پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

عید نوروز از منظر معظم له [مناسبت ها]

پرسش : نظر معظّم له در مورد برپایی مراسم عید نوروز چیست؟
پاسخ : اوّلاً: در برخی روایات نوروز را عید مذهبی دانسته اند که حوادث تاریخی مطلوب و یا پیروزی هایی در آن واقع شده؛ ولی با توجّه به این که اعتبار این روایات ثابت نیست نمی توان نوروز را به عنوان عید مذهبی در نظر گرفت امّا عید ملّی ایرانیان و بعضی کشورهای اسلامی دیگر است. مانند بسیاری از اعیاد که در میان اقوام جهان مرسوم است و بدعت هم محسوب نمی شود و اساس این عید ملّی آغاز بهار است که تحوّل مهمّی در عالم طبیعت و موجودات به وجود می آید. ثانیاً: به موازات این عید سنّت های حسنه و کارهای پسندیده ای از جمله دعا و توجّه به خداوند در آغاز سال، صله رحم، کنار گذاشتن کدورت ها، نظافت، مسافرت و تجدید قوا برای انجام کار بهتر، کمک به نیازمندان در هفته احسان و مانند آن انجام می شود که آثار مثبتی دارد و از نظر اسلام مطلوب است. ولی باید از آمیخته شدن این امور مثبت با خرافات و گناهان خودداری کرد؛ از جمله شب چهارشنبه سوری است که هیچ مدرکی برای آن نیست و تفاوتی با سایر چهارشنبه ها ندارد و ضایعات فراوانی هر سال در آن ایجاد می شود از جمله نقص در بدن یا آسیب رسیدن به بیماران قلبی و عصبی و زنان باردار، که نمی توان این ها را نادیده گرفت و گفت این مراسم جزء آداب نیاکان است، چرا که مصداق سخن مشرکان در آیه شریفه «وَ كَذلِكَ ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ في‏ قَرْيَةٍ مِنْ نَذيرٍ إِلاَّ قالَ مُتْرَفُوها إِنَّا وَجَدْنا آباءَنا عَلى‏ أُمَّةٍ وَ إِنَّا عَلى‏ آثارِهِمْ مُقْتَدُون‏» زخرف/23 خواهد شد. و پریدن از روی آتش و تبادل سرخی و زردی و امثال آن قطعاً از خرافات می باشد. همچنین روز سیزدهم فروردین که می تواند آثار مثبتی از جمله گردش در طبیعت و دیدن آثار عظیم خلقت خداوند و تفریح سالم داشته باشد و نباید آن را با خرافاتی از جمله نحس دانستن آن و پایمال کردن زراعت مردم به این بهانه و ارتکاب گناهان آلوده کرد. با توجّه به نکات فوق باید اعتدال را در مورد این عید در نظر گرفت؛ از طرفی نباید آن را به طور کامل نفی کرد زیرا آثار مثبت فراوانی دارد و نه هر چیز را که به نام عید نوروز انجام می شود پذیرفت « وَ كَذلِكَ جَعَلْناكُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِتَكُونُوا شُهَداءَ عَلَى النَّاس‏» بقره/143 .

سفره هفت سین [مناسبت ها]

پرسش : آیا چیدن سفره هفت سین جایز است؟
پاسخ : این مراسم جزء تشریفات عید است البته مدرکی ندارد و ضرری هم به جائی نمی¬زند پس استفاده از آن اشکالی ندارد.

برگزاری مراسم چهارشنبه سوری [مناسبت ها]

پرسش : برگزاری مراسم چهارشنبه سوری چه حکمی دارد؟
پاسخ : چهارشنبه سوری از خرافات است و چنانچه برخی اعمال موجب آزار و اذیت دیگران شود حرام است.

آتش بازی در چهارشنبه سوری [مناسبت ها]

پرسش : با توجه به عدم مشروعیّت مراسم چهارشنبه سوری، آیا پریدن از روی آتش و فقط شادی و سرگرمی در این شب اشکال دارد؟ آیا نظر شما در مورد عدم اعتبار مراسم چهارشنبه سوری، فقط معطوف به مسائل خرافی و ضرر و زیان آن می باشد؟
پاسخ : بسیاری از خرافات منتهی به شرک می شود زیرا بعضی در انجام این مراسم معتقد بودند آتش زردی آنها را می گیرد و سلامتی به آن می دهد که این عقیده مساله توحید افعالی را زیر سوال می برد البته اینکه شما در چنین مراسمی شب خوشی داشته باشید و با دوستان و خویشان خود شاد باشید کسی مخالف آن نیست اما انجام آن مسائل خرافی و خطرناک است که با آن باید مخالفت کرد.

استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه سوری [مناسبت ها]

پرسش : استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه سوری چه حکمی دارد؟
پاسخ : این کار خلاف عقل و شرع است.

جشن های روز نهم ربیع الاول [مناسبت ها]

پرسش : چند سالى است بعضى از هیأتهاى مذهبى توسط بعضى از مداحان، نهم ربیع الاوّل را جشن مفصّلى مى گیرند و تا دیر وقت (شبها) جلسات جشن دارند و متأسفانه کمتر مسائل شرعى رعایت مى شود. با توجّه به این مقدّمه به سؤالات زیر پاسخ دهید: الف) نظر شما راجع به این جلسات چیست؟ آیا شرکت کنیم؟ ب) آیا ائمّه اطهار(علیهم السلام) هم در این ایّام جشن مى گرفتند و شادى داشته اند؟ ج) آیا حدیث رفع قلم نسبت به این ایّام صحیح است و افراد آزادند هر کار خلافى را انجام دهند؟ د) با چه بیان و دلیلى مى توان اینها را قانع کرد؟ با چه مدارکى؟
پاسخ : در این جا نکاتى باید مورد توجّه قراد گیرد: الف) تولّى دوستان اهل بیت عصمت(علیهم السلام) و تبرّى از دشمنان آنها، جزء ارکان مذهب ماست. ب) نباید کارى کرد که شکاف در صفوف مسلمین بیفتد. ج) نباید به نام مقدّس اهل بیت(علیهم السلام) مجالس مشتمل بر گناه تشکیل داد. د) حدیث رفع قلم مخصوص به کودکان نابالغ و دیوانه ها و حالت خواب است و معاذ الله که ائمّه معصومین(علیهم السلام) اجازه ارتکاب گناه به افراد در این ایّام یا غیر این ایّام را داده باشند.

لزوم شرکت در راهپیمایی روز 22 بهمن [مناسبت ها]

پرسش : شرکت در راهپیمایی 22 بهمن چه حکمی دارد؟
پاسخ : همراهی و شرکت کردن در اینگونه مسائل بر همه مسلمین لازم است.

وجوب شرکت در راهپیمایی های بزرگ [مناسبت ها]

پرسش : آیا شرکت در راهپیمایی های بزرگ لازم است؟ آیا لازم بودن چیزی بیانگر وجوب آن می باشد؟
پاسخ : شرکت در راهپیمایی های بزرگ لازم است و لازم بودن به معنی واجب بودن است.

حکم شرکت در راهپیمایی روز قدس [مناسبت ها]

پرسش : شرکت کردن در راهپیمایی روز قدس چه حکمی دارد؟
پاسخ : شرکت در راهپیمایی روز قدس لازم است.

برپایی «سفره هفت سین» در جوار اماکن متبرّکه [مناسبت ها]

پرسش : برپایی «سفره هفت سین» به عنوان یک مراسم سنّتی در جوار اماکن متبرّکه چه حکمی دارد؟
پاسخ : این کار مانعی ندارد.

حکم برگزاری روز عید مردگان [مناسبت ها]

پرسش : آیا درست است که روز قبل از سال تحویل (عید سال نو شمسی) روز عید مردگان است؟ این روز اعمال یا دعای خاصی دارد؟
پاسخ : این مطلب اعتباری ندارد و این یک رسم عرفی است که مردم بر سر مزار مردگان حاضر می شوند و فاتحه می خوانند.

تقارن عید نوروز با ایام عزاداری اهل بیت علیهم السلام [مناسبت ها]

پرسش : در صورت تقارن عید نوروز با ایام عزاداری اهل بیت علیهم السلام، از نظر حضرتعالی وظیفه مکلّفین چه می باشد؟
پاسخ : در چنین شرایطی بهتر آن است که آنچه آثار شادی و خوشحالی است اظهار نکنند ولی صله رحم و دید و بازدید و خانه تکانی و نظافت و مانند آن مانعی ندارد.

شادی در شب چهارشنبه سوری [مناسبت ها]

پرسش : اگر در مراسم چهارشنبه سوری ایذائی صورت نگیرد؛ آیا باز هم برگزاری این مراسم اشکال دارد؟ اگر مراسمی باعث شادی مباح چند نفر شود، چرا باید جلوی آن گرفته شود؟
پاسخ : شادی کردن در چنین شبی اشکال شرعی ندارد، اشکال در این است که معمولا آمیخته با کارهای ناروایی می شود که گاه به قیمت جان انسان ها تمام می گردد و هیچ انسان با وجدانی آن را نمی پذیرد.

حکم برگزاری سنّت ایرانی شب یلدا [مناسبت ها]

پرسش : نظر حضرتعالی در مورد برگزاری سنّت ایرانی شب یلدا چیست؟
پاسخ : سنّت ایرانی شب یلدا، در صورتی که برای صله رحم بوده و گناهی در آن صورت نگیرد اشکالی ندارد.

تقارن ایام فاطمیه با دهه فجر [مناسبت ها]

پرسش : احتراما به استحضار می رساند که با توجه به همزمانی و تقارن ایام الله دهه فجر با دهه فاطمیه، لطفا بفرمایید برپایی جشن به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی چه حکمی دارد؟
پاسخ :

مسئولین در اینگونه موارد رعایت جهات شرعی را می نمایند.
می توانید در چنین مجلسی نام جشن بر آن نگذارید بلکه نام بزرگداشت بگذارید و در ابتدای آن از مداحی دعوت کنید که به مناسبت ایام مداحی کند.

متوسل شدن به حضرت عیسی (علیه السلام) [مناسبت ها]

پرسش : می خواستم بدونم آیا متوسل شدن به حضرت عیسی مسیح گناه است و اشکال شرعی دارد؟
پاسخ : توسل به انبیاء و معصومین اشکالی ندارد ولی با وجود ائمه معصومین (علیهم السلام) بهتر است به ایشان متوسل شوید

حکم برگزاری آیین سال نو میلادی [مناسبت ها]

پرسش : حکم جشن گرفتن سال جدید میلادی برای مسلمانان چیست؟ آیا مسلمانان می توانند به مسیحیان به مناسبت این عید تبریک بگویند؟ آیا مسلمانان می توانند به یکدیگر (یعنی بین مسلمانان) این عید را تبریک بگویند؟ آیا مسلمانان می توانند به نیت این عید سفره پهن کنند/ جشن بر پا کنند/ و این عید را گرامی بدارند مثل اعیاد اسلامی؟ آیا مسلمانان می توانند مثل آنها درخت کاج را در خانه هایشان تزیین کنند؟
پاسخ : تا ضرورتی نباشد برگزاری جشن و انجام کارهایی که مربوط به کریسمس می شود با توجه به این که باعث ترویج فرهنگ غیر مسلمانان می شود مجاز نیست. منظور از ضرورت در اینجا این است که مثلا اگر انجام ندهند روابط فامیل و دوستی به هم می خورد.

نوای علیا ولی الله در روز عید غدیر [مناسبت ها]

پرسش : در فضای مجازی گروههایی از مردم دعوت می کنند که در ساعت یازده روز عید غدیر یک پارچه نوای علیا ولی الله سر داده شود آیا پیوستن به این تجمعات و اجابت دعوت آنها مانعی ندارد؟
پاسخ : بهتر است بجای این کارها که ممکن است از طرف بعضی متهم به بدعت شوند، مجالس باشکوه ذکر فضائل امیر مومنان علیه السلام برگزار نمایند.

برگزاری مراسم سال نوی میلادی [مناسبت ها]

پرسش : در جمهوری آذربایجان، سال‌هاست هنگام سال نوی میلادی، مراسم برگزار می‌کنند و این روز را جشن می‌گیرند. درخت تزیین می‌کنند و کارهایی شبیه رفتار مردم کشورهای دیگر در سال نوی میلادی انجام می‌دهند. این کار چه حکمی دارد؟
پاسخ : تا ضرورتی نباشد این کار که باعث ترویج فرهنگ بیگانه است مجاز نیست

ذکر یاهو در مجالس ائمه علیم السلام(هو کشیدن) [مناسبت ها]

پرسش : در بعضی از مجالس اهل بیت با بردن نام اهل بیت فریاد هو سر می دهند زیرا من شنیده ام اسم خاص خداست. این کار درست است؟
پاسخ : با توجه به این که امروزه این کار به عنوان شعار دراویش و صوفیه مطرح است از این کار اجتناب کنید.

احیاء لیله الرغائب به قصد ورود [مناسبت ها]

پرسش : احیاء لیله الرغایب وخواندن نماز دوازده رکعتی به قصد ورود چه حکم دارد؟ بر فرض صحت درصورت رجاء فقط اگر ترویج آن بین مردم وخواندنش درمساجد موجب تلقی ورود شود باز هم ترویج از آن صحیح است و موجب بدعت نمیشود؟
پاسخ : باید کسانی که مراسم را برگزار می کنند تصریح کنند مردم به قصد رجا و به قصد قربت مطلقه به جا آورند.

دعوت به شعار در عید غدیر [مناسبت ها]

پرسش : در فضای مجازی گروه هایی، از مردم دعوت می کنند که در ساعت مشخصی از روز عید غدیر یک پارچه نوای علیا ولی الله سر داده شود. آیا پیوستن به این تجمعات و اجابت دعوت آنها مانعی ندارد؟
پاسخ : بهتر است بجای این کارها که ممکن است از طرف بعضی متهم به بدعت شوند، مجالس باشکوه ذکر فضائل امیر مومنان علیه السلام برگزار نمایند.

ولنتاین ایرانی [مناسبت ها]

پرسش : ولنتاین مشابه ایرانی دارد که به آن اسفندگان می گویند، نظر معظم له را در این مورد بیان بفرمایید؟ (روز پنجم اسفند مطابق با تقویم ایرانی روز جشن (اسفندگان) شناخته می شود. روزی که از آن مقام زن به عنوان مظهر ونماد عشق واقعی شناخته می شود)
پاسخ : در صورت که کارهای مشروعی در آن روز انجام شود و تنها به اهمیت مقام زن پرداخته شود مانعی ندارد ولی با توجه به اینکه این کار ترویج یک فرهنگ غربی است کار خوبی به نظر نمی رسد.

ابلاغ پیام غدیر [مناسبت ها]

پرسش : آیا با توجه به دستور صریح و نقل متواتر خطبه غدیر که رسول خدا فرمودند: فلیبلغ الحاضر الغائب و الوالد الولد الی یوم القیامه، واجب فقهی است که در حد استطاعت هر یک از شیعیان پیام غدیر را به دیگران برسانند؟
پاسخ : آری لازم است هر کسی به مقدار توان به دیگران برساند.

اجرای عقد اخوت به فارسی [مناسبت ها]

پرسش : آیا عقد اخوت را میتوان به فارسی خواند؟
پاسخ : مانعی ندارد.
تعداد صفحات : 1