3 احکام عقد موقّت

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
4 اهداف عقد موقّت2 موارد مجاز عقد موقّت

سؤال 595. پرداخت نفقه به زنى که در عقد موقّت مى باشد واجب است؟

جواب: همسر ازدواج موقّت حقّ خرجى ندارد، هرچند باردار شود.

سؤال 596. آیا مرد و زنى که ازدواج موقّت کرده اند از یکدیگر ارث مى برند؟

جواب: از یکدیگر ارث نمى برند.

سؤال 597. زن حق همخوابى در ازدواج موقت دارد؟

جواب: زن حقّ واجب همخوابى ندارد.

سؤال 598. مرد مى تواند از نزدیکى با زنى که در ازدواج موقّت او مى باشد امتناع کند؟

جواب: احتیاط واجب آن است که شوهر بیش از چهار ماه نزدیکى با همسر خود را در ازدواج موقّت نیز ترک نکند.

سؤال 599. همسر موقّت براى خروج از منزل باید از شوهر اجازه بگیرد؟

جواب: همسر موقّت مى تواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود یا کارى در خارج خانه براى خود انتخاب کند، مگر این که به خاطر بیرون رفتنش حقّ شوهر از بین برود.

سؤال 600. مرد حق دارد به ازدواج موقّت پایان دهد ؟ در این صورت آیا باید مهریه را بپردازد؟

جواب: مرد مى تواند مدّت ازدواج موقّت را ببخشد و به آن پایان دهد، در این صورت اگر با آن زن نزدیکى کرده باید تمام مهر و اگر نزدیکى نکرده باید نصف آن را بدهد.

سؤال 601. مرد میتواند زنى که در عقد موقت او مى باشد را به عقد دائم خود در آورد؟

جواب: مرد مى تواند زنى را که صیغه اوست به عقد دائمى درآورد، ولى باید نخست باقیمانده مدّت را ببخشد، سپس او را عقد کند.

سؤال 602. آیا ازدواج موقّت عده دارد؟

جواب: ازدواج موقّت بعد از تمام شدن مدّت آن، عدّه دارد، به شرحى که در بخش مربوط به عده خواهدآمد.

سؤال 603. اگر در ازدواج موقّت فرزندى متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث مى برند؟

جواب: فرزندانى که از آن متولد مى شوند تمام حقوق فرزندى را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث مى برند هر چند آن زن و شوهر از هم ارث نمى برند.

سؤال 604. زنى به عقد موقّت مردى در آمده و بعد از دخول، شوهرش را ترک کرده است، آیا بر مرد واجب است که تمام مهریه او را بپردازد؟

جواب: تنها آن مقدار از زمان که زن تمکین کرده مهریه اش لازم است.

سؤال 605. به مدّت ده سال به عقد موقّت مردى درآمده ام، ولى اکنون سه سال است که مرا رها کرده و هیچ خبرى از او ندارم، به دادگاه مدنى مراجعه کردم ولى نتیجه اى نگرفتم، من شرایط ازدواج موقّت را نمى دانستم و منبع درآمدى هم ندارم و در وضعیت سختى بسر مى برم، تکلیف من چیست؟

جواب: هر گاه شما به تشخیص حاکم شرع، در عسر و حرج شدید باشید و راه حلّى نداشته باشید، و دسترسى به شوهرتان نیز نباشد، حاکم شرع مى تواند باقیمانده مدّت را به شما ببخشد، و مى توانید پس از عدّه (در صورت آمیزش) شوهر کنید.

سؤال 606. آیا در ازدواج موقّت عسر و حرج براى زوجه متصوّر است؟ در صورت اثبات، آیا مى توان زوج را به بذل مدّت اجبار نمود؟

جواب: در صورتى که به تشخیص حاکم شرع واقعاً عسر و حرج حاصل شود تفاوتى بین عقد انقطاعى و دائم نیست، و حاکم شرع زوج را ملزم به بذل باقیمانده مدّت مى کند و اگر قبول نکند، حاکم شرع به عنوان ولیّ ممتنع، باقیمانده مدّت را مى بخشد. و زوجه مى تواند بعد از سپرى شدن عدّه شوهر کند.

سؤال 607. شخصى زن جوانى را متعه کرده وبا اقرار خود مواقعه نیزانجام شده و زن مزبور پس از آن، وضع حمل کرده و طفل را به مرد متمتّع نسبت مى دهد ولى مرد منکر الحاق ولد به خود مى باشد آیا در این مورد قسم به نفى ولد از طرف مرد مشروعیت دارد؟

جواب: چنانچه مرد اقرار به مواقعه دارد ولد به او ملحق است و با قسم از او نفى نمى شود.

سؤال 608. زنى در عقد موقت مردى مى باشد آیا آن مرد مى تواند او را به عقد دائم خود درآورد؟

جواب: هرگاه باقیمانده عقد موقت را ببخشد مى تواند او را به عقد دائم خود درآورده و احتیاجى به عده نیست.

سؤال 609. زوج در حال عصبانیت و ناراحتى و اختلاف با زوجه موقّت خود، ابراى مدّت و زمان عقد مى نماید ولى بلافاصله نادم و پشیمان مى گردد آیا زوجه با این ابرا مى تواند با دیگرى ازدواج نماید و یا ابرا صحیح نیست و زوجیت باقى است؟

جواب: اگر در حال عصبانیت عقل و شعور خود را از دست داده ابراى مدّت صحیح نبوده امّا اگر این کار را از روى شعور و عقل کرده هرچند عصبانى بوده ابرا صحیح بوده است.

سؤال 610. دخترى با مردى برخورد و تماس داشته است، مثلاً در یک مکان با یکدیگر کار مى کرده اند و یا تحصیل مى نموده اند، آن مرد این دختر را جهت محرمیت و عدم وقوع در گناه، بدون اذن پدرش به عقد موقّت خود درآورده هر چند به صرف محرمیت اکتفا نشده و تقبیل و لمس انجام داده اند با توجّه به این مقدّمه به دو سؤال زیر پاسخ دهید:

الف) آیا این دو گناهکارند و مرتکب معصیت گردیده اند؟

جواب: چنین عقدى خالى از اشکال نیست و به صورت نامحرم با یکدیگر رفتار کنند و براى رعایت احتیاط مرد باقیمانده مدّت را ببخشد.

ب) آیا مادر دختر به این مرد محرم شده است؟

جواب: در مورد مادر هم باید احتیاط کند.

سؤال 611. آیا در عقد موقّت اطاعت از شوهر بر زوجه، همچون همسر دائمى، لازم است؟ در مورد مسافرت و خروج از منزل و کار در بیرون منزل چطور؟

جواب: واجب نیست; مگر در جایى که مزاحم حقّ شوهر باشد.

سؤال 612. هنوز یک سال از مدّت عقد موقّت باقى مانده است، آیا جایز است براى چند سال دیگر عقد جارى گردد؟ یا باید مدّت مذکور تمام شود و سپس عقد مجدّد خوانده شود؟

جواب: باید باقیمانده مدّت از طرف مرد بخشیده شود و سپس عقد را براى مدّت مورد نظر تجدید کنند و یا مهلت دهند آن یک سال بگذرد و بعد تجدید عقد کنند، در عقد دائم بعد از عقد موقّت نیز حکم چنین است.

سؤال 613. قبل از عقد موقّت مرد به زن نگاه و با او صحبت مى کند، تا زمینه را براى ازدواج موقّت آماده سازد، آیا این عمل جایز است؟

جواب: این مقدار اشکال ندارد.

سؤال 614. زن و مردى صیغه عقد غیر دائمى (موقّت) جارى مى کنند; ولى مقدار، زمان و مهر را معین نمى کنند. بعد از آمیزش و نزدیکى مى فهمند که این کار مشروع نبوده است. آیا این کار در حکم زناست و آنها گناهکار شناخته مى شوند و بچّه به دنیا آمده نامشروع است؟ آیا جایز است که پس از عقد وقت و مهر را تعیین کنند، یا این که باید دوباره صیغه را به صورت صحیح جارى کنند؟

جواب: آنچه در حال ندانستن مسأله انجام داده اند، زنا نبوده و بچّه حلال زاده است; ولى احتیاطاً صیغه طلاق را جارى کنند و سپس مى توانند عقد موقّت نمایند، و گذشتن زمان عدّه در این جا شرط نیست.

سؤال 615. زنى متعه شده، و مدّت عقد و عدّه وى سپرى شده است، ولى از همان مرد حامله شده، و فرزندى در شکم دارد. آیا همان شخص تا قبل از وضع حمل، مى تواند دوباره او را صیغه نماید؟

جواب: شوهر اوّل مى تواند مجدّداً او را متعه کند، ولى شخص دیگرى حقّ ندارد با او ازدواج کند تا وضع حمل کند.

 

4 اهداف عقد موقّت2 موارد مجاز عقد موقّت
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma