زنانى که روزه بر آنها واجب نیست

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام بانوان (جدید)
روزه‌هاى حرام و مستحب قضا و کفّاره روزه

مسأله ـ روزه گرفتن بر زنان باردارى که وضع حمل آنها نزدیک است و روزه براى حمل آنها ضرر دارد واجب نیست، ولى باید براى هر روز یک مُدّ (تقریبآ 750 گرم) گندم یا جو یا مانند آن به فقیر بدهند،(1)  امّا اگر روزه براى خودش ضرر دارد روزه بر او واجب  
نیست و کفّاره هم ندارد، ولى بعدآ قضا مىکند.
سؤال ـ از مسأله 1453 رساله حضرتعالى (مسأله فوق) استفاده مىشود که اگر روزه گرفتن براى حمل زنان باردار ضرر داشته باشد روزه بر این دسته از خانمها واجب نیست و بعدآ قضا نیز ندارد، و فقط باید کفّاره مدّ طعام بدهند. آیا چنین برداشتى صحیح است؟
جواب : صحیح نیست؛ منظور این است که علاوه بر قضا، کفّاره مدّ طعام نیز دارد.
مسأله ـ زنانى که بچّه شیر مىدهند، خواه مادر بچّه باشند یا دایه، اگر روزه گرفتن باعث کمى شیر آنها و ناراحتى بچّه شود روزه بر آنها واجب نیست؛ ولى براى هر روز همان کفّاره (یک مُدّ طعام) واجب است، بعدآ نیز باید روزه را قضا کنند؛ امّا اگر روزه براى
خودشان ضرر داشته باشد، نه روزه واجب است و نه کفّاره، ولى بعدآ باید روزه هایى را که نگرفتهاند قضا نمایند.
مسأله ـ اگر کسى پیدا شود که بدون اُجرت، بچّه را شیر دهد، یا شخصى پیدا شود که اُجرت دایه را بى منّت بپردازد، در این صورت روزه گرفتن واجب است.
سؤال ـ زنى 63 ساله هستم که شش بچّه به دنیا آوردهام، در دوران حاملگى و شیر خوارگى بچّه هایم (حدود 12 سال) نتوانستم روزه بگیرم، پس از آن نیز تاکنون هر وقت خواستم روزه بگیرم دچار خونریزى معده شده، و با توصیه پزشکان روزه نگرفتهام، حال تکلیف بنده چیست؟
جواب : در حال حاضر شما مکلّف به روزه نیستید، و احتیاط آن است که اگر قدرت دارید براى هر روز به اندازه یک مدّ طعام به شخص مستحقّى بدهید، همچنین نسبت به ایّام گذشته که روزه نگرفتهاید و تا سال بعد هم توانائى بر روزه نداشتهاید.
سؤال ـ دخترى که به سنّ بلوغ رسیده، ولى به واسطه ضعف جسمانى توان روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان ندارد، و بعد از ماه مبارک هم تا سال بعد نمىتواند قضا کند، حکمش چیست؟
جواب : باید کفّاره مُدّ طعام بدهد؛ یعنى براى هر روز معادل 750 گرم گندم، یا مانند آن، به فقیر بدهد و قضاى این روزهها بر او واجب نیست.
سؤال ـ کفّاره مذکور در سؤال قبل بر عهده کیست؟ خود دختر، یا پدرش، یا شوهر آیندهاش؟
جواب : کفّاره بر عهده خود اوست؛ هر گاه مالى داشته باشد.
 


(1) . بهتر آن است که بجاى گندم و جو، نان را انتخاب کند. و در این صورت احتیاط واجب آن است که نان بهاندازهاى باشد که گندم خالص آن 750 گرم باشد.

 

روزه‌هاى حرام و مستحب قضا و کفّاره روزه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma