1 منظور از نور خدا چیست؟

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
مثالهاى زیباى قرآن جلد 2
2 منظور از «یَهْدِى اللّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ» چیست؟شرح و تفسیر

همان گونه که گذشت «نورخدا» در آیه شریفه به چراغى با خصوصیّات پنجگانه فوق تشبیه شده است، منظور از «نورخدا» در این مَثَل چیست؟

مفسّران نظرات مختلفى ابراز داشته اند; امّا نظریّه معروفى که با عقیده متکلّمان نیز سازگار است، این است که منظور «نور ایمان» است.

نور ایمان، شعله فروزنده و مصباحى است که در «زجاجه» و «حباب» قلب انسان قرار دارد و قلب و نور ایمان در چراغدانى به نام استخوان هاى محکم سینه قرار دارند. «مشکوة» سینه مؤمن است و «زجاجه» قلب او و «مصباح» نور ایمان شعلهور و فروزان در قلب مؤمن. شعله نور ایمان در قلب مؤمن از درخت پر برکتى، مواد سوختى خود را تأمین مى کند. مادّه انرژى زاى نور ایمان، کلمات نورانى قرآن مجید و روایات معصومین(علیهم السلام) است; یعنى آیات و روایات همانند روغن زیتون براى چراغ است که چراغ ایمان را در درون قلب انسان شعلهور مى سازد و بدین وسیله نورانیّتش روز به روز تقویت مى شود; بنابراین، مؤمن هرچه به آیات و روایات نزدیکتر شود، نورانیّت او بیشتر مى شود.

مادّه انرژى زاى چراغ ایمان (آیات و روایات) از شجره مبارکه وحى نشأت گرفته است که نه شرقى است و نه غربى، نه جنبه مادّه محض دارد و نه معنوى محض است، و همه چیز را تحت پوشش خود قرار مى دهد; این مادّه انرژى زا بسیار زلال و صاف و خالص است، خطایى در آیات قرآن و کلمات معصومین نیست، فروزان و روشن است. نیازى به مادّه دیگرى ندارد که آن را بر افروخته کند. آیات و روایات، هر کدام نورى است روى نور، آیات الهى در قرآن مجید نور است، کلمات پیامبراکرم(صلى الله علیه وآله)نورى بر نور آیات الهى و کلمات معصومین «نُورٌ عَلى نُور» است . خداوند هرکس را که بخواهد به وسیله وحى الهى و آیات و روایات هدایت مى کند. خداوند مثل هاى زیبایى براى مردم مى زند و او مى داند چه مثل هاى بزند.

خلاصه این که، مطابق این تفسیر، منظور از «نورخدا» در آیه مثل «نور ایمان» است. شاهد براین تفسیر این که در برخى از آیات قرآن، از نور ایمان به نور تعبیر شده است; مثلا، در آیة الکرسى آمده است:

اَللّهُ وَلِىُّ الِّذِینَ آمَنُوا یُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ اِلَى النُّورِ وَالَّذیِنَ کَفَروُا اوْلِیائُهُمُ الطّاغُوتُ یُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ اِلىَ الظُّلُماتِ(1)

خداوند سرپرست مؤمنان است، آنها را از ظلمت و تاریکى به نور ایمان مى برد; ولى کسانى که کفر ورزیدند، اولیاء و سرپرست هاى آنها طاغوت است که آنها را از نور ایمان به سمت ظلمات مى برند.

علاوه بر این، روایات هم دلالت بر نور بودن کلمات معصومین دارد; بنابراین، مقصود از نور الهى، نور ایمان است.

 


1. سوره بقره، 257.

 
2 منظور از «یَهْدِى اللّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ» چیست؟شرح و تفسیر
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma