د) جمکران

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
همراه زائرین قم و جمکران
هـ) مسائل دیگر ج) امام زمان(عج)



د) جمکران
مسجد مقدّس جمکران که در نزدیکى شهر مقدّس قم واقع شده، به امر امام زمان(علیه السلام) بنا گردیده و داراى آثار و برکات فراوانى است.
مرحوم حاج میرزا «حسین نورى» در کتاب «نجم الثاقب» داستان بناى آن را نقل کرده است و در همان حکایت که در بیدارى واقع شده نه در خواب، به نقل از امام زمان(علیه السلام)خطاب به حسن مُثله جمکرانى آمده است: به مردم بگو به این مکان رغبت نشان دهند و آن را مغتنم بشمارند و در آن جا چهار رکعت نماز بگذارند:
1ـ دو رکعت نماز تحیّت مسجد که در هر رکعتى یک مرتبه «حمد» و هفت مرتبه سوره «قل هو الله احد» بخوانند و هفت بار ذکر رکوع و در هر سجده هفت بار نیز ذکر سجود را بگویند (در رکوع هفت بار بگوید سبحان ربّى الْعظیم و بحمده و در سجده هفت بار بگوید سبحان ربّى الأعلى و بحمده).
2ـ دو رکعت نماز امام زمان(علیه السلام) بخواند به این نحو که، در رکعت اوّل سوره «حمد» را آغاز کند و چون به جمله «ایّاک نعبد و ایّاک نستعین» رسید، صد مرتبه آن را تکرار نماید و سپس بقیّه حمد را تا آخر بخواند (آنگاه یک مرتبه سوره «قل هو اللّه احد» را بخواند) و ذکر رکوع و سجود را هفت مرتبه بگوید و رکعت دوم را نیز به همین صورت انجام دهد. پس از نماز یک بار بگوید: لا اِلهَ اِلاَّ اللّه و سپس تسبیح حضرت زهرا(علیها السلام) را بگوید; آنگاه سر به سجده بگذارد و صد بار صلوات بفرستد.
امام زمان(علیه السلام) فرمود: «فَمَنْ صَلاّهُما فَکَاَنَّما صَلّى فِى الْبَیْتِ الْعَتیقِ; هر کس این دو نماز را (به این نحو) انجام دهد گویا در کعبه نماز خوانده است».(1)
سؤال 18. اگر در تعداد ذکرهایى که در نماز تحیّت و نماز آقا امام زمان(علیه السلام) باید به مقدار خاصّى تکرار شود، شک کنیم، بنا را بر بیشتر بگذاریم یا کمتر؟
جواب: بنا را بر کمتر بگذارید.
سؤال 19. آیا در نماز تحیّت و نماز آقا امام زمان(علیه السلام) حتماً باید سوره توحید خوانده شود، یا از سوره هاى دیگر هم مى توان استفاده کرد؟ در مورد ذکر رکوع و سجده نیز «سبحان ربى العظیم وبحمده» و «سبحان ربى الاعلى وبحمده» خصوصیّت دارد، یا مى توان 21 بار «سبحان الله» گفت؟
جواب: تغییر آن مانعى ندارد; ولى بهتر آن است که به همان صورت باشد.
سؤال 20. اقامه نماز امام زمان(علیه السلام) به هنگام نماز جماعت چه حکمى دارد؟
جواب: اشکالى ندارد، ولى بهتر این است که آن را رها کند و به جماعت بپیوندد.
سؤال 21. چنانچه به هنگام خواندن نماز تحیّت یا نماز آقا امام زمان(علیه السلام) نماز جماعت برپا شود، آیا براى درک فضیلت نماز جماعت مى توان این نمازهاى مستحبى را رها کرد، یا از مستحبّات آن صرفنظر نمود؟
جواب: مانعى ندارد.
سؤال 22. زنانى که عذر شرعى دارند و براى زیارت به قم سفر کرده اند، آیا مى توانند وارد حرم حضرت معصومه(علیها السلام)و حیاط مسجد مقدّس جمکران شوند؟
جواب: اشکالى ندارد، ولى در مسجد بالاسر حضرت معصومه(علیها السلام) نروند.
سؤال 23. با توجّه به این که در فصل بهار و تابستان بسیارى از خانواده ها در حیاط مسجد مقدّس جمکران استراحت کرده و در همانجا نماز مى خوانند و در بعضى مواقع خانم ها جلوتر از آقایان به نماز مى ایستند، نمازشان چه حکمى دارد؟
جواب: در صورتى که حدود پنج متر از همدیگر فاصله داشته باشند اشکالى ندارد، در غیر این صورت نماز کسى که قبلاً وارد نماز شده صحیح و نماز دومى باطل است.
سؤال 24. برخى از زائران مسجد مقدّس جمکران اصرار دارند که در محراب مسجد، نماز امام زمان(علیه السلام) را بخوانند، آیا آن مکان فضیلت خاصّى براى این منظور دارد؟
جواب: تفاوتى با قسمت هاى دیگر مسجد ندارد.
سؤال 25. بسیارى از زوّار مسجد مقدّس جمکران به هنگام ورود به حیاط مسجد، دست بر سینه گذاشته و به حضرت مهدى(علیه السلام) سلام مى دهند، و برخى نیز به هنگام خروج به سمت مسجد برگشته و این کار را تکرار مى کنند، چه حکمى دارد؟
جواب: این کارها در احادیث و روایات وارد نشده است.
سؤال 26. کارهاى زیر، که باعث از بین رفتن حضور قلب نمازگزاران مى شود، چه حکمى دارد؟
1. روشن بودن موبایل، 2. خواندن دعاهاى دسته جمعى،
3. صدا کردن افرادى که خانواده آنها منتظرشان هستند،
4. تقاضاى صلوات از دیگران.
جواب: هر کارى که به حضور قلب نمازگزاران لطمه بزند باید ترک شود.
سؤال 27. عریضه نویسى و انداختن آن در چاه مسجد مقدّس جمکران چه حکمى دارد؟
جواب: بهتر آن است که در شرایط فعلى به جاى نوشتن عریضه سحرگاهان بیدار شوید و نماز شب بخوانید، سپس به ساحت قدس آن حضرت متوسّل شوید.
سؤال 28. اگر هنگام تشرّف به مسجد مقدّس جمکران نماز واجب خود را نخوانده باشیم، و در آنجا به جماعت یا به صورت فرادى بخوانیم، سپس قصد خواندن نماز امام زمان(علیه السلام) را داشته باشیم، آیا خواندن نماز تحیّت هم لازم است، یا فقط نماز امام زمان(علیه السلام) را بخوانیم؟
جواب: نماز تحیّت لازم نیست، ولى به نیّت رجا مى توانید بخوانید.
سؤال 29. چنانچه به هنگام خواندن نماز تحیّت مسجد مقدّس جمکران، یا نماز امام زمان(علیه السلام) فراموش کنیم ذکر رکوع یا سجده یا سوره توحید ومانند آن ـ که باید به مقدار معیّنى تکرار شود ـ را تکرار کنیم نماز چه حکمى دارد؟
جواب: اگر از محل آن گذشته اید وظیفه اى ندارید و نمازتان صحیح است.
سؤال 30. با خانواده وعده گذاشته ایم که در ساعت معیّن حرکت کنیم. هنگام وعده فرا رسیده و من هنوز صد صلوات آخر نماز امام زمان(علیه السلام) را نخوانده ام. براى این که خلف وعده نکنم آیا مى توانم صلواتها را در بین راه بگویم؟
جواب: اشکالى ندارد.


(1). این داستان به طور مشروح در «نجم الثاقب» ص 383 - 388 آمده است.

 

هـ) مسائل دیگر ج) امام زمان(عج)
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma