3 . رسیدگى به نیازمندان

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
آیات ولایت در قرآن
4 . اخلاص2. ترس از قیامت

«وَ یُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْکِیناً وَ یَتِیماً وَ اَسِیراً» ـ ویژگى سوم اهل البیت (علیهم السلام)در این آیات شریفه، که محور اصلى این بحث است، رسیدگى به نیازمندان جامعه مى باشد. این خاندان بزرگوار حتّى آنچه را خود به آن نیاز دارند در اختیار فقرا و نیازمندان قرار مى دهند. به «مسکین» و «یتیم» و «اسیر» کمک مى کنند. در این آیه شریفه بر روى سه گروه نیازمند اجتماعى انگشت گذاشته شده است.

الف ـ «مسکین» ; این کلمه از مادّه «سکون» است، یعنى فقر و تنگدستى به گونه اى مسکین را تحت فشار قرار داده، که زمین گیر شده و به زمین چسبیده است! مسلمانان و مؤمنان باید دست محرومان، فقراء و نیازمندان که قادر بر تهیّه نیازهاى اوّلیّه خویش نیستند را بگیرند و از امکانات و نعمت هایى که خداوند در اختیار آن ها نهاده، نیازمندان را بهره مند سازند.

ب ـ «یتیم» ; یتیم کسى است که سرپرست خویش را از دست داده است. یتیم هر چند ممکن است از نظر مادّى نیازمند نباشد، ولى از نظر روحى نیازمند عاطفه و محبّت مى باشد. در یکى از زلزله هاى ویرانگر اخیر، که تلفات سنگینى داشت، از یک خانواده پرجمعیّت 50 نفرى، یک نفر زنده مانده بود! این شخص پدر، مادر، خواهران، برادران، عموها، عمّه ها، خاله ها، دایى ها و خلاصه تمام کسانش را از دست داده بود، چنین شخصى سخت نیازمند عاطفه و محبّت است و گرنه همین درد او را از پاى درمى آورد.

ج ـ «اسیر» ; اسیر معناى روشن و واضحى دارد و به کسى گفته مى شود که از خانه، کاشانه، خانواده، شهر و دیار خود دور افتاده و در شهرى دیگر غریب و تنها و بى چیز مانده است. اسیر امکان دارد در وطن خود فرد ثروتمند و متمکّن و پولدارى باشد، ولى پس از اسارت همانند سایر نیازمندان، مستحقّ کمک و محبّت است.

خلاصه این که، انسان مؤمن و مسلمان باید در حدّ امکانات و توانایى اش به تمام اقشار آسیب پذیر جامعه کمک کند. امروزه بعضى از گروه هاى اجتماعى سه گانه فوق، که مورد لطف خاندان اهل البیت (علیهم السلام)قرار گرفته بودند، وجود ندارد; ولى گروه هاى نیازمند دیگرى هستند که شدیداً محتاج کمک هستند; سرطانى ها; جذامى ها; و دیگر بیماران صعب العلاج; زندانى ها; دختران بى جهیزیّه اى که به خاطر نداشتن جهیزیّه امکان ازدواجشان فراهم نیست و دیگر گروه هاى نیازمند، باید مورد لطف و عنایت قرار گیرند.

خدایا! خاندان على (علیه السلام) چگونه ایثارگرى مى کردند! آیا ما هم این گونه هستیم؟ آیا مى دانیم همسایگان ما در چه وضعى به سر مى برند؟ آیا خبر داریم همسایگان ما چگونه افطار و سحر خود را مى گذرانند؟ آیا از وضع اقوام و بستگان و آشنایان اطّلاعى داریم؟ اگر پاسخ این سؤالات ـ خداى ناکرده ـ منفى باشد، آیا مى توانیم ادّعا کنیم که شیعه هستیم؟

 

 

 

4 . اخلاص2. ترس از قیامت
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma