بار مسئولیت هیچ کس به دوش دیگرى نیست

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
تفسیر نمونه جلد 06
1 ـ آیا کسى بار گناه دیگرى را بر دوش نمى کشد؟ سوره انعام / آیه 164


تأکیدهاى پى درپى و استدلالات گوناگون که در این سوره در زمینه توحید و مبارزه با شرک شده است، چقدر حائز اهمیت است.
در این آیه از طریق دیگرى منطق مشرکان را مورد انتقاد قرار داده مى فرماید: «به آنها بگو و از آنها بپرس آیا سزاوار است غیر از خداوند یگانه را پروردگار خود بدانم، در حالى که او مالک و مربى و پروردگار همه چیز است و حکم و فرمان او در تمام ذرات این جهان جارى است»؟! (قُلْ أَ غَیْرَ اللّهِ أَبْغی رَبّاً وَ هُوَ رَبُّ کُلِّ شَیْء).
سپس به جمعى از مشرکان کوتاه فکر که به خدمت پیامبر(صلى الله علیه وآله) رسیده، و به ایشان گفتند: إِتَّبِعْنا وَ عَلَیْنا وِزْرَکَ إِنْ کانَ خَطَأَ!: «تو از آئین ما پیروى کن، اگر بر خطا باشد، گناه تو به گردن ما»(1) پاسخ مى فرماید که:
«هیچ کسى جز براى خود عملى انجام نمى دهد و هیچ گنهکارى بار گناه دیگرى را به دوش نمى کشد» (وَ لاتَکْسِبُ کُلُّ نَفْس إِلاّعَلَیْها وَ لاتَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى).
و «سرانجام، همه شما به سوى خدا باز مى گردید، و شما را به آنچه در آن اختلاف داشتید، آگاه مى سازد» (ثُمَّ إِلى رَبِّکُمْ مَرْجِعُکُمْ فَیُنَبِّئُکُمْ بِماکُنْتُمْ فیهِ تَخْتَلِفُونَ).
 

* * *

 


1 ـ «التبیان»، جلد 4، صفحه 336، ذیل آیه، مکتب الاعلام الاسلامى، طبع اول، 1409 هـ ق ـ «مجمع البیان»، جلد 4، صفحه 208، ذیل آیه مورد بحث، مؤسسة الاعلمى للمطبوعات بیروت، طبع اول، 1415 هـ ق.
1 ـ آیا کسى بار گناه دیگرى را بر دوش نمى کشد؟ سوره انعام / آیه 164
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma