پیشگفتار

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
1. نگاه به محارم

سپاس خداوندى که انسان را نهاد و فطرتى پاک عطا فرمود تا همواره در جستجوى حق باشد و هیچ گاه از توفیق هدایت محروم نساخت و بعضى از بندگان پاکش را یکى پس از دیگرى مُرشد آدمیان ساخت و بهترین آنان محمد امین(صلى الله علیه وآله) را بزرگ ترین معلّم اخلاق و خاتم رسولان قرار داد، رسول رحمت که دو امانت به یادگار گذاشت، اوّل قرآن مجید و دوم تمام کننده نعمت الهى یعنى ولایت مولى الموحدین، امیرمؤمنان، اسدالله الغالب، على ابن ابى طالب(علیه السلام) و دو سیّد جوانان اهل بهشت حضرت امام حسن و امام حسین(علیهما السلام) و نه تن از اولاد امام حسین(علیهم السلام); آنان که پاکترین پاکان و از نسل زهراى اطهر(علیها السلام) هستند.

خدایى که هیچ گاه انسان را تنها نگذارد و از آغاز غیبت مهدى فاطمه(علیه السلام) با اشاره حضرتش هدایت بشر را بر عهده فقها گذاشت، همان فقهاى وارسته اى که عمر خود را وقف راه خدا کردند.

بشریّت همیشه مُحتاج تعالیم حَقّه الهى بوده، تا بتواند به آرامش برسد و مسیر تکامل را طى نماید و امروز پیمودن این راه فقط در پرتو فقه شیعى ممکن است و آنان که از پرتو فقاهت دور شدند، در ظلمت دنیا اسیر شیطان و شیطان صفتان گشته، دنیا و آخرت خود را تباه شده دیدند.

مردان الهى همانند خورشید تابناک هستند; همان گونه که اگر کسى خانه خود را رو به خورشید بسازد و پنجره اش را به سوى خورشید بگشاید، خانه اى روشن از انوار، گرم از حرارت و به دور از آلودگى به برکت پرتو خورشید خواهد داشت; آنان که پنجره دل را به سوى انوار فقاهت بگشایند، معناى کامل حَرَمُ الله را درک مى کنند زیرا نور فقاهت قلبشان را روشن، حرارت عشق الهى، دلشان را گرم و تعالیم اسلامى آنان را از آلودگى ها پاک مى کند و آنگاه انسان مى شود خلیفة الله و قلبش هم مى شود حَرَمُ الله و این همان لقاءالله است که محقّق نمى شود مگر با زندگى در پرتو فقه شیعى.

در طول تاریخ بعضى انسان ها گاه با تکیه بر علم، ادراک و آگاهى زندگى خود را بنا نهاده و در راه مستقیمى که خداوند فرموده حرکت کرده اند، ولى بعضى دیگر به دنبال امیال، غرایز و شهوات رفته و گمراه شده اند امّا همواره فقه اسلامى با ضمانت هاى اجرایى قوى مثل اخلاق، انسان ها را به راه حق و حقیقت دعوت نموده و تا مقصد همراهى کرده است.

مجموعه حاضر نظرات فقیه عالیقدر جهان تشیّع حضرت آیت الله العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه العالى) است، پیرامون روابط مرد و زن، مقدّمات و مراسم عروسى، ازدواج دائم و موقت، مسائل زناشویى، احکام فرزند، طلاق و ارث زن و شوهر و بعضى مسائل مرتبط با این موضوعات، به انضمام بخشى دیگر که شامل 240 واژه و اصطلاح فقهى همراه با معانى آنها بیان شده است.

یکى از مهم ترین دلایل گردآورى این مجموعه روشن نمودن افکار عمومى نسبت به برخى رسوم بى اساس و دست و پا گیر در امر ازدواج و به تعبیرى دیگر تولّد دوم که تولّدى است ارادى و اختیارى و پا نهادن به دنیایى جدید که اگر در پرتو فقه و با بصیرت و تعقّل همراه شود، سبب آرامش و تکامل و اگر بر اساس معیارهاى اشتباه انجام شود سبب طوفان در زندگى و ایجاد مشکلات فراوان مى شود; طوفانى که گاه منتهى مى شود به هلاکت، و مشکلاتى که نمى توان براى آنها راه حل مناسبى پیدا کرد. در کنار این بحث نیز به بیان بعضى احکام براى پیشگیرى از ورودِ برخى انحرافات در ساختار روابط اجتماعى و خانوادگى در جامعه اسلامى پرداخته ایم; البته با توجه به این که این مجموعه مختص به بیان احکام است بیشتر به مسائل فقهى و احکام عملى پرداخته شده و إن شاءالله اگر عمر باقى و توفیق رفیق بود در مجال دیگر به واکاوى ساختارهاى اجتماعى و مسائل خانوادگى خواهیم پرداخت.

جا دارد از تمام عزیزانى که در تهیّه این مجموعه یاریم نموده اند و با نظرات خود راهگشایم بوده اند بهویژه جناب حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم علیان نژادى که از ابتدا تا انتهاى کتاب را با دقت مطالعه نموده، و نکاتى ظریف و دقیق را براى پربارتر شدن کتاب یادآور شده اند، تقدیر و تشکر نمایم; مشتاقانه منتظر راهنمایى ها، انتقادات و پیشنهادات خوانندگان محترم خصوصاً جوانان پویا و حقیقت جو هستم.

در آخر عرض مى کنم، پروردگارا! هر چند عمل و کردار ما بندگان تو، ناچیز است، امّا کَرَم تو بى حدّ است، از ذات پاکت مى خواهم این اثر ناقابل را از این بنده ناچیز بپذیرى و پدر و مادر، خانواده، اساتید و دوستان و تمام کسانى که به گردنم حقّى دارند و تمام آنهایى که در طول تاریخ خالصانه ـ در حدّ فهم خود ـ براى خدا زیستند، را در ثوابش شریک گردانى و مهدى فاطمه(علیه السلام) را از ما راضى و خشنود سازى.

وحید علیان نژاد

میلاد مسعود پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) و امام جعفر صادق(علیه السلام)

17 ربیع الاول 1430ق

برابر با 25 اسفند 1387ش

1. نگاه به محارم
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma