/١٣٩٢.
[٢٨] همان.
[٢٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم١٥/١١/١٣٩٣.
[٣٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم؛١٧/١١/١٣٩٢.
[٣١] همان.
[٣٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار اعضای فراکسیون بیداری اسلامی مجلس شورای اسلامی؛٢٩/٠٦/١٣٩٠.
[٣٣] همان.
[٣٤] تفسير نمونه ؛ ج‏١٠ ؛ ص٢٨٣.
[٣٥] تفسير نمونه ؛ ج‏١ ؛ ص٥٢٢.
[٣٦] همان.
[٣٧] عاشورا ريشه‏ها، انگيزه‏ها، رويدادها، پيامدها ؛ ص٧٣.
[٣٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار رئیس سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس،٠٤/٠٤/١٣٩٣.
[٣٩] تفسير نمونه ؛ ج‏٢١ ؛ ص٦٠.
[٤٠] همان.
[٤١] اسراء، آيه ٨١؛ ترجمه:« حق آمد و باطل نابود شد؛ زيرا باطل نابود شدنى است».
[٤٢] اهداف قيام حسينى ؛ ص٦٤
[٤٣] همان.
[٤٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم١٥/١١/١٣٩٤.
[٤٥] بیانات حضرت آیت الله مکارم شیرازی، در سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)، ٠٦/٠٢/١٣٩١.
[٤٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،١٤/١١/١٣٩٤.
[٤٧] بیانات حضرت آیت الله مکارم شیرازی، در سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)، ٠٦/٠٢/١٣٩١.
[٤٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم٢٠/١١/١٣٨٩.
[٤٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم١٦/١١/١٣٩٢.
[٥٠] تفسير نمونه ؛ ج‏١٠ ؛ ص٢٥٥.

------------------------------------------------------

پرونده ویژه خطر جریان های تکفیری
راهکارها و راهبردهای مقابله با جریان های تکفیری از منظر معظم له

در عصر کنونی جنایات گروه هاو جریان های تکفیری به عنوان بزرگترین تهدید برای بشریت امروز فارغ از نوع دین و ملیت آنه مورد نظر است،[١] تکفیری هایی که باید آنها را جنایت کار ترین افراد تاریخ بشر و محصول شجره خبیثه وهابیت دانست.[٢]
بی شک جریان های تروریستی تکفیری یک نوع احساس نا امنی به جهت مقید نبودن به هیچ قانونی، نداشتن برنامه انسانی و اخلاقی در تمام دنیا به وجود آورده اند و به صغیر و کبیر رحم نمی کنند.[٣] از این رو برخی تکفیری ها را به خوارج صدر اسلام تشبیه می کنند در حالیکه خوارج پیشین چنین جنایاتی را مرتکب نمی شدند، آنها این همه کشتار و تخریب وحشتناک به راه نینداختند، زنان غیر مسلمانان را به بازار نبردند و نفروختند، فحشای زشتی به نام جهاد نکاح به راه نینداختند و مساجد و قبور مقدس را تخریب نکردند.[٤] لذا باید گفت خوارج امروز، به مراتب از خوارج صدر اسلام خطرناک تر و زیان بارترند[٥]، اما پرسش اساسی این است که به راستی تا چه زمانی باید شاهد ریختن خون مسلمانان و هتک نوامیس مسلمانان باشیم؟[٦] از این رو باید تلاش نمود در راستای استفاده از تاکتیک ها و راهبردهای نوین در مقابله موثر و هدفمند با جریان های تکفیری عمل نمود.[٧]

مقابلۀ علمی؛ مهترین شاخصه در مواجهۀ علمای اسلامی با جریان های تکفیری
بدیهی است مبارزه فکری و فرهنگی با گروه ها و جریان های تکفیری و سلفی باید گسترش یابد،[٨] بلكه باید به فکر خشکاندن اندیشه و تفکر داعشی بود.[٩] از این رو باید ریشه افکار تکفیری را بیشتر بشناسیم و با دلایل منطقی آنها را پاسخ دهیم.[١٠]
گفتنی است اگر تنها به گزینه نظامی در مقابله با جریانهای افراطی و تکفیری اکتفا شود شاید در یک نقطه بتوان آن را خاموش کرد اما در نقطهای دیگر این آتش زبانه خواهد کشید،[١١] لذا برای جلوگیری از پیوستن جوانان به این گروه ها، انجام کار فرهنگی و عقیدتی در همه کشورها امری حیاتی است. [١٢]
با این تفاسیر علمای اسلام باید دست در دست هم، ریشه افکار انحرافی جریان های تکفیری را بسوزانند[١٣] همچنین علمای مذاهب اسلامی باید با صدای بلند از تکفیر برائت جویند و دامان اسلام را از لوث افکار تکفیری ها بشویند.[١٤]
بدین ترتیب یکی از راهبردهای مهم در تحقق مقابلۀ علمی با جریان های تکفیری می تواند در انتقال آثار و محصولات علمی و فرهنگی کنگرۀ بین المللی مقابلۀ با جریان های افراطی و تکفیری که به زبان های مختلف نیز مننتشر شده است متمرکز گردد، لذا شایسته است سفرای خارجی مقیم تهران با دعوت از روشنفکران واندیشمندان و مسئولین فرهنگی کشورهای خود، در راستای استفاده و بهره گیری از این منابع ارزشمند اقدام نمایند.[١٥]
هم چنین می توان کتاب هایی که در موضوع نقد جریان های تکفیری منتشر شده است را در مدارس و دانشگاه ها برای نوجوانان و جوانان تدریس کرد و آنها را راجع به تفکر انحرافی تکفیر روشن نمود.[١٦]

تاسیس شبکه ماهواره ای؛ راهبرد بنیادین در مقابله با جریان های تکفیری
نباید فراموش نمود مقابله با تکفیر نیازمند کار فکری و رسانه ای است،[١٧] لذا برای دفع کامل جریان های تکفیری لازم است رسانه های گروهی جهان اسلام نقش فعال تری در این زمینه ایفا کنند و برای برای تضعیف گروههای تکفیری حرکت منسجمی را آغاز کنند.[١٨] زیرا دشمنان اسلام، تکفیری ها را به عنوان مسلمان به دنیا معرفی می کنند، به عنوان نمونه آنها در رسانه های خود عمداً از داعش با عنوان دولت اسلامی یاد می کنند در صورتی که آنها نه دولت دارند و نه اسلامی هستند.[١٩]
بنابراین برای برون رفت از این وضعیت بغرنج و بحرانی در جهان اسلام، پیشنهاد ما راه اندازی شبکه های ماهواره ای به زبان های مختلف برای مقابله علمی و فرهنگی با این پدیده خطرناک است که همه کشورهای اسلامی هم در آن سهیم باشند ، ما نیز حاضریم در تشکیل این شبکه تلویزیونی جهانی شرکت کنیم و به نوبه خود کمک خواهیم کرد تا ماهیت واقعی شعارهای به ظاهر فریبنده و جذاب تکفیری ها آشکار شود.[٢٠]

خیزش جهانی جوامع بشری عنصر کلیدی در مقابله با جریان های تکفیری
در تبیین این مسأله باید گفت عداوت و دشمنی تکفیری ها تنها با شیعیان و پیروان مکتب اهلبیت(علیهم السلام) نیست بلکه این جریان های تکفیری با تمام مذاهب اسلامی که با عقاید آنان موافق نباشند، مخالفند و خون آنان را هدر میدانند، زیرا تکفیری ها معتقدند که اگر کسی در مذهب وهابیت داخل نشود، نزد ما کافر به خداوند است و همه مسلمانان باید با آنها وارد جنگ شوند؛ بدین ترتیب این رویکرد گروه های تکفیری اعلان جنگ به همه مردم دنیا است، لذا جماعت تکفیری یک نوع احساس ناامنی در تمام دنیا به وجود آورده است[٢١] به نحوی که هیچ کشوری حتی عربستان از خطر تکفیری ها در امان نیست .[٢٢] لذا دنیا باید برای رفع این معضل بزرگ بسیج شود چرا که اگر این جریان ادامه پیدا کند دامن سایر کشورهایی که امروز عملاً با آن درگیر نیستند را نیز خواهد گرفت.[٢٣]
در تشریح این موضوع باید تأکید نمود اگر حمایت های مالی و تدارکاتی و تسلیحاتی برخی کشورهای غربی و دولت های سرسپرده منطقه نبود، یقیناً گروه داعش و امثال آن امکان ادامه حیات و جنایت و خونریزی وسیع پیدا نمی کردند.[٢٤]گرچه فتنه تکفیر به زودی دامنگیر کشورهای غربی را نیز خواهد گرفت همانگونه که آثارش ظاهر شده است زیرا تکفیری ها هیچ حد و مرزی را نمی شناسند. لذا از همه رهبران سیاسی دنیا می خواهیم تا کشورهایی را که از گروه های تکفیری حمایت مالی و سیاسی و رسانه ای می کنند مورد تحریم و فشار قرار دهند،[٢٥] گرچه دیگر دنیا علیه تکفیر همصدا شده است[٢٦]، جوامع بشری فهمیده اند که تکفییری ها از ما نیستند، بلکه اسلام ‏دین وحدت و صمیمت و مسالمت است و این جنایات از اسلام مبرّی است و لذا همگان اذعان کردند این گونه حرکات و جنایات از غیر ‏اسلامیان است و نمیشود وصله خشونت را به اسلام چسباند.[٢٧]
حال همانگونه که نظام اسلامی برای نجات همه بشریت از خطر جریان های تکفیری تلاش می کند دیگر کشورها نیز باید برای مقابله با تفکر تکفیری دست به دست هم دهند.[٢٨]

تبیین اسلام واقعی مهمترین مولّفه در مقابله با اسلام تکفیری
بی تردید نفوذ و ظرفیت عظیم اسلام در نفوذ در جان و قلب توده های مردم در جوامع بشری غیر قابل انکار است،[٢٩] لیکن جریانات افراطی و تکفیری چهره اسلام را مخدوش می کنند و جنایات خود را با نام اسلام انجام می دهند.[٣٠]
شکی نیست که امروزه مهمترین معضل جهان اسلام، سلفی های تکفیری هستند که با اعمال وحشیانه خود ضربه سنگینی بر پایه های اسلام، آبرو و حیثیت مسلمین در جهان وارد می کنند و اسلامی را که آیین رحمت و محبت است، آیین خشونت و خونریزی و قساوت و بی رحمی معرفی می کنند[٣١]. که این مسأله بهانه به دست مروجان اسلام ستیزی داده و سبب گسترش اسلام هراسی در جهان می گردد.[٣٢]
لذا لازم است همه مسلمانان و غیر مسلمانان را نسبت به تعالیم نورانی اسلام آشنا سازیم و جلوی جنایات و خونریزی های تکفیری ها بگیریم.[٣٣] که برای تحقق این امر باید اثبات کنیم کسانی که اسلام را دین خشونت و کشتار معرفی می کنند از ما نیستند.[٣٤]باید باید با شناساندن چهره صحیح از اسلام به دنیا که دین رأفت و رحمت و محبت است، این تلقّی را که اسلام مساوي با آدمکشی است، از اذهان جهانیان پاك کنیم و شیعه و سنی باید در این هدف با یکدیگر مشارکت کنند،[٣٥]زیرا پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) رحمتی برای همه عالمیان بوده و هست اما تکفیری ها مصداق «وحشت للعالمین» محسوب می شوند.[٣٦]بنابراین می توان به همه مردم جهان اعلام کرد اسلامی که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به ارمغان آورده است با آنچه گمراهان تکفیری بی خبر می گویند در تعارض کامل است و هیچ ارتباطی میان این دو نیست.[٣٧]

اتحاد امت اسلامی ؛ مولفۀ حیاتی در مقابله با جریان های تکفیری
تردیدی نیست که بزرگ ترین خطری که در حال حاضر وحدت و انسجام امت اسلامی را تهدید می کند، فتنه گروه های تروریستی تکفیری است. این گروه ها بدون هیچ بیّنه ای حکم به تکفیر گروهی از مسلمانان کرده وآنها را مهدورالدم دانسته و بر طبق همین اعتقاد باطل، خون صدها بیگناه را بر زمین می ریزند[٣٨]لیکن بهترین راه برای رفع فتنه جریان تکفیری اتحاد همه علمای اسلام است، همه باید با اتحاد و وحدت تلاش کنیم تا این عقیده های باطل و انحرافی توسعه پیدا نکند.[٣٩] زیرا هرگونه اختلاف در این زمینه موجب سوءاستفاده دشمنان می شود.‏[٤٠] علمای اسلام نیز نباید به اختلافات مذهبی دامن بزنند و همه مسلمین باید در یک صف واحد قرار گیرند.[٤١]

تبیین پیوند ناگسستنی میان وهابیت و جریان های تکفیری
یکی از بهترین راه های مقابله با جریان های تکفیری، تبیین رابطه تکفیری ها و وهابیت برای مردم دنیا است؛ چرا که یقیناً گروه های تکفیری ثمره شوم وهابیت است و اگر به خوبی بتوانیم این رابطه را به مردم نشان دهیم، یکی از بهترین پاسخ ها به این فرقه ضاله و گروه های سلفی و تکفیری خواهد بود ، چون هر چیزی را از محصولش باید ارزیابی کنیم، و محصول وهابیت این همه جنایات تکفیری ها است که هرگز در تاریخ بشر سابقه نداشته است.[٤٢] امروزه حتی دیگر برای توده های مختلف مردم در جوامع مختلف اسلامی و غیر اسلامی مسجل شده است که زادگاه داعش، عربستان سعودی است و میوه مکتب وهابیت، گروه ها و جریان های تروریستی تکفیری است.[٤٣]
هم چنین به علمای وهابی به خصوص در عربستان دوستانه توصیه می کنیم افکار و آموزه های تکفیر مسلمانان را از کتابهای خود جدا کنید و از تکفیر اهالی قبله بپرهیزید؛ توصیه می کنم تعلیمات تکفیری را از حوزه های علمیه خود برچینید و در بیانیه هایتان تکفیر را ممنوع کنید؛ کتابخانه های خود را از این عقاید ضاله خالی کنید؛ زیرا شجاع ترین فرد کسی است که از عقیده باطل خود برگردد.[٤٤]

سخن آخر
درخاتمه باید تأکید کرد ما خطر جریان های تکفیری را سال هاست فریاد می کنیم[٤٥] و پرچم مبارزه با تکفیر را به دوش می کشیم و برای رهایی تمام جهان اسلام و همچنین جهان بشریت از دست اقدامات این گروه های تکفیری تلاش می کنیم،[٤٦] اینجانب هفته ای نیست که در سخنان و مواضع خود اقدامات و جنایات جریان های تروریستی تکفیری را محکوم نکنم..[٤٧]لیکن چنانچه همين امروز آتش اين فتنه ها خاموش شود، ده ها سال بايد تلاش كنيم، تا خسارات و خرابي هاي حاصل از جنایات گروه های تکفیری را در امت اسلامی آباد كنيم[٤٨]. لذا در پایان دست به دعا بر میداریم که خداوندا به سیاستمداران دنیا، هوشیاری؛ به جنگجویان مبارزه با تکفیر، قدرت و به علماء توفیق بیشتر مرحمت کن تا دست به دست هم دهند و فتنه تکفیر را خاموش سازند و جهانی امن و امان بسازند.[٤٩]

منابع و مآخذ:
[١] نامه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی به پاپ فرانسیس،٣٠/٠٥/١٣٩٣.
[٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در در دیدار مسوول و طلاب موسسه آموزشی پژوهشی دار الإعلام لمدرسة أهل البیت(ع)،٠٧/١٠/١٣٩٣.
[٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤] همان.
[٥] همان.
[٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار فرماندهان نیروی انتظامی استانها، ٢/١٠/١٣٩٣.
[٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،٠٤/٠٩/١٣٩٤.
[١٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[١١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی، درس خارج فقه ،مسجد اعظم قم،٠٤/٠٩/١٣٩٤.
[١٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[١٣] همان.
[١٤] همان.
[١٥] همان.
[١٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در مصاحبه با شبکۀ المیادین، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[١٧] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[١٨] همان.
[١٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار رئیس و اعضای سازمان اهل بیت(ع)کشوراندونزی،٠٧/٠٧/١٣٩٣.
[٢٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٢١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٢٢]بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار وزیر اوقاف اردن،٠٣/١٠/١٣٩٤.
[٢٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٢٤] نامه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی به پاپ فرانسیس،٣٠/٠٥/١٣٩٤.
[٢٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٢٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ،درس خارج ‏فقه، مسجد اعظم قم،١٣/٠٩/١٣٩٤.
[٢٧] همان.
[٢٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در گفت و گو با شبکۀ المیادین، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٢٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار مدیران و اعضـای مؤسسه دار الإعلام لمدرسة أهل البیت(ع)،فصلنامۀ سراج منیر،شمارۀ ٣، پاییز ١٣٩٠.
[٣٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار رئیس و اعضای سازمان اهل بیت(ع)کشوراندونزی،٠٧/٠٧/١٣٩٣.
[٣١] پیام حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در محکومیت شهادت شیخ حسن شحاته ،٠٥/٠٤/١٣٩٢.
[٣٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٣٣] همان.
[٣٤] همان.
[٣٥] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار مدیران و اعضـای مؤسسه دار الإعلام لمدرسة أهل البیت(ع)،فصلنامۀ سراج منیر،شمارۀ ٣، پاییز ١٣٩٠.
[٣٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٣٧] همان.
[٣٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی،درس خاارح فقه، مسجد اعظم قم، ٢٠/٠٧/١٣٩٢.
[٣٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤٠] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار ‏سفیر عراق در جمهوری اسلامی ایران، ١٩/٠١/١٣٩٣.
[٤١] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤٢] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار مدیران و اعضـای مؤسسه دار الإعلام لمدرسة أهل البیت(ع)، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤٣] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ، درس خارج فقه ، مسجد اعظم قم،٢٦/٠١/١٣٩٤.
[٤٤] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤٥] نامه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی به پاپ فرانسیس،٣٠/٠٥/١٣٩٢.
[٤٦] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.
[٤٧] نامه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی به پاپ فرانسیس،٣٠/٠٥/١٣٩٣.
[٤٨] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار اعضای ستاد برگزاری کنگره بین المللی خطر جریانهای تکفیری،٢٤/٠٤/١٣٩٣.
[٤٩] بیانات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در کنگرۀ بین المللی «خطر جریانهای تکفیری در دنیای امروز؛ مسئولیت علمای جهان اسلام»، ٠٨/١١/١٣٩٤.

------------------------------------------------------

معرفی کتاب «منتخب الآثار من بحار الأنوار»

کتاب «منتخب الآثار من بحار الأنوار» همان گونه که از نامش پیداست گزینشی است عالمانه و حساب شده و به منزله ویرایشی است جدید از کتاب پر ارزش و نورانی بحارالأنوار مرحوم علامه مجلسی رحمت الله علیه همراه با توضیحات لازم برای گره گشایی از احادیث پیچیده و اعراب کامل و توضیح لغات و مصادر جدید و مزایای متعدد دیگر که در نوع خود کم نظیر است.
این کتاب تحت اشراف آیت الله العظمی مکارم شیرازی به زبان عربی نگاشته شده , و جلد سوم آن در بهمن ماه امسال توسط انتشارات امام علی بن ابیطالب علیه السلام (آدرس: قم، ابتدای خیابان شهدا، کوچه آمار، پلاک ١٥ ، تلفن: ٠٢٥٣٧٧٣٢٤٧٨ )به چاپ رسیده است.
توجه شما را به مقدمه ای که حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی بر این کتاب نوشته اند جلب می نماییم:

بسم اللَّه الرحمن الرحيم‏
كتاب بحارالانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهارعليهم السلام همانگونه كه از نامش پيداست دريايى است از انوار احاديث امامان اهل‏بيت (صلوات اللَّه عليهم اجمعين) كه غواص اين دريا، بزرگ‏مرد جهان اسلام و تشيع مرحوم علامه مجلسى (رحمة اللَّه عليه) آن را گردآورى كرده است.
هنگامى كه آن مرحوم مشاهده كرد كه احاديث آن بزرگواران در كتاب‏هاى مختلفى پراكنده است و هر كدام در گوشه شهر يا كشورى از كشورهاى اسلامى است و غالباً براى عموم دسترسى به آن بسيار مشكل است به علاوه ممكن است با گذشت زمان آن كتاب‏ها در معرض زوال قرار گيرد و اسلام و جهان تشيع گرفتار خسارت عظيمى شود، همان‏گونه كه تاكنون چنين اتفاقى درباره بخشى از كتب افتاده است لذا دامن همت به كمر زد و گروهى از علماى زمان خود را به يارى طلبيد تا هر كتابى در هر جايى از دنيا مربوط به اخبار امامان اهل بيت‏عليهم السلام باشد گردآورى كنند تا بعد از موضوع‏بندى دقيق و منظم همه آنها را در فصول مختلف يك كتاب عظيم جاى دهد و از دستبرد «زمان» و «دشمنان» محفوظ بماند و بحمداللَّه در اين كار موفق شد و جلو از دست رفتن آن اخبار با اين اقدام مهم و حساب شده گرفته شد. او موفق شد به لطف الهى از حدود ٣٧٠ منبع از منابع شيعه و از حدود ٤١ كتاب از منابع اهل سنت در اين مجموعه گردآورى كند.
در اين جا اشاره به چند نكته قابل توجه ضرورى به نظر مى‏رسد:
١. جامعيت بحارالانوار: درست است كه نام كتاب «بحارالانوار» با وصف «الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار» در بدو نظر چنين تداعى مى‏كند كه روايات آن منحصر به روايات ائمه اهل‏بيت‏عليهم السلام است ولى در واقع چنين نيست، بخش مهمى از آن اخبار رسول اللَّه‏صلى الله عليه وآله است كه امامان اهل‏بيت‏عليهم السلام از آن حضرت با صراحت نقل كرده‏اند.
بلكه مطابق روايات متعددى امامان اهل‏بيت‏عليهم السلام فرموده‏اند آنچه ما مى‏گوييم همه از اخبارى است كه از جدمان پيغمبرصلى الله عليه وآله به ما رسيده است.
و از اين برتر اينكه بخش مهمى از بحارالانوار آيات قرآن مجيد و تفسير آن است زيرا مرحوم علامه مجلسى با ذوق و سليقه بسيار خوبى كه داشت در اول هر فصل از فصول بحار آيات مرتبط با آن فصل را به طرز جالبى گردآورى كرده و سپس تفسير نموده و در واقع خواسته است به حديث شريف ثقلين جامه عمل بپوشاند تا «كتاب اللَّه» و «عترت» در كنار هم قرار گيرند و بايد توجه داشت اين كار در زمانى صورت گرفت كه نه كامپيوتر وجود داشت و نه المعجم المفهرس. روانش شاد باد و اجر جزيل خداوند نصيبش باد.
٢. هدف اصلى مرحوم علامه مجلسى‏رحمه الله: به يقين همانگونه كه از قرائن مختلف در كتاب بحارالانوار آشكار است هدف مرحوم علامه مجلسى‏رحمه الله گردآورى تمام اخبار بوده اعم از آنچه اعتبارش ثابت و آشكار است يا غير ثابت. بنابراين وجود پاره‏اى از احاديث شاذّ در اين مجموعه بزرگ جاى شگفتى نيست و نبايد بعضى از بدخواهان براى اثبات اهداف خود به وجود فلان خبر در بحارالانوار قناعت كنند بلكه بايد معيارهاى اعتبار خبر را نزد علماى شيعه كاملاً رعايت كنند كه آيا اصولاً روايت «مُسند» است يا «مُرسل» و اگر مُسند است سند آن «صحيح» است يا «موثق» يا «ضعيف» تا طبق آن عمل شود. كارى كه حتى در مورد كتاب بسيار گرانقدر كافى و ساير كتب اربعه نيز انجام مى‏دهيم.
جالب اينكه مرحوم علامه مجلسى‏رحمه الله خودش در كتاب «مرآة العقول» كه شرح اصول كافى است سند بسيارى از احاديث كتاب كافى را با آن همه اهميتى كه كتاب كافى دارد، نقد كرده است.
ما مانند بسيارى از اهل سنت نيستيم كه كتاب‏هايى را به عنوان «صحاح» معرفى مى‏كنند و اخبارش را قابل نقد نمى‏دانند روش ما با روش آنها در نقد اخبار بسيار متفاوت است.
٣. ترك مكررات و روايات غير مبتلا به: در كتاب بحارالانوار به حكم گسترده بودن كار، گاه يك خبر دو يا چند بار به مناسبت‏هاى مختلف و در فصول متعدد تكرار شده است ما سعى كرديم در اين تلخيص تكرارها را حذف كرده و در يك مورد آن خبر را بياوريم و در موارد ديگر با اشاره به ذكر آدرس قناعت كنيم.
اضافه بر اين مرحوم علامه مجلسى‏رحمه الله اخبارى كه داراى مضمون واحدى بوده است را به طور گسترده از كتب مختلف نقل كرده (البته بر طبق هدف او اين كار بايد انجام مى‏شد).
ولى ما براى اينكه حجم كتاب كمتر و استفاده آن براى عموم دانش‏پژوهان آسان‏تر گردد از ذكر تمام اخبارى كه مضمون واحدى دارد صرف نظر كرده فقط به يك يا چند مورد بسنده كرده‏ايم.
و نيز نظر به اينكه اساس كار بر تلخيص كتاب بوده از ذكر پاره‏اى از اخبار كه در عصر و زمان ما از محل ابتلاى عموم خارج بود، خوددارى شد.
٤. نظم نوين: بحارالانوار با تمام نظمى كه دارد نياز به نظم بيشترى با استفاده از روش‏ هاى عصر و زمان ما داشت ما سعى كرديم در اين تلخيص، نظم بيشتر و مطلوب‏تر را به آن بدهيم كه شرح آن خواهد آمد.
كيفيت طبع بحارالانوار موجود متأسفانه با سليقه كافى صورت نگرفته، مجلدات را بسيار كوچك كرده‏اند گويا هدفشان اين بوده عدد را به بيش از يكصد جلد افزايش دهند و همين امر سبب شده براى آگاهى از يك مسأله چندين مجلد بحار مورد بررسى قرار گيرد و كار بر پژوهشگران مشكل شود.
ما سعى كرديم تقسيم معقولى براى مجلدات در نظر بگيريم و تعدادى را در هم ادغام كنيم و قطع وزين‏ترى نيز براى كتاب در نظر گرفتيم (قطع رحلى).
٥. شرح پيچيدگى‏ها: بعضى از روايات بحارالانوار پيچيدگى خاصى دارد به همان دليل مرحوم علامه مجلسى‏رحمه الله در موارد زيادى شرح جالب و جامعى تحت عنوان «بيان» براى آن ذكر كرده است ولى در موارد ديگرى - به دليل نامعلومى - از آن صرف نظر نموده است.
ما سعى كرديم اين‏گونه موارد پيچيده را توضيح دهيم گاه از حواشى گروه محققان طبع موجود استفاده شده و گاه خودمان تحت عنوان «نقول» به شرح آن پرداخته ‏ايم تا اين مشكل نيز برطرف گردد.
٦. ياران مجلسى‏ رحمه الله: مرحوم علامه مجلسى‏ رحمه الله در مقدمه بحارالانوار جلد اول با صراحت مى‏ گويد كه جمعى از برادران دينى را براى بدست آوردن منابع حديث شيعه به شهرها و كشورهاى مختلف فرستاده است تا آنچه از منابع حديث در كتابخانه‏ ها و نزد اشخاص بوده بدست آورند و نزد ايشان ارائه دهند.
ولى آيا در كتابت و نظم و توضيحات بحارالانوار گروهى از علماى بزرگ زمانش نيز به او كمك كرده‏اند و يا همه را يك تنه انجام داده است معلوم نيست.
بعضى اصرار دارند كه او از هيچ كس كمك نگرفت و تنها به ميدان اين امر مهم رفت در حالى كه با كثرت مشاغل اجتماعى و سياسى آن بزرگمرد جهان تشيع و داشتن مقام شيخ الاسلامى بعيد نيست كه يارانى براى كمك به اين كار برگزيده باشد به خصوص اينكه كار گروهى نه تنها عيب نيست بلكه يك نقطه مهم قوت است زيرا همان‏گونه كه ما بارها به تجربه دريافته‏ايم سبب اتقان نوشته‏ها و بحث‏ها مى‏شود و اعتماد عموم را بيشتر جلب مى‏كند ولى البته در هر حال مرحوم علامه مجلسى(ره) به تمام مطالب اشراف داشته و كتابت اصلى به دست خودش غالباً صورت گرفته است و آنچه از نسخه‏هاى خطى بحارالانوار استفاده مى‏شود اين است كه بعضى از قسمت‏هاى آن را بعضى از معاونين ايشان كتابت كرده و آن مرحوم بر آن حاشيه نگاشته است.
٧. تلخيص و گزينش: نكته ديگر اينكه تلخيص همه، يا بخشى از بحارالانوار، كار تازه ‏اى نيست همان‏گونه كه در مجلد «صفر» بحارالانوار آمده نه تن از علماى پيشين به اين كار دست زده ‏اند كه از جمله آنها عالم بزرگوار مرحوم محمدرضا تبريزى بوده كه در كتاب خود به نام الجامع بين البحار والوافى، بحار را تلخيص كرده ولى متأسفانه بيان‏هاى علامه مجلسى‏رحمه الله را حذف نموده است و تمام آن را در هفت جلد خلاصه كرده است.
ولى آنچه خوانندگان عزيز در اين كتاب حاضر مى‏يابند، تفاوت بسيارى با تلخيص‏هاى پيشين دارد زيرا اولاً عمده احاديث بحارالانوار را در خود جاى داده و آن را به نظم نوينى آراسته و آنچه را محقق و پژوهشگر نياز به آن دارد مانند اعراب، و تفسير لغت، و اختلاف منابع، و تبيين احاديث پيچيده بر آن افزوده، ولى نكته مهم اين است كه در حفظ اصالت مطالب بحارالانوار و نظم آن نهايت كوشش به عمل آمده است، به اضافه امتيازهاى متعدد ديگرى كه ذيلاً به طور مشروح خواهد آمد و اميدواريم كه إن‏ شاءاللَّه اين خدمتى به بحارالانوار و طالبان آن و در نتيجه خدمتى به احاديث اهل‏بيت‏ عليهم السلام باشد.
ناصر مكارم شيرازى‏
محرم الحرام ١٤٣٤

------------------------------------------------------

آشنایی با موسسات تحت اشراف آیت الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله
موسسه تحقیقاتی دارالاعلام لمدرسه اهل البیت علیهم السلام

فرقه وهابيت با بهره مندي از منابع نامحدود مالي و پشتيباني هاي دولت آل سعود به ترويج و گسترش فعاليتهاي خويش در سرتاسر عالم پرداخته است و با شعار فريبنده توحيد و اقتدا به سنت پيامبر افكار منحرف و آلوده خويش را در دنيا نشر مي دهد مكتب اهل بيت علیهم السلام بالاترين مانعی است كه وهابيت همواره آن را بر سرراه خويش ميديده است و به همين دليل است كه با ناكامي در جبهه علمي و استدلالي رو به سوي ترور و خشونت و كشتار مردم بي دفاع و مظلوم آورده است. آمار فعاليت هاي علمي وهابيت درمواجهه با مكتب اهل بيت علیهم السلام حيرت آور است. مهمترين رساله هاي علمي در دانشگاههاي سعودي به هجوم به عقاید شیعه و گاهی اثبات كفر شيعيان مي پردازد مولفان اين نگاشته ها كتب اصلي شيعه را از ابتدا تا انتها مورد بررسي قرارداده اند و با فريبكاري و مغالطه و با شيوه هاي خاص خويش تهمت هاي بيشماري را در قالب نگاشته هاي علمي عرضه نموده اند اين نوشته ها به صورت مختصر يا مفصل در درون عربستان و خصوصا در كشورهاي آفريقايي و آسيايي به تعداد فراوان توزيع مي شود و به آرامي بذر دشمني و كينه را در درون قلوب مسلماناني كه اطلاعي از حقيقت ندارند مي كارد. امروز حوزه هاي علميه سرتاسركشور و بالخصوص حوزه علميه قم كه مرجع علمي حوزه هاي علميه است ميبايد به اسلاف خويش همچون علامه حلي و سيد عبدالحسين شرف الدين و ميرحامد حسين هندي و علامه اميني رحمهم الله و ديگر بزرگان اقتدا كند و با الگوگيري از زمان شناسي و فهم موقعيت كنوني به دفاع تام از عقايد شيعه و دفع شبهات وهابيت بپردازد و كمال مكتب اهل بيت علیهم السلام را به جهانيان معرفي نمايد. لذا طلاب و محققاني كه درخود استعداد پرداختن به اين دسته از مباحث عقيدتي را مي بينند بايد قدم در اين راه نهند و از اصل و كيان محافظت نمايند تا فرع و محصولات آسيب نبيند. موسسه دارالاعلام لمدرسة اهل البيت علیهم السلام تلاش كرده تا به اندازه وسع خويش به آماده سازي زمينه و فراهم نمودن امكانات در اين باره بپردازد و با تاسيس كتابخانه تخصصي شناخت وهابيت و نقد آن و راه اندازي سايت و انتشارات و رسانه هاي تصويري به سهم خويش فضاي فعاليت را در اختيار محققان و علاقمندان قرار دهد و اميدوار است بتواند با ياري طلاب و پژوهشگران عزيز، تاحدي دين خويش را به پيامبر و اهل بيت عليهم السلام ادا نمايد.
گزارشی از فعالیتهای مرکز پژوهشی دارالاعلام لمدرسة اهل البیت علیهم السلام:
موسسه تحقیقاتی دارالاعلام لمدرسة اهل البیت علیهم السلام، به صورت مستقل و با حمایت مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(دامت برکاته) با هدف شناخت، نقد و مقابله با افکار مخرب وهابیت و دفاع و ترویج عقاید حقه تشیع به همت و تلاش عدّه ای از صاحبنظران برجسته و اساتید و محققین تحت مدیریت حجت الاسلام والمسلمین مهدی مکارم فعالیت خود را از سال ١٣٨٩ آغاز نمود.
با توجه به کاستی های موجود در عرصه شناخت و مقابله با اندیشه وهابیت و کمبود اساتید و محققین قلم به دست، این مرکز فضای مناسبی را جهت انجام «آموزش» و «پژوهش» با محوریت شناخت و نقد وهابیت ایجاد نموده و بحمدالله با استقبال محققان و صاحبنظران مواجه گردیده است و به توسعه فعالیت های خویش ادامه خواهد داد.
ضرورت توسعه تحقیقات در حوزه نقد وهابیت و مقابله با هجمه های آنان و همچنین حمله به مبانی عقیدتی وهابیون و تخریب چهره سلفی های تکفیری در جهان، سبب شد که ایده ارتقای «موسسه» به «پژوهشکده نقد وهابیت» در دستور کار قرار گیرد که امید است در آینده نه چندان دور به این امر مهم جامه عمل پوشانده شود.
لازم به ذکر است این موسسه غیردولتی بوده و با حمایت مادی و معنوی مرجعیت معظم و خیرین نیکوکار و وجوهات شرعیة متدینین اداره می گردد.

معرفي اجمالي بخش هاي مختلف مركز

معاونت پژوهش
با توجه به پژوهش محور بودن اين مركز، معاونت پژوهش مهمترين وظيفه را در اين مركز بر عهده دارد و بخش هاي مختلفی زیر نظر معاونت پژوهش مشغول به فعاليت هستند که در ذیل بدان ها اشاره می شود.

کتابخانه تخصصي وهابيت شناسي و نقد وهابيت
کتابخانه تخصصی کلام وابسته به مرکز دارالإعلام لمدرسة اهل البیت علیهم السلام دارای سه بخش اصلی می باشد. اول مجموعه کتب جمع آوری شده در موضوعات مرتبط به بحث های کلامی و اعتقادات و خصوصاً کتب وهابیت که به جهت شناسایی و استفاده از این مجموعه در زمینه نقد وهابیت گردآوری شده است. این بخش در موضوعاتی همچون وهابیت، حدیث اهل سنت، تفسیر اهل سنت، کلام، تاریخ و خصوصاً نقد وهابیت می باشد.
بخش دوم پایان نامه های نگاشته شده توسط پژوهشگران و دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا است که در دانشگاه های مختلف دنیا و خصوصاً دانشگاه مدینه و امّ القری دفاع شده است و مجموعه خوبی برای شناسایی اندیشه این فرقه به حساب می آید. در مقابل پایان نامه های مرتبط به نقد وهابیت نیز از مراکز علمی داخل کشور تا حد مقدور جمع آوری شده و در اختیار پژوهشگران قرار داده شده است.
بخش سوم، کتابخانه مجازی است که برخی از کتب در نقد وهابیت که امکان تهیه آن نبوده است، از سایت های مربوطه جمع آوری شده است. و نسبت به بهینه سازی این کتب اهتمام داشته و به دنبال احیاء این کتب می باشد.
کتابخانه در فضایی مناسب و برخورداری از ١٥ هزار جلد کتاب و عضویت بیش از ٥٠ محقق به فعالیت خویش مشغول می باشد. کتابخانه از ساعت ٧:٣٠ الی ٢١ به صورت دائم، پذیرای محققان علاقه مند و پژوهشگران در زمینه نقد وهابیت میباشد.

بخش انتشارات
یکی دیگر از مهمترین بخشهای مرکز بخش انتشارات میباشد که در چهار محور فعالیت مینماید.
محور اول: شناسایی، تهیه، تحقیق و چاپ نسخههای خطی موجود به زبانهای انگلیسی، عربی، ترکی و اردو.
محور دوم: جمعآوری، چاپ و توزیع پایاننامههای موجود در زمینه نقد وهابیت.
محور سوم: چاپ کتابها و نقدهای مفید عالمان جهان اسلام در موضوع نقد وهابیت، چه در عصر گذشته و چه در عصر حاضر.
محور چهارم: تألیف کتابهای مورد نیاز در موضوع نقد وهابیت.
همچنین لازم به ذکر است کتب کنگره جهانی «جریانهای افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام» توسط این انتشارات به چاپ رسیده است.

نشریه سراج منیر
اصلیترین و عمده ترين بخش واحد پژوهش بخش مجله سراج منیر است که به صورت فصلنامه و بهطور مرتب منتشر ميگردد و حاوی مقالاتي ارزنده و جدید از اساتید طراز اول، مستبصرین و پژوهشگران در حوزه نقد وهابیت است. تاكنون هفده شماره از اين مجله به علاقهمندان عرضه شده است و مورد استقبال محققان گرامي قرار گرفته است. محورهای عمده اين مقالات رويارويي با انديشه وهابيت، تبارشناسی وهابیت، نقد مبانی و عقاید وهابیت، جریان شناسی وهابیت، رویدادهای معاصر وهابیت و نقد افكار شخصیتهای مؤثر در اين مكتب همانند ابنتیمیه و محمد بنعبدالوهاب است.
یکی دیگر از فعالیتهای بخش نشریه تهیه و تدوین ویژه نامه هایی علیه سلفیت در مسائل روز دنیا میباشد که میتوان در این میان به ویژه نامه فتنه وهابیت در بحرین اشاره نمود که گوشهای از جنایات آل سعود و وهابیت در بحرین را به تصویر کشیده است و ویژهنامه علمی «نقش سلفیه تکفیری در گسترش جنگ مذهبی در سوریه» اشاره نمود.
از دیگر فعالیتهای بخش نشریه تهیه ویژهنامهای جامع در بخش مسائل اعتقادی و شبهات وهابیت است. این ویژه نامه ها شامل موضوعاتی چون توسل، توحید و شرک، شفاعت، تبرک، نذر و قسم و بزرگداشت موالید و وفیات میگردد. همینک موضوعات ویژه نامه توسل پس از جلسات مکرر اعضای هیئت تحریریه به تصویب رسیده و بالغ بر ٣٥ موضوع آماده و در اختیار محققین مختلف قرار داده شده است.

بخش ترجمه
واحد ترجمه یکی دیگر از بخشهای مؤسسه و معاونت پژوهشی آن است كه در دستور كار خويش، ترجمه مقالات مجله سراج منیر را در سه بخش انگلیسی، عربي و اردو بر عهده دارد. هم اكنون واحد ترجمه به زبان اردو شروع به کار کرده و مجلات سراج منیر را به زبان اردو ترجمه نموده و به كشورهايي همچون هند، پاكستان، کشمیر، بنگلادش و... ارايه می نماید. بخش عربي نيز به زودي فعاليت خود را در اين زمينه آغاز خواهد کرد.

بخش رسانه
یکی دیگر از فعالیت های موسسه برنامه ريزي جهت توليد مستند هاي علمي در نقد وهابيت مي باشد كه در همین راستا مستندی نیز تحت عنوان «سراج منیر» با موضوع هدایت شدگان وهابی که به مکتب تشیع گرویده بودند تهیه شد و در رمضان ١٣٩١ شمسی در شبکه ماهوارهای ولایت به نمایش در آمد.
همچنین یکی دیگر از مستندات تهیه شده توسط موسسه مستند «اهل قبله» با موضوع هفته وحدت می باشد که در زمستان ١٣٩٣ تولید و در شبکه یک سیما به نمایش درآمد.

بخش نشستهای علمی
یکی دیگر از فعالیت های بخش پژوهش برنامه ریزی جهت برگزاری پیش نشستهای علمی در نقد وهابیت و سلفیت جهت بالابردن سطح آگاهی جامعه می باشد.این بخش به منظور ارتقاء کیفیت نشستها و انگیزه مخاطبین سلسله نشستهایی پیوسته و با موضاعات مرتبط و مورد نیاز را تهیه و در دستور برنامه خویش قرار داده است.

نشریه سلفی پژوهی
یکی دیگر از بخش های واحد پژوهش بخش مجله سلفی پژوهی است که به صورت دو فصلنامه و به طور مرتب منتشر مي گردد.

سایت
سایت وهابیت شناسی به آدرس www.alwahabiyah.com
فضای سایبری مهیای ارائه اطلاعات به مخاطب است و دسترسی آسان و بدون هزینه ای را دربردارد در همين راستا سايت اين مركز نيز راه اندازي شده و در کمتر از یک سال فعالیت توانسته مخاطبین خود را بيابد. سايت جديد نيز با طراحي متفاوت و در چهار زبان آماده بهره برداري است.

معرفی معاونت آموزش
در راستاي توجه به نیازهای داخلی و فراملی ضرورت تأسیس بخشی تخصصی برای پرورش نیروی متخصص در تحقیق و نگارش در زمینه نقد وهابیت در سطوح عالی، از ضروریات می باشد که در این راستا موسسه دارالإعلام لمدرسة اهل البیت علیهم السلام پس از برگزاري آزمون کتبی در تابستان ١٣٩١ شمسی ٥٠ نفر برتر از میان حدود ٢٠٠ نفر شرکت کننده انتخاب شدند که طی سه روز مصاحبه حضوری با استفاده از اساتید مطرح، بیست نفر از استعدادهاي برتر شناسايي و در مورخه ٠١/٠٧/١٣٩١ مراسم افتتاحیه اولین دوره برگزار شد.
در این دوره پژوهش محور دانش پژوهان در طی دو سال (چهار ترم) مباحث مختلفی از جمله دوره های تخصصی تاریخشناسی وهابیت، مبانی وهابیت، عقاید وهابیت، شبهه شناسی وهابیت را گذرانده و کارگاه های فنون پیشرفته نویسندگی، فنون مناظره آشنایی با فنون پیشرفته اینترنت و جریانشناسی سایت ها و شبکه های وهابیت در کنار این کلاس ها در نظر گرفته شده است.
لازم به ذکر است که مقالات برتر دانش پژوهان در مجله سراج منیر و سایت وهابیت شناسی نیز منتشر می شود.
همچنین این موسسه ٢٥ دانش پژوه دیگر را در سال تحصیلی ٩٣-٩٤ را در دوره تخصصی وهابیت پژوهی پذیرفته است.

دوره آموزش کوتاه مدت
با توجه به حجم فعالیت های وهابیان در مناطق جنوبی و سنی نشین کشور و بلند مدت بودن طرح آموزشی موسسه و نیاز فعلی این مناطق به مبلغانی در عرصه نقد وهابیت، ما را برآن واداشت که دوره هایی کوتاه مدت و فشرده در جهت نقد وهابیت و مقابله با شبهات آنان با استفاده از اساتید برجسته جهت تربیت طلاب عرب زبان و طلاب غیرایرانی در داخل و خارج از قم برگزار نماییم.
در نهایت مؤسسه دارالإعلام لمدرسة اهل البيت علیهم السلام آماده بهره مندي از نظرات و پيشنهادات همه علاقه مندان و پژوهشگران در حوزه نقد وهابيت است و اميدوار است كه با مشاركت محققان توانا و ايده هاي نو گامهاي استوارتري در اين باره بردارد.
آدرس موسسه: قم خيابان دورشهر، کوچه شماره ٢، فرعی اول سمت راست (کوچه ورزشگاه تختی)، پلاک ٣١.
تلفکس: ٣٧٧٤٠٧٢٩-٣٧٧٤٢٦٦٩
سایت:
www.darolelam.ir
ایمیل:
info@darolelam.ir

------------------------------------------------------

معارف اسلامی
ثمره مطالعه سرگذشت پیشینیان از دید قرآن

پرسش : مطالعه سرگذشت پیشینیان از دید قرآن چه ثمراتی در پی دارد؟
پاسخ اجمالی: سوره «یوسف» پى گيرى آثار و سرگذشت پیشینیان را موجب عبرت صاحبان اندیشه دانسته و سوره «اعراف» آن را موجب معرفت و بيدارى افكار مردم می داند؛ در سوره «نازعات» نیز عذاب فرعون عبرتی برای خداترسان شمرده شده است. در سوره های «حج، محمد، آل عمران و عنکبوت» بر مسأله سير در ارض تكيه شده و آن را موجب بیداری قلب و عقل و پی بردن به عاقبت تکذیب کنندگان پیامبران و ... دانسته است. در سوره های «بقره، فجر و فیل» نیز بر «رؤيت» قلبی تاریخ و سرگذشت وقایع آن تکیه شده است.
پاسخ تفصیلی: خداوند در سوره یوسف بعد از اشاره به سرنوشت دردناك گروهى از اقوام پيشين مى فرمايد: «پى گيرى آثار آنها و دقت در سرگذشت و سرنوشت اين اقوام مايه عبرت براى صاحبان مغز و انديشه است». آنها مى توانند از اين طريق به عوامل بدبختى و خوشبختى خويش پى ببرند و راه نجات و هلاكت را از يكديگر باز شناسند.
در سوره اعراف پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) را مخاطب قرار داده، مى فرمايد: «براى اين كه انديشه آنها را زنده كنى و به تفكر وادارشان نمايى سرگذشت اقوام پيشين و داستان هاى آنها را بر شمار» و اين خود مى رساند كه بيان صحيح تاريخ گذشتگان موجب بيدارى افكار و منبع معرفت است.
در سوره هود بعد از بيان سرگذشت گروهى از اقوام پيشين مانند قوم نوح(عليه السلام) و قوم شعيب(عليه السلام) و قوم فرعون و قوم لوط(عليه السلام) و اقوام عاد و ثمود مى فرمايد: «اين از خبرهاى شهرها و آبادى هايى است كه ما براى تو بازگو مى كنيم كه بعضى هنوز برپا هستند و بعضى در هم كوبيده و نابود شده اند. ما به آنها ستم نكرديم آنها خودشان بر خويش ستم روا داشتند» و در آخر مى افزايد: «در اينها نشانه اى است براى كسانى كه از عذاب آخرت مى ترسد».
در سوره یوسف براى آماده ساختن شنوندگان، در آغاز سوره مى فرمايد: «ما بهترين داستان ها و سرگذشت ها را در اين وحى آسمانى قرآن براى تو بيان مى كنيم و از حقايقى با خبر مى شوى كه قبلا آگاه نبودى، و از اين طريق معرفت بيشتر مى اندوزى».
در اين چهار آيه روى موضوع «قصه» يا «قصص» كه به معناى پى گيرى و جستجو و تحليل اخبار و حوادث پيشين است به عنوان يك وسيله معرفت تكيه شده.
در سوره نازعات بعد از اشاره به عذاب دردناك فرعون مى فرمايد: «خداوند او را به عذاب آخرت و دنيا مجازات كرد و در اين ماجرا عبرتى است كه براى صاحبان خشيت و خدا ترسان».
در اين آيه روى عنوان «عبرت» كه به معناى انتقال و عبور از حالت قابل مشاهده به حقايقى كه قابل مشاهده نيست؛ تكيه شده است.
در سوره های حج، محمد، آل عمران و عنکبوت روى مسأله «سير در ارض» تكيه شده. در يك جا مى فرمايد: «اگر آنها در روى زمين به گردش مى پرداختند و آثار باقيمانده پيشينيان را تماشا مى كردند قلب و عقل آنها بيدار مى شد و گوش هاى شنوايى براى درك حق پيدا مى كردند».
در جاى ديگر كافران را مورد سرزنش قرار مى دهد كه چرا جهانگردى و سير در ارض نكردند تا عاقبت اقوامى را كه به عذاب الهى گرفتار شدند، با چشم خود ببينند، و بدانند امثال آن در انتظار آنها است.
در جاى ديگر همه مردم، يا همه مسلمان ها را مخاطب ساخته؛ مى فرمايد: «پيش از شما سنّت هايى وجود داشت و اقوامى با اعمال و كردارهاى مختلف روى كار آمدند؛ برخيزيد و آثار آنها را در نقاط مختلف جهان ببينيد، تا بدانيد عاقبت كار كسانى كه دعوت انبياى الهى را تكذيب كردند به كجا منتهى شد؟».
در يك جا نيز، مردم را به سير در ارض براى جستجوى آغاز آفرينش و پى بردن از آن به مسأله معاد دعوت مى كند.
در سوره های بقره، فجر و فیل نیز تكيه روى مسأله مشاهده و «رؤيت» مى كند؛ امّا نه با چشم ظاهر كه با چشم دل.
در هر سه آيه ظاهراً روى سخن به شخص پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) است، ولى منظور همه مؤمنان، بلكه همه انسان ها مى باشد. به عنوان استفهام تقريرى او را مخاطب ساخته، گاه مى فرمايد: «آيا تاريخ اين مرد(نمرود) را كه بر اثر غرور سلطنت به محاجّه درباره خدا با ابراهيم(عليه السلام) برخاسته بود، نديدى كه عاقبت كارش به كجا رسيد؟»، همان نمرود گردنكش و مغرور و طغيانگر.
گاه مى فرمايد: «آيا نديدى خدا با قوم عاد و شهرهاى آباد آنها چه كرد؟!».
«آيا نديدى بر سر اصحاب فيل چه آمد! همان ها كه به قصد درهم كوبيدن خانه كعبه با لشكر انبوه و فراوان از سرزمين يمن به راه افتادند، و خداوند آن لشكر عظيم قدرتمند را با سنگريزه هاى كوچكى كه به وسيله پرندگان ضعيف و ناچيزى پرتاب مى شد در هم كوبيد؟».
مسلّماً نه پيامبر(صلى الله عليه وآله) و نه مسلمانان، ابراهيم(عليه السلام) و نمرود و محاجّه آنها را با چشم نديده بودند. و هم چنين قوم عاد و شهرهاى آبادشان را؛ شخص پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در همان سالى كه داستان فيل واقع شد طبق روايت مشهور متولّد شد، و طبعاً اين ماجرا را نديده و اكثريت مسلمانان نيز چنين بودند. بنابراين منظور از «رؤيت» دقت در تاريخ آنها و سرگذشت آنان است.
نكته قابل توجّه اين كه در پنج آيه اوّل تكيه بر تاريخ مدوّن ـ يعنى آنچه در صفحات كتب تاريخى آمده است ـ شده و در چهار آيه بعد تكيه بر تاريخ زنده تكوينى، ـ يعنى آثارى كه از اقوام پيشين در نقاط مختلف جهان باقى مانده ـ شده است.
سه آيه اخير نيز ممكن است اشاره به تاريخ مدوّن باشد يا تاريخ زنده خارجى و يا هر دو، و از مجموع اين آيات (و نظاير آن در قرآن مجيد) ارزشى را كه قرآن براى هر دو قسم تاريخ به عنوان منبع معرفت و آگاهى قائل است روشن مى شود. در يك جا مردم را بسيج مى كند كه شخصاً بروند و قصرهاى فراعنه، ويرانه هاى شهرهاى عاد و ثمود، كاخ هاى نمروديان، و سرزمين زير و رو شده قوم لوط را با چشم خويش ببينند، و معرفت بيندوزند.
در جاى ديگر قرآن خودش اين سرگذشت ها را با دقت و موشكافى شرح مى دهد و نكات عبرت آموز آنها را يك به يك بازگو مى كند؛ و عاقبت مكذّبان و كافران و ظالمان و هوسبازان را در لابه لاى اين بحث هاى تاريخى روشن مى سازد.
در حقيقت گاه مردم را به مصر مى برد، و آثار باستان را به آنان نشان مى دهد، و خفتگان در دل خاك را در برابر آنها مجسّم مى كند، و تخت هاى بر تاراج رفته را در برابر ديدگان آنها قرار مى دهد و گاه بخت هاى واژگون شده از تخت ها را و خلاصه آنچه گذشته در دل آينده پنهان داشته بر عيان نشان مى دهد.
گاه دست آنها را مى گيرد و به شهرهاى ويران شده «سدوم» مركز زندگانى قوم لوط مى برد، و از آن جا به بهشت شدّاد، و از آن جا به سرزمين بابل، مركز فرمانروايى نمرود، و از آن جا به مناطق ديگر.
ايوان مدائن را آيينه عبرت مى كند و از كنگره هر قصرى پندى نو مى دهد.
خلاصه اینکه قرآن در مسأله تعليم و تربيت و آگاهى و معرفت تكيه فراوانى بر تاريخ و سرگذشت پيشينيان در كتاب ها و در صفحه زمين دارد، و اين مسأله در خور دقت فراوان است.
سایر مطالب مرتبط با معارف اسلامی که در بهمن ماه تولید شده و در پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی makarem.ir بارگذاری شده است:
قرآن غنی ترین منبع کسب معرفت
از دید احادیث اهل بیت(علیهم السلام)
«هواپرستی» مانع کسب معرفت و شناخت
مفهوم واژه «هوی»
آفات کسب معرفت و شناخت از منظر قرآن
ملاک شناخت «مکاشفات رحمانی» از «مکاشفات شیطانی» و «واقعیت» از «پندار»
کشف و شهود شیطانی
ارتباط رؤیا با حقایق و حوادث آینده
چیستی رؤیای صادقه
راه دست یافتن به «کشف و شهود» در روایات اسلامی
روایات و اعتبار کشف و شهود به عنوان منبع کسب معرفت
قرآن و اعتبار «کشف و شهود» به عنوان منبع کسب معرفت
مفهوم واژه «تمثل»
مفهوم واژه «ملکوت»
مفهوم «کشف و شهود»
منشاء الهامات غریزی
چگونگی نزول وحی بر پیامبر(ص)
حقیقت «وحی الهامی»
قرآن غنی ترین منبع کسب معرفت از دید احادیث اهل بیت(ع)
چگونگی یقین پیامبر به وحی بودن الهاماتش
فرضیه غریزی بودن وحی
تفسیر وحی در میان فلاسفه قدیم و جدید
چیستی حقیقت وحی
اقسام وحی از دید قرآن
چگونگی بیان مساله وحی در قرآن
مفهوم واژه تکلیم
مفهوم واژه «تبیین»
مفهوم واژه های تنزیل و انزال
مفهوم واژه «وحی»

پی نوشت:
  
    
تاریخ انتشار: « 1395/11/17 »
فهرست نظرات
*متن
*کد امنیتی http://makarem.ir
تعداد بازدیدکنندگان : 2595