6 استثنائات

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام خانواده در پرتو فقه اسلامى
1 عدّه وفات5 عدّه وطى به شبهه

سؤال 1013. در چه صورت زن براى ازدواج مجدد احتیاجى به گذراندن مدت عده ندارد؟

جواب: زنى که از شوهرش طلاق گرفته باید عدّه نگه دارد، مگر این که شوهر با او اصلاً نزدیکى نکرده باشد، یا قبل از نُه سال طلاقش دهد، یا زن یائسه باشد، در این سه صورت بعد از طلاق مى تواند بلافاصله شوهر کند.

سؤال 1014. اگر زنى که در یائسه نباشد (در سنّى باشد که باید عادت ماهانه شود) ولى عادت نشود ; مدت عده او چقدر است؟

جواب: چنانچه شوهرش بعد از نزدیکى کردن او را طلاق دهد باید بعد از طلاق سه ماه عدّه نگه دارد و منظور از سه ماه آن است که اگر اوّل ماه است سه ماه تمام هلالى و اگر روز دیگرى از ماه است مانند پنجم یا دهم هنگامى که پنجم یا دهم ماه چهارم شود عدّه او تمام است، مثلاً اگر پنجم ماه رجب او را طلاق گفته، پنجم ماه شوّال عدّه او تمام است.

سؤال 1015. اگر شخصى زنى را براى خود عقد دائم یا موقّت نماید، و تمام تمتّعات (غیر از دخول) را ببرد، و بعداً او را طلاق بدهد، یا مدّتش تمام شود، یا مدّتش را ببخشد، آیا در این صورت مى تواند بدون رعایت عدّه طلاق، خواهر یا دختر آن زن را عقد کند؟

جواب: چنین زنى عدّه ندارد، و ازدواج با خواهر یا دختر او بلامانع است.

سؤال 1016. مردى، زن غیر یائسه اى را به عقد موقّت خویش در مى آورد، و قبل از اتمام مدّت، باقیمانده مدّت را مى بخشد، و سپس او را به عقد دائم خویش در مى آورد، لطفاً بفرمائید:

الف) آیا عدّه لازم است؟

جواب: عدّه لازم نیست; هر چند دخول حاصل شده باشد.

ب) در فرض بالا، چنانچه بعد از عقد دائم و قبل از دخول زن را طلاق دهد، آیا در اینجا عدّه لازم است؟ یا زن مى تواند بدون رعایت عدّه بلافاصله با مرد دیگرى ازدواج کند؟

جواب: چنانچه زن بخواهد با دیگرى ازدواج کند، باید باقیمانده عدّه عقد موقّت را نگه دارد.

سؤال 1017. زوجه اى العیاذ بالله از زنا حامله شده، و طلاق داده شده است. آیا عدّه او وضع حمل است، یا عدّه غیر حامله دارد؟ حکم مسأله در صورتى که حاملگى از طریق وطى به شبهه باشد، چیست؟

جواب: در صورتى که مسلّم باشد حمل از زناست، و احتمال الحاق به زوج شرعى نباشد، عدّه اى براى حمل نیست، تنها عدّه طلاق دارد. و وطى به شبهه عدّه دارد، و در صورت حمل، عدّه آن وضع حمل است.

سؤال 1018. هرگاه زنى که از زنا باردار شده با زانى یا غیر او ازدواج کند، آیا احتیاج به عدّه دارد؟ اگر شوهرش او را بعد از ازدواج طلاق دهد، آیا عدّه دارد؟ و در صورتى که عدّه دارد، آیا عدّه او أبعد الأجلین است، یا عدّه اقراء؟

جواب: زنى که حامل از زناست عدّه ندارد، و جایز است به عقد زانى یا غیر او در آید، و اگر او را طلاق داد عدّه او به اقراء یا سه ماه است، و وضع حمل معیار نیست. و امّا در مورد طُهر غیر مواقعه چون این شرط در حامل ساقط است مى تواند او را طلاق دهد، بنابراین اگر عادت ماهانه نمى بیند سه ماه صبر مى کند و ازدواج مى نماید.

سؤال 1019. زنى به عقد ازدواج مردى در مى آید و سپس عروسى مى کنند و به خانه شوهر مى رود، مرد توان نزدیکى ندارد; ولى استمتاعات دیگر غیر از نزدیکى صورت گرفته است، متأسّفانه زندگى مشترک آنها منجر به طلاق مى شود، آیا زن باید عدّه طلاق نگهدارد؟ و در صورت طلاق، آیا مهریه زن نصف مى شود؟ آیا زن براى ازدواج بعدى باز احتیاج به اذن پدر یا جدّ دارد؟ آیا این دختر مى تواند خود را به عقد موقّت دیگرى درآورد؟

جواب: در فرض مسأله زن عدّه ندارد و مهر او با طلاق نصف مى شود و هنوز حکم باکره را دارد.

 

1 عدّه وفات5 عدّه وطى به شبهه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma