3 عیوب زن

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
1. تدلیس مرد2 عیوب مرد

سؤال 447. کدام عیوب زن به مرد این اجازه را میدهد عقد را فسخ کند؟

جواب: هرگاه مرد بعد از عقد بفهمد که زن او یکى از هفت عیب زیر را دارد مى تواند عقد را فسخ کند:

الف) دیوانگى.

ب) بیمارى خوره.

ج) بیمارى برص (پیسى).

د) کور بودن.

هـ) شل بودن بطورى که آشکار باشد.

و) افضا شدن (یعنى راه بول و حیض او، یا راه حیض و غائط او، یکى شده باشد و بطور کلّى پارگى طورى باشد که قابل استفاده براى آمیزش جنسى نباشد).

ز) گوشت یا استخوان یا غدّه اى در او باشد که مانع نزدیکى شود.

سؤال 448. تعریف «برص» که سبب جواز فسخ نکاح مى شود چیست؟

جواب: برص به معناى پیسى است و آن یک نوع بیمارى پوستى است که رنگ قسمتى از پوست بدن بر اثر آن سفید مى شود.

سؤال 449. لطفاً «کورى» را تعریف کنید.

جواب: کورى آن است که مطلقاً چیزى را نبیند، یا بینایى به قدرى کم باشد که به حساب نیاید; خواه چشم ظاهراً سالم باشد یا غیر سالم.

سؤال 450. اگر زن و شوهرى قبل از ازدواج و نزدیکى، یا بعد از ازدواج و دخول، به مرض جنون ادوارى مبتلا شوند، آیا حقّ فسخ نکاح را دارند؟

جواب: آرى، حق فسخ دارند.

سؤال 451. دختر خانمى ازدواج نموده، و پس از آن طبق نظر متخصّصان و اقرار خانواده و خود دختر، معلوم شده که قبل از ازدواج داراى مرتبه اى از جنون بوده، و اکنون ادامه زندگى با ایشان غیر ممکن است. آیا شوهر حقّ فسخ دارد؟ و در صورت فسخ، آیا زوجه مستحقّ مهرالمثل است یا مهر المسمّى؟

جواب: شوهر حقّ فسخ دارد; ولى اگر دخول واقع شده باید مهر المسمّى را بپردازد.

سؤال 452. زنى به صورت مزمن مبتلا به جنون دائم یا ادوارى بوده، و سوابق جنون و بسترى شدن در بیمارستان روانى را از شوهر مخفى نگاه داشته، و حتى پس از طرح دعوا از طرف مرد، نیز موضوع را انکار نموده است. مرد پس از ازدواج و دخول و گذشت چند سال، از نوع بیمارى و سوابق بسترى شدن قبلى زوجه در بیمارستان آگاهى نسبى یافته، و بلافاصله پس از اطّلاع، ضمن مشورت با حقوقدانها، اقدام به فسخ نکاح مى نماید. حال اگر بیمارى فوق توسّط کمیسیون پزشکى قانونى به صورت زیر تأیید گردد: «زوجه داراى سابقه اختلال روانى و واجد علائم جنون حدّاقلّ از سال 1367 (شش سال قبل از ازدواج) بوده، و در حال حاضر نیز دچار عوارض مزمن بیمارى است». در فرض مسأله آیا مرد حقّ فسخ دارد، و به زن مهریه اى تعلّق مى گیرد؟

جواب: سابقه بیمارى روانى به تنهایى براى فسخ کافى نیست. و با توجّه به این که چند سال با او زندگى کرده، و آثار محسوسى در این مدّت نبوده، نشان مى دهد که بهبودى نسبى یافته است. و وجود عوارض غیر محسوس، یا ضعیف گذشته، به تنهایى براى فسخ نکاح کافى نیست.

سؤال 453. آیا نبودن بکارت در دختر، باعث جواز فسخ عقد مى شود؟ معنى فسخ چیست؟

جواب: در صورتى که شرط بکارت کرده باشد حقّ فسخ دارد. و معمولاً در محیطهاى ما، شرط بکارت به عنوان یک شرط ضمنى و از پیش توافق شده مى باشد. و معنى فسخ این است که بگوید: «من عقد را فسخ کردم، یا به هم زدم». و به هر زبانى کافى است.

 

1. تدلیس مرد2 عیوب مرد
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma