ازدواج پسر و اجازه والدين

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
جوان و همسر گزینی(انتخاب همسر)
اجازه ولىّ در ازدواج دختر نامزدى

در ازدواج پسر اجازه والدين شرط نيست. پسرى كه بالغ و رشيد باشد مى تواند با دختر مورد پسندش ازدواج كند و شرعاً و قانوناً نيازى به جلب رضايت پدر و مادر ندارد. حتى در صورت مخالفت آنان باز هم حق دارد با هركس خواست ازدواج نمايد. پسر در انتخاب همسر آزاد است و پدر و مادر حق ندارند، او را الزام كنند تا با دختر خاصى ازدواج كند.
مردى به حضرت صادق عليه السلام عرض كرد: «من قصد دارم با زنى ازدواج كنم اما پدر و مادرم ميل دارند با زنى ديگر ازدواج نمايم؟ حضرت فرمود: با همان زنى كه دوست دارى ازدواج كن و زنى را كه پدر و مادرت به آن تمايل دارند رها ساز.»
پسر است كه بايد عمرى را با همسرش زندگى كند نه پدر و مادر. بنابراين بايد مورد پسند او باشد نه پدر و مادر. پسر بايد سعى كند طبق معيارهاى گذشته همسر دل خواهش را پيدا كند و بپسندد و با او ازدواج نمايد و كارى با خواستن و نخواستن ديگران نداشته باشد. اگر پدر و مادر پيشنهاد كردند با دخترى ازدواج كند كه او را نمى پسندد بدون شرم و حيا بگويد: شما براى من مى خواهيد زن بگيريد نه براى خودتان، من هستم كه بايد با او زندگى كنم نه شما، من اين دختر را دوست ندارم و حاضر نيستم با او ازدواج كنم. ممكن است پدر و مادر ناراحت شوند ولى ناراحت شدن آنها بهتر است از اين كه با او ازدواج كنيد و خودتان را با صدها مشكل مواجه سازيد و ناچار شويد عمرى را با ناراحتى زندگى كنيد. بعضى پدران و مادران واقعاً جاهل و خودخواهند و به بهانه هاى بى جا از ازدواج مشروع فرزندانشان مانع مى شوند.
به نامه هاى زير توجه فرماييد:
آقاى... در نامه اش مى نويسد:
مادرم اصرار دارد كه همسر تو بايد از خانواده اى اصيل باشد و اصالت در نظر او فقط مال و مقام است. يك روز در مينى بوس با ديدن دخترى زندگى من دگرگون شد. جريان آن را با مادرم در ميان گذاشتم. گفت: تو براى ازدواج آمادگى ندارى، زيرا كار مناسبى ندارى.
بعداً از اقوام و خويشان و پدر و مادرش سؤال كرد. چون اين امر براى مادرم مهم است كه خويشان آنها چه كاره باشند. شهرى باشند يا دهاتى، چند تا فرش در خانه دارند و فرش ها بافت كجاست. به هر حال موافقت نكرد. ولى من خودم با خانواده دختر تفاهم و گفت وگو كرديم و به نتيجه رسيديم كه مادرم به خواستگارى برود. با اصرار زياد مادرم را راضى كردم كه به خواستگارى برود. روز خواستگارى فرا رسيد. من به اتفاق پدر و مادر و خاله و مادربزرگم به منزل ايشان رفتيم و اى كاش زنده نمى ماندم كه چنين روزى را ببينم. مادر در همان وهله اول از ديدن آنها يكه خورد و نتوانست اعصابش را كنترل كند و همه چيز با همان برخورد اول معلوم شد. خانواده ام عقيده دارند كه اينها به ما نمى خورند چون دهاتى هستند و خانه شان توى كوچه است. و هيچ كدام از فاميلشان شغل مهم دولتى ندارد. تو با اين انتخاب آبروى ما را برده اى، يا ما و يا او. مادر و پدرم فكر نمى كنند آخر مگر ما كه هستيم كه بايد اين قدر ايراد بگيريم. نمى دانم با اين وضع چه كنم؟ از طرفى نمى توانم از آن دختر و خانواده چيز فهمش دل بكنم، زيرا جدا شدن از آن دختر به معناى تمام شدن زندگى من است. من و دختر به خوبى فهميده ايم كه بدون هم نمى توانيم خوشبخت بشويم و از طرف ديگر نمى خواهم پدر و مادرم رنجيده خاطر شوند، زيرا برايم زحمت كشيده اند. واقعاً شكست خورده ام، نمى دانم چه كنم؟ ولى اين را بگويم كه بى كار ننشسته ام و با تمام قواكوشش مى كنم بلكه آنها را راضى كنم، چون دوست دارم با رضايت پدر ومادرم عروسى كنم. شما را به خدا اين را به خانواده ها بگوييد كه چرا با اين كارهايشان جوانان را به بدبختى و انحراف مى كشند؟ ارادتمند شما ... .
آقاى... نيز در نامه اش مى نويسد:
آيا پسران و دختران بلوچ حق انتخاب همسر ندارند؟ آيا بايد پدر و مادر يا برادر بزرگ تر برايشان تعيين تكليف نمايند و بگويند بايد با فلانى ازدواج كنى؟ به اين پدر و مادرها بگوييد اين قدر در سرنوشت فرزندان خود دخالت نكنيد و به همين جهت طلاق در ميان بلوچ ها زياد شده است.
در خاتمه به جوانان توصيه مى كنم كه در مورد انتخاب همسر سعى كنند حتى المقدور رضايت و توافق پدر و مادر را جلب نمايند، و اين امر به صلاح آنها و مطابق احتياط است،زيرا جوانان خام و كم تجربه اند و راه ازدواج را طى نكرده و با مشكلات آن آشنا نيستند. اگر بدون مشورت و صلاحديد پدر و مادر وارد عمل شوند بيم آن مى رود كه كلاه سرشان برود و در دام همسرى نامناسب گرفتار شوند. اما اگر با مشورت پدر و مادر كه از تجربيات كافى برخوردارند وارد عمل شوند احتمال خطر كمتر خواهد بود. چون جوان به پدر و مادر نياز دارد، اگر بتواند در انتخاب همسر با آنها تفاهم كند در آينده هم از كمك هاى بى دريغ شان استفاده خواهد كرد. خصوصاً اين كه پدر و مادر بر فرزند حق دارند و جلب رضايت آنها موجب خشنودى خدا خواهد شد.

اجازه ولىّ در ازدواج دختر نامزدى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma