پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

برگزاري مراسم عزاداري در شرايط شيوع بیماری‌های مسري [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : نظر معظم له در مورد برگزاری مراسم محرم و عاشورا در شرایط کرونا چیست؟
پاسخ : شکی نیست که ما اصولی داریم که به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم آن‌ها را رها کنیم؛ ازجمله آن مسئلۀ عزاداری محرم و صفر است؛ بنابراین قطعاً باید متولیان امر در این خصوص توجه کافی و لازم را داشته باشند تا هم دغدغه‌های مذهبی و دینی مردم موردتوجه قرار گیرد و هم پروتکل‌های بهداشتی و سلامت آنان حفظ شود.

ویژگی‌های مجالس عزادارى [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : عزادارى مطلوب براى اهل‌بیت (علیهم‌السلام) چه ویژگی‌هایی دارد؟
پاسخ : در این مراسم قبل از هر چیز باید اهداف سالار شهیدان (علیه‌السلام) و یاران شجاعش از این قیام خونین به‌وسیله خطباى محترم و مدّاحان عزیز تشریح شود. سپس به مراسم سوگوارى بپردازند و عزاداری‌ها باید به همان شکل سنّتى و خالى از پیرایه و با خلوص نیّت انجام گیرد. ولى عزاداران محترم (خطبا و مداحان و آحاد مردم سوگوار) باید از سه کار پرهیز کنند: الف) از کلمات غلوآمیز که ائمّه هدى (علیهم‌السلام) یا بزرگان شهدا را هم‌ردیف خداوند قرار می‌دهد، جداً اجتناب کنند. ب) از اعمالى که سبب وهن مذهب در نظر دوست و دشمن می‌شود، خوددارى نمایند. ج) از رسانیدن آسیب جدی به بدن اجتناب ورزند. و سزاوار است مدّاحان عزیز مانند خطباى محترم، دوره آموزشى داشته باشند و از روش‌های سنّتى پیروى کنند.

استفاده خلخال هیئتی برای مردان [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : استفاده از خلخال‌های هیئتی برای آقایان جایز است یا خیر؟
پاسخ : درصورتی‌که تشبه به زنان نباشد اشکال ندارد.

پای‌کوبی یا هوسه برای مردان یا زنان در مجالس عزا [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : پای‌کوبی یا هوسه (یزله) کردن در مراسم عزاداری امام حسین علیه‌السلام برای مردان و زنان چه حکمی دارد؟
پاسخ : این کار مناسب زنان نیست ولی هوسه برای مردان اشکالی ندارد مشروط بر اینکه سبب وهن مذهب نشود.

کیفیت مطلوب نحوه برگزارى عزادارى [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : نظر مبارک در رابطه با کیفیت مطلوب نحوه برگزارى عزادارى سالار شهیدان (علیه‌السلام) چیست؟
پاسخ : بهترین شیوه عزادارى، تشکیل مجالس باشکوه و ذکر اهداف مقدّس امام حسین (علیه‌السلام) و تاریخچه کربلا و تحلیل فرازهاى آن و مراسم سوگوارى و همچنین تشکیل دسته‌های عزادارى باشکوه، توأم با شعارهاى بیدارکننده و سازنده و پخش جزوه‌ها و پوسترهاى حساب‌شده و پرمحتوا و استفاده از پلاکاردها یا شعارهاى جالب و جذاب و روشن‌کننده است.

ویژگی یک هیئت خوب [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : یک هیئت مطلوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟
پاسخ : هیئت مذهبى مطلوب باید استاد روحانى داشته باشد که اصول و فروع اسلام را تدریجاً براى آن‌ها شرح دهد. مخصوصاً مسائل موردنیاز را بازگو کند و اخلاق اسلامى را به آن‌ها بیاموزد. و قارى و مدّاحى داشته باشد که با قرائت قرآن و اشعار خوب و میراثی صحیح به آن‌ها کمک نماید؛ و اعضاى هیئت براى کمک به نیازمندان در داخل و خارج هیئت، تلاش لازم را بنمایند؛ و براى پیشرفت کار هیئت و برطرف ساختن موانع و ایجاد تحوّل باید جمعى از صاحب‌فکران هیئت یا مشاورانى از خارج بنشینند و تصمیمات لازم را بگیرند و هدفشان درهرحال تکامل ایمان و اخلاق اعضاى هیئت و پیشرفت اسلام و مکتب اهل‌بیت (علیهم‌السلام) باشد.

دعوت به انجام کار خاص در روز عید غدیر [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : در فضای مجازی گروه‌هایی، از مردم دعوت می‌کنند که در ساعت مشخصی در روز عید غدیر یکپارچه نوای علیا ولی‌الله سر دهند آیا پیوستن به این تجمعات و اجابت دعوت آن‌ها مانعی ندارد؟
پاسخ : بهتر است بجای این کارها که ممکن است از طرف بعضی متهم به بدعت شوند، مجالس باشکوه ذکر فضائل امیر مؤمنان علیه‌السلام برگزار نمایند.

مکان عزاداری باوجود مسجد و حسینیه [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : اگر روستایی مسجد و حسینیه داشته باشد، برپايي هيئت عزادارى اباعبدالله (علیه‌السلام) در کدام‌یک مقدم‌تر است؟
پاسخ : نماز را در مسجد بخوانند و عزاداری را در حسینیه انجام دهند.

برگزاری مجالس عزاداری بدون وعظ و ارشاد خطبا [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : آیا تشکیل مجلس فقط به‌صورت مدّاحى و بدون استفاده از وعظ و ارشاد خطبا جایز است؟
پاسخ : باید از این کار جداً پرهیز کرد که اهداف مقدّس امام حسین (علیه‌السلام) را به خطر می‌اندازد. به‌علاوه مردم، بسیارى از اصول و فروع و تعلیمات اسلام و ارزش‌های والاى آن را در این مجالس از خطبا فرامی‌گیرند و گاه در غیر این مجالس براى آن‌ها ممکن نیست.

اولویت منبر بر تریبون [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : سخنرانى روحانى بر فراز منبر بهتر است، یا پشت تریبون؟
پاسخ : معمولاً استفاده از روش‌های سنّتى در مساجد و حسینیه‌ها بهتر است جز در مواردى که خطیب باید ایستاده سخن بگوید، مانند نماز جمعه که در آنجا استفاده از تریبون مانعى ندارد.

خلوت شدن مسجد در اثر شرکت در هیئات عزاداری [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : با توجه به این‌که در شهرهای کوچک شب‌های دهه محرم در خیابان‌ها هیئت عزاداری راه می‌افتد و مردم راهی خیابان می‌شوند، این کار سبب خالی شدن مساجد می‌شود، آیا چنین کاری شرعاً صحیح است؟
پاسخ : بهتر این است اول در مجلس سخنرانی که در مسجد تشکیل‌شده شرکت کرده و بعد از مراسم مسجد به عزاداری در بیرون از مسجد بپردازند.

پیاده‌روی به‌سوی امامزاده‌ها به‌عنوان پیشواز محرم [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : با توجه به این‌که در بعضی از شهرها و چند روز قبل از فرارسیدن محرم با اعلام عزای عمومی، مردم با پای پیاده حدود 30 الی 40 کیلومتر را تا امامزاده‌ای طی مسیر می‌کنند، برای بعضی از مردم شبهه پیش‌آمده است که این‌گونه عزاداری‌ها قبل از ماه محرم که از آن به‌عنوان پیشواز یاد می‌شود، آیا موجب اضافه شدن و یا بدعت در مراسم مرسوم دهه اول محرم نیست؟
پاسخ : درصورتی‌که قصدشان این نباشد که دستور شرعی است بدعت محسوب نمی‌شود ولی در خارج از کشور اگر از سوی حکومت منعی داشته باشد آن را ترک کنند.

برگزاری مراسم عزاداری در یک مکان واحد [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : آیا صحیح است که در یک خیابان در فاصله کمتر از پانصد متر، دو یا سه هیئت فعالیت کنند؟ آیا این کار اسراف در مصرف سوخت و انرژى برق نیست؟ آیا بهتر نیست در هر منطقه یک حسینیه عمومی‌باشد تا در مصرف، صرفه‌جویی شود؟
پاسخ : چنانچه بتوانند باهم متّحد شوند، بسیار خوب است.

تعطیلی عزاداری هنگام نماز [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : در مکان‌هایی که اهالى روستا و دیگر افراد مقیم شهرستان‌های اطراف، براى عزادارى و برگزارى مراسم تعزیه‌خوانی حاضر می‌شوند، هنگام اذان بدون اینکه توجّه‌ی به اهمیت نماز اوّل وقت داشته باشند به مراسم ادامه می‌دهند. البته در مسجد عدّه کمى نماز جماعت برگزار می‌کنند درصورتی‌که می‌توانند حداقل به احترام اوقات شرعى، مدّتى مراسم را اجرا نکنند و این در حالى است که گاهى در حین مراسم به امور اقتصادى و معیشتى مردم که امرى پسندیده است می‌پردازند. نظر حضرت‌عالی در این زمینه چیست؟
پاسخ : بی‌شک تعطیل کردن عزادارى هنگام اذان و پرداختن به نماز اوّل وقت بسیار پسندیده است که در خیلى از جاها شروع‌شده و ان‌شاءالله گسترش یابد و فراگیر شود.

گل مالی کردن بدن و لباس در عزاداری [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : آیا گل مالیدن به سروصورت و لباس در دسته‌های عزاداری ائمه جایز است؟
پاسخ : به مقدار کم مانعی ندارد ولی به‌صورتی که در برخی از مناطق انجام می‌دهند و حوضچه از گل درست کرده و در آن وارد می‌شوند جایز نیست.

پاره کردن لباس و یقه در عزای امام حسین علیه‌السلام [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : آیا چاک زدن و پاره کردن لباس در عزای اباعبدالله الحسین (علیه‌السلام) جایز است؟
پاسخ : از این کار در روایات منع شده است و برای عزاداری راه‌های بهتر است از این وجود دارد.

نماز ظهر عاشورا [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : نماز ظهر عاشورا چگونه خوانده می‌شود؟
پاسخ : نماز ظهر عاشورا همان نماز ظهر است که بعدازآن، نماز عصر خوانده می‌شود و می‌توان آن را به جماعت يا فرادا خواند. البته بهتر است در صفوف به‌هم‌پیوسته جماعت، حضور پيدا کنند و نماز را در اين روز، به جماعت بخوانند.

برپایی نماز ظهر عاشورا در خیابان [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : آیا برپایى نماز جماعت ظهر عاشورا در خیابان‌ها و بستن راه عبور و مرور مردم کار خوبى است؟
پاسخ : برپایی نماز جماعت ظهر عاشورا، کار بسیار خوبى است و یادآور نماز روز عاشوراى شهیدان کربلا در برابر تیرباران دشمن خصوصاً و اهمیت فوق‌العاده نماز عموماً می‌باشد و تا حد امکان تدابیری اندیشیده شود که مقداری راه عبور و مرور برای کارهای ضروری باز باشد.

اجاره کلیسا جهت برگزاری عزاداری دهه محرم [کیفیت مجالس عزاداری]

پرسش : در کشور خارجی مراسم مذهبی شیعیان در کلیسای اجاره‌ای برگزار می‌گردد آیا دادن اجاره به کلیسا که میدانیم تبلیغ مسیحیت می‌کند و از پول حاصل جهت تبلیغ دین خود استفاده می‌کند حضور در این مکان برای انجام مراسم محرم جایز است یا خیر؟
پاسخ : اگر راه دیگری برای اقامه مراسم عاشورا نداشته باشید مانعی ندارد.
تعداد صفحات : 1