احکام سجود (مسئله 947 تا 964)

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
رساله توضیح المسائل
چیزى که سجده بر آن صحیح است (مسئله 965 تا 976)7ـ ذ کر رکوع و سجود (مسئله 946)

مسأله 947ـ در سجده باید بدن به مقدار گفتن ذکر واجب آرام باشد، در موقع ذکر مستحب نیز اگر آن را به قصد ذکرى که براى سجده دستور داده شده بگوید آرام بودن بدن لازم است و امّا اگر به قصد ذکر مطلق باشدکه در هر جاى نماز جایز است حرکت مانعى ندارد.

مسأله 948ـ هرگاه پیش از آن که بدن آرام گیرد ذکر سجده را شروع کند، نماز باطل است، همچنین اگر قسمتى از آن را هنگام بلند شدن از سجده بگوید، امّا اگر سهواً باشد مانعى ندارد و اگر قبل از برداشتن سر از سجده متوجّه شود باید ذکر را اعاده کند.

مسأله 949ـ هنگامى که مشغول ذکر نیست مى تواند بعضى از اعضاى هفتگانه را جز پیشانى از زمین بردارد، یا جا به جا کند، ولى در موقع ذکر جایز نیست.

مسأله 950ـ بعد از سجده اوّل باید بنشیند تا بدن آرام گیرد، سپس به سجده رود.

مسأله 951ـ بنابر احتیاط واجب جاى پیشانى نمازگزار باید از جاى زانوهایش بیش از چهار انگشت بسته، بالاتر و پایین تر نباشد، همچنین جاى پیشانى نسبت به جاى انگشتان پاى او، خواه زمین سراشیبى باشد یا نباشد.

مسأله 952ـ هرگاه پیشانى را سهواً بر جایى بگذارد که از محلّ زانوها یا انگشتان پا بیش از چهار انگشت بسته، پست تر و بلند تر باشد، اگر بلندى به حدّى است که به آن سجده نمى گویند باید سر را بردارد و روى چیزى بگذارد که بلندى آن از چهار انگشت بسته کمتر است، امّا اگر بقدرى است که سجده به آن مى گویند واجب است پیشانى را از روى آن به روى چیزى بکشد که به اندازه چهار انگشت بسته یا کمتر است و اگر کشیدن پیشانى ممکن نیست، احتیاط آن است که نماز را تمام کند و دوباره بخواند.

مسأله 953ـ پیشانى باید روى چیزى قرار گیرد که سجده بر آن صحیح است و شرح آن به خواست خدا در مسائل آینده ذکر مى شود و اگر حایلى در این وسط باشد مانند موى سر یا چرک بودن مهر به حدّى که پیشانى به خود مهر نرسد سجده باطل است، ولى تغییر رنگ مهر اشکالى ندارد.

مسأله 954ـ هرگاه نتواند کف دستها را بر زمین بگذارد باید پشت دستها را به زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست مچ دستها را بر زمین بگذارد و چنانچه آن هم ممکن نباشد بنابر احتیاط واجب هر جاى دست تا آرنج ممکن شود روى زمین مى گذارد و در صورتى که نتواند، بازو را بگذارد.

مسأله 955ـ بنابر احتیاط واجب باید هنگام سجده سر دو انگشت پاها بر زمین باشد و انگشتهاى دیگر کافى نیست، حتّى اگر ناخن انگشت بزرگ پا طورى بلند باشد که سر انگشت به زمین نرسد اشکال دارد.

مسأله 956ـ کسى که مقدارى از شست پایش بریده شده باید بقیّه را بر زمین بگذارد و اگر چیزى نمانده بقیّه انگشتان را بگذارد و اگر انگشت ندارد ، مقدارى از پا که باقیمانده بر زمین مى گذارد.

مسأله 957ـ هرگاه بطور غیر معمول سجده کند مثلاً بخوابد و هفت عضو بدن را بر زمین بچسباند سجده اش باطل است.

مسأله 958ـ هرگاه در پیشانى دمل و مانند آن باشد و نتواند آن را بر مهر و مانند آن بگذارد مى تواند مهر را درکنار پیشانى یا در هر دو طرف قرار دهد و مهر را در هر دو طرف آن قدر از زمین بلند کند که دمل در وسط آن قرار گیرد به شرط این که از چهار انگشت بسته بلندتر نباشد و هرگاه دمل یا زخم تمام پیشانى را گرفته باشد باید به یکى از دو طرف بیرون پیشانى سجده کند و اگر ممکن نیست چانه را بر مهر مى گذارد و اگر آن هم ممکن نیست هر جاى از صورت که ممکن شود بر مهر بگذارد و اگر به هیچ جاى از صورت ممکن نشود باید به اندازه اى که مى تواند خم شود.

 

مسأله 959ـ کسى که نمى تواند پیشانى را بر زمین بگذارد باید به اندازه اى که مى تواند خم شود و مهر یاچیزدیگرى که سجده بر آن صحیح است بر محلّ بلندترى قرار دهد که پیشانى به آن برسد و کف دستها و زانوها و انگشتان را بطور معمول بر زمین بگذارد هرگاه نتواند خم شود باید با سر اشاره کند و الاّ با چشمها اشاره مى نماید، یعنى آن را به قصد سجده مى بندد و به نیّت سر برداشتن باز مى کند و در هر صورت احتیاط واجب آن است که مهر را بلند کند و بر پیشانى بگذارد، اگر هیچ یک از اینها را نتواند احتیاط این است که در قلبش نیّت سجده کند.

مسأله 960ـ هرگاه پیشانى بى اختیار از جاى سجده بلند شود و برگردد، یک سجده حساب مى شود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه، ولى اگر اختیاراً آن را بردارد اگر قبل از ذکر و از روى عمد باشد نمازش باطل است و الاّ اشکال ندارد.

مسأله 961ـ در مورد تقیّه مى تواند بر فرش و مانند آن سجده نماید و لازم نیست براى نماز به جاى دیگرى رود تا روى مهر سجده کند، ولى اگر در همان جا بتواند روى سنگ یا بوریا و مانند آن سجده کند واجب است.

مسأله 962ـ سجده کردن روى چیزى که بدن روى آن آرام نمى گیرد اشکال دارد، ولى چنان که قبلاً نیز گفتیم اگر در کشتى و قطار و مانند آن بتواند واجبات نماز را در حال حرکت رعایت کند نمازش صحیح است، اگر انسان روى تشک یا چیز دیگرى سجده کند که بدن در اوّل آرام نیست و بعد آرام مى گیرد مانعى ندارد.

مسأله 963ـ هرگاه زمین گِل باشد که اگر بخواهد سجده کند بدن و لباس او آلوده مى شود مى تواند ایستاده نماز بخواند و براى سجده با سر اشاره کند.

مسأله 964ـ بعد از سجده دوم در جایى که تشهّد واجب نیست بهتر است لحظه اى بنشیند سپس براى رکعت بعد برخیزد.

چیزى که سجده بر آن صحیح است (مسئله 965 تا 976)7ـ ذ کر رکوع و سجود (مسئله 946)
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma