99 ـ ابوثمامه صائدى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
عاشورا: ریشه ها، انگیزه ها، رویدادها، پیامدها
100 ـ درهاى بهشت به رویتان گشوده شد!98 ـ نافع بن هلال

او از شخصیت هاى برجسته شیعه و از یاران امیرالمؤمنین على(علیه السلام) بود و در جنگ ها با آن حضرت شرکت مى کرد، پس از آن حضرت از یاران امام حسن مجتبى(علیه السلام) گردید، وى پس از مرگ معاویه، از جمله دعوت کنندگان امام حسین(علیه السلام)به کوفه بود. و چون مسلم بن عقیل وارد کوفه شد او به دلیل آنکه در شناخت سلاح خبره بود، مسئول خرید و جمع آورى اسلحه شد; هنگامى که ابن زیاد، هانى بن عروة را دستگیر نمود، او با سپاه تحت فرمانش، دارالاماره را محاصره کرد.

پس از تسلط ابن زیاد بر اوضاع و شهادت مسلم بن عقیل(علیه السلام) وى مدتى مخفى شد و سرانجام به اتفاق «نافع بن هلال» در اثناى راه به امام حسین(علیه السلام) ملحق شد.

ایشان در ظهر روز عاشورا به محضر امام(علیه السلام) آمد و عرض کرد: اى اباعبدالله! جانم به فدایت، مى بینم این گروه به تو نزدیک شده اند. به خدا سوگند! پیش از تو، من باید کشته شوم! ولى دوست دارم چون خداوند را ملاقات مى کنم، این آخرین نماز را ـ که وقتش رسیده است ـ با تو خوانده باشم.

امام(علیه السلام) سر به سوى آسمان برداشت و فرمود:

«ذَکَّرْتَ الصَّلاةَ، جَعَلَکَ اللّهُ مِنَ الْمُصَلِّینَ الذّاکِرینَ! نَعَمْ، هذا أَوَّلُ وَقْتِها ; نماز را به یادآوردى، خداوند تو را از نمازگزاران قرار دهد. آرى، اکنون وقت فضیلت نماز است».

سپس فرمود:

«سَلُوهُمْ أَنْ یَکُفُّوا عَنّا حَتّى نُصَلِّیَ ; از این گروه بخواهید از ما دست بشویند تا نماز گزاریم».

حصین بن تمیم (یکى از فرماندهان سپاه یزید) فریاد برآورد که: «نماز شما پذیرفته نیست!!». «حبیب بن مظاهر» در پاسخش گفت: «اى حمار! مى پندارى که نماز از آل رسول خدا پذیرفته نیست و نماز تو پذیرفته است».(1)

در روایتى دیگر از ابومخنف مى خوانیم: امام حسین(علیه السلام) (به جاى حجّاج بن مسروق، مؤذّن رسمى خود) اذان گفت و چون از آن فارغ شد، فریاد برآورد:

«یا وَیْلَکَ یا عُمَرَ بْنَ سَعْد أَنَسیتَ شَرایِعَ الاِْسْلامِ، أَلا تَقِفُ عَنِ الْحَرْبِ حَتّى نُصَلِّیَ وَتُصَلُّونَ وَ نَعُودُ إِلَى الْحَرْبِ ; واى بر تو! اى ابن سعد ; آیا احکام و دستورات اسلامى را
فراموش کرده اى؟ چرا در این هنگام دست از جنگ نمى کشى تا نماز به پا داریم و شما نیز نماز بخوانید و آنگاه به نبرد ادامه دهیم؟
».

ابن سعد پاسخى نداد و امام(علیه السلام) ندا داد: «إِسْتَحْوَذَ عَلَیْهِ الشَّیْطانُ; شیطان بر او چیره شده است!!».(2)

و در روایتى آمده است: بعضى از یاران جلو امام ایستادند و سینه را سپر کردند و امام آخرین نماز خود را در زیر تیرهاى دشمن خواند!(3)

ابوثمامه صائدى آخرین نمازش را پشت سر امام شهیدان بجا آورد، به آن حضرت عرض کرد: «یا اباعبدالله! من تصمیم گرفته ام که به یارانم ملحق شوم و خوش ندارم که زنده باشم و شما را تنها و کشته ببینم».

امام اجازه داد و فرمود: «ما نیز به زودى به شما ملحق خواهیم شد».

او پس از این به میدان شتافت و سخت به کارزار مشغول شد تا آنکه در اثر جراحات زیاد به زمین درغلطید و پسر عمویش «قیس بن عبدالله صائدى» که با وى عداوتى دیرینه داشت و در سپاه ابن سعد بود، او را به شهادت رساند.(4)

* * *

این نماز تاریخى و بى نظیر، روح نماز را زنده کرد و مفهوم نماز را براى راهیان راه حق آشکار ساخت و معنى واقعى عبودیّت و پاکبازى در راه معبود را نشان داد، و قلم سرخ بر معبودهاى خیالى و بت هاى شیطانى دنیاپرستان و بندگان زر و زور کشید، و اگر امروز از مأذنه هاى بلند شهرها صداى تکبیر و اذان بلند است به برکت آن نماز و اذان است و چه زیباست که در این سال ها، دسته جات عزادارى به هنگام ظهر عاشورا در هر کوى و برزن و هر مکانى هستند، توقّف مى کنند و نماز بجا مى آورند.


1 . تاریخ طبرى، ج 4، ص 334 و بحارالانوار، ج 45، ص 21 (با مختصر تفاوت).
2 . معالى السبطین، ج 1، ص 361.
3. اعیان الشیعة، ج 1، ص 606.
4. ابصارالعین، ص 69-70 و رجوع شود به: تاریخ طبرى، ج 4، ص 336 و کامل ابن اثیر، ج 4، ص 70 .

 

100 ـ درهاى بهشت به رویتان گشوده شد!98 ـ نافع بن هلال
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma