5. سطح دانش و آموزش

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
دائرة المعارف فقه مقارن ج 2
6. خودكفايى در توليدات اساسى4. دارو و درمان

وجود آموزش هاى كافى و باسواد بودن مردم، از ديگر شاخص هاى توسعه است. جامعه بى سواد و آموزش نديده و جامعه اى كه در آن مدرسه و دانشگاه و معلّم و استاد به اندازه كافى وجود نداشته باشد، جامعه اى توسعه نيافته و عقب مانده است و تجربيّات جهان امروز بهترين گواه اين معناست.
اميرمؤمنان على(عليه السلام) جهل را ريشه هر بدى: «الجهل أصل كلّ شرّ»(1) و معدن هر بدى مى داند:
«الجهل معدن الشرّ»(2) و نادانى را دردناك ترين دردها بر مى شمرد: «الجهل أدوأُ الداء».(3) ازاين رو، اسلام براى تعليم و آگاهى بخشى مردم اهميت ويژه اى قائل است.
تعليم با قلم (سوادآموزى) از صفات خدا شمرده شده: (الَّذِى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ)(4) و از روز خلقت آدم تعليم اسما (آگاهى بخشى نسبت به اسرار جهان هستى) همراه او بلكه سند افتخار و برترى او بر فرشتگان بوده است: (وَعَلَّمَ ءَادَمَ الاَْسْمَاءَ كُلَّهَا)(5) و از اهداف بعثت پيامبر اسلام آموزش مردم شمرده شده: (وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ)(6) و رسول خدا(صلى الله عليه وآله) نيز از اهداف بعثت خود را آموختن مردم مى داند: «وبالتّعليم أُرسلتُ».(7)
علم آموزى به اندازه اى در اسلام اهميت دارد كه طبق حديث معروف كه به عنوان شعارى اسلامى درآمده فريضه اى بر مرد و زن مسلمان به حساب مى آيد: «طلب العلم فريضة على كلّ مسلم ومسلمة»(8)و در هر حال و هر سنّى بر او واجب است به دنبال علم باشد: «طلب العلم فريضة في كلّ حال».(9) چرا كه با علم و آگاهى مى توان مراتب رشد و تكامل را پيمود: «إنّ العلم... يبلغ بالعبد... الدرجات العلى في الدّنيا والآخرة».(10)
اسلام تا آنجا به سوادآموزى پيروانش اهميت مى دهد كه در ماجراى بدر، پس از اسارت جمعى از مشركان اعلام شد: اسيران باسواد مى توانند با تعليم خواندن و نوشتن به ده نفر از اطفال آزاد شوند.(11)
كشورى كه بخش مهمى از مردم آن بى سواد يا كم سواد باشند و يا با علوم روز دنيا آشنا نباشند، نمى توان به رشد و توسعه آن اميدوار بود و به يقين قدم اساسى در اين راه تأسيس مراكز آموزشى، علمى و پژوهشى و پرورش آموزگاران، اساتيد و پژوهندگان است.
هر چه سطح دانش و تحقيقات در كشورى بالاتر باشد، حركت رشد و توسعه آن شتابان تر خواهد بود.

(1) . غررالحكم، ح 1096 .
(2) . همان، ح 1093 .
(3) . همان، ح 1095 .
(4) . علق، آيه 4 .
(5) . بقره، آيه 31 .
(6) . جمعه، آيه 2 .
(7) . بحارالانوار، ج 1، ص 206; المجموع نووى، ج 1، ص 20 .
(8) . بحارالانوار، ج 1، ص 177، ح 54. از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) اين حديث در منابع اهل سنّت بدون كلمه مسلمه آمده است (سنن ابن ماجه، ج 1، ص 81).
(9) . بحارالانوار، ج 1، ص 172، ح 27، از امام صادق(عليه السلام) .
(10) . همان، ص 171، ح 24، از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) .
(11) . فروغ ابديت، ج 1، ص 518 .
6. خودكفايى در توليدات اساسى4. دارو و درمان
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma