پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

معنای وسواس در مسائل شرعی [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : وسواس در مسائل شرعي به چه معناست؟
پاسخ : گاهي ميان متديّنين در امور عبادي ازجمله غسل و وضو يا اعمال حج و امثال آن وسواس ايجاد میشود که متأسفانه گاهي باعث ترس و خستگي از عبادت و يا ترک آن میگردد، البته ممکن است وسواس در امور اعتقادي و عادي زندگي نيز اتفاق بيافتد که از بحث ما خارج است هرچند راهحلها در مورد آنها نيز تقريباً يکسان است. درجات وسواس متفاوت است و در بعضي بسيار پيشرفته است و بايد درمان شود تا عواقب نامناسبي نداشته باشد.

علم و یقین افراد وسواسی به نجاست [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : اگر شخصی وسواس در نجاست و پاکی داشته باشد اما درعین‌حال یقین به نجاست چیزی داشته باشد چه تکلیفی دارد؟
پاسخ : افراد وسواسى نبايد به علم و يقين خود در طهارت و نجاست توجّه كنند، بلكه بايد ببينند افراد معمولى در چه مورد يقين به طهارت يا نجاست پيدا مى&rlmكنند و به &rlmهمان ترتيب عمل كنند و براى &rlmترك وسواس، بهترین راه، بى&rlmاعتنايى است.

ملاک یقین در افراد وسواسی [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : با توجه به اینکه شخص وسواسی باید خیلی بیشتر از افراد عادی لباسش را بشوید تا یقین به طهارت برایش حاصل شود آیا باید یقین خود را ملاک طهارت قرار دهد؟
پاسخ : كسانى كه گرفتار حالت وسوسه مى&rlmشوند و زود يقين به نجس بودن چيزى پيدا مى&rlmكنند و يا به هنگام آب كشيدن چيز نجس بهآسانی يقين به پاكى پيدا نمى&rlmكنند، يقين آنها اعتبار ندارد و مى&rlmتوانند همان&rlmطور كه ديگران يقين پيدا مى&rlmكنند قناعت كنند.

تردید در یقین سابق به نجاست [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : اگر کسی بعد از مدتی که به متنجس بودن جایی یا شیئی یقین داشته و در یقین خود دچار تردید شده و فکر می‌کرده ممکن است یقین اولیه از روی وسواس یا غیره باشد، تکلیفش چیست؟
پاسخ : یقین او در این صورت اعتباری ندارد.

راه درمان وسواس [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : من فکر می‌کنم همه‌جا نجس است لطفاً راه‌حلی بیان فرمایید که از این بیماری نجات پیدا کنم؟
پاسخ : وسواسى بودن شما به علّت ندانستن مسائل است. اگر مسائل را درست، یاد بگیرید، راحت میشوید. مسئله مهم این است که علم و یقین وسواسى نه ملاک نجاست است، نه ملاک طهارت؛ و به عبارت واضحتر، باید ببینید افراد عادى متدیّن چه موقع علم به نجاست پیدا میکنند و چه موقع علم به طهارت، به همان مقدار قناعت کنید و اگر قلب شماراضى نشد به آن اعتنا نکنید و مسؤولیّت آن را به عهده ما بگذارید. به شک و تردید اعتنا نکنید، حتّى کف توالت مادامیکه با چشم خود نجاستى در آن نبینید بگویید پاک است؛ کوچهها، خیابانها، مغازهها همه پاک است. اتومبیلهای عمومى، صندلیها و دسته درهاى آنها پاک است، حمّام مادامیکه چیز نجسى بهیقین در آن نباشد پاک است. تمام مسلمانها و بچههاى آنها مادامیکه نتوانید قسم به نجس بودن آنها بخورید پاک هستند. وظیفه شرعى شما این است که به آنچه گفتهایم عمل کنید و بعد از یک هفته آثار مثبت آن را خواهید دید. راه حلّ ديگر، زمانبندی است: مثلاً براي وضو سه دقيقه کافي است و نبايد بيشتر شود و براي غسل 10 دقيقه کافي است و نبايد بيش از اين طولاني شود و عمل صحيح است.

احتیاط بیش‌ازحد در پاکی و نجسی [وسواس در طهارت و نجاست]

پرسش : اگر شخصی خیلی زیاد در طهارت و نجاست احتیاط کند اشکالی دارد؟
پاسخ : احتياط زياد از حد در مسئله طهارت و نجاست ازنظر شرع كار پسنديده&rlmاى نيست، بلكه اگر سبب وسواس گردد اشكال دارد.
تعداد صفحات : 1