5 عقیقه

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
6 حضانت4 ختنه

سؤال 768. منظور از عقیقه چیست؟ آیا عقیقه واجب است؟

جواب: عقیقه براى فرزند، بر کسى که قادر بر آن باشد، سنّت مؤکد است. و منظور از آن قربانى کردن گوسفند و مانند آن براى فرزند مى باشد.

سؤال 769. زمان عقیقه چه وقت است؟

جواب: بهتر آن است که در روز هفتم واقع شود، و اگر تأخیر افتاد، تا زمان بلوغ فرزند، بر پدر سنّت است; ولى بعد از بلوغ تا آخر عمر بر خودش سنّت است که عقیقه اش را انجام دهد.

سؤال 770. آیا عقیقه دعاى خاصى دارد؟

جواب: مرحوم «علاّمه مجلسى» دعایى به شرح زیر براى عقیقه نقل کرده است: «از امام صادق(علیه السلام) فرمود: که در وقت کشتن گوسفند عقیقه این دعا را بخوان»:

بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ، اَللّهُمَّ عَقیقَه عَنْ فُلان لَحْمُها بِلَحْمِهِ، وَدَمُها بِدَمِهِ، وَ عَظْمُها بِعَظْمِهِ، اَللّهُمَّ اجْعَلْها وَِقاءً لاِلِ مُحَمَّد عَلَیهِ وَ آلِهِ السَّلامُ.(1)

و در حدیث دیگرى فرمود که این دعا را بخواند:

یا قَوْمِ اِنّى بَرىٌ مِمّاتُشْرِکونَ، اِنّى وَجَّهْتُ وَجْهِىَ لِلَّذى فَطَرَ السَّمواتِ وَالاَْرْضَ، حَنیفاً مُسْلِماً وَما اَنَا مِنَ الْمُشْرِکینَ، اِنَّ صَلاتى وَنُسُکى وَمَحْیاىَ وَمَماتى للهِِ رَبِّ الْعالَمینَ، لا شَریک لَهُ، وَبِذلِک اُمِرْتُ، وَاَنَا مِنَ الْمُسْلِمینَ، اَللّهُمَّ مِنْکَ وَلَک، بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ، وَاللهُ اَکبَرُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَتَقَبَّلْ مِنْ فُلانِ بْنِ فُلان.(2)

سؤال 771. آیا خواهر و برادر مى توانند از عقیقه همدیگر بخورند؟

جواب: مانعى ندارد.

سؤال 772. لطفاً در مورد نحوه استفاده از گوشت عقیقه به دو سؤال زیر پاسخ دهید:

الف) آیا مى توان گوشت عقیقه را به صورت خام تقسیم نمود؟

جواب: اشکالى ندارد.

ب) آیا مى توان گوشت عقیقه را به صورت کباب کوبیده درآورد و بین مردم تقسیم نمود.

جواب: مانعى ندارد هرچند در برخى روایات از آبگوشت نام برده شده است.

سؤال 773. آیا عقیقه براى میت نیز واجب است؟ آیا بچّه خردسال مى تواند از گوشت عقیقه تناول نماید؟

جواب: عقیقه مطلقاً واجب نیست، ولى استحباب دارد. و در مورد میت باید به قصد رجا انجام شود. و بهتر آن است که بچه خردسالى که عقیقه براى او مى شود از آن نخورد.

سؤال 774. آیا استخوانهاى عقیقه را نباید شکست و به آن نباید دندان زد و آن را نباید دفن کرد؟! و آیا پدر و مادر مى توانند از گوشت آن استفاده کنند؟

جواب: بهتر است پدر و مادر از گوشت آن نخورند و امّا دفن استخوانها دلیل روشنى ندارد.


1 . حلیة المتقین، ص 153 و 154: «به نام خدا و به یارى خدا، خدایا این عقیقه از طرف فلانى است (نام آن فرزند را بگوید) گوشتش به جاى گوشت او و خونش به خون او و استخوانش به استخوان او. خدایا قرارش ده نگهدار آل محمد(علیهم السلام)».
2 . حلیة المتقین، ص 153 و 154: «اى مردم من بیزارم از آنچه شما شریک خدا سازید من رو کنم به سوى کسى که آفرید آسمانها و زمین را یک دل در حال تسلیم و نیستم من از مشرکان همانا نماز و عبادتم و زندگى و مرگم از آن خدا پروردگار جهانیان است که شریک ندارد و به همین دستور دارم و از مسلمانانم خدایا از تو و براى توست به نام خدا و به یارى خدا و خدا بزرگ تر است خدایا درود فرست بر محمّد و آل محمّد و بپذیر از فلانى پسر فلانى و به جاى فلان بن فلان نام فرزند و پدرش را ببرد، آنگاه آن را ذبح کند».

 

 

6 حضانت4 ختنه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma