2 عیوب مرد

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
3 عیوب زن1 کلیات

سؤال 430. زن در چه صورت مى تواند عقد را فسخ کند؟

جواب: زن نیز مى تواند در چند صورت عقد را به هم زند:

الف) دیوانه بودن شوهر.

ب) نداشتن آلت مردى.

ج) ناتوانى از نزدیکى جنسى.

د) بیضه هاى او را کشیده باشند (تفصیل این مسأله و مسأله سابق در کتاب هاى مفصّل فقهى آمده است).

سؤال 431. تعریف «خصا» را بیان فرمایید؟

جواب: خصا به معناى بیرون کشیدن و بیرون آوردن بیضه هاست و اگر بیضه ها را بطورى بکوبند که از کار بیفتد آن هم در حکم خصاست.

سؤال 432. تعریف «جَبّ» چیست؟

جواب: جبّ آن است که آلت قطع شده باشد; بطورى که قادر بر دخول نباشد.

سؤال 433. شوهرم پزشک محترمى بود; ولى متأسّفانه پس از چند سال زندگى مشترک، مبتلا به جنون شد. اختلال حواسّ او را به دادگاه اعلام کردم و پزشک قانونى نیز آن را تأیید کرده است. در صورتى که محجور شود نکاح خود به خود فسخ مى شود، یا جهت فسخ نکاح باید به حاکم شرع مراجعه کنم؟

جواب: زن مى تواند صیغه فسخ را جارى کند، و احتیاط آن است که آن را به اطّلاع حاکم شرع برساند.

سؤال 434. اگر در ضمن عقد لازمى (همچون نکاح) به زوجه وکالت دهیم که هرگاه عارضه اى پیش آمد، خود را مطلّقه سازد. سپس زوج مجنون شود، آیا زن مى تواند با استفاده از این وکالت، خود را مطلّقه سازد، در حالى که علما مى فرمایند: «وکالت، عقدى جایز است، و با جنون باطل مى شود»؟

جواب: درست است که وکالت با جنون باطل مى شود; ولى یکى از مجوّزات فسخ نکاح جنون است، هر چند بعد از ازدواج عارض شده باشد.

سؤال 435. اگر مردى قبل از ازدواج از نزدیکى عاجز باشد، و زن بعد از مراسم عروسى بفهمد و فوراً عقد را بر هم نزند و از شوهر جدا نشود; ولى راضى به عقد نباشد، آیا در این صورت زن مى تواند بدون طلاق شوهر کند؟

جواب: در این موارد، زن باید به حاکم شرع مراجعه کند و حاکم یک سال به مرد مهلت مى دهد، اگر درمان شد ازدواج باقى است، در غیر این صورت زن مى تواند نکاح را فسخ کند و احتیاج به طلاق نیست، و به فرض که مرد بعد از آن هم خوب شود قابل بازگشت نیست; مگر به ازدواج جدید.

سؤال 436. اینجانبه مدّت دو سال و نیم است که به عقد دائم فردى درآمده ام که به علّت ناتوانى جسمى قادر به تصاحب بنده نبوده، و هنوز هم باکره مى باشم. لطفاً در این خصوص به سؤالات زیر پاسخ دهید:

الف) آیا این مورد، از موارد فسخ است؟

ب) آیا شرعاً مستحقّ نفقه مى باشم؟

ج) سایر حقوقى که به بنده تعلّق مى گیرد چیست؟

جواب: در صورتى که به عیب او رضایت نداده باشید، حقّ فسخ دارید. و چنانچه حکم را نمى دانسته اید و فسخ نکرده اید و آماده تمکین بوده اید، حقّ  نفقه دارید. و در صورت جدا شدن با فسخ، هرگاه عروسى نشده باشد، حقّ نصف مهر را دارید.

سؤال 437. اگر در مدّت یک سال مهلت به فرد عنین، زوجه از تمکین خوددارى کند، آیا بعد از اتمام مدّت، زوجه حقّ فسخ دارد؟

جواب: چنانچه درمان او نیاز به همبستر شدن با زوجه دارد، در صورت عدم تمکین زوجه، باید مدّت تمکین تجدید شود.

سؤال 438. زوجه مدّعى ناتوانى جنسى زوج است، ولى زوج براى نفى ادّعاى زوجه حاضر نیست اعمالى از قبیل معاینه توسط اطباى موثّق، و مجامعت با زوجه را انجام دهد ،و نفقه زوجه را نیز نمى پردازد، حکم شرعى این زوجین چیست؟

جواب: اگر زوج نسبت به ترک انفاق، اصرار داشته باشد و حاضر به انجام وظیفه شرعى نشود، حاکم شرع مى تواند زوجه را مطلّقه سازد و یا حقّ او را از زوج بگیرد. و نسبت به اتّهام عنین بودن، اگر این امر از ابتداى زوجیت بوده و زوج حاضر به آزمایش نشود و بر آن اصرار ورزد، باز حاکم شرع مى تواند زوجه را مطلّقه سازد. ضمناً توجّه داشته باشید هر گاه ثابت شود زوج عنین است، باید یک سال مهلت داد، اگر بیمارى او خوب نشد زوجه حقّ فسخ دارد، و مى تواند نصف مهر خود را بگیرد.

سؤال 439. اگر فردى در بعضى مواقع، به علّت وضعیت خاصّ جسمانى اش، قادر بر نزدیکى نباشد، ولى در بعضى مواقع، که کلیه شرایط فردى و محیطى مهیا باشد، و طرف مقابل نیز همکارى لازم را بنماید، موفّق بر این عمل شود، آیا این مشکل عنن محسوب شده، و موجب فسخ نکاح مى شود؟

جواب: در صورتى که فراهم شدن این شرایط میسّر باشد، عنن محسوب نمى شود.

سؤال 440. اگر فردى از لحاظ جنسى در حالت عادى موفّق به عمل نزدیکى نباشد، ولى با استفاده از داروهاى موجود، که توسّط پزشکان مورد تأیید و تجویز است، قادر به این کار باشد. آیا بیمارى مذکور عنن محسوب، و موجب فسخ نکاح مى شود؟

جواب: بیمارى مزبور عنن محسوب نمى شود.

سؤال 441. با توجّه به پیشرفت علوم پزشکى، در صورتى که با آزمایشات متعدّد اطمینان حاصل شود که زوج عنین است، آیا باز هم یک سال مهلت دادن لازم است؟

جواب: آرى لازم است و باید به او فرصت معالجه داد.

سؤال 442. زنى پس از سال ها ازدواج بچّه دار نشده است، دکتر تشخیص داده که عیب از مرد مى باشد، اکنون زن مى گوید: «شوهرم فاقد بیضه است». و بدین جهت بچّه دار نشده است، آیا زن مى تواند عقد را فسخ کند؟

جواب: در صورتى که آگاهى بر این امر نداشته، مى تواند فسخ کند; مگر این که بعد از آگاه شدن راضى شده و با او زندگى کرده باشد.

سؤال 443. آیا بیمارى ایدز را در هر یک از زن و مرد، از عیوبى که بتوان عقد نکاح را بدون طلاق فسخ کرد مى دانید؟

جواب: اگر به گواهى اهل اطّلاع این بیمارى در مرحله اى باشد که موجب سرایت و خطر گردد و شوهر حاضر به طلاق دادن زن نباشد، زن مى تواند طلاق خود را به وسیله حاکم شرع بگیرد و مرد نیز در این گونه موارد مى تواند زن را طلاق بدهد.

سؤال 444. زوجه اى به علّت بیمارى پیسى زوج (بیمارى برص که در هر دو پا و هر دو دست اوست) از غذا خوردن با زوج و نیز در انجام وظایف زناشویى با او کراهت دارد. حال با توجّه به این که بیمارى زوج مسلّم و مبتنى بر گواهى  پزشکى قانونى است و با عنایت به این که اقوام و خویشاوندان زوجه به لحاظ بیمارى زوج محدودیت شدیدى در رفت و آمد خود قائل شده و تقریباً قطع رابطه نموده اند، و حتّى مردان آنها حاضر به دست دادن با زوج نیستند، آیا چنین وضعیتى براى زوجه «عسر و حرج» محسوب مى شود؟

جواب: اگر ترس آنها از سرایت بیمارى مزبور از نظر پزشکى بجاست و پزشکان آن را تأیید مى کنند، عسر و حرج در فرض بالا مسلّم است.

سؤال 445. این جانب، سعیده، یک سال قبل به عقد دائمى آقاى «ح» درآمدم. مدّت 6 ماه در منزل شوهرم زندگى کردم; ولى او توان عمل زناشویى ندارد، بنده بعد از 6 ماه به منزل پدرم برگشتم و فعلاً باکره هستم و پزشک قانونى هم به عدم توانایى آمیزش جنسى شوهرم نظر داده است، لطفاً بفرمایید:

الف) در این صورت آیا بنده مى توانم عقد را فسخ نمایم، یا نیاز به طلاق دارم؟

جواب: شما باید از این تاریخ تا یک سال مهلت بدهید، اگر همسرتان معالجه شد و توانایى بر آمیزش جنسى و دخول پیدا کرد عقد به قوّت خود باقى است. در غیر این صورت مى توانید فسخ کنید.

ب) در صورت فسخ، مهریه و جهیزیه ام، که فعلاً در دست شوهرم مى باشد، متعلّق به کیست؟

جواب: جهیزیه متعلق به شماست و حق نصف مهریه را دارید.

سؤال 446. آیا شخص مسلمانى که مبتلا به ایدز مى باشد، مى تواند دختر مسلمانى را به عقد خود در آورد؟

جواب: در صورتى که تولید خطر کند جایز نیست.

 

3 عیوب زن1 کلیات
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma