نظریه دانشمندان اهل سنّت

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
آیات ولایت در قرآن
تفسیر آیه صادقین با آیه اى دیگر از قرآنصادقین کیانند؟

مفسّران اهل سنّت عموماً در این مسئله دو گروه شده اند; برخى از آنان خیلى ساده از کنار این آیه گذشته اند و بحث چندانى روى کلمه «صادقین» ننموده اند!

برخى دیگر مباحث مختلفى مطرح کرده اند و حتّى تا آنجا پیش رفته اند که «صادقین» باید معصوم باشند، چون اطاعت مطلق جز از معصوم صحیح نیست; ولى پیشداوریها به این دسته اجازه نداده است که به حقیقت برسند، بدین جهت ره افسانه زدند!

فخر رازى از جمله مفسّران گروه دوم است، او علاوه بر این که معتقد است «صادقین» باید معصوم باشند، نیز اعتقاد دارد که آیه اختصاص به عصر و زمان پیامبر(صلى الله علیه وآله) ندارد، بلکه در هر زمانى «صادقین معصوم» وجود دارد و اطاعت از آنها واجب است.

ولى به هنگام مشخّص کردن مصداق «صادقین» دچار پیشداوریها وتفسیر به رأى مى شود و مى گوید: «نمى توانیم شخص خاصّى را براى صادقین معیّن کنیم، پس ناچاریم آن را به مجموع امّت اسلامى تفسیر کنیم» یعنى اگر امّت اسلامى در یک مسأله اتفّاق نظر داشت و بر مطلبى اجماع کرد، بر همه واجب است تبعیّت کنند. نتیجه این که «کونوا مع الصّادقین» به اعتقاد فخر رازى یعنى «در هر عصر و زمان با مجموعه امّت اسلامى» باشید!

و لکن ما از فخر رازى سؤال مى کنیم: آیا انصافاً این تفسیر و برداشت شما در عصر پیامبر(صلى الله علیه وآله) و به هنگام نزول آیه نیز به ذهن اصحاب و یاران پیامبر متبادر مى شد؟! اساساً مسئله «اجماع» در قرنهاى پس از قرن اوّل مطرح شد، چگونه در آن زمان، از این آیه «اجماع امّت» استنباط مى شد؟!

بى تردید این تفسیر ناصحیح است و اصحاب و یاران پیامبر(صلى الله علیه وآله) از «صادقین» گروه خاصّى را مى فهمیدند که داراى مقام عصمت بودند.

بنابر این، بدون شک «صادقین»: اوّلا: داراى مقام عصمت هستند و مصون از خطا و گناه و اشتباه مى باشند.

ثانیاً: در هر عصر و زمانى وجود دارند و اختصاص به زمان پیامبر(صلى الله علیه وآله) ندارند.

ثالثاً: عدهّ اى خاصّ و معیّن هستند.

نکات سه گانه فوق از خود آیه شریفه ـ به تفصیلى که گفته شد ـ استفاده مى شود(1)، ولى مصداق «صادقین» از خود آیه روشن نمى شود، بلکه باید آن را از روایات استفاده کنیم.


1 . کسانى که بدون تعصّب و پیشداورى، به تفکّر پیرامون آیه شریفه فوق و آیات مشابه پرداخته اند به نتایج خوبى دست یافته اند; از جمله این افراد، دکتر تیجانى است که از دانشمندان اهل سنّت بود و بر اثر مطالعه دقیق و بدون تعصّب پیرامون امثال آیه فوق هدایت شد و در پاسخ کسانى که از او مى پرسیدند: چرا به مذهب تشیّع روى آوردى؟ کتابى نوشت بنام «لأکون مع الصّادقین» (تا همراه صادقین باشم). کتاب فوق بیشتر در اطراف «آیه صادقین» بحث مى کند.

تفسیر آیه صادقین با آیه اى دیگر از قرآنصادقین کیانند؟
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma