سؤالات دیگر دیات

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 3
استخدام در بانکهانحوه پرداخت دیه

سؤال 1324ـ یکى از مسائل مورد ابتلا در محاکم دادگسترى خسارات ناشى از صدمات بدنى وارد شده به افراد است. آیا صدمات بدنى، فقط شامل صدمات فیزیکى است، یا شامل صدمات روحى و روانى نیز مى شود؟ با توجّه به این که صدمات روحى و روانى به مراتب اثراتى بدتر از صدمات فیزیکى به دنبال دارد، و چه بسا ممکن است فردى به خاطر چنین اثرات روحى و روانى، تا آخر عمر رنج بکشد، و همچنین ممکن است فرد در مدّتى که صدمه وارد شده، از کار و فعالیّت (خصوصاً کارهاى علمى) باز ایستد، و به هدفى که مدّ نظر داشته نائل نشود، و مسیر دیگرى را اجباراً در پیش گیرد. آیا چنین خساراتى شرعاً قابل جبران هست؟

جواب: با توجّه به این که صدمات روانى قابل اندازه گیرى نیست، و نمى توان حدّ و حدود آن را معیّن کرد، بنابراین تعیین خسارت براى آن مشکل است، و غالباً سبب دعوى مى شود. همان چیزى که اسلام از آن به شدّت پرهیز دارد; البتّه در بعضى از موارد، ماننداز دست دادن هوشیارى کامل (جنون)، یا به مقدار کمتر که قابل اندازه گیرى باشد، جبران خسارت آن در فقه اسلامى پیش بینى شده است.

سؤال 1325ـ در بین برخى از عشایر عرب رسم است که دیه مقتول را، اگر چه صغیر در بین ورثه باشد، بین تمام طائفه تقسیم مى کنند. این تقسیم چه حکمى داد؟

جواب: دیه مقتول مانند سایر اموال اوست، و باید سهم صغیر را نزد قیّم امین بسپارند تا براى او نگهدارى کند، و بقیّه طبق قانون ارث تقسیم مى شود.

سؤال 1326ـ بیمه وسایل نقلیّه در کشور، به منظور هدر نرفتن خون مقتولین و مجروحین تصادفات است.لکن بیمه براى پرداخت خسارت مصدومین، موازین و مقرّراتى دارد; مثلا اگر ماشین راننده مقصّر بیمه شده باشد، اداره بیمه خسارت مقتولین و مجروحین را از حساب بیمه آن ماشین پرداخت مى کند، و اگر ماشین راننده مقصّر بیمه نشده باشد، ولى ماشین راننده اى که مقصّر نیست، بیمه باشد، اداره بیمه خسارت مقتولین و مجروحین را از حساب بیمه آن ماشین پرداخت مى نماید. در هر دو صورت، پرداخت کننده دیه، اداره بیمه است. حال اگر ماشین راننده مقصّر بیمه نباشد، و ماشین راننده بى تقصیر بیمه باشد، و اداره بیمه دیه مقتولین و مجروحین را از بابت بیمه ماشین راننده بى تقصیر بپردازد، آیا ورثه مقتولین و مجروحین حقّ مطالبه چیز دیگرى از راننده مقصّر دارند؟

جواب: در فرض سؤال، هنگامى که دیه از طرف بیمه پرداخته شود، ذمّه راننده مقصّر پاک مى شود.

سؤال 1327ـ اگر در قتل شبه عمد یا خطاى محض هویّت اولیاى دم مشخّص نباشد، یا دسترسى به آنان میسّر نگردد، آیا مى توان قاتل را ملزم به پرداخت دیه کرد و در صورت عدم پرداخت دیه، وى را حبس نمود؟

جواب: آرى او ملزم به پرداخت دیه است. و چنانچه ولىّ دم نداشته باشد، دیه او به امام مى رسد، و اگر دارد و دسترسى به او نیست، براى او نگه مى دارند، و در صورت یأس، از طرف او به فقرا مى دهند.

سؤال 1328ـ منظور از مصالحه در جمله «همسر از حقّ قصاص برخوردار نمى شود; مگر قصاص به دیه مصالحه شود.» چیست؟

جواب: منظور آن است که اولیاى دم با قاتل توافق کنند که به جاى قصاص دیه بگیرند; در این صورت همسر هم سهیم مى شود.

سؤال 1329ـ برخى از اولیاى میّت صغیر و برخى کبیرند. ورثه کبیر خواهان قصاص قاتل هستند، که در این صورت باید سهم صغار را از دیه بپردازند. آیا ورثه کبیر مى توانند نوع دیه را از نظر جنس و قیمت تعیین نمایند؟ یا براى رعایت غبطه صغار، قیّم آنها، یا دادگاه، باید سهم الدیّه صغار را از جنس گرانتر (مانند گاو و گوسفند) تعیین کند؟

جواب: تعیین نوع دیه به اختیار کسانى است که مى خواهند دیه را به صغیر بپردازند.

سؤال 1330ـ آیا اولیاى دم مى توانند خرج کفن و دفن، یا هزینه هاى دیگرى که در خصوص مقتول انجام داده اند را از متّهم دریافت کنند؟

جواب: غیر از دیه چیزى نمى توانند بگیرند.

سؤال 1331ـ از آنجا که مقتول داراى زن و فرزند مى باشد، و آنها را از ماشینى که در تصادف از بین رفته تأمین مى کرده، آیا اولیاى دم مى توانند خسارت کارکرد ماشین را که در این مدّت خراب بوده، و کار نمى کرده، از متّهم دریافت کنند؟

جواب: آنها مى توانند خسارت ماشین، به اضافه خسارت کارکرد ایّام لازم براى تعمیر را بگیرند.

استخدام در بانکهانحوه پرداخت دیه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma