نماز طواف

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 2
سعى بین صفا و مروهشرایط طواف

سؤال 621 ـ وقتى قسمتى از زمین مسجدالحرام (به سبب خون یا بول یا مانند آن)، نجس مى شود کارکنان مسجدالحرام اقدام به تطهیر آن با روش غیر صحیح مى نمایند; در این صورت نماز بر روى آن قسمت از زمین ـ در صورتى که هنوز مرطوب است ـ چه حکمى دارد؟

جواب: احتیاط این است که در مکان دیگرى نماز بخواند، و اگر یقین به نادرستى روش آنها ندارد اشکالى ندارد و جستجو لازم نیست.

 

جواب: دلیلى بر مشروعیّت جماعت در نماز طواف نداریم، بنابراین باید جماعت در نماز طواف را ترک کرد.

سؤال 623 ـ آیا نماز پشت مقام ابراهیم(علیه السلام) حکم تکلیفى است یا وضعى؟ و به تعبیر دیگر اگر کسى نمازش را نزدیک دیوار زمزم بخواند، آیا نمازش باطل است، یا این که فقط معصیت کرده; ولى نمازش صحیح است؟

جواب: خواندن نماز طواف واجب پشت مقام ابراهیم جزء شرایط است; ولى اگر بر اثر ازدحام نتواند نماز را پشت مقام بخواند، تا جایى که مزاحمتى براى طواف کنندگان نداشته باشد عقب تر مى رود.

سؤال 624 ـ در صورتى که فردى به خاطر ازدحام نتواند نماز طواف را پشت مقام بخواند، آیا باید صبر کند؟ یا مى تواند فوراً نمازش را در جایى که مقدور است بخواند و بعد در صورت امکان، ولو روزهاى بعد، نزدیکتر اعاده نماید؟

جواب: مى تواند در جایى که مقدور است بخواند و صبر کردن براى نزدیکتر خواندن لازم نیست.

سؤال 625 ـ اخیراً در یکى از روزنامه هاى عربستان، مقاله اى تحت عنوان «آیا جابه جایى مقام ابراهیم(علیه السلام) مناسب است؟» به چاپ رسیده و مطالبى در مورد لزوم جابه جایى مقام ابراهیم به منظور رفع مانع براى طواف کنندگان، مطرح شده است. از آن جا که معمولاً دولت عربستان براى اقدامات خود قبلاً از طُرُق مختلف زمینه سازى مى کند، لذا خواهشمند است بفرمایید:

الف) چنین اقدامى از نظر شرعى چه حکمى دارد؟

جواب: جابه جایى مقام ابراهیم(علیه السلام) جایز نیست، و ممانعتى براى طواف کنندگان نیز ندارد; زیرا جایز است طواف در دو طرف مقام ابراهیم انجام شود; امّا از آن جا که مقام ابراهیم معیارى براى محلّ نماز طواف واجب است و این تغییر سبب مى شود که معیار مزبور به هم بخورد. تغییر آن شرعاً مجاز نیست.

ب) در صورت عملى شدن این طرح، تکلیف زائران و حجّاج بیت اللّه الحرام در رابطه با طواف و نماز پشت مقام چیست؟

جواب: همان طور که گذشت براى مسأله طواف مشکلى ایجاد نمى شود; زیرا طواف در پشت مقام نیز جایز است. امّا اگر خداى نکرده اقدام به چنین کار خلافى کنند، زائران بیت اللّه الحرام باید محلّ تقریبى فعلى آن را براى نماز طواف واجب در نظر بگیرند و طبق آن عمل کنند.

سؤال 626 ـ شخصى علاقه مند است که قرائت قرآن و نمازهاى مستحبّى و دعاى توسّل را پشت مقام ابراهیم(علیه السلام) انجام دهد، در حالى که در جاهاى دیگر مسجدالحرام نیز این امر ممکن است. از طرفى ازدحام جمعیّت به گونه اى است که براى کسانى که مى خواهند نماز طواف واجب بخوانند کمبود جا مى باشد، آیا این کار جایز است؟

جواب: در صورت مزاحمت این کار جایز نیست.

سعى بین صفا و مروهشرایط طواف
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma