اختلاط زن و مرد

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
احکام بانوان (جدید)
مجلس عروسى و دیگر مجالس شادى گفتگو با نامحرم

مسأله ـ احتیاط واجب آن است که مرد و زن نامحرم در محلّ خلوتى که کسى در آنجا نیست و دیگرى هم نمىتواند وارد شود، نمانند؛ حتّى اگر در آنجا نماز بخوانند نماز آنها اشکال دارد.
سؤال ـ محدوده خلوت با اجنبیّه چیست؟ اگر شخصى مطمئن باشد که در خلوت با اجنبیّه به گناه نمىافتد، باز هم این کار اشکال دارد؟
جواب : اگر در مکانى هستند که معمولا هیچ کس رفت و آمد نمىکند، خلوت با اجنبیّه محسوب مىشود. و خلوت با اجنبیّه، حتّى اگر فکر مىکنند به حرام نمىافتند، اشکال دارد.
سؤال ـ خانمى مىخواهد به تحصیل خود ادامه دهد، تا در آینده شغل مناسب و مشروعى انتخاب کند، ولى ادامه تحصیل مستلزم این است که با نامحرمان روبه رو شود؛ مثل این که نزد نامحرم درس بخواند، یا با دانشجویان پسر در یک کلاس بنشیند، آیا ادامه تحصیل در چنین شرایطى جایز است؟
جواب : هرگاه توأم با امر حرامى - مانندِ خلوت با اجنبیّه و یا مفاسد دیگرـ نگردد، مانعى ندارد.
سؤال ـ آیا شرکت دختران و بانوان همراه با مردان و پسران در ارگانهاى انقلابى، مانند جهاد سازندگى، بنیاد شهید، سپاه پاسداران و مانند آن، و انجام امور محوّله و نشست با هم، که ناچار از تماسّ و برخورد با هم مىباشند، مشروع است؟
جواب : در صورتى که جهات شرعى رعایت شود، و منشأ فسادى نگردد، جایز است.
سؤال ـ با توجّه به آنچه در مسأله 49 از احکام النکاح جلد دوم عروة الوثقى آمده، که اختلاط مردان و زنان مکروه شمرده شده است، آیا این کراهت در آن دسته از مناسک حج که بصورت مختلط انجام مىشود نیز وجود دارد؟
جواب :درموردمناسکحج،که سیره مسلمین همیشه برآن جارى بوده،اشکالى نیست.
سؤال ـ نظر حضر تعالى در مورد مدارس مختلط پسر و دختر، که در برخى مناطق
بخاطر کمبود محلّ درس ناچار از آن هستند، چیست؟
جواب : در موارد ضرورت، با رعایت حجاب اسلامى و موازین شرعى مانعى ندارد؛ ولى کوشش براى جدا سازى این مدارس باید ادامه یابد.
سؤال ـ آیا براى نمایش صحنههاى تاریخى، اختلاط زن و مرد مسلمان که در نقش کفّار بازى مىکنند و همراه با مکالمات مهیّج شهوت و عاشقانه است، جایز است؟
جواب : بازى کردن در نقش کفّار به منظور اهداف آموزنده مانعى ندارد؛ ولى مکالمات محرّک و شهوتانگیز جایز نیست.
سؤال ـ گاه دانشجوى پسرى در بین عدّهاى دانشجوى دختر، و یا بالعکس درس مىخواند، با توجّه با این که اگر با این شرایط تحصیل را ادامه ندهد متضرّر مىشود، آیا درس خواندن در فرض مسأله جایز است؟
جواب : اگر موجب کار حرامى نمىشود اشکالى ندارد؛ ولى سزاوار است مسؤولین کشورهاى اسلامى برنامهاى براى جداساختن مراکز تحصیلى پسران و دختران تنظیم کنند.
سؤال ـ جوان مجرّدى در برخورد با نامحرم دچار مشکل است. این برخوردها و نگاههاى غیر مستقیم و گاه مستقیم (که بنا به ضرورت و از روى ناچارى انجام مىشود)، و حتّى در برخى موارد شنیدن صداى نامحرم و صداى پاى او، برایش نوعى لذّت به همراه دارد. لازم به ذکر است محدود کردن خود و خانهنشینى براى فرار از مشکل مطرح شده، تنها براى مدّتى او را از این صحنهها دور مىکند، امّا در برخوردهاى بعدى، که به ناچار هر انسانى ناگزیر از آن است، اوّلا: این حالتها در او تشدید مىشود، به طورى که گاه حتّى در برخورد با محارم نیز مشکل مطرح شده، بروز مىکند، ثانیآ: در دراز مدّت به علّت قطع ارتباط با دیگران، و بیرون نرفتن از منزل، و حتّى ترک درس و تحصیل در دانشگاه، و چشم پوشیدن از تلویزیون و تصاویر و عکسها، و در یک کلام به انزوا نشستن، باعث بروز ناراحتىهاى مختلف جسمى و روحى از جمله افسردگى و ناراحتىهاى عصبى او خواهد شد. وظیفه شرعى چنین شخصى چیست؟
جواب : به هیچ وجه لازم نیست با مردم قطع رابطه کند، و خانه نشین شود. همین
اندازه که عمدآ نگاه نکند مشکلى ندارد، حتّى اگر قهرآ و بدون اختیار براى او لذّتى حاصل شود.
 

مجلس عروسى و دیگر مجالس شادى گفتگو با نامحرم
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma