صید ماهى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 1
مسائل متفرّقهشکار با اسلحه

سؤال 983 ـ اخیراً عدّه اى از صیادان نقل مى کنند که ماهى را به وسیله برق صید مى کنند ماهى صید شده در آب مى میرد مرده آن را از آب بیرون مى آورند، سؤال این است که این چنین ماهى از نظر حلّیّت و یا حرمت چه حکمى دارد؟

جواب: اشکال دارد، مگر این که بیرون از آب بمیرد.

سؤال 984 ـ متخصّصین علم جانورشناسى مى گویند: در دریاهاى جنوبى کشور نوعى خرچنگ دراز به نام شاه میگو و در آبهاى شیرین مرداب انزلى و رودخانه هاى وابسته به آن و بعضى دیگر از آبهاى شیرین داخلى نوعى خرچنگ دراز به نام خرچنگ آب شیرین زندگى مى کند که شباهت ساختمانى بسیار زیادى با میگو دارد، از لحاظ ساختمان ظاهرى «شاه میگو» و «خرچنگ آب شیرین» تفاوت فاحشى با خرچنگ معروف که داراى بدنى گرد و پهن است و در کنار دریا و یا رودخانه ها زندگى مى کند دارد، آیا اینها حلال هستند یا حرام؟

جواب: حکم در این جا تابع صدق موضوع در نظر عرف است، اگر به آن، خرچنگ (سرطان) گفته شود حرام است و اگر صدق روبیان (میگو) بر آن کند حلال است، براى تشخیص این موضوع مى توانید به صیّادان مراجعه کنید.

سؤال 985 ـ چون در رساله هاى عملیّه نامى از «صدف» و حکم آن دیده نشدهو متخصّصین فن نظرمى دهندکه گوشت داخل صدف از بهترین گوشتهاست و مصداق جدى لحماً طریّاً مى باشد و داراى خواص بى شمارى است، و بعضاً اطبا براى معالجه بعضى از امراض تجویز مى کنند لطفاً حکم آن را در صورت اختیار و اضطرار و معالجه بیان فرمایید؟

جواب: تنها در صورت ضرورت بى اشکال است.

سؤال 986 ـ در مسأله اربیان (روبیان) که معروف به «میگو» است و به طور شایع صید مى شود و مأکول است فرموده اند که: «فلس دارد» آیا همه اقسام میگو را شامل مى شود؟ چون یک رقم میگو که معروف به شاه میگوست (و اسم خارجى آن لابستر است) که تمام مشخّصات اربیان رایج در او دیده مى شود جز آن که جثّه او بزرگتر است، آیا اربیان خاصّى حلیّت دارد یا هر چه که اربیان و میگو نامیده شده با وحدت مشخصات، حلال است؟

جواب: فرقى میان انواع اربیان نیست ولى باید مانند اربیان معمولى فلس داشته باشد.

سؤال 987 ـ متخصّصین فن نظر مى دهند که کوسه ماهى هم مانند ماهیان دیگر داراى فلس و قشر (به نام فلس میخى یا دندانه اى) است که با دست کشیدن روى پوست آنها محسوس است و از نوع ماهیهاى غضروفى است، بنابراین حکم کوسه ماهى چیست؟

جواب: اگر در نظر عرف، فلس دارد حلال است و تفاوتى میان ماهیها نیست.

سؤال 988 ـ آن دسته از آبزیان که خوردن آنها حرام است و لو این که زنده از آب گرفته شده باشد آیا محکوم به حکم میته است که خرید و فروش آن حرام مى باشد؟ (چون از آنها استفاده هاى دیگرى مانند خوراک براى دام و طیور و بعضاً استفاده هاى صنعتى مى شود).

جواب: خرید و فروش آنها براى منافع دیگر اشکالى ندارد.

سؤال 989 ـ در استان فراه افغانستان مردم بعد از صید ماهى، سر آن را جدا کرده و بدنش را مى خورند، اخیراً متوجّه شدیم که سرها بعد از جدا شدن زنده اند و دهان ماهیها باز و بسته مى شود، آیا خوردن چنین ماهیهایى جایز است با این که هنوز سر آنها زنده است؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 990 ـ نظر به این که عدّه اى با استفاده از نارنجک و یا دیگر موادّ منفجره اقدام به صید ماهى مى نمایند به طورى که در اثر موج انفجار ایجاد شده، ماهیها روى سطح آب قرار مى گیرند و سپس آنها را از روى آب جمع مى کنند آیا چنین ماهیهایى حلال هستند؟

جواب: اگر ماهیها زنده یا نیمه جان از دریا گرفته شوند حلال هستند.

مسائل متفرّقهشکار با اسلحه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma