فصل سى ام: احکام سر بریدن و شکار حیوانات   

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 1
شوک دادن به هنگام سر بریدن حیواناتفصل بیست و نهم: احکام اموال گمشده و مجهول المالک   

سؤال 964 ـ چنانچه از میان شکم ماهى صید شده، ماهى کوچک مرده اى مشاهده گردد، آیا محکوم به حلّیّت است یا حرمت؟

جواب: خالى از اشکال نیست، احتیاط در اجتناب از آن است.

سؤال 965 ـ آیا در ذبح حیوان لازم است که ابزار حتماً آهن باشد یا هر فلز برنده اى کفایت مى کند؟

جواب: با هر فلز تیزى جایز است.

سؤال 966 ـ آیا جایز است در هنگام ذبح، شخص دیگرى به جاى ذابح بسم الله بگوید و آیا در ذبح فقط لفظ بسم الله کافى است؟

جواب: بسم الله کافى است و باید خود شخص ذابح بگوید.

سؤال 967 ـ یکى از شرایط ذبح حیوان این است که با وسیله اى که از آهن است ذبح شود، با توجّه به این که امروزه چاقوهاى استیل در منازل رواج دارد و چاقوهاى آهنى از مُد افتاده و مردم نیز با همین چاقوهاى استیل حیوان را ذبح مى کنند، حکم آن را بیان فرمایید؟

جواب: اشکال ندارد.

سؤال 968 ـ کندن سرگنجشک چه حکمى دارد؟ آیا با این کار گنجشک حلال مى شود؟

جواب: حرام است.

سؤال 969 ـ آیا ذبح با دستگاههاى امروزى جایز است؟

جواب: اگر شرایط شرعى در آن جمع باشد اشکالى ندارد.

سؤال 970 ـ ذبح گوسفند به وسیله چاقوهاى استیل چه حکمى دارد و کلمه استیل به چه معنا مى باشد؟

جواب: ذبح، با این گونه چاقوها مانعى ندارد بلکه ذبح با تمام فلزات تیز جایز است و استیل معمولا به نوعى از فولاد گفته مى شود.

سؤال 971 ـ اگر مرغ و خروس و گاو و گوسفند را با ماشین ذبح کنند آیا چنین ذبیحه اى حلال است یا آن که حرام و میته و نجس مى باشد و خرید و فروش و پولش هم حرام است؟

جواب: همان طور که در بالا آمددر صورتى که شرایط ذبح مراعات شود مانعى ندارد و چنین ذبیحه اى حلال است.

سؤال 972 ـ حکم ذبیحه اى که کاملا طبق موازین شرعیّه ذبح شده لکن پس از ذبح، آن را در آب خیلى داغ فرو مى برند به طورى که رگهایش بسته یا نیم بند شده و در نتیجه خون متعارف بیرون نیامده است از لحاظ گوشت و رگهاى خون دار داخل آن چیست؟

جواب: گوشت آن حلال است ولى احتیاط آن است که از خونهاى داخل آن اجتناب شود.

سؤال 973 ـ آیا مى توان به یک بار گفتن نام خداى متعال در وقت روشن کردن دستگاه ذبح براى جمیع ذبیحه ها اکتفا نمود؟ یا آن که براى هر کدام یا هر چندتایى که دستگاه فرصت مى دهد یک بسم الله لازم است؟

جواب: اگر ماشین مرتّباً کار مى کند احتیاط آن است که مرتّباً نام خدا را تکرار کنند، هر چند همراه یک بسم الله چندین حیوان ذبح شود.

سؤال 974 ـ آیا نام خداى متعال را باید همان شخص روشن کننده دستگاه و لو این که نزدیک و مقابل ذبیحه نباشد و فقط مثلا یا الله یا الله بگوید یا آن که اگر دیگرى هم بگوید کافى است؟

جواب: باید همان شخصى که دستگاه را روشن مى کند نام خدا را ببرد و گفتن یا الله نیز کافى است و حضور در محلّ ذبح لازم نمى باشد.

سؤال 975 ـ اگر براى سرعت و سهولت و کند نشدن تیغهاى چرخان دستگاه ذبح، براده و نرمه الماس را با چسب هاى مخصوص به لبه تیغ ها محکم بچسبانند بطورى که ذبح به وسیله الماس انجام شود نه با آهن یا فولاد، اگر چه آهن به فاصله تقریباً یک میلى متر عقب تر از الماس باشد، آیا ذبیحه از این جهت حلال است البتّه در صورت عدم اضطرار و داشتن فرصت و اختیار؟

جواب: اشکالى ندارد، حلال است.

سؤال 976 ـ آیا صرف پخش آیات قرآن و یادآورى ذکر خدا در هنگام ذبح حیوانات، کفایت مى کند یا حتماً باید خود ذابح نام خدا را بگوید؟

جواب: احتیاط واجب آن است که ذابح بگوید.

سؤال 977 ـ خوابانیدن بعضى از گاو و گوساله هایى که در کشتارگاهها انجام مى شود به علّت بزرگى جثّه و سنگینى وزن به طرف قبله ممکن نیست، در این صورت اگر به صورت ایستاده رو به قبله ذبح شود کافى است؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 978 ـ در کشتارگاههاى مرغ معمولا یکباره پنج هزار قطعه مرغ را با هم ذبح مى کنند آیا گفتن یک بسم الله در اوّل کشتار کفایت مى کند؟

جواب: احتیاط تکرار آن به طور عادى است.

سؤال 979 ـ گاهى از اوقات گاو را ایستاده ذبح مى کنند، سپس گاو بر زمین مى افتد و قبل از جان دادن، گاو را رو به قبله مى کنند آیا این ذبح صحیح است؟

جواب: اشکالى ندارد.

شوک دادن به هنگام سر بریدن حیواناتفصل بیست و نهم: احکام اموال گمشده و مجهول المالک   
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma