پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

پرهیز از خرافات در عزاداری [خرافات در عزاداری]

پرسش : در شرایطى که دشمنان اسلام سعى در منزوى کردن مسلمانان دارند و با حیله‌هایی می‌خواهند اسلام را خرافى و مسلمانان را بی‌منطق معرفی کنند، انجام برخى اعمال که در متن دین وجود نداشته و در بعضى مناطق، عدّه‌ای در تظاهر به اسلام و تعظیم شعائر، مرتکب آن می‌شوند که احیاناً موجبات وهن شیعه و عزادارى را فراهم آورده است، چه حکمى دارد؟
پاسخ : لازم است در این شرایط و اوضاع، پیروان اهل‌بیت (علیهم‌السلام) و عاشقان مکتب حسینى از هر کارى که موجب وهن این مراسم می‌شود بپرهیزند و به‌جای آن به سراغ مراسمى بروند که عظمت اهداف حسینى را بیش‌ازپیش آشکار می‌سازد و اگر جمعى از بزرگان فقهاى پیشین (رحمه‌الله) در عصر و زمان خود، بعضى از این کارها را به دلایلى اجازه فرموده‌اند، هرگاه در عصر و زمان ما بودند مسلماً نظر دیگرى داشتند. خداوند همه ما را از پیروان مکتب آن بزرگوار و جان‌نثاران او قرار دهد.

مراسم طشت گذاری [خرافات در عزاداری]

پرسش : نظر جناب‌عالی در مورد مراسم طشت گذارى که پیش از فرارسیدن محرم‌الحرام در بسیارى از مناطق آذری‌زبان ایران منعقد می‌شود، چیست؟
پاسخ : این کار صحیحی نیست و در منابع معتبر وارد نشده است.

نوشتن نام افراد روی پرچم و ارسال آن به کربلا [خرافات در عزاداری]

پرسش : در یک برنامه تلویزیونی در شبکه فارس به نام چلچراغ اسمی افراد تلفنی دریافت و روی پرچمی نوشته می‌شود تا به کربلا و حرم امام حسین علیه‌السلام برود، با توجه به اینکه این کار باعث وهن مذهب نزد بسیاری از مخاطبان می‌شود آیا چنین اعمالی مجاز است و به‌عنوان بدعت به‌حساب نمی‌آید؟
پاسخ : اين كار صحيحي نيست و كافي است براي افرادي كه موفق نيستند كربلا بروند، نيابتا زيارت كنند.

اعتقاد به تقدس درختان [خرافات در عزاداری]

پرسش : در بعضى از نقاط کشور، درخت‌هایی از قبیل درخت گز و انگور مشاهده می‌شود که عدّه‌ای از عوام نخ‌هایی به آن‌ها گره می‌زنند و اعتقاد به تقدّس، یا شفا گرفتن، یا روا شدن حاجت و بعضاً شفاعت توسّط آن درختان دارند! و می‌گویند: «در صورت سست اعتقادى و شک نسبت به درخت، حادثه ناگوارى براى شخص پیش می‌آید!» عدّه‌ای درختان مزبور را متعلّق به امام على (علیه‌السلام)، یا حضرت ابوالفضل (علیه‌السلام)، یا دیگر اولیاى الهى دانسته و می‌گویند: «ما به این درخت‌ها معتقد بوده و توسّل جسته و حاجت گرفته‌ایم؛ و کسانى که درختان مزبور را سوزانده‌اند، مصیبتى به آن‌ها، یا فرزندان، یا بستگانشان رسیده، یا بیمار شده‌اند». خواهشمند است بفرمایید: اولاً: عقیده به تقدّس این‌گونه درخت‌ها چه حکمى دارد؟ ثانیاً: آیا گره زدن نخ، یا بستن پارچه به این درخت‌ها و گرفتن حاجت از آن‌ها جایز است؟ ثالثاً: آیا سوزاندن، یا از بین بردن چنین درختانى به‌عنوان مبارزه با خرافات، باعث گرفتارى و مصیبتى براى سوزاننده، یا بستگان او، خواهد شد؟
پاسخ : این اعتقادات قطعاً از خرافات است و حاجت خواستن از آن‌ها نوعى شرک می‌باشد و بر همه لازم است نهى از منکر کنند و پاداش خود را از خداوند بخواهند.

تصاویر منتسب به ائمه علیهم‌السلام [خرافات در عزاداری]

پرسش : آیا این عکس‌های نقّاشى شده که به امام على (علیه‌السلام) یا امام حسین (علیه‌السلام) یا ابوالفضل العباس (علیه‌السلام) و ... نسبت می‌دهند حقیقت دارد؟ آیا نصب آن‌ها در خانه و مساجد و دیگر جاها اشکال دارد؟
پاسخ : این عکس‌ها واقعیت ندارد ولى چنانچه تصاویر نامناسبى نباشد و اهانتی در آن نباشد و نسبت قطعى به آن بزرگواران ندهند، اشکالى ندارد. ولی در مساجد باید پرهیز شود.

گهواره علی‌اصغر در عزاداری [خرافات در عزاداری]

پرسش : برای عزاداری علی‌اصغر، عروسک در گهواره می‌گذارند آیا در آغوش گرفتن عروسک گناه دارد و رفتن به این مجالس جایز است یا حرام؟
پاسخ : سزاوار است ترک کنند و بجای این کارها مجالس را باشکوه‌تر برگزار نمایند.

پرهیز از روش‌های نادرست عزاداری [خرافات در عزاداری]

پرسش : در محل ما سنّتى است که مردم به آن اعتقاد راسخ دارند، مسئله بدین‌صورت است که: روز تاسوعا و عاشورا عَلَمى که در تمام مناطق مرسوم است در دست افراد خاصی می‌دهند که آن فرد با حرکت‌های مخصوص و حتى گاه با حمله‌ور شدن به زنان و مردان و ترساندن بچه‌ها، به تعبیر مردم عَلَم را جوش می‌آورند و آن را نسبت به امام حسین (علیه‌السلام) می‌دهند، مردم دور آن جمع می‌شوند و می‌گویند عَلَم، فرد را دنبال خود می‌برد. وقتى عَلَم بعضى از افراد را زخمى می‌کند به معناى آن است که آن فرد، انسان بدى است و با دیده تردید به عَلَم نگاه کرده است. متأسفانه عَلَم در دست افراد معلوم‌الحالی جوش می‌آید و گاه افراد متدین و وجیه را زخمى می‌کند. نظر شما در این مورد چیست؟
پاسخ : عزادارى حضرت خامس آل عبا (علیه‌السلام) از موجبات مهم تقویت دین است، ولى نباید آن را به این‌گونه کارهاى نادرست آلوده کرد که موجب اذیت و آزار عزاداران و هتک حرمت افراد آبرومند شود.

زیارت مجسمه ذوالجناح و نذر برای آن [خرافات در عزاداری]

پرسش : بعد از ممنوعيت حمل تمثال ائمه توسط هیئت‌ها، بعضی از مسئولین هیئت‌ها به شیوه‌ای نو متوسل شده و مجسمه‌ای گچى از اسب «ذوالجناح» درست كرده كه با نهایت تأسف مردم به زيارت اين مجسمه می‌روند و حتی نذورات خود را ابتدا در پای مجسمه قربانى و سپس به منزل می‌برند آیا این کار صحیح است و حکم بت‌پرستی را ندارد؟
پاسخ : این کار جایز نیست و شبیه نوعی بت‌پرستی است.
تعداد صفحات : 1