توسّل حضرت آدم!

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
آیات ولایت در قرآن
«کلمات» چه بوده است؟درس هایى از داستان حضرت آدم و حوّا !

هنگامى که آدم و حوّا در بهشت اسکان داده شدند، خداوند به آن ها اجازه داد که از تمام نعمت هاى موجود در بهشت استفاده کنند، و آن ها را فقط از یک درخت ممنوع کرد. آن ها به زندگى خویش در بهشت ادامه دادند و نزدیک درخت ممنوع نمى شدند. شیطان که به هنگام آفرینش آدم ضربه اى هولناک و سهمگین خورده، و از درگاه خداوند رانده شده، و مورد لعن و نفرینِ حضرت حق قرار گرفته، در پى فرصتى بود که از آدم انتقام بگیرد! بدین جهت شروع به وسوسه آدم و حوّا کرد، تا آن ها را آلوده درخت ممنوع کند.

مى دانیم شیطان به هنگام وسوسه انسان ها به آن ها پیشنهاد مستقیم گناه نمى دهد، بلکه گناه را با رنگ و لباسى دیگر و چهره اى جدید و جذّاب عرضه مى کند، به گونه اى که گاه انسان گناه را به عنوان عبادت و انجام وظیفه شرعى انجام مى دهد! همان گونه که خداوند در مورد خورشیدپرستان، که مشرک بودند، مى فرماید:

وَجَدْتُها وَ قَوْمَها یَسْجُدُونَ لِلشَّمْسِ مِنْ دُونِ اللهِ وَ زَیَّنَ لَهُمُ الشَّیْطانُ اَعْمالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبیلِ فَهُمْ لا یَهْتَدُونَ(1)

او (ملکه سبا) و قومش را دیدم که براى غیرخدا ـ خورشید ـ سجده مى کنند; و شیطان اعمالشان را در نظرشان (خوب) جلوه داده، و آن ها را از راه (حق) بازداشته است; از این رو هدایت نمى شوند.

بر این اساس، شیطان براى فریب دادن آدم به وى گفت:

هَلْ اَدُلُّکَ عَلَى شَجَرَةِ الْخُلْدِ(2)

آیا تو را راهنمایى کنم به درختى که اگر از آن استفاده کنى همواره و جاودانه در بهشت خواهى ماند؟

بشر فطرتاً خواهان جاودانگى است و از فنا و نیستى هراسان است. آن ها که از مرگ مى ترسند بدان جهت است که مرگ را فنا و نابودى مى دانند، امّا پیروان اسلام و مکتب اهل البیت، که مرگ را تنها انتقال از جهانى به جهان بزرگتر مى دانند، از آن هرگز نمى ترسند.

به هر حال، شیطان با این حیله که درخت ممنوع باعث جاودانگى در بهشت مى شود، آدم را وسوسه کرد. وى از یاد و فرمان خداوند غافل شد و از آن درخت خورد! سپس فهمید که شیطان او را فریفته است. آدم از این کار به سختى نادم و پشیمان شد و قصد داشت توبه کند، ولى راه توبه و توسّل را نمى دانست. خداوند متعال راه توسّل را به او نشان داد، کلماتى از خداوند به او القا شد، آن کلمات را در توسّل و توبه خویش به کار برد و بدین وسیله توبه اش پذیرفته شد و جایگاه قبلى اش را در نزد خداوند منّانِ توبه پذیر به دست آورد. و با این توبه و بازگشت، ضربه محکم دیگرى به شیطان، دشمن دیرینه انسان، وارد کرد.


1 . سوره نمل، آیه 24.

2 . سوره طه، آیه 120.

«کلمات» چه بوده است؟درس هایى از داستان حضرت آدم و حوّا !
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma