بهم خوردن شب و روز در مناطق قطبى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
معراج، شقّ القمر، عبادت در قطبین
شناسائى ظهر و نیمه شب در مناطق قطبى پاسخ

1ـ شبها و روزهاى طولانى و بیش از 24 ساعت تنها مربوط به کشور «فنلاند» و بعضى از نقاط ممالک «اسکاندیناوى» نیست، بلکه کلیه نقاطى که بالاتر از «مدار 5/66 درجه» قرار دارند با چنین وضعى روبرو مى شوند.

به عبارت دیگر: در تمام نقاطى که میان مدار 5/66 و مدار 90 درجه که نقطه اصلى «قطب شمال» یا «قطب جنوب» است قرار دارند در همه یا قسمتى از سال، شب و روزهاى طولانى وجود دارد.

و به هر نسبت که از مدار 5/66 بالاتر برویم طول این شب و روزها بیشتر مى شود. مثلا نقطه شمالى «فنلاند» که تقریباً 70 درجه عرض شمالى واقع شده یک روز طولانى «شصت و چند روزه»! دارد که از اوائل خرداد ماه شروع مى شود و تا اوائل مرداد ماه ادامه دارد و یک شب دو ماهه نیز دارد که از اوائل آذرماه تا آخر دیماه طول مى کشد (یعنى درست این شب طولانى از نظر فصل در نقطه مقابل آن روز طولانى قرار دارد).

هنگامى که به حدود مدار 74 درجه مى رسیم یک «روز سه ماهه» که از اواسط اردیبهشت ماه تا اواسط مرداد ماه به طول مى انجامد دیده مى شود که یک «شب سه ماهه»، از وسط پائیز تا وسط زمستان، نیز در قرینه آن قرار گرفته است. و به همین ترتیب هر چه بالاتر مى رویم بر طول این شب و روز طولانى که در فصل زمستان و تابستان است افزوده مى شود تا به نقطه قطب یعنى مدار 90 درجه مى رسیم.

قسمتى از کره زمین که روى این مدار واقع شده، در تمام ایام سال بجاى 365 روز ما، تنها یک شب و یک روز دارد که هر کدام به مدت شش ماه! مى باشد.

ولى توجه داشته باشید که عدد شش ماه کاملا دقیق نیست، زیرا طول روز در نقطه قطب شمال «6 ماه و چند روز» و طول شب «6 ماه و چند روز کم» مى باشد و در نقطه قطب جنوب درست عکس آن است.

مجموعه نقاطى را که در مافوق مدار 5/66 تا 90 درجه قرار دارد «مناطق قطبى» مى نامند و سکنه این نقاط در قطب جنوب صفر و در قطب شمال بسیار کم است که از جمله قسمتى از شمال «فنلاند» و «سوئد» و «نروژ» و «روسیه» مى باشد.

اخیراً دسته هائى از دانشمندان براى مطالعات علمى به مناطق قطب شمال و جنوب مسافرت مى نمایند که ساکنان موقت این سرزمینها محسوب مى شوند.

ولى تردیدى نیست اگر یک نفر هم در آنجا زندگى نماید یا براى یک سفر کوتاه به آنجا برود باید حکم او از نظر دستورات اسلامى که جنبه «جهانى» دارد و مخصوص به نقطه خاصى از کره زمین نیست روشن شود.

اما در نقاطى که پائین تر از مدار 5/66 درجه قرار دارند در تمام مدت سال، شب و روز وجود دارند، منتها طول هر دو تنها در دو روز از سال (آغاز بهار و آغاز پائیز) مساوى و در بقیه ایام با هم تفاوت دارد که تدریجاً کم یا زیاد مى شود.

فقط در خط «استوا» که در حکم کمربند زمین است در تمام مدت سال طول شب و روز همیشه مساوى، و هر کدام معادل 12 ساعت مى باشد و کمترین تفاوتى در تابستان و زمستان میان این دو وجود ندارد.

 

 

شناسائى ظهر و نیمه شب در مناطق قطبى پاسخ
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma