5ـ دفن میّت

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 3
6ـ نبش قبر4ـ نماز میّت

سؤال 156ـ در طول تاریح با اجساد مردگان دو گونه برخورد شده است: گروهى آن را سوزانده و در واقع اجساد را تبدیل به گاز نموده، و فقط قدرى خاکستر تحویل زمین مى دهند. گروه کثیرى اجساد را در بستر زمین دفن نموده، و آن را به طور کامل تحویل زمین مى دهند.

سؤال این است: کار کدام یک از این دو گروه درست بوده، و کدامین روش در حاصلخیزى خاک و رشد گیاهان و به طور کلّى در چرخه حیات، تأثیر درستى ایفا مى نماید؟

جواب: بى شک سوزاندن کار درستى نیست، و علاوه بر این که نوعى بى احترامى محسوب مى شود، به چرخه حیات هم لطمه مى زند.

سؤال 157ـ ما جماعت خوجه شیعه اثنى عشرى یکى از شهرهاى کانادا در حال حاضر حدود هشت قبر خالى در قبرستان داریم. در این قبرستان مسیحى، یهودى و سایر کفّار به صورت مخلوط دفن شده اند. لطفاً به سؤالات زیر پاسخ دهید:

الف) همان طور که گفته شد. دفن بعضى از مسلمانان با کفّار مخلوط شده است. لذا با توجّه به مسأله 581 رساله توضیح المسائل جناب عالى، که دفن مسلمان در قبرستان کفّار و دفن کفّار در قبرستان مسلمانان را جایز نمى دانید، آنچه شیعیان شهر ما انجام داده اند از نظر شرعى چه حکمى دارد؟

جواب: در صورت امکان باید محلّ مستقلّى براى دفن اموات مسلمین انتخاب کنید، و اگر این کار مشکلات زیادى دارد دفن در مقبره هاى مشترک ضررى ندارد.

ب) بعضى از شیعیان، که علناً گناه انجام مى دهند (تا حدّى که حتّى در مسجد اعلام نموده اند که فلان گناه را انجام مى دهیم) اظهار داشته اند که حتّى اگر دفن نمودن در آن قبرها، که فعلا خالى است، طبق نظر مراجع تقلید حرام باشد براى ایشان مشکلى نیست! اگر چنین وصیّتى کنند، باید طبق وصیّتشان عمل کنیم؟

جواب: چنانچه اعتقاد آنها نسبت به اسلام و تشیّع ثابت است، فرقى میان آنها و سایر مسلمین نیست; هر چند گنهکار باشند.

ج) حکم مؤمنین و مؤمناتى که در سى سال اخیر در این قبرستان دفن شده اند چیست؟! آیا عذاب کفّار بر آنها اثر مى گذارد؟

جواب: ان شاء الله از عذاب کفّار در امان هستند; اقدام به نبش قبر نکنید.

سؤال 158ـ شخصى 15 سال قبل از دنیا رفته است. ایشان به فرزند بزرگ خود وصیّت کرده که جسدش را به امانت بگذارد، و هر وقت راه کربلا باز شد، او را در کربلا دفن کنند. بدن میّت را در یک صندوق چوبى گذاشته، و در یک اتاقک اسکان داده اند. لطفاً بفرمایید:

1ـ با توجّه به این که تاکنون راه کربلا باز نشده، و یقین هم نداریم که در آینده باز شود، آیا مى توان متوفّى را به خاک سپرد؟

جواب: لازم است ایشان را به خاک بسپارید.

2ـ آیا مى توان جسد را به طور موقّت و با همان صندوق به خاک سپرد، و هر زمان راه کربلا باز شد، جسد را به آنجا منتقل کرد؟

جواب: ایشان را دفن کنید و بعداً هم نبش قبر ننمایید.

سؤال 159ـ مى گویند: «مستحب است روى قبر تازه، آب بپاشند» این استحباب یک مرتبه بوده، یا یک هفته، یا یک ماه، یا یک سال، مى باشد؟ و در هر حال چه نفعى براى میّت دارد؟

جواب: از بعضى روایات استفاده مى شود که پاشیدن آب تا چهل روز مستحب است.

سؤال 160ـ خانم حامله اى در اثر تصادف فوت نموده است. پس از فوت، پزشکى قانونى بچّه اى را که چهار ماهش کامل شده و حتّى جنسیّت آن کاملا قابل تشخیص بوده از شکم مادر بیرون آورده، و مجدداً آن را داخل شکم متوفّى گذاشته و آن را بخیه نموده است. اکنون جهت تدفین آنها به چه شکلى باید عمل شود؟ آیا لازم است مجدّداً بچّه از شکم مادر خارج و به طور جداگانه غسل داده شود و کفن و دفن شود، یا به همان کیفیّت همراه مادر دفن مى گردد؟

جواب: به همان کیفیّت در شکم مادر دفن مى شود.

6ـ نبش قبر4ـ نماز میّت
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma