طلاق خُلع و مبارات

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
رساله احکام بانوان
عدّه طلاقطلاق بائن و رجعى

مسأله 716: زنى که مایل نیست با شوهرش زندگى کند، و بیم آن مى رود که ادامه همسرى آنها باعث گناه شود، مى تواند مهر خود، یا مال دیگرى را به او ببخشد که طلاقش دهد، این را «طلاق خُلع» گویند.

سؤال 717: شوهرم موافقت کرد که مبلغى را بصورت اقساط به او بپردازم تا مرا طلاق خلع دهد، پس از انجام طلاق مذکور، در حالى که اقساط را مى پرداختم، از طریق دادگاه اقدام به گرفتن دختر دو ساله ام کردم. شوهرم بخاطر این مسأله مى گوید: «چون تمام مبلغ را تاکنون نداده اى مطّلقه نیستى و طلاق به هم خورده است». آیا این سخن صحیح است؟

جواب : طلاق خُلع واقع شده و مرد نمى تواند برگردد; مگر این که زن برگردد.

سؤال 718: اینجانب با بذل مهریّه ام از همسرم طلاق خلعى گرفتم، سپس در زمان عدّه کتباً رجوع به بذل را به دفتردار محضر اعلام کردم. اکنون متوجّه شده ام که دفتردار، رجوع به بذل را به علّت فراموشى ثبت ننموده است، حکم رجوع و بذل چیست؟

جواب : چنانچه در عدّه رجوع به بذل خود کرده اید و به شوهر اطّلاع داده اید، حق دارید بذل خود را باز پس بگیرید و اگر خبر نداده اید و عدّه گذشته است کافى نیست و هر گاه دفتر دار متکفّل این کار شده و کوتاهى کرده، ضامن مى باشد.

سؤال 719: طبق توافق زوجین، قرار شد زوجه علاوه بر مهریّه مبلغى نیز جهت طلاق خلع به شوهر بپردازد، ولى زوجه پس از اجراى طلاق از دادن مال مذکور امتناع مىورزد، زوج به مجرّد امتناع زوجه از بذل مال، رجوع خویش را به اطّلاع زن مى رساند، آیا در این فرض طلاق به هم مى خورد؟

جواب : هر گاه عدم پرداخت به عنوان رجوع به بذل باشد زوج حق دارد رجوع کند و امّا اگر صرفاً تعلّلى در پرداخت بوده باشد، زوج حقّ رجوع ندارد و ازدواج زن پس از عدّه جایز است و زوج مى تواند طلب خود را از زوجه بگیرد.

سؤال 720: زوجه در طلاق خلع، که قبل از دخول صورت گرفته، تمام مهر خود را به زوج بذل نموده است، آیا زوجه حق دارد نصف مهر را بعد از طلاق مطالبه کند؟

جواب : حق ندارد.

سؤال 721: خانمى که طلاق خلع داده شده بود، بدون رجوع به بذل، با رجوع شوهرش موافقت کرده است و مدّت زیادى عمل زناشوئى انجام داده اند. لطفاً بفرمائید:

الف: آیا عمل آنها صحیح است؟

جواب : تا زن رجوع به بذل نکند زوج حقّ رجوع ندارد; ولى مى تواند با توافق طرفین عقد جدید بنماید.

ب: اعمال زناشوئى آنها دراین مدّت چه حکمى دارد؟ آیا این کار رجوع قهرى محسوب نمى شود؟

جواب : چون جاهل به مسأله بوده اند زنا نیست، بلکه وطى به شُبهه است و رجوع قهرى محسوب نمى شود; ولى از این به بعد اگر بدون عقد جدید با هم آمیزش کنند زنا محسوب مى شود.

سؤال 722: آیا بذلى که در طلاق خلع از سوى زوجه انجام مى شود، نوعى هبه است؟ یا از لحاظ فقهى عنوان دیگرى دارد؟

جواب : بذل زوجه نوعى هبه معوّضه است، ولى احکام مخصوص به خود را دارد.

سؤال 723: طلاقى که به درخواست زوجه و بدون موافقت زوج واقع مى شود، چه نوع طلاقى است؟ آیا قاضى دادگاه مى تواند بدون رضایت زوج بذل را قبول کند و رأى به طلاق خلع بدهد؟

جواب : در مواردى که دادگاه به خاطر تخلّفاتى از سوى زوج حقّ طلاق دارد و بازگشت و رجوع سبب تجدید مشکل مى شود، مى تواند طلاق خلع دهد و بذل را از طرف شوهر بپذیرد.

مسأله 724: هر گاه زن و شوهر یکدیگر را نخواهند و زن مهر خود یا مال دیگرى را به مرد ببخشد که او را طلاق دهد، آن را طلاق مبارات گویند.

مسأله 725: زن مى تواند در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد و اگر بر گردد شوهر مى تواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را همسر خود قرار دهد.

مسأله 726: مالى را که شوهر براى طلاق مبارات مى گیرد نباید بیشتر از مهر باشد، بلکه احتیاط واجب آن است که کمتر باشد; ولى در طلاق خلع هر مقدار باشد اشکالى ندارد.

عدّه طلاقطلاق بائن و رجعى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma